Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 21

• 40 793
  • 822
  •   1
Отговори
# 720
Соул, наистина има липса на читави имоти, но проблемът е, че те не стават по-читави от това, че един брокер ще се насади по средата.
Точно защото хубавите имоти са малко, има наистина нужда от брокери, но такива които да вършат реална работа и да улесняват този, който ги е наел, а не само да спъват сключването на сделки ако не им бъде платено.

Не знам друга професия, в която човек да получава пари за това да не пречи. Всъщност знам, ама те не са много легални. Все едно аз да си наема счетоводител, в крайна сметка пак сам да трябва да си създам декларациите и отчетите, и когато дойде време да пращам към НАП, той да каже а ся дай едни пари, иначе не може да си подадеш данните в НАП. И по възможност парите, които плащаш, са процент от това, което декларираш в НАП - понеже една декларация за 100лв. се подава по-различно от една за 10 млн. Точно това е принципа на работа на брокерите.

Последна редакция: чт, 10 дек 2020, 22:12 от Slashy

# 721
Все едно аз да си наема счетоводител, в крайна сметка пак сам да трябва да си създам декларациите и отчетите, и когато дойде време да пращам към НАП, той да каже а ся дай едни пари, иначе не може да си подадеш данните в НАП. И по възможност парите, които плащаш, са процент от това, което декларираш в НАП - понеже една декларация за 100лв. се подава по-различно от една за 10 млн.

Ха-ха-ха, точно аналогично си го бяха измислили адвокатите. Бяха предложили едно изменение на Закона за адвокатурата, всички контакти с държавната администрация - НАП и т.н. да минават през тях. Ама ревнаха, счетоводители, експерт-счетоводители, одитори и т.н., та не мина. Ако беше станало, тогава счетоводителят ти прави отчетите, но те минават през адвокат (на когото също трябва да платиш) и чак тогава в НАП.

# 722
Директно да въвеждат данък адвокат и да не се занимават, по-лесно за всички...

# 723
Само адвокатите липсваха в тази тема.
При адвокат отиваш , когато имаш нужда от правна помощ. По желание е.
И дейността им е регламентирана. И Закон за адвокатурата има.
Само без аналогии между брокери и адвокати, защото е некоректно.
На адвокат плащаш, ако го харесаш, и се договориш. На брокер плащаш по неизбежност, и то без ясни правила, без да има как да потърсиш адекватно правата си в случай на злоупотреба.

# 724
Липсваха, ама май и те се обадиха в темата Simple Smile

Поне аз не съм правил аналогии на брокери с адвокати, което не значи, че ги няма. Невинаги посещението при адвокат е доброволно. На теория всичко е доброволно - и купуването на имот е по желание, и на хляб от магазина също (може да си месиш вкъщи). Това че нещо е доброволно не легитимира злоупотребата с тези, които все пак го искат. Но това са съвсем други теми, за брокерите ставаше дума...

# 725
Скрит текст:
Липсваха, ама май и те се обадиха в темата Simple Smile

Поне аз не съм правил аналогии на брокери с адвокати, което не значи, че ги няма.
Невинаги посещението при адвокат е доброволно.
Скрит текст:
На теория всичко е доброволно - и купуването на имот е по желание, и на хляб от магазина също (може да си месиш вкъщи). Това че нещо е доброволно не легитимира злоупотребата с тези, които все пак го искат. Но това са съвсем други теми, за брокерите ставаше дума...
[/spoiler]
Би ли обяснил точно как адвокат те е заставил да не си  в доброволни отношения с него ?
Аз съм в темата, защото съм наемодател, иначе да, адвокат съм по професия.
Веднъж отдадох апартамент на мм , като се представих точно за адвокат, който има право на комисионна, колкото и брокерите, нали- посредници сме и двете страни. Много интересно беше от страна на брокерите с пазарлъците, но това наистина е дълга тема. Забавлявах се тогава искрено.

А по темата - още нямам огледи, дадох ключовете на моята агенция, явно наистина в момента няма търсене.
А  може бби не са активни, защото според договора, който имам с тях, няма да плащам комисионна, ако в рамките на едногодишния срок наемателите ме напуснат и те са длъжни да ми осигурят други.
Още в понеделник ще си обявя апартамента в имот .бг. Без посредник, естествено, те сами ще накацат.

