Нашите орхидеи – тема 31

• 37 227
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
Моят цвят и цветонос опират в прозореца- не им е за първи път, и нищо им няма.

# 631
Флорен, чудесни снимки. Ще следя развитието, да знаеш Hug

# 632
Бях писала, че мисля да окача Дендито фаленопсис на блок. Днес успях да си взема необходимите материали и се задействах. Не изчаках да прецъфти, пък и това е въпрос на време, т.к. цветчетата са му доста позавехнали. Simple Smile
Взех корен от мангрово дърво ( обработено е и не е необходимо да се изварява, третира с фунгициди и подобни дейности), свински опашки, кука, въже и използвах последният си сух сфагнум. Simple Smile
Подготовката за бъдещата дейност.
Скрит текст:
Тук са вече окомплектовани нещата. Simple Smile
Скрит текст:

А тук вече e закачен блока. Ще направя по- хубава снимка когато има слънце, че сега  хем е мрачно, хем има контражур. Simple Smile
Скрит текст:

.

Сфагнумът се слага ПОД корените а не Над. Това е според правилата за качване на блок. Какво се среща в интернет като снимки е друг въпрос.  В повечето случаи това е садене но върху парче дърво а не в саксия. При пкачване на блок вие пулверизирайки първо опръсквате корените после сфагнума. Първо изсъхват корените, после почва да съхне сфагнума отвътре навън , като се запазва добрата вентилация и дозираното овлажняване. В момента имате нула вентилация и голяма влажност - говоря за зимните периоди. За летните този начин на садене не би било проблем. Да кажем че изглежда като блок , но не е точно блок. Това което напомня тази композиция  е т.н. кокедама. Но на дърво.

Последна редакция: нд, 20 дек 2020, 10:00 от _re_ge

# 633
  • Варна
.

Сфагнумът се слага ПОД корените а не Над. Това е според правилата за качване на блок. Какво се среща в интернет като снимки е друг въпрос.  В повечето случаи това е садене но върху парче дърво а не в саксия. При пкачване на блок вие пулверизирайки първо опръсквате корените после сфагнума. Първо изсъхват корените, после почва да съхне сфагнума отвътре навън , като се запазва добрата вентилация и дозираното овлажняване. В момента имате нула вентилация и голяма влажност - говоря за зимните периоди. За летните този начин на садене не би било проблем. Да кажем че изглежда като блок , но не е точно блок. Това което напомня тази композиция  е т.н. кокедама. Но на дърво.

Вечерта се усетих каква съм я свършила, та по нощите си оправях белите. Simple Smile
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 20 дек 2020, 20:24 от floren

# 634
Здравейте, бихте ли казали, какъв е проблемът? В неделя капнах малко тор, от 4 г. я гледам, миналата я пресадих, малко трудно го преживя, две кейкита й отделих и тамън се съвзе от стреса и сега от три дни листото е в този вид. Някакви съвети?

# 635
.

Вечерта се усетих, каква съм я свършила, та по нощите си оправях белите. Simple Smile
Скрит текст:

Извинявам се, че се обаждам като черна станция, но аз.... Таковата.... заради цветето. Тези правила наистина не ги измисля аз, те умните глави са ги мислили, мислили...
А така вече екстра !

# 636
  • Варна
Ще те изненадам. Синята орхидея, която постнах по-горе е абсолютно бяла в момента.
Наистина ме изненада. Бях сигурна, че виждам тъмни нюанси по цветчетата, но явно ме е заблудила снимката. Ами честито - белите са с огромни цветове - за мен са много впечатляващи Heart Eyes

# 637
  • Бургас
И аз чакам до месец месец и нещо да цъфне подаръка от сина ми Роял Блу нещо си се казваше. Като ми я подари миналата година и видях колко пари се е оръсил за оцветена орхидея ми призля, но ето я ще цъфне скоро надявам се. Ох този цимбидиум ме мъчи още надува пъпките, но скоро ще ме зарадва днес го полях трябваше и да го наторя, но забравих торта, нищо следващия път към края на януари. Дори го преместих на по светло място. Ей голям трепет ми е, ще извинявате, че ви занимавам.

# 638
  • Варна
Скрит текст:
.

Вечерта се усетих, каква съм я свършила, та по нощите си оправях белите. Simple Smile
Скрит текст:

Извинявам се, че се обаждам като черна станция, но аз.... Таковата.... заради цветето. Тези правила наистина не ги измисля аз, те умните глави са ги мислили, мислили...
А така вече екстра !

Въобще не се притеснявай. Качвам снимки именно за корекция ако е необходима.Hug

# 639
  • София
Buni5,  болното листо го отрежете. Горното също е тръгнало, така че бързо трябва да третирате с фунгицид. Това наситено розово много прилича на фузариум, но може и да греша. Но ако е тази болест, за няколки дни листото се сбръчква и пада. После другото и т.н. Със сигурност без лекарства няма се справи

# 640
Мая, разказвай, занимавай ни! На мен ми е много интересно. Моя цимбидиум също се е запънал на пъпки, но ми се струва че те още много има да растат, докато са готови за цъфтеж. Не смея да го поливам. С него постоянно имам чувството, че не знам какво правя, и че той расте въпреки грижите ми Joy

# 641
Ех, при мен сезона започна ❤

# 642
Second, много красива е! От любимите ми разцветки. Личи си, че много добре се грижиш за нея, чудесен цветонос е направила!

Аз реших да си дам още еди  шанс с паячетата. Купешки цвят е това. Изглеждаше много здраво растение, дано да остане такова.

# 643
Buni5,  болното листо го отрежете. Горното също е тръгнало, така че бързо трябва да третирате с фунгицид. Това наситено розово много прилича на фузариум, но може и да греша. Но ако е тази болест, за няколки дни листото се сбръчква и пада. После другото и т.н. Със сигурност без лекарства няма се справи

Много благодаря за отговора. Дано се справя Simple Smile

# 644
Ще те изненадам. Синята орхидея, която постнах по-горе е абсолютно бяла в момента.
Наистина ме изненада. Бях сигурна, че виждам тъмни нюанси по цветчетата, но явно ме е заблудила снимката. Ами честито - белите са с огромни цветове - за мен са много впечатляващи Heart Eyes

Това са снимките две различни орхидеи. Бялата, също беше синя в началото и беше доста омърлушена и мислех, че няма да оцелее, но успях да я опазя и цъфти страшно много. И наистина тези големи цветове са разкошни. На гърба на цветовете има лек розов отенък

Последна редакция: пн, 21 дек 2020, 15:37 от funpeople

Общи условия

Активация на акаунт