Седмокласници 2020/2021 - Тема 2

• 35 797
  • 749
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Кати, аз не лимитирам времето, а намирам градивни занимания, които да го изпълват така, че да не остава много за електронните устройства. Например - да прочете до Х страница от книгата, да изгледа 5 урока преговорно в уча.се с прилежащи записки от негова страна, да излезне с приятелче пред блока да покарат колелета и да си поиграят (4 часа не мърдат в това), да си изчисти стаята, да го заведа и върна от тренировка и т.н. Поспалив е освен всичко друго и сега през лятото доста често става късно, а и спи по 2 часа и през деня. И така на практика е ограничен с интернета без да съм поставяла изрично ограничение или забрана за това и съответно няма драми. Не клинчи и не лъже, защото знае, че през носа ще му излезне ако не си свърши работата за деня. Имаме една единствена сключена сделка - при прочетени 100стр. от книга, се гледа 1 филм. И тъй като обожава да гледа филми, това е най-страхотният му стимул да чете - това работи от поне 5 години.

# 76
catty m, и според мен разковничето е в запълване на свободното време. При моят син тренировките са 5 пъти седмично,  доста интензивни. Вечер е направо каталясал. Не казвам, че и той не играе или не гледа клипчета, но някакси няма време да се пристрасти. И от опит знае, че ако сгафи нещо, баща му директно трие играта.

# 77
Catty m, а кои игри са тъпи? На умни игри може ли да играе повече? И кой определя тъпи или умни са? Simple Smile
Приеми с усмивка коментара ми Simple Smile Аз винаги съм на страната на децата.
Нашите нямат никакви ограничения. Дори лично им купувам игри, които и аз не харесвам, но те си ги харесват и за мен това е по-важното.
Принципно и аз залагам на запълване на свободното време - тренировки- 6 тренировки х 2 часа седмично, 3 часа седмично английски, 2 часа БЕЛ и 2 часа Математика и като сложиш и училище...Simple Smile колкото иска да играе Simple Smile Но, той предпочита да излезе с колелото или пред блока. Все пак зимата играе и игри на компютъра, с мое позволение, без ограничение! Simple Smile
Забравих да кажа че това е в делничните дни. Всяка събота има мачове от първенството. Сега ще започват от 13.09. През седмица са в друг град и целия ден минава в път, мач и път на обратно.
Неделята е за почивка! Simple Smile))

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 22:25 от MollyBy

# 78
  • София
И аз запълвам времето на хлапета с всякакви занимания от рода  - да четат, да си подреждат стаята, девойката да се подготвя за НВО, да отидат да напазаруват... Те са и по няколко часа всеки ден навън с приятели, но сега през лятото времето е твърде много ( стават сутринт рано, вечер си лягат късно) и няма как през тези 12 -15 часа да вършат всеки ден горе споменатите дейности. Сега не ходят и на тренировки и репетиции, тъй като и при двамата заниманията започват от септември и остатъка от деня го оползотворяват или да играят на компютъра/ телефон или да гледат нещо.

# 79
  • София
MollyBy, "тъпи" определих в яда си, иначе играе на Фортнайт и Майнкрафт само. Има и други игри, даже му подарихме за Коледа Асасин Крийд (която ме шокира като име, но ми я препоръчаха като лигическа), той не я хареса и даже я продаде. Проблемът е, че той реално няма с кой да излиза, дълго е за обяснение, но това е. Изолацията допринесе много за това също, стана по-асоциален. За съжаление, не тренира и нищо, исках да ходи на плуване, но там трябва баща му да се включи и все е сложно. Иначе го карам да чете, разбира се, но то е една мъка, по малко, все клични, лъжи ме. Оф, не знам, объркана съм как да постъпя, кое е правилното. Ех, като бяха малки колко лесно беше Laughing