# 726
Би ли обяснил точно как адвокат те е заставил да не си  в доброволни отношения с него ?
Наистина не искам да отклонявам темата в тая посока, но накратко казано - по същия начин, по който и никой лекар не те принуждава да ходиш лично при него, но на всеки човек рано или късно се налага да ползва услугите на лекар. Защото алтернативата да умираш на улицата за много хора е неприемлива.
Всяка професия, щом съществува, значи на достатъчно много хора достатъчно често им се налага да я ползват.

# 727
Наистина не искам да отклонявам темата в тая посока, но накратко казано - по същия начин, по който и никой лекар не те принуждава да ходиш лично при него, но на всеки човек рано или късно се налага да ползва услугите на лекар. Защото алтернативата да умираш на улицата за много хора е неприемлива.
Всяка професия, щом съществува, значи на достатъчно много хора достатъчно често им се налага да я ползват.
Не е същото, но да приключим дебата.
Темата е за друго.
подразних се, че беше намесено нашето съсловие, а и написаното за промените в ЗА е невярно, но не е тук мястото за този дебат.
Счетоводителите си действат, Нотариусите- също.
И адвокатите се оправяме някак си.
Но и без брокери не минаваме, да си кажа.
Купуваме, продаваме, наемаме, отдаваме под наем, минаваме през брокери. Макар и да имаме специалните знания, които те нямат. И ние сме клиенти. В случая и в темата.

# 728
  • София
https://money.bg/property/pazarat-na-naemite-u-nas-e-po-zasegnat … _campaign=sidebar
Заглавието казва едно, а после се оказва че ставало въпрос за магазините във Велико Търново о мнение на някакъв брокер.

# 729
  • София
Да,  така е във В. Търново.
Имам там роднина, който от 12г. се издържаше от наеми. 2 апартамента + 3 магазина даваше. В момента има наемател само на 1 магазин. И той му бави наема постоянно - нямало клиенти и туристи. Другите 2 магазина бяха наети от фирма за еко-био продукти от ферма и от нещо като грил-скара. Пробваха и с доставки до адрес, но не проработи системата. Студентите освободиха апартаментите, но като почнели присъствено щели пак да ги наемат, да им ги пазел ....

# 730
Студентите освободиха апартаментите, но като почнели присъствено щели пак да ги наемат, да им ги пазел ....

Доста нагло от тяхна страна - като искат нещо да им е запазено, да плащат наем. Така беше дори в общежитията - плащаш за летните месеци, за да си останеш в същата стая, да не се разправяш само да си изнасяш и внасяш вещите и т.н.

# 731
Така е но пък да не мислиш че ще се избият наемателите за В. Търново.

# 732
Студентите освободиха апартаментите, но като почнели присъствено щели пак да ги наемат, да им ги пазел ....

Доста нагло от тяхна страна - като искат нещо да им е запазено, да плащат наем. Така беше дори в общежитията - плащаш за летните месеци, за да си останеш в същата стая, да не се разправяш само да си изнасяш и внасяш вещите и т.н.

Сега ясно е че никой няма да им плаща наем.
Сравнението за студентите и общежитие е смешно ..Сега плащат по 55лв/месец, а лятото като не ползват за пазене 15лв. ..така че няма база за сравнение!!

# 733
Е, то никой няма да ги чака тези  студенти, ако се повят други наематели.....

# 734
  • София
Естествено, ако се появят нови кандидати ще си загубят удобните апартаменти. Човека работи и с доверен брокер, и сам пуска обяви, но още не се е похвалил. Фермерския магазин преди да се изнесат бяха забатачили сметките за ток и вода. В замяна оставиха нова хладилна витрина в гаранция. Братовчеда я продаде, но за да я изнесе новия и  собственик сваляха  витрината. Преди години друг негов наемател продаваше мебели и при изнасянето заряза доста спални, гардероби, матраци. И те влязоха в употреба.

Общи условия

Активация на акаунт