Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 21

 • 32 095
 • 822
 •   1
Отговори
# 810
 • Мнения: 9 330
Не знам защо Алекс и Гого веднага предположих нездравословен начин на живот за нужда от спешна помощ. Ами бягаш в гората, спъваш се и падаш зле, и посукваш глезен, примерно. Как да е, всеки с мнението си, а за мен чисто практически е добре да има повече с тяхното мислене.  Дано да е така.
Пухчо, никой не говори за мизерно жилище, а за достъп до различни услуги,вкл здравни. А за да се бутат хората в София при тези условия си има причини и достъпът до услуги е една от тях.

# 811
 • Мнения: 1 771
Е, то не са пари на вятъра.... Нали живеете в имота. На вятъра биха били,  ако платите нещо на зелено и никога не успеете да го получите.
Да, но масово това е схващането за плащане на наем у нас.

За това и всеки драпа със зъби и нокти да вземе заветното жилище, без значение на каква цена и в какво състояние, има и много хора, които живеят по 2 и 3 поколение в едно жилище, пак защото няма да дават пари а вятъра за наем, за тях е по-добре 5-6 човека накуп, но те си знаят.

 За това и все още има изгорели на зелено, аз не знам докога ще продължи това масово купуване на зелено на всякакви архитектурни недоразумения изсипани в калта, да не говорим колко не взимат акт 16 и т.н., но човека е алчен. 
Веднага след това, същите искат да взимат наемче , ако може.
Всеки знае себе си, защо и как да живее, аз казах защо не съм взел досега и защо не взимам сега на тези цени, не съм писал, че не искам, напротив, но няма да платя за нещо-само защото всички имали.

# 812
 • Мнения: 472
Никаква реклама не правя, това е реалността. Градските пенсионери се хранят с най-евтините храни и се застояват, затова масово страдат от високо кръвно, диабет, сърдечни проблеми, деменция и т.н.

А повечето днешни пенсионери имат апартамент и вила, в кото могат да се оттеглят поне през половината време на годината.

Да, всеки може да има спешна нужда, но това е статистически много малък шанс. Аз съм карал възрастни хора 5-6 пъти в спешното. В София в спешното се виси с часове, линейките се чакат с часове. В провинциален град съм водил баща си и бях очарован колко по-бързо и ефективно ни обслужиха и баща ми каза че винаги е така. По нормалните крайградски селата линейките идват в рамките на час, в София доста пъти се чака повече от час, но понякога пък са бързи, въпрос на късмет.

Отделно, възможностите на бърза помощ не са много разнообразни, но са важни. А А младите, в повечето случаи им дават някое успокоитрлно и ги пращат по живо по здраво. Масово хората ходят (и викат линейка) в спешното за щяло и нещяло и претоварват системата, което в големите градове води до неефективност и ощетяване на истински нуждаещите се. В този ред на мисли, в провинциалните градове е доста по-добре спешното, при все че и те знаят как да обслужат типичните спешни проблеми. Не визирам катастрофи и други подобни тежки инциденти.

Попеа - точно такъв пример имам, тъста ми си поряза крака доста зле високо в ст. планина и го заведох в близкия град, закърпиха го за 30 мин. В последствие трябваше да има вторичен преглед и го насочиха в спешното на пирогов, където висяхме 5 часа и където идваха хора за тривиални неща.

Последна редакция: нд, 03 яну 2021, 13:13 от Gogo1979

# 813
 • Мнения: 4 375
Че то вече 30 години сме демокрация и пазарна икономика - за какви ведомствени жилища говорите? Депутатските ли?
Тогавашните предприятия (с малки изключения) са ликвидирани, ведомствените жилища са продадени, който имал акъл - купил на смешни цени.
Тези, които са се уредили едно време с (бивше) ведомствено жилище ( с връзки, по партийна или профсъюзна линия), отдавна вече са пенсионери, ако още са живи.

Аз не мисля, че хората в провинцията живеят в мизерни жилища, но здравното обслужване най-вече в малките градчета и села е катастрофално зле, доколкото въобще го има. За да не стигнеш до бърза помощ, трябва адекватна здравна грижа междувременно. То дори в София ОПЛ са масово трагични, но има много повече възможности да си потърсиш специалист, по здравна каса или срещу заплащане. А как да направиш това, ако трябва да пътуваш за преглед до София от Родопите примерно?

И не знам защо всички си мислят, че всички хора в провинцията си произвеждат сами храната? Т.е. че всички имат зеленчукова градина плюс няколко кокошки и прасе. А сегашните градски млади са много по-обездвижени от предишните, защото не могат да походят малко пеша и с ГТ, а само с кола - качва се и слиза, това е. След това какво правят - във фитнеса, силови някакви упражнения. Та това много ли е здравословно?

