Седмокласници 2020/2021 - Тема 2

• 35 623
  • 749
  •   1
Отговори
# 570
Дидева, благодаря!
Но ако на дете му стане лошо, значи ли, че не го пускат навън или ако го пуснат, прекратява НВО?
Например мигренозен пристъп се появява без никакво предупреждение, понякога със силни позиви за повръщане. Какво трябва да се направи в този случай? Този въпрос не ми дава мира от миналата година и не мога да намеря отговор.
Деца с епилепсия или пристъпи на неовладяна астма сигурно имат подобен проблем.

# 571
Както се казва, колелото се върти. Всички сме били тийнейджъри и сме минали по пътя. Старая се да черпя от опита на родителите ми, които ми даваха свобода без да изпускат контрола. Трудно е, но кой е казал, че ще бъде лесно Simple Smile За това и се записах в темата, да си пиша с хора със сходни на моите вълнения.

# 572
  • София
Дъждец, според мен много зависи организацията, която е работа на училището - инструктажи към деца и квестори, да подготвят децата психически за изпита и др.
Във вашето училище мисля се получават нещата, в интерес на истината не съм чела за такъв случай с прилошаване.

# 573
  • София
Ох, и при нас е подобно положението. Но тази седмица го натиснах през седмицата след училище и реши всички домашни за школата. Проблемът при него е, че подготовката за училище се изразява само в писане на домашните, това да прочете и научи уроците - не. В понеделник ще е входният тест по МАТ - нямало да решава задачи, стигала школата. Днес го накарах да седне да решава - изпадна в гневен пристъп, вика, тръшка се, рева, изкара ме от равновесие, разтрепера ме. Наказах го цялата друга седмица без компютър, т.е. без игри, още се тръшка в детската и не решава задачи. Това е вече 3 часа. Не знам как да се справя с тези изблици, цялата се разтрепервам и почвам и аз да крещя.

# 574
  • София
Дидева, благодаря!
Но ако на дете му стане лошо, значи ли, че не го пускат навън или ако го пуснат, прекратява НВО?
Например мигренозен пристъп се появява без никакво предупреждение, понякога със силни позиви за повръщане. Какво трябва да се направи в този случай? Този въпрос не ми дава мира от миналата година и не мога да намеря отговор.
Деца с епилепсия или пристъпи на неовладяна астма сигурно имат подобен проблем.
Дъждец, и аз не съм чувала за подобен случай на НВО, а и не съм срещала нещо изрично разписано по този въпрос /ако и Дидева не е срещала - значи няма такова Simple Smile /. По пътя на логиката и здравия разум, предполагам, че ако на детето му стане лошо, ще го придружат до лекарския кабинет и ако се оправи бързо, ще го върнат да си довърши работата /това са обективни и непредвидими обстоятелства и не могат да се счита за нарушаване на правилата/. Доколкото знам, мигренозният пристъп не минава толкова бързо и вероятно в тази или подобна хипотеза, ще върнат детето, колкото да си предаде работата, докъдето е стигнало преди настъпването на събитието.

# 575
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
на родителската среща говориха за организацията на НВО и казаха, че има промени за провеждането на това по математика - до сега е било на два етапа, а сега щяло да е на един.
уж записах, а не си намирам запискте.
и не мога да си спомня подробностите. Sad

# 576
  • София
Предполагам, че важи за НВО, както и за всички останали изпити и състезания: Ако излезе преди първите 60 мин., работата се анулира. Може би за НВО ще приемат каквото е писало детето до момента, но категорично няма да позволят да се върне и да допише.
  Преди години, аз четях покрай баткото, някой беше споменал за дете с Т и тежко разстройство. Бяха го пратили с памперс. Не се беше наложило да го ползва, но надали се е представило в най-добра светлина.
  Не дай Боже, но примерно ако счупи ръка дни преди изпита? Каквото напише с другата-напише, това е. Ако влезе в болница по спешност ден преди изпита? Не е честно, но такъв е живота! Не са предвидили допълнителни дати.

# 577
Санака, не минава хич бързо, но понякога след повръщане може да е ок да напише нещо, колкото да не е с 0 точки. Затова все питам за това излизане до тоалетна.

