Нашите орхидеи – тема 31

• 36 611
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
_re_ge, много ти благодаря! Flowers Hibiscus Ще пробвам с бамбукова пръчица. Някои от въздушните корени няма как да се доближат до субстрат, може би и затова стоят по-сухи. Ще ги наблюдавам.
Blue moon, снимка не виждам...

# 91
Извинявам се

# 92
И още един въпрос - като я пресадяс какъв тор да я полея леко: за растеж или за цъфтеж? Питам понеже ѝ окапаха цветовете, а на цветоносите има напъпили пъпчици.

# 93
  • Варна
Току-що пресадено растение не се тори. Корените са наред, това са млади връхчета. А защо я пресаждаш, не ми се струват големи?

# 94
Защо не се тори току-що пресадена орхидея? Не знаех Simple Smile

# 95
Това е абсурд да са корени на двегодишна орхидея, освен ако не са орязани на 90%..
А защо реши да я вадиш сега, докато има цветонос с пъпки?

# 96
Новия субстрат съдържа елементи за две години напред. Торът за растенията не е като витамините за хората. Окапващи пъпки значи проблем, проблемът трябва да бъде определен и отстранен.
 Болно проблемно растение не се тори, иначе умира от изтощение. Това е като на дядо да дадеш виагра. Извинете за сравнението.

НО е възможно двегодишно растение да има такива и толкова корени, зависи от фасона. За две години обаче няма как субстратът да е бил разложен затова пресаждането ми се вижда безсмислено.

# 97
  • Варна
Не само орхидея, всякакво растение. Защото от една страна се предполага, че новият субстрат не е изтощен и е достатъчно богат на хранителни вещества, а от друга - пресаждането е стрес, а стресирано растение се оставя да се съвземе и адаптира и чак тогава се тори, иначе може да му навредиш, вместо да му помогнеш.

# 98
Разбрах те за виаграта Grinning Значи този субстрат купен от Лидъл е "наторен" за 2 години, т. е. 2 години няма да се налага да торя? Изобщо ли?

Месечинка, благодаря за инфото Blush
Днес ме усмихна това:

# 99
Не разбрах. През 2 години трябва да сменяме корите с нови, така ли?

# 100
Здравейте на всички! И аз така реших за корена, защото видях на друг зелен корен отстрани избило бяло коренче. А това е първата като подарък за рождения ден преди 2 години. Като я получих беше с 2 цветоноса, а сега с 5 общо ☺️💞

# 101
Мариат, аз разбрах, че когато се пресажда в нов субстрат не се тори 2 години. Не че трябва да се пресажда на 2 години.

# 102
Ама нали след около 2 години вече няма да е "наторен" и следователно на орхидеята може и да не ѝ е добре?

# 103
Като я извадих от стария субстрат повечето корени бяха доста зле и това остана след обработката.

# 104
Мариат, доколкото разбирам, затова има торове Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт