Нашите орхидеи – тема 31

• 37 210
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте! Днес забелязах промяна на листата на най-новата ми орхидея - имам я от началото на декември. Бихте ли ме посъветвали на какво може да се дължи и как да процедирам? Седи на северен прозорец, поливана е в събота.

Скрит текст:

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 13:17 от AnMary

# 646
  • Мадрид / София
За мен е гъбично заболяване.

# 647
Amable, първо искам да ти кажа, браво за снимките. Много ясни и фокусирани, снимала си каквото трябва, за да ти се помогне.

Това гниене на листата не е добре, сигурно са гъбички. Най-лошото е, че сякаш тръгва от розетката, тогава шансовете не са добри. Има няколко загнили коренчета, те ще са меки на пипане и можеш да ги изрежеш, но според мен проблемът е нагоре в розетката.
Вероятно си я купила болна, но още не е личало.
Внимавай да не се пренесе бплестта на друго растение, ако режеш нещо по нея, после си дезинфекцирай инструментите.

# 648
Здравейте, първо искам да се извиня, ако го е имало този въпрос в предните теми, но няма да ми остане време да прочета всичко, понеже мисля че са доста зле орхидеите ми. До преди 1 седмица не бяха така( но реших да сложа бананова кора във вода и после да ги натопя в нея) и  от тогава листата почнаха да жълтеят да падат, а и мухлясва. Ще прикача снимки ако може да помогнете,понеже съм начинаеща , а в интернет има много писани неща и не ми се рискува пак. 😶😣

[/img][/img]

Последна редакция: вт, 22 дек 2020, 22:27 от Ssiis

# 649
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Здравейте, първо искам да се извиня, ако го е имало този въпрос в предните теми, но няма да ми остане време да прочета всичко, понеже мисля че са доста зле орхидеите ми. До преди 1 седмица не бяха така( но реших да сложа бананова кора във вода и после да ги натопя в нея) и  от тогава листата почнаха да жълтеят да падат, а и мухлясва. Ще прикача снимки, ако може да помогнете,понеже съм начинаеща , а в интернет има много писани неща и не ми се рискува пак. 😶😣

изобщо не мога да схвана каква е идеята на банановата кора във вода, но май и не ми се иска да разбера.
не ми се вярва да е от банановата кора.
бих предложила да извадиш орхидеите от саксиите, да освободиш корите от всичко полепнало по тях и да снимаш.
Simple Smile

# 650
Здравейте, първо искам да се извиня, ако го е имало този въпрос в предните теми, но няма да ми остане време да прочета всичко, понеже мисля че са доста зле орхидеите ми. До преди 1 седмица не бяха така( но реших да сложа бананова кора във вода и после да ги натопя в нея) и  от тогава листата почнаха да жълтеят да падат, а и мухлясва. Ще прикача снимки, ако може да помогнете,понеже съм начинаеща , а в интернет има много писани неща и не ми се рискува пак. 😶😣

изобщо не мога да схвана каква е идеята на банановата кора във вода, но май и не ми се иска да разбера.
не ми се вярва да е от банановата кора.
бих предложила да извадиш орхидеите от саксиите, да освободиш корите от всичко полепнало по тях и да снимаш.
Simple Smile

Ами казаха ми, да накисна една кора от банан във вода за 2 дена и да сложа орхидеята в нея и така да правя, вместо само вода.

# 651
а на колко време ги слагаш във вода?
Simple Smile със или без банан.
заради мухъла си мисля, че са киснати дълго и често.
ако съм права - корените са започнали да гният.
поне на първите две снимки това ми изглежда проблема.
за последната не съм сигурна. с тези точки по листото...

# 652
  • Мадрид / София
В интернет има какви ли не глупости  за отглеждане на орхидеи. В Латинска америка са доста популярни рецептите с бананови кори. Заради калия, който се съдържа в банана. Обаче при тукашните условия тези рецепти са малко сигурни. Едно, че бананите са третирани (тези на тукашния пазар) и друго, че климата не е същия.
Както и да е, тези орхидеи не са добре и ще трябва или фунгицидно лечение или просто нови и здрави растения.

# 653
Това с банановите кори го срещам и аз на доста места, даже тук из темите съм попадала на него, явно е популярно и в Европа. Не знам, банан=захар=хранителна среда за микроорганизми. Това като полепне по корите сега зимата, може да обясни завъждането на мухъл. Иначе, бананите вероятно са обработвани с пестициди и фунгициди, може да има и полза за орхито Joy

# 654
май съм забравила да се похваля Simple Smile
докато се борех с гадините и слагах очилата за да не изпусна някоя изобщо не съм обръщала внимание на това какво расте и къде.
днес направих щателен оглед на пораженията и  Simple Smile Simple Smile Simple Smile изненада Simple Smile Simple Smile Simple Smile четири от мъчениците ми имат цветоноси. Simple Smile

# 655
а на колко време ги слагаш във вода?
Simple Smile със или без банан.
заради мухъла си мисля, че са киснати дълго и често.
ако съм права - корените са започнали да гният.
поне на първите две снимки това ми изглежда проблема.
за последната не съм сигурна. с тези точки по листото...

Когато беше топло ги слагах през 2 седмици, с сега през 3-4 седмици.
По рядко ли трябва?

# 656
Моята Маруся си изхвърля пъпките. Sad
Нареди 8 пъпки, оформиха се, станаха по 3-4 мм., но забелязвам, че потъмняват, стават тъмно червени и се набръчкват. Така вече терета поред.
Нито е пресушена, нито преполята, на светло е, даже я доосветям вечер. В стаята температурата е 25-18 гр.
В чуденка съм - защо!?
Така се зардвах! Гледам орхидеите от едва 6-7 месеца и вече се сдобих с цветонос. Предстявях си я нацфтяла, а сега - тц. Rolling Eyes

Скрит текст:

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 10:30 от Sysly

# 657
  • Варна

Когато беше топло ги слагах през 2 седмици, с сега през 3-4 седмици.
По рядко ли трябва?

А на какви градуси ги отглеждате, защото да кажем, че поливането зависи от температурата вкъщи ? Simple Smile

# 658
Сисли, възможните причини са много. Щом няколко растения вече имат проблем, нещо в условията генерално не им харесва. Огледай се, например прекалено сух въздух в стаята, въздушно течение от проветряване, отоплителен уред наблизо, отворен прозорец наблизо... 
За въздушните течения, не е задължително саксията да е до прозореца. Теченията си минават през цялата къща, например между кухненския аспиратор и прозорец в друга стая, неуплътнени врати, комини. Хващат се с чаена свещ някъде около саксиите, и следиш пламъчето дали и накъде се накланя.

# 659
Phloxx, никое друго растение няма проблем. Напръщели са като марулки.

Ето ги:
Нямат вид на болни.

Скрит текст:

А това са мъниците:
Скрит текст:

Току-що ги нащраках. Мисля си, че са добре, или поне така изглеждат - като да им харесва.

П.п.
Ох, обиколих цялата къща със свещ и на отворен прозорец, и на затворен, около орхидеите не трепва пламъка. Дръпнах и рештката, върху която са наредени на 1-2 см. от стената, студеният въздух да минава от там и надолу, а не покрай саксийте /от законите по физика Simple Smile/.
ММ вече ми се подиграва, че щяла съм да го накарам да спи м/у орхидеите и прозореца за да не им духа.
На мен обаче никак не ми е смешно. Pensive

Последна редакция: чт, 24 дек 2020, 08:04 от Sysly

Общи условия

Активация на акаунт