На море в Гърция 2020 - VII

• 54 390
  • 755
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте, имам питане за деца под 10 години не е променено нали - остава без PCR тест за тях?
И другият ми въпрос е мога ли да пусна 2 QR кода - защото не съм сигурна дали събота ве4ерта ще пътуваме

Да все още деца под 9г 11м пътуват без тест

Декларацията е с валидност 14 дни/т.е. ако датата ти е 5.9. от тази дата си с влизане 14 дни , нищо не трябва да поправяш и не е необходимо да попълваш постоянно.

Как се казва тази риба на Български?

# 361
  • София
Днес посетихме най-хубавия плаж на Патмос - Псили амос (Фин пясък), за който ви бях писала преди, че мечтая цяла зима. Наистина невероятен плаж, който може да се мери с топ плажовете на Гърция, но не е така популярен. Както можете да се досетите,  достъпът е труден - след асфалтовия път се върви още 1,2 км или около 30 минути по козя пътечка, подобна на тази до Балос. Другият вариант е с лодка. Разбира се, накрая си възнаграден с чудесен фин, мек, златист пясък, тюркоазена вода и естетвена сянка от тамарискови дървета. Има и таверна, макар че плажът се намира на почти необиаема част от острова. Какво повече може да иска човек!

Последна редакция: чт, 03 сеп 2020, 21:11 от миленка_д

# 362
  • София

Декларацията е с валидност 14 дни/т.е. ако датата ти е 5.9. от тази дата си с влизане 14 дни , нищо не трябва да поправяш и не е необходимо да попълваш постоянно.

Тази информация от какъв източник е? Защото аз не успях да открия информация по въпроса. Може ли линк?

# 363
  • Там където
pinko, на гръцки Фагри ли пише за тази риба? Много е вкусна, един келнер я наричашена скромния му българрски"червена риба". Ето натози линк пише за нея: http://www.vkusnoteka.bg/2015/08/blog-post.html

# 364
  • софия
Не е фагри това. На тази и двете очи са от едната страна. Виждала съм я, но не съм силна в имената.
Камбалата има две очи от горната страна, но тя е по-плоска и друг цвят.

# 365
Морски език

# 366
Аз на гръцки я знам "закатес" и викат ..нещо такова , но искам на български името Wink

Не е Фагри- то е ясно, не е морски език- глоса му казват!

# 367
Здравейте, бързо и тъпо питане имам...
От къде се смята началото на Халкидики, и Олимпиада дали попада в региона със задължително носене на маски?
Бийч бар брои ли се за обществено място, и на плажа трябва ли да се носят?

# 368
  • София
Аз на гръцки я знам "закатес" и викат ..нещо такова , но искам на български името Wink

https://www.greece-is.com/greek-fish-translated-guide-greeces-seafood/ - тук, примерно, откриваш ли я? Да не е skaros?

# 369
Да, Олимпиада е на Халкидики, в община Аристотелис.

Аспровалта и Ставрос са в друга община - Волви, и за тях не съм сигурна.

# 370
Благодаря Параход, както винаги - безценна 🥰
А плажа брои ли се обществено място?

# 371
Някой правил ли си е ПСР в Рамус на Сточна Гара в София? Simple Smile

# 372
  • Бургас

Не е Фагри- то е ясно, не е морски език- глоса му казват!

Писия- каза ММ допита се до брат си изявен рибар работел и в океански риболов и по гръцките морета.

# 373
Има ли начин /сайт или нещо друго/ по-което мога да разбера дали на Миртос или Петани има вълни?
ММ предложи да питам утре в бг мама коя от нас е там и има ли вълни, че вече не ще да шофира, уморих го човека! Laughing

Днес след Петани, се отправихме към Vatsa bay /Параход Flowers Hibiscus / Плажът се оказа чудесен. Снимките ще ги добавя после от телефона. Там нямаше вълни като на другите, преди това. Плажът е пясък, на брега има таверна и е организиран като чадърите са пред таверната и там морето е с пясъчно дъно. След чадърите има свободна зона и там в морето първите метър, два има големи камъни, после става пясъчно дъното. В лявата му част, до която плувах става по-дълбоко и в морето има големи камъни. Много подходящ за деца, чиста прозрачна вода, има риби, макар и скучни си ги има. Там си е място баш за деца и майнмунджелъци из водата. Нищо интересно за шнорхелуващите.

От там към Кси. Организиран плаж с няколко заведения и много чадъри и много хора. Джи пи еса ни закара някъде по сердата, минахме през едното заведение, за да излезем на плажа. Стана ми странно как пясъка е червен / ръждив, а скалите бели. Аз все си мислех, че цвета на пясъка тук сигурно се дължи на скалите, които видях на други места из острова, ама не. Пясък е кажи речи навсякъде, мек, копринен като кадифе. Във водата е