# 814
 • Мнения: 2 065
От Родопите можеш да идеш в Пловдив на преглед - по статистика има над 80 болници...

# 815
 • Мнения: 9 330
Гого, чудесно, приветствам всички с твоето мислене, живейте под наем до пенсия, а после ходете в провинцията, че е по-добре. 😁  И без това наеманели-пенсионери са прекалено рискови и не ми трябват

# 816
 • София
 • Мнения: 2 031
Столетници има навсякъде. И в градовете, и в селета. Някак, не е коректно да се каже, че щом имало в селата, следователно всички са такива. Няма логика.
Това е все едно да кажеш, че да се молиш на посейдон предпазва от удавяне, защото всички оцелели моряци са се молели на посейдон. Да де, ама тия, дето не са оцелели, дали и те не са се молили?

Здравното обслужване може и да е прилично (за някои неща, например, бърза помощ) в средно големите градове, Бургас, Варна, Пловдив. Но там цените на имотите са по-недостъпни от софийските, макар малко по-евтини.
А още по-малките градове, там пък здравното обслужване е по-зле.

Също, здравословният начин на живот е въпрос на култура. Която пък е доста често срещана при градските възрастни хора. Движат се, разходки по 10 км, работа по някоя градина и тн

# 817
 • Мнения: 4 375
Ами добре, приемаме, че можеш да отидеш до Пловдив, а не до София. А как ще отидеш, като си стар и болен? С автобус, който минава веднъж-два пъти дневно? И след това да почакаш за преглед. И след това да се върнеш пак така. И на следващия ден за изследвания пак, а другата седмица за нов преглед пак...
И затова хората просто не ходят навреме на лекар, карат на самолечение или без лечение карат. А бързата помощ, дори да успее да дойде сравнително бързо на 60-100 км. от базата и да те закара на още толкова до болница, може вече да е късно за каквото и да било.

# 818
 • Мнения: 472
Гого, чудесно, приветствам всички с твоето мислене, живейте под наем до пенсия, а после ходете в провинцията, че е по-добре. 😁  И без това наеманели-пенсионери са прекалено рискови и не ми трябват

Попеа, аз не живея под наем, нито го промотирам. Аз оспорвам доводите, които давате че е добре да се живее в големия град а не в провинцията.

# 819
 • Мнения: 9 963
Grinning А пенсионерите в провинцията да не мислите, че се хранят с био домати и органик месо?

Ако изобщо гледат животни и зеленчуци, ги "лекуват" както трябва, иначе като умре животното или реколтата, хем са директно на минус, хем трябва да плащат втори път за месо и домати на магазина.

Тази наивна и романтична представа за живота на село се лекува много бързо, само след една година живот на място.

# 820
 • Мнения: 4 375
Гого, а ще отидеш ли ти в провинцията, след като се пенсионираш? Там, дори да приемем, че е прекрасно, с кого ще си контактуваш - всичките ти приятели няма да са там, а на друго място, в София или в други градове в провинцията?

Ема, органик сланината от собственото прасе се допълва от органик ракия и вино, собствено производство. Поради липсата на особено разнообразие, ракийката и винцето са в по-голямо количество, още повече, че са без пари. И да не стават зян. Laughing

# 821
 • София
 • Мнения: 679
Ами не е точно така, сега в София наистина се чака много, но преди короната не беше така. Линейките идваха бързо, все пак отсяваха кой има по-спешна нужда де.

Аз виках линейка да едно дете, ученичка в училището пред нас, беше припаднало . Детето с него каза, че припадналото  е с епилепсия. Линейката дойде за 8-10 мин. Не ми се е налагало да викам втори път.

Гого е прав, че градските пенсионери са хранят нездравословно, не защото не искат, а защото пенсията стига за хляб и маргарин, за сирене с палмово масло и пастет. Но пък следващите пенсионери би трябвало да са с по-високи пенсии и да могат да си позволяват повече неща.

Съгласна съм и с това, че повечето пенсионери в момента имат свои жилища, защото те са си купили по времето на социализма. Но пък тези имоти ще останат за децата им, които също ще бъдат пенсионери.

Когато ходех на училище, ни казваха, че панелките имат живот 50 години. Според мен, една част от тях вече са или скоро ще станат на 50 години. Те още колко могат да издържат ? Някои ги санираха, на други сложиха само външна изолация, което не е същото. Има блокове които не са били поддържани през годините, системно наводнявани от течове, от неизправни покриви и т.н.  Ако в един момент се появят блокове които стават опасни за живеещите, какво се случва с тях?

Под здравословен начин на живот не разбирам да ям собствено отгледани животни и зеленчуци. Аз не бих могла да си представя да гледам животно и след това да го изям, по-скоро ще стоя гладна.
За мен здравословното хранене изключва храна в пакетче, храна с палмова мазнина, храна с натриев глутамат.

# 822
 • Мнения: 1 428
Заповядайте в новата тема:

https://www.bg-mamma.com/?topic=1291637.new#new

Общи условия

Активация на акаунт