Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Египет /Тема 10/

 • 24 635
 • 595
 •   2
Отговори
# 525
 • Мнения: 23 558
Хм, май 17.04 е запълнен и от София, и от Варна.
И ние сме в чуденка за трима души  какви и колко пари да обменим при изцяло платени храна, нощувки и входни такси за обектите. Днес ще поръчаме египетска валута емисия след 2000- та година /нали така беше/, но ще е довечера и още се чудим за количеството. Ще вземем и щатски,но и за тях още не сме решили колко да са.

# 526
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 28 439
извинете ме, че чак сега отговарям, не сядам редовно на компютъра.

екскурзиите, на които бяхме са стандартните, които се предлагат във всички хотели

първи ден - целодневна до Гиза, Мемфис, Сахара, посещение на трите големи пирамиди с опция влизане в голямата или малката (ние избрахме малката, защото е само 30 метра коридор, в който се ходи сгънат на две), след това Сфинкса, стъпаловидната пирамида и храмовият комплекс около нея, Мемфис и музеят на открито след Мемфис.
изключително интересни, направо невероятни конструкции, изработени по време, когато не е имало почти никакви технологии.
като екскурзия беше леко изморително, но температурите са все още близки до нормалните за нас и се преживява. не знам как ще е  когато се вдигнат до нормалните за Египет.

на следващият ден следващата стандартна екскурзия - ислямско Кайро. посещение на три джамии и цитаделата в Старо Кайро.
по-кратка от предния ден, но пак много интересна. в сградите се виждат елементи и конструкции, които по-късно са пренесени в Европа. планът на едната от джамиите е точно като на трикорабна, едно абсидна църква. Simple Smile не го казахме на екскурзовода, решихме да не го притесняваме допълнително, но връзката между религиите се забелязва във всичко. а може просто архитектите да са се учили един от друг. включено беше и посещение на магазин за папируси, показват как се правят, има изложба на вече направени и могат да се купят. след папирусите - посещение на магазин за етерични масла, пак с лекция и след лекцията може да се купи масло по избор.
не знам цените на папирусите, не сме по прахосъбирачите. за маслата помня 40 долара за бутилка от 150 мл независимо кое масло.

трети ден - Александрия. катакомбите, амфитеатъра, фара, библиотеката, с включен обяд в рибен ресторант до фара.
катакомбите са различни от тези под София. явно са от различно време, за съжаления не се сетихме кога са датирани нашите, а за техните се знае, че са от 30-60 след Христа. за мен беше странно да видя, че са използвали за укараса фигурии статуи от гробниците на фараоните. т.е. по това врем вече (или все още) са били видими някои от пирамидите и гробниците и римляните свободно са се снабдявали с материал.
точно там се вижда и наслагването на символите от фараонските времена и гръцко-римските символи.
интересно е. Simple Smile амфитетърът е възстановен частично, баните до него също. има изложени стауи и фрагменти от статуи, намерени в залива. библиотеката - различни зали, с различни експозиции - едната е като по-малък по размер музей, описващ бита на древните египтяни, друга показва процедурата на балсамиране и полагане в гробица, трета със съдове и други предмети на бита и религиозни символи от различни периоди.
има специална зала с предмети и изложба на религиозни символи на коптите... зала с модерно изкуство... видяхме указателни табелки към зали, в които има почасови занимания, предполагам нещо като Музейко Simple Smile.
фарът е съборен от земетресение, на същото място е построена отбранителна крепост, но може да се гледа само отвън.  след това ни закараха до последния дворец на крал Фарук. докато кралското семейство е живяло там целият район около залива е бил затворена зона. след това е направен на зона за отдих, с къщички, които могат да бъдат наети за един ден и да се почива. в момента тече реновация, в двореца не се влиза, къщичките в парка ги няма, само основите на древни римски бани до брега на морето.
много интересна екскурзия, но в рамките на един ден да се пътува от Кайро до Александрия и обратно ми дойде в повече.

