Живеем в чужбина, а мъжът ми иска да докара майка си.

• 14 118
  • 295
  •   1
Отговори
# 240
Е какво да идва още жената. Те някои тук серум на истината ще й бият Joy
Каквото имаше да казваме, ние го казахме. От тук насетне тя да си му мисли!
И да е дошла свекървата, не е за постоянно. Толкова бързо не се продава апартамент, нито се купува друг. Най-много да е дошла за поредните месец-месец и половина. Ами никой не може да ме убеди, че е по-добре неотлъчно да седи у тях толкова време, отколкото да си има нещо свое и отделно и само да наминава, дори и често, за по час-два.

# 241
Има хора, които просто с 1-2 изречения могат да бръкнат в най скритата, но гнойна душевна рана. Явно за 1,5 месеца по се ядва, но да знаеш, че този човек е там непрекъснато и всеки момент, ще се появи в дома ти... То в един момент самия факт, че е там е дразнещ, дори и нищо да не прави или казва. Пак предполагам де...

# 242
  • София
Иска не е точната дума,McKitty.
Много точна е -  доколко схващам, тя живее чрез сина си и ще й е кеф да стои при него.
Не зная защо решавате, че 2-3 часа полет на всеки 3 месеца са краят на света за един възрастен човек, а има такива в чудесна кондиция. За мен това е приятно разнообразие - тъкмо ти омръзне чужбината, и си отиваш в Бг, после обратното.
Обаче не вярвам в приказките как няма да им се лепне вкъщи. Мъжът не си вкъщи и ще започне да неглижира оплакванията на жена си. Или очаква, че като си направят второ, тя така и така ще е вкъщи и защо да не гледа и маминка заедно с бебето.
Скрит текст:
Тук много се заядохте как може той да не се вижда с нейните родители -  тя си знае стоката и вижда, че просто не мелят. В този форум се пропагандира как мъжът трябва да се откъсне от родителите си, това важи и за двамата. Да не би да е по-добре заради родители, които невинаги са върхът, да си останеш без собствено семейство?

Последна редакция: пн, 24 авг 2020, 17:51 от Cuckoo

# 243
Темата за нейните родители доста занимава много хора, но не и авторката. Ми тя си се е разбрала с брат си и с тях, какво има повече да се подобрява?
А мъжът й, че не иска да се виждат - не е длъжен човекът, това няма нищо общо с каквото и да е от темата. За това пък двамата съпрузи са си се разбрали, решили са си как да се справят със ситуацията и след като за тях не е проблем, не виждам защо за нас трябва да бъде.

# 244
Точно така. След като мъжът не иска да вижда родителите на авторката няма да ги вижда и да общуват. Но проблема е че и авторката иска същото само, че що се отнася до неговата майка, но явно няма да стане. Че и работата отива да я вижда мнооооого по често за в бъдеще.

# 245
Обаче интересно, преди време имаше една тема с въпрос, дали ако жената си има наследствено жилище, трябва да обсъжда евентуални сделки с него, и се оказа, че според около 98%, съпругът няма право да се меси в делата на жена си, дори и мнение няма право да изказва. Лични въпроси са си били, и това е.
А ако наследството на жената е придобито по време на брак, мъжът пак ли няма дял от имота? Или се има предвид ако е придобит преди брак?

# 246
Обаче интересно, преди време имаше една тема с въпрос, дали ако жената си има наследствено жилище, трябва да обсъжда евентуални сделки с него, и се оказа, че според около 98%, съпругът няма право да се меси в делата на жена си, дори и мнение няма право да изказва. Лични въпроси са си били, и това е.
А ако наследството на жената е придобито по време на брак, мъжът пак ли няма дял от имота? Или се има предвид ако е придобит преди брак?

Бях чела, че ако съпруг/съпруга придобие имот по наследство по време на брака, то този имот не е семейна собственост, но продаде ли го, парите стават семейна собственост. Това беше преди да се появят възможните режими на съсобственост при брак. Ако има някой правен експерт, може да ни разясни въпроса.

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 11:03 от :::

# 247
Точно така, наследственото си е лично, независимо кога е получено - преди или след брака. Парите по депозити и сметки също не са общи, а лични.

# 248
Много полезно - това от кога е така?

# 249
Ако имотът е жилище, то макар и наследствено, съпругът има право на мнение и нотариусът го изисква, защото може той да няма друго жилище, било лично негово или на семейството и ако жена му го продаде, той да остане на улицата. Справка в Семейния кодекс, член 26.

# 250
Ако имотът е жилище, то макар и наследствено, съпругът има право на мнение и нотариусът го изисква, защото може той да няма друго жилище, било лично негово или на семейството и ако жена му го продаде, той да остане на улицата. Справка в Семейния кодекс, член 26.

Това не е точно така. Ето точния текст от Семейния кодекс:

Разпореждане със семейното жилище - лична собственост

Чл. 26. Действията на разпореждане със семейното жилище - лична собственост на единия съпруг, се извършват със съгласието на другия, ако двамата съпрузи нямат друго жилище - обща собственост или лична собственост на всеки един от тях. Когато липсва съгласие, разпореждането се извършва с разрешение на районния съдия, ако се установи, че не е във вреда на ненавършилите пълнолетие деца и на семейството.

Тоест, съгласието на другия е нужно при разпореждане с наследствено жилище, само ако то е семейното жилище.

# 251

Това не е точно така. Ето точния текст от Семейния кодекс:

Разпореждане със семейното жилище - лична собственост

Чл. 26. Действията на разпореждане със семейното жилище - лична собственост на единия съпруг, се извършват със съгласието на другия, ако двамата съпрузи нямат друго жилище - обща собственост или лична собственост на всеки един от тях. Когато липсва съгласие, разпореждането се извършва с разрешение на районния съдия, ако се установи, че не е във вреда на ненавършилите пълнолетие деца и на семейството.

Тоест, съгласието на другия е нужно при разпореждане с наследствено жилище, само ако то е семейното жилище.
То и аз това написах, със свои думи и моя обосновка, защото е логично да е така.

# 252
Разбирам, благодаря.

# 253
  • София
Не зная как е сегашното положение, но през 1997 г. баща ми продаде жилището на своя баща и с парите купи това, в което живея аз и семейството ми. Независимо, че майка ми няма нито претенции, нито някакви заслуги по придобиването  - тя е 1/2 собственик.

# 254
Предполагам защото се води  - придобито по време на брака (след като е общото семейно жилище ). Ако си имахте имот където да живеете, а баща ви с тези пари е купил друго, или да речем вила, там трябва да важат горните условия (или други, ако има специални договорки )

Общи условия

Активация на акаунт