# 80
Кати, децата са различни, със сигурност! В къщи са двама - с година и 9 месеца разлика. За малкия вече писах в предния си пост. Големия е съвсем различен - трудно можем да го накараме да излезе (освен на тренировка). Обича много да играе Майнкрафт и Асасин Крийд и други подобни. Само Фортнайт не я хареса изобщо. Но при него пък нямам абсолютно никакво основание да налагам забрани и ограничения Simple Smile Завърши само с 6 за 5,6 и 7 клас, знаете и за 100 точки на НВО мат. Simple Smile И не, не е в някое селско училище с ниски критерии Simple Smile
Да четат задължителната литература никога не съм ги карала. Дори сигурно съм единствената майка която казва на детето си да не се мъчи с античната литература, но той настоява да я чете Simple Smile За българската миналата година не се е натискал и не я прочете:) Четеше откъсите, като вземаха материала само!

Последна редакция: вт, 25 авг 2020, 23:27 от MollyBy

# 81
  • София
Значи, ако изкарваше само 6-ци, не бих имала проблем с игрите. Но аз го виждам как няма мярка и зарязва важните неща заради тях, имахме проблем в края на миналата учебна година. Все му обяснявам, че има време през деня и за учене, и за забави, и за четене, и за помагане вкъщи. Но той сякаш иска само забавленията.

Четенето за мен е важно само по себе си. ОК, не са му интересни произведенията за 7 клас, разбирам, далечни са му, бих го оставила да ги чете като почнат да ги учат, но... той не иска да чете и други книги. Карам му да си избере, да каже какво иска, ще го купя или сваля на Киндъла. Аз на тази възраст четях книги за пирати, индианци, приключения. Ами не може все с един Дръндьо да ми замазва очите. Прочел ги е всичките по няколко пъти за последните 2-3 години, ама вече ми се струва, че ги е надраснал. Последната  половин година просто се промени много.

# 82
Масово не четат книги, не е само твоя. Аз си го обяснявам с това, че имат други източници за получаване на информация. При  нас, за да научиш нещо трябваше да отвориш книга, сега чичко гугъл знае всичко Simple Smile
Абе я да му намерим едно гадже, знаеш ли как бързо ще забрави за игрите 😘

# 83
Така е, съгласна съм с теб за четенето, не на задължителна литература, а на интересни за тях книги. Но и при нас не се получава това. По скоро при големия е на приливи и отливи. Преди 6 клас за едно лято прочете всички книги издадени на български на Рик Риардън. Всичко започна от "задължителната" "Пърси Джаксън", а повечето са си бая дебелички. Но му бяха интересни. И сега може да говори с часове за богове разни. То и затова сега му харесват "Старогръцки легенди и митове" на Кун, които има да чете за 8 клас. После сигурно една година не беше подхващал книга. Това лято от чудене какво им харесвам на книгите на Агата Кристи за 2 вечери прочете една. После се заинати, както казах с "Антигона", митовете, "Азбучна молитва", "Илиада" и други такива и заради тях не почва нещо по интересно.
Малкия изобщо не е по четенето. Няма време Simple Smile

# 84
  • София
Добро утро, момичета. Да споделя и аз как е при нас. Наборът получи преди 2 години плейстейшън и отначало не можеше да се контролира - често мъжът ми го прибираше някъде за по месец-два. Преди това започна да играе Клаш Роял, водих го и на "ивентим" със Слави. Постепенно започна да съумява да прецени колко и кога да играе. Едва преди месец му подарихме компютър, като сам си избра частите и му го сглобиха в магазина. Надявам се, че не сме сбъркали с този покупка точно преди 7-ми клас, ще видим. Всяка свободна минута е с приятели навън, сега се е включил сам в някакъв футболен турнир и е в еуфория. Досега ходеше на плуване и футбол активно, тази година иска да смени отбора  и го оставих да реши сам какво да прави. Чете откъси от христоматията само, други книги, извън задължителните, подхваща по своя преценка. Има домашни от школите, които сам си е решил, че ще започне в началото на септември.
Сестра му е по ТикТок - тя ходи на танци, по няколко часа е навън всеки ден. Но и си учи сама, без натиск, много е изпълнителна.
Малкият е друга бира - активен спортист, но, когато е вкъщи, може да загуби представа за времето, унесен в игри. Гледа да се скатае, когато има да учи, но засега успявам да го вкарам в правия път.