Ако поне квесторите се инструктират от самото училище, е малко успокоително.

# 578
  • София
Да, има инструктажа от самото училище. Има комисия, която е от самото училище се занимава с подготовката на изпита - организационно, а квесторите са външни и не са учитвли по съответния предмет.
Ходих преди 4 г. на НВО+ДЗИ като наблюдател, нещата се променят малко през годините, но не генерално.

# 579
  • София
При синът ми на едното НВО се случи нещо подобно. На едно дете в неговата стая му е станало лошо. Учител е излезнал с него, ходили са до тоалетната,  детето се е наплискало с вода и явно му е поразкарало. Учителят го е върнал в стаята и е продължило. Няма нищо разписано, но явно си зависи от съответните квестори.
За ПИ тези на Регалия като чели са най-близки кати трудност до истинските НВО. Препоръчвам ви да си купите двете помагала на Регалия, в които ПИ са по месеци.

# 580
Много ви благодаря за споделеното!
Малко ми поолекна.

Рали, пропуснах да пожелая да ти е жив и здрав младежът и все така успешен!

# 581
  • у дома

Ако поне квесторите се инструктират от самото училище, е малко успокоително.
Моето е с астма и съответно лекарства и инхалатор-бях предупредила директорката,тя ме успокои,че детето  ще бъде на първия чин и ще предупреди квесторите...
Нощта преди  едното НВО получи тежък пристъп и не му стигаше въздух-едва изчаках да стане 7 и 30 и звъннах на класната-предвид Ковид историята ме беше страх,че няма да го пуснат да влезе,а жената ме успокои,че също е там в някаква комисия и само през трупа й няма да пуснат дете от класа/в училището бяха само 1 седми клас/да влезе на изпита-даже ми каза,че имат готовност,ако дете е с температура да го отделят в отделна стая.После ми писа на месинджъра,че всичко е наред,квесторите са предупредени,че ако се наложи да ползва инхалатор и че децата вече пишат...
Ние от миналогодишната  седмокласна тема се борихме доста за втора дата и след като и с ковид не успяхме,мисля,че е мисия невъзможна...
Иначе от темата ни имаше дете със здравословен проблем и неявяване на едното НВО-влезе си с точките от оценкиге и само едното НВО-не помня майката до инспектората ли само писа или и др.,но нищо не направи никой-та дано да са здрави и да имат възможност да се яват -след положени усилия няма начин да не се справят!

Последна редакция: нд, 27 сеп 2020, 09:40 от svetlaem

# 582
на родителската среща говориха за организацията на НВО и казаха, че има промени за провеждането на това по математика - до сега е било на два етапа, а сега щяло да е на един.
уж записах, а не си намирам запискте.
и не мога да си спомня подробностите. Sad

Много ме дразни това, че не стига че не се информират достатъчно, ами и ръсят глупости пред родителите. И това са уж заинтересовани учители и дори директори...
На нашия учителката по БЕЛ, преподавател с опит уж, включително и миналата година преподаваше на големия, на РС каза, че щяла при подготовката да се съобрази с промяната на НВО към интегрален изпит. Дори не беше разбрала, че за нашите няма да влезе в сила.

# 583
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
така "хубаво" съм писала, че си разбирам само половината... Sad не става стенограф от мен. Simple Smile

Цитат
по математика - общ тест НВО - 2,5 часа.
1-18 - избираем отговор;
19-20 - текстови задачи;
21-23 - с разписване (подробно!)

ще се опитам да се свържа с госпожата по математика. пак да обясни за такива като мен. Simple Smile

по БЕЛ - 2,5 часа, 3 части - граматика, теза, преразказ.

# 584
Това е така!(е 19 и 20 зад. са  с кратък свободен отговор) Не разбирам частта за единия етап?

Не мисля, че ще има промяна в "етапите" Simple Smile
И двата изпита са:
1 част - 60 мин. ( Бел - тест+теза; Мат - до 20зад.)
почивка
2 част - 90мин. (Бел - преразказ; Мат-разписване 21,22 и 23 зад.)

Последна редакция: сб, 26 сеп 2020, 19:04 от MollyBy

Общи условия

Активация на акаунт