четвърти ден - музей на Египет в Кайро. това е старият музей, от който преди дни са тръгнали мумиите на фараоните. дори без мумиите на фараоните в него има какво да се види. все още на втория етаж са  двата външни "ковчега" на Тутанкамон. всичките погребални украси на Тутанкамон, скиптъра и маската. на същият етаж са мумиите на прабаба му Туя и прадядо му Яя. много криипи ми се видя, честно. гледаш в стъклената витрина, а от там те гледат дупки за очи и виждаш даже косата на починалата. руса между другото, но според екскурзовода е боядисвана с къна.
има и още много погребални ковчези, включително златни, два от тях в залата на скритите съкровища, други в други отделени стаи. много зали, с предмети от бита, занаятите, земеделието... много артефакти от гръцко, римско и последващите периоди.

на излизане от всеки обект има продавачи, които предлагат стока. петте крачки от изхода на музея до колата бяха достаъчни на един от тях да свали от 5 долара за папирус на 5 долара за 5 папируса. Simple Smile и това без да се пазаря. просто вървях и се правех, че не го виждам.

малко встрани от видяното - на връщане от Гиза екскурзоводът ни показа строежът на третия музей в Кайро - по негови думи трябва да е готов октомври.
идеята е да се разделят експозициите - в стария музей да остане всичко от фараонови времена, в новият да са мумиите и някои предмети от пирамидите, а най-новият да следва епохите в историята на Египет. каквото и да направят едно е сигурно - строят със замах, реконструират и реновират, строят пътища и цели квартали.
впечатляващо е.

не съм го очаквала, изненадаха ме много приятно със зеленината навсякъде, с цветята, палмите, растенията...

някой попита за маските. задължителни са във всяко затворено помещение и в колите. возеха ни с кола от екскурзоводската фирма, нито шофьорът, нито екскурзоводът свалиха маските по време на път или в обекта.
на входа на всеки обект се влиза с маска, след това може да се свали, зависи дали е на открито или закрито.
в музеите задължително с маска през цялото време, в амфитеатъра беше по наше решение.
мерят температурата на всеки вход, проверяват за опасни предмети, има въоръжена охрана пред всеки обект. не са правили проблем, записват на всеки пост за статистика и контрол за нелегални екскурзоводи.
в хотела температурата се мери на входа и втори път на входа на рестораната.

според екскурзовода, почиващите в Хургада и Шрам... имат еднодневна екскурзия от там до Кайро и трите наши екскурзии (без Александрия). според мен би било убийствено, но нямам личен опит и не мога да кажа повече.

не се сещам друго, ако вие имате въпроси ще се опитам да отговоря.
цени не мога да обсъждам.

# 527
 • Мнения: 23 558
Благодаря. С интерес прочетох поста ти.

Храна и напитки в обектите можеш ли да внасяш? Най-вече водата ме интересува - в бутилки - допускат ли?

# 528
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 28 439
никъде не са ни спирали да носим храна и вода. единствено около стъпаловидната ни предупредиха да пазим чисто и да изхвърляме всичко в кошчетата.
по-късно разбрахме защо - пирамидата не е толкова посещавана като голямата, има по-малко охрана и туристите наистина правят глупости - разхвърляна храна, пликове, хартийки... а там духа почти постоянно и всичко това се носи из въздуха.
в интерес на истината, освен охраната там имаше 3-4 човека с метли и лопатки, но бяха много лежерни в почистването. Simple Smile
но то си беше време за обедната им молитва, та може и затова да е било.
показаха ни и къщата на французина, който години наред е водил разкопките около пирамидата, търсейки други гробници.
починал е и чак след смъртта му гробниците са били открити. съвсем случайно. и то точно под къщата, в която той е живял двайсетина години.

# 529
 • Мнения: 3 536
Свети Добри, хубаво са ви метнали с къносването. Интересни са мумиите - и руси има и червенокоси. На една принцеса й бяха балсамирали и любимият бабун. Много сладко. Пренаписват историята и поегиптянват фараоните. Като е било толкова модерно защо Нефертити и Нефертара - едни от най-известните красавици, са били с черна коса...

За джобни си носете като все едно сте на екскурзия в Европа - по $25-35 на ден на възрастен. Папируси, парфюми, вода за из път, музейните магазини, подправките им са много добри, етеричните масла, бакшиши на всички екскурзии.

