Нашите орхидеи – тема 31

• 37 209
  • 738
  •   1
Отговори
# 660
Аха, аз не съм те разбрала правилно. Помислих, че говориш за няколко растения с проблем, а то е няколко пъпки от едно растение. Трудно ще разбереш какво не и харесва, може изобщо да не е свързано с условията на отглеждане.
Изглеждат чудесно всички, браво, и на мен ми беше приятно да ги видя Hug

# 661
  • Бургас
Сисли огледай шийката на орхидеята да няма черни петна ако почне да жълтее листото от към шийката значи гние нещо. Миналата година мидита направиха цветоноси и хвърлиха пъпките огледах ги и видях черно по шийката ето сега тази последните две пъпки ги хвърли едно листо пожълтя от основата сега я свалих от хладилника гледам още едно листо е тръгнало, ще мажа с каша от топсин черните петна които се виждат.

Чудя се да я бутам ли да видя корените...ще изчакам засега.

# 662
  • Мадрид / София
Данеби причината да е в субстрата? Вижда ми се смесен с керамзит. Ако е така не ме очудва, че хвърля пъпки. Комбинацията кори и керамзит не е най-удачната.

# 663
maya_76, чиста и е шийката, не е там проблема. Sad

Angela61, тя единствена не е пресаждана.
В субстрата, в който съм я купила е. Няма керамзит в нея. Само я повдигнах и изчоплих гъбата, и точно под шийката подпъхнах едно купче пeнопласт. Но това го направих веднага след като я купих, беше си още с цветовете. Всички пъпки отвори у дома и цъвтя дълго време.
Когато пресаждах другите видях, че има събудени пъпки и я оставих така, а бях се засилила и нея да пресадя.
А това топче керамзит беше изпадло и просто го пуснах там.

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 19:36 от Sysly

# 664
  • Мадрид / София
Добре, тогава причината е друга. Ако ми хрумне друга идея ще пиша.

# 665
Доколкото знам банановата кора се използва за натриване на листата.

# 666
Сисли огледай шийката на орхидеята да няма черни петна ако почне да жълтее листото от към шийката значи гние нещо. Миналата година мидита направиха цветоноси и хвърлиха пъпките огледах ги и видях черно по шийката ето сега тази последните две пъпки ги хвърли едно листо пожълтя от основата сега я свалих от хладилника гледам още едно листо е тръгнало, ще мажа с каша от топсин черните петна които се виждат.

Една от моите пожълтява така. Разрових под листото и наистина има черно. Може ли маклко инфо, каква е тази каша от топсин, от къде се купува и как се прилага?

# 667
При този ден с дължина девет часа какво друго освен пъпкокап а стане. Липсва им светлина дори и да са на нормални температури, без течения и студ.

# 668
При този ден с дължина девет часа какво друго освен пъпкокап а стане. Липсва им светлина дори и да са на нормални температури, без течения и студ.
_re_ge, доосветявм ги, дори и през деня когато е облачно и мрачно.
Струва ми се късо и тъничко стъбълцето за тези пъпки. Нещо не е наред, но не знам какво, за първи път виждам да расте цветонос. Опитът ми се базира на цели 7 месеца Simple Smile, но пък ударно за сметка на това. Стартирах с центален цветонос. Relieved

Последна редакция: ср, 23 дек 2020, 16:57 от Sysly

# 669
  • Бургас

Една от моите пожълтява така. Разрових под листото и наистина има черно. Може ли маклко инфо, каква е тази каша от топсин, от къде се купува и как се прилага?

Купила съм си Топсин от Агроаптеката. Той е ситен кафяв прах,  слагам малко от него в капачка с малко вода да стане на каша и с една четка за рисуване от дъщеря ми мажа засегнатите части.

# 670
Здравейте, дами. Пак ми трябва съвет, но за друга орхидея. Онази, за която бях писала преди месеци, се оправи и дори скоро ще цъфне. Имам обаче нов въпрос- бях поставила на майка ми задача да ми гледа орхидеите. Тя обаче решила, че на перваза няма достатъчно място за една от тях и я е смъкнала на една ниска масичка. Днес идвам и гледам- цветоносите са изсъхнали почти изцяло, заедно с пъпките. Веднага огледах- няма гъби, листата са си нормални, корените също, но не беше поливана и светлината според мен е била недостатъчна. Може ли липсата на вода и светлина да са причината за изсъхването? Трябва ли да я наторя, за да се съвземе или не е подходящо времето? Не съм я торила от над година, като през цялата година цъфтеше почти постоянно, без дълги паузи. Иначе изрязах цветоносите и я накиснах- надявам се, че ще се оправи орхидеята. Благодаря предварително.

# 671
  • София
Ако е просто дехидратирана, ще се съвземе бързо. Ще е хубаво, ако покажете снимка.
Но категорично не бързайте да торите.

# 672
  • Мадрид / София
Растения, които не са силни, не се торят. Едва ли липсата на вода е причината, по-скоро е липсата на светлина. Подкрепям горното мнение, че ако е само липсата на вода и светлина ще се оправи.

# 673
листата са си нормални, корените също.

Това означава че цветето няма как да е дехидтатирано. светлината е тази която дава сигнал на корените да пият вода.
Няма светлина няма сигнал, няма нужда от вода няма дехидратиране. Ако бъде поливане без светлина
-ако стои на топло се"сварява" и й загиват корените
-ако стои на хладно - спи и пак й загиват корените

В вашия случай липсата на водя е най-доброто за нея. А понеже липсват и хранителни вещества които се набавят от фотосинтеза която пък заради липсата на светлина я няма - тя използва цветоноси и пъпките за тази цел.

# 674
Благодаря за съветите. Hug В момента нямам възможност да я снимам, но предполагам утре ще мога. А проблем ли е ако я извадя от корите, прегледам всичко и махна корени, въпреки че има кейка, която е почти готова за засаждане? Да не съсипя и двете фалчета..

Общи условия

Активация на акаунт