Египет /Тема 10/

• 52 017
  • 890
  •   1
Отговори
# 825
Защото в самата досегашна заповед /цитирана е точно в темата, направих го, когато се върнах/ на МЗ пише изрично, че освен че трябва да се уведоми РЗИ чрез изпращането на отрицателен резултат за ковид-19, карантината "може да се отмени", /а може и да не се отмени/ от РЗИ и хората с основание се притесняват, че при неотменена такава, което става с изриченакт,  спокойно могат да им потърсят отговорност. Има достатъчно глобени реално хора заради неспазена карантина. Аз имах за миналата година лично няколко такива клиента. Една дама даже беше подведена под наказателна отговорност.
За тази заповед ставаше въпрос /самоцитирам се от преди две седмици/:
Цитат
Заповед на МЗ РД-01-196/31.03.2021 г. казва, че:
 "т. 9: Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени издаденото предписание за поставяне под карантина на лицата по т. 8, при представяне на документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 24 часа от влизането в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID19. Предписанието се отменя в срок до 24 часа от
 представяне на документа, показващ отрицателен резултат от проведеното изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19."
т.е. при резултати, изпратени днес в 10.30 срокът на РЗИ е до утре, същия час.
Ако си спазват задълженията. Защото имам познати, които с дни не са получили нищо.
Текстът /за пореден път/ не е много читав, но какъвто са го сътворили. Лично аз затова си държах да си получа официалния отговор. Защото не ми се рискуваше. Решат ли да ме гонят, ако я нямам тази отмяна, винаги могат да ми вгорчат живота.
Очакваме, поне аз, промени от новия МЗ, но засега караме според наличното.

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 16:33 от Judy

# 826
  • София
Става въпрос за РЗИ София. Писала съм им точно на електронния адрес, който ни предоставиха на летището за тази цел. И то няколко пъти.
Тогава още изрично попитах дали трябва да чакаме отговор, на което те ми отговориха, че не е необходимо и това, което трябва да направим е да им пратим отрицателните тестове.

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 16:54 от jenap

# 827
Ох, да ти кажа какво отговаря някой служител от РЗИ устно и неангажиращо при налична заповед не ме топли много. Сами не се четат и не си изпълняват собствените актове.
Имах случай наскоро - една жена я поставят под карантина веднъж заради неин положителен тест, а след седмица - нови 10 дни заради такъв на мъжа й. Беше голяма каша кой кога ходил, кога го уведомили и т.н. И й заведоха наказателно дело, понеже, не спазила втората, а тя втората буквално не я беше получила на документ, не успяха да докажат, че са й връчили. На това отгоре от РЗИ предписанието беше подписано от лице, което няма такива права, та то бе обявено за нищожно. Ама можеше да си е издадено и от компетентен орган и нямаше да е нищожно и тогаз - върви се оправяй. Такива каши са из РЗИ-тата. Но и такива главоболия могат да създадат на хората, за съжаление. Жената я влачиха няколко месеца, докато приключихме.
Аз затова гледам да им спазвам заповедите, че не се знае колко време и нерви могат да ми загубят ако решат. Затова и когато се налага ги цитирам - хората да ги четат, а кой какво ще спазва е вече въпрос на лично решение. Не мога да им кажа "Не спазвайте!", тъй като после не аз ще им нося последиците.
Много се надявам новият министър да внесе малко повече ред в тия нескончаеми актове на МЗ, които се прескачат отменят и изменят един прездруг и са с двусмислено съдържание.

# 828
Става въпрос за РЗИ София. Писала съм им точно на електронния адрес, който ни предоставиха на летището за тази цел. И то няколко пъти.
Тогава още изрично попитах дали трябва да чакаме отговор, на което те ми отговориха, че не е необходимо и това, което трябва да направим е да им пратим отрицателните тестове.
Точно така ни казаха и на нас на летището - пращате резултата на мейла и вече не сте под карантина. Имам познат, който явно е под доживотна такава, щото вече трети месец няма отговор 😆

# 829
Подарявам карта с Интернет 17GB на Etisalat.Останали са 11GB.Валидна е до 30.05.Ако някой заминава тези дни за Египет и иска да си спести купуване на карта и чакане да се активира. За Варна лично предаване.

# 830
  • Beyond the Frontiers
Точно така ни казаха и на нас на летището - пращате резултата на мейла и вече не сте под карантина. Имам познат, който явно е под доживотна такава, щото вече трети месец няма отговор 😆

Аз съм на принципа, че дума дупка не прави. Всичко трябва да го имам в писмен вид. Особено за такива важни неща.

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 20:28 от Galactic Voyager

# 831
Аз говорих с външно и една любезна госпожа ми каза оср или сертификат за ваксина. Тези със сертификатите ,чакат ли отговор?От РЗИ нищо не могат да ми кажат.Не били чели,не знаят,направо съм потресена

# 832
  • Beyond the Frontiers
Аз говорих с външно и една любезна госпожа ми каза оср или сертификат за ваксина. Тези със сертификатите ,чакат ли отговор?От РЗИ нищо не могат да ми кажат.Не били чели,не знаят,направо съм потресена
Проблемът е, че като влизаш в България карантината се налага, отменя и т.н. РЗИ. Какво казва външно, личния лекар, гугъл, форума - няма никакво значение. Точно РЗИ трябва точно и ясно да обяснят въз основа на заповедта. А не да пращат пътуващите "да си я четат" - днес клиент сподели, че е получил точно такъв отговор.

# 833
От къде в София си купувате дребни долари? Вчера обиколих 5-6 ченджа в центъра(вкл и Табекс) и всичко им е над 20 доларова банкнота?

# 834
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
тавекс в мол "сердика".
те ми казаха за годината и за номинала.

# 835
Подарявам карта с Интернет 17GB на Etisalat.Останали са 11GB.Валидна е до 30.05.Ако някой заминава тези дни за Египет и иска да си спести купуване на карта и чакане да се активира. За Варна лично предаване.

Здравейте, бих искала картата, но не мога да Ви пратя лично съобщение, забранили сте ги.

# 836
Тези със сертификатите ,чакат ли отговор?От РЗИ нищо не могат да ми кажат.
Не, не ги поставят под карантина.

# 837
Има ли уловка в екскурзиите на sun tour 24 специално за Луксор и сафари.
Защото цените са доста по-ниски от тези, които тез тур ни предлагат

# 838
  • Beyond the Frontiers
Четете внимателно щ, какво ви е включено в цената и какво не.
Нормално е да е по-евтино, местните агенции не подържат персонал на български език. Също така са в съвсем друг режим на регистрация, ако въобще имат такава.
За екскурзии тип Кайро/ Луксор предпочитам наша фирма. За кратките, около курортите - не виждам драма да е местна.
П.П. ноември месец имаше случка с български туристи по време на екскурзията до Кайро. Обилен дъжд наводни магистралата, имаше разрушения, съответно пътя беше затворен. Българският туроператор организира нощувка в хотел и вечеря за всички без допълнително плащане. На другия ден ги прибраха. Не съм сигурна, че с местна фирма ще е така.

# 839
Миналият път правихме Луксор с sun tour 24, като бях намерила координати от руска група. Всичко беше точно, като беседите са на руски. Ако искате повече разяснения пишете на Мохамед в FB, парите се дават, когато дойдат да Ви вземат от хотела.
PS при нас екскурзоводът бе египтолог.

Общи условия

Активация на акаунт