Ако не отивате да плажувате 7 дни в хотела ще си отлетят парите. Не е чак толкова евтин Египет.

Не знам дали са отворени сергиите им пред туристическите обекти, но ако са - египетският памук: няма по-добро нещо. Имам един шал, който и до ден днешвн ги ползвам за лятно наметало: хем голям хем топли леко.

Като се пазарите - никога не отивайте ВЪВ магазинчето. Винаги отпред, винаги бързате. И винаги предлагате 3 до 4 пъти по-ниска цена от това, което ви казват. Това, което правят е - показват ти нещо невероятно красиво - бяла туника от чист памук например, пипаш и си уау .. и ти казват $1. И ти пада чейнето. И после - ела ела вътре да си избереш ит всичките, които имаме, и бамм дадеш $50 и те не ти връщат. Питаш какво става и те - ааа блузата е $20, и ето ти $30 ресто. Примерно.

Ако можете да се пазарите - ще смъкнат доста. Ако не можете - пробвайте се и ще ви научат. Толкова са добри, че направо шапка им свалям.

В магазина за парфюми не може да се пазари наистина. Единствено там не успях предния път да се сдобия с нещо хубаво, въпреки че никъде другаде не видях да продават парфюм от лотус. Но и правилото ми е - щом не може да се свали цената, значи не е за мен. След като в хранителен магазин съм си издействала намаление, има ли някъде без намаление - не взимам.

Последна редакция: чт, 08 апр 2021, 17:42 от Елфичка

# 530
 • Мнения: 227
Това за парфюмите не е съвсем така. Купих парфюм лотос от магазин за парфюми в Хургада, като преди това се пазарихме сигурно половин час. С него обаче взехме още един, чай, кафе и шафран.

# 531
 • Мнения: 3 536
Казах, че аз не намерих Simple Smile

# 532
 • Мнения: 227
Galactic Voyager, има ли българска агенция, която предлага посещение на гробницата на Нифертари в долината на цариците? Знам цената на входната такса.

# 533
 • Beyond the Frontiers
 • Мнения: 3 079
Galactic Voyager, има ли българска агенция, която предлага посещение на гробницата на Нифертари в долината на цариците? Знам цената на входната такса.
Честно казано не съм срещала такава опция.

Вчера обявиха, че е открит нов град до Луксор - https://see.news/hawass-announces-discovery-of-lost-golden-city-in-luxor/

Колеги обмислят да пуснат варианти за почивка в Марса Алам и уикенд програми за Кайро (като отвори и новия музей)...

# 534
 • Мнения: 23 558
Много интересна и полезна страничка се оказа тази. Всичко си прочетох подробно.
Благодаря, че споделяте.
Galactic Voyager, кажи нещо повече за тези планове.
Ние тази пролет сме на екскурзия, но на почивка не сме били в Египет и ако сега ни допадне, ще обмислим и такъв вариант. За нас не е задължително да е Хургада.

# 535
 • Мнения: 1 793
Galactic Voyager, има ли българска агенция, която предлага посещение на гробницата на Нифертари в долината на цариците? Знам цената на входната такса.
Честно казано не съм срещала такава опция.

Вчера обявиха, че е открит нов град до Луксор - https://see.news/hawass-announces-discovery-of-lost-golden-city-in-luxor/

Колеги обмислят да пуснат варианти за почивка в Марса Алам и уикенд програми за Кайро (като отвори и новия музей)...
Moля Ви, дръжте ни в течение за тази програма!

# 536
 • Мнения: 227
Разбирам, търсенето едва ли ще бъде голямо предвид стойността на входната такса.

# 537
 • София
 • Мнения: 1 691
И аз съм много заинтригувана от почивките в Марса Алам. Ще следя за подробности.

# 538
 • Мнения: 1 793
Разбирам, търсенето едва ли ще бъде голямо предвид стойността на входната такса.
Каква е цената?

# 539
 • Мнения: 227
Преди две години беше 100 щатски долара. Цената си струва. Взехме си диск с видео от най-красивите гробници. Тази е уникална.

Общи условия

Активация на акаунт