# 85
В нашата къща ограничението за устройствата е по 3 часа на ден, като лятото и двамата не го спазваха, особено във времето, което прекараха при бабите и дядовците. Сега вече са под зоркия поглед на лошото ченге (имат лошия късмет да не работя през времето, което няма да сме в БГ) и лека-полека нещата влизат в ритъм. В момента и двамата са се запалили по някаква игра на скандинавски ютюбър - PewDiePie (Пюдипай), а пък баткото играе някаква военно-стратегическа на компютъра, но той е по-дисциплиниран от малката и сам се контролира, докато нея само я дебна. Той гледа много клипове в Ютюб, но повечето исторически (манията му по ВСВ и география продължава), а тя - в Тик-Ток.
Но...и двамата четат доста и това ме успокоява и затова не съм зъл гений непрестанно, а само понякога...Smiling Imp Младежът прочете задължителната литература, която не беше голямо количество, но за сметка на това - руска класика и първите три части на "Винету", а тя - няколко книги на Дейвид Уолямс, а сега дочита "Тайната градина". За сметка на това не са решили нито една задача през ваканцията, нито пък са си примпомнили нещо по езика, на който учат и който не владеят перфектно и вероятно са забравили всички правила. Вчера имаше онлайн РС и ни успокоиха, че вероятно първите два месеца ще преговарят това, което са учили по време на ДО.

# 86
  • София
Catty m писа за шестиците - да ви споделя какъв учител по история си има младежът. Първия срок имаше 6; 4,49/много бях впечатлена от тази оценка/; 6: 6 и му писа 5-ица за срока, като междувременно имаше и две похвали в дневника за отлично представяне. Вторият срок му писа 6-ца /имаше три шестици и последния ден му "нацвъка" две 5-ици една след друга незнайно откъде/ и му остави 5-ица за годината. Това е единственият път, в който видях сина си да се ядосва за оценка, това беше и единствената му 5-ица за годината.

# 87
Е, факт е, удължиха ИЕО до края на септември. Сега могат да си разиграват всякакви сценарии.

# 88
  • София
Е, факт е, удължиха ИЕО до края на септември. Сега могат да си разиграват всякакви сценарии.

Ааа, не, ще чакам да видя какво ще измислят от МОН и нашите училища. Опитвамс е да не се тревожа от сега за неща, които са извън моя контрол.

beb4o_fb, малко е тъпо това наистина, ама не си струва да се ядосва за това. И при нас имаше странни неща, като например входящо ниво по Информационни технологии с 5-ца без никакъв изпит... Ама не се ядосвам за такива неща.

Ще наблягаме сериозно (като имам предвид, че ще трябва да уча с него и да го натискам сериозно) на МАТ, БЕЛ и физика. За другите предмети ще държа за 5-ци Laughing . Той реално без напъни изкарва 4,50-5, ама тоя мързел ще го умори накрая Simple Smile

Въпрос - трябват ли някакви документи да се готвят преди първия учебен ден, като примерно от личния лекар някакви бележки? Не мога да се сетя миналата година имаше ли нещо такова, вероятно е имало, най-малкото защото бяха и двамата в нови училища.

# 89
  • София
Catty m, трябва им лист с имунизациите - нашата лична лекарка ни дава изпринтен лист, затова го кръстих така:joy:. Иначе май е някакъв картон, който се попълва от ЛЛ

Последна редакция: ср, 26 авг 2020, 13:01 от beb4o_fb

Общи условия

Активация на акаунт