Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 21

• 40 820
  • 822
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Полезна тема за мен, това е бизнесът, който развиваме от години с мъжа ми. Има си плюсове и минуси, като всеки бизнес, кризи и доста физическа работа. Повече от година ремонтираме един нов 3-стаен апартамент близо до Парадайс и само 3-ма майстори са влизали- плочкаджията, който направи и гипсокартон и шпакловка, човек за вратите и парнаджия да върже радиаторите. А и фирма за климатици.. Всичко останало-настилки, осветление, латекс и мазилки, обзавеждане и връзване на уредите ги прави мъжът ми, а аз помагам каквото мога. Дизайнът и изборът на цветове, материали, осветителни тела и т.н. са също моя работа. За 1 седмица има само 1 оглед, но явно тристайните не са толкова търсени...

# 691
  • София
Да, първо момента е кофти, хем преди Коледа ( кой се мести по празниците?), хем с този локдаун, хората се разбягаха по провинци и т.н. Хем тристаен. Thinking Големите жилища се отдават по -трудно.
Било е добре, още на етап ремонти да помислите дали няма как да се обособят 2 жилища Thinking
Но за това е късно, сега действайте, проучете какви наеми има в района, коя ви е таргет групата?
Намерете фейсбук група на квартала ви... има със сигурност , с името на квартала и пишете и там.
Ало.бг, olx .... пуснете навсякъде Thinking
Има хора, пък искат да се разширят заради хоум офис, дистанционно училище и т.н.... все ще се намерят хора, но е нужно търпение

# 692
  • София
Пробвах ги тия фейсбук групи. Дърво. Само хейтъри.
С брокери стават нещата. Отсяват се "тарикатите".

# 693
  • София
А да, няма как да няма хейтъри Grinning
Забранявам коментарите под обявата
Не публикувам в групи,  в които коментарите под обявата са задължителни
За мен Фсб е чудесно, защото всеки като ми пише му гледам профила, влизам в чат с него и като разбера че е читав и че е подходящ ( наемател за мен, и жилище за него според неговото търсене) , вече правим огледи.
Намират се свестни хора

# 694
В поста си във Фейсбук пишете: "който се интересува да пише на лични", и без това е трудно да следите коментарите, изключете ги.

Брокерите водят наистина 'пресяти' и по-платежоспособни клиенти, но пък и понякога се месят в избора ви.

# 695
  • София
...
Но за това е късно, сега действайте, проучете какви наеми има в района, коя ви е таргет групата?
Намерете фейсбук група на квартала ви... има със сигурност , с името на квартала и пишете и там.
Ало.бг, olx .... пуснете навсякъде Thinking
Има хора, пък искат да се разширят заради хоум офис, дистанционно училище и т.н.... все ще се намерят хора, но е нужно търпение

Апартамента стана много стилен и уютен и е в графа лукс, съответно и таргет групата е такава. Веднъж направих грешката сама да си пусна обява преди 5-6г. за друг по-невзрачен имот и ми счупиха телефона от всички възможни агенции, както и частни лица. Върволица от хора, които дори се изчакваха за оглед...опашка от непроверени, дори съмнителни екземпляри и пазарене като за световно. Както и да е... накрая взех едни, които пък не стояха много, но телефонът ми вече го имат в сума ти агенции и още ме прозвъняват да питат дали е свободен...
Работя само с една от водещите агенции и съм спокойна...Обявата е видима за всички останали агенции и няма разлика дали човек ще я пусне на една агенция или на 10.

# 696
Върволица от хора, които дори се изчакваха за оглед...
Е това лошо ли е? Ако са всеки ден по един според мен е по-тъпо, защото само се разкарваш.

Аз пак правя неволно сравнение с други държави - нормално е да има опашка. Във всеки по-голям и търсен град има между 5 и над 20-30 желаещи за дадено жилище. При толкова хора е нерентабилно да си правиш отделна среща с всеки, затова се определя период от време, примерно един следобед от 13 до 17 часа, през което има човек в жилището (дали собственик или брокер) и през това време който иска е свободен да идва да гледа. Не се чака, дори няма нужда да си се обаждал предварително, вратата е отворена, директно идваш, влизаш и гледаш, едновременно с останалите хора. Естествено на такъв оглед не се води пазарлък за цена или каквито и да е разговори на 4 очи, отговарят се само въпроси по същество за жилището. Който реши, че е заинтересован, накрая си оставя данните и след време "печелившия" (според преценка на собственика) получава обаждане за подписване на договор. Там вече евентуално се пазари цена, но предвид опашката от желаещи, шансовете съответно са никакви.
опашка от непроверени, дори съмнителни екземпляри
Е след като си решила да търсиш сама, това не би трябвало да е изненада. Няма как и от кого да бъдат проверени, като си дала директно твоя номер.

# 697
Е след като си решила да търсиш сама, това не би трябвало да е изненада. Няма как и от кого да бъдат проверени, като си дала директно твоя номер.

Те пък брокерите като ги проверяват.......

# 698
  • София
Аз телефони не публикувам. Но това е друга тема. И е разправия, да, така е. Аз пък с агенции гледам да не работя, че имам лош опит. Но всеки си знае. Ако имате доверен брокер и води добри наематели, да, става. Ние засега персонално комуникираме и така.

# 699
Нищо не съм казал за брокери, както е ставало дума и преди, не съм фен на тая професия, така че изобщо не ги "рекламирам"...

Но във всеки случай когато си давам телефона хората да ми звънят директно на мен, няма как да очаквам някой друг да е говорил с тях преди това (което е нужно, за да са проверени).

# 700

Брокерите имат нюх. Например, един наемател дойде при мен директно на оглед, но ми се видя странен и не го взех. На другия ден,  мой познат брокер ми доведе кандидат, и от дума на дума, този същия наемател звънял и на техната фирма, но брокерът го отрязал веднага. Брокерите не искат да си губят времето също.

# 701
Само, дето единици са брокерите, които проверяват. Мои познати отдават имот и ми разказваха как брокер уж им води клиент, а те дори не се познават, виждат се за пръв път на този оглед. И после - комисионна половин наем......

# 702
  • София
Върволица от хора, които дори се изчакваха за оглед...
Е това лошо ли е? Ако са всеки ден по един според мен е по-тъпо, защото само се разкарваш.

Не е лошо по принцип Grinning А с разкарването реших проблема като дадох ключ на брокерката с която работя повече от 10г.

Естествено, че и брокерите не могат да проверяват всеки кандидат, но поне основните изисквания могат и трябва да ги следят- без дом.любимци, непушачи, българи, чужденци и т.н.  А че има смотани и некомпетентни брокери, това е повече от ясно...
Виждам, че тук всеки сам си е намерил неговият си начин да си движи нещата и всички да са доволни.

# 703
Мои познати отдават имот и ми разказваха как брокер уж им води клиент, а те дори не се познават, виждат се за пръв път на този оглед. И после - комисионна половин наем......
Кои не се познават - наемодателите и брокера ли?
Като не се познават, вероятно нямат и договор. Като няма договор, аз не бих плащал нищо. Още повече без документ (фактура или касова бележка). Иначе всеки може да си иска каквото си иска...

# 704
Брокерът не познава клиента,  който уж той води- наемателя.

Общи условия

Активация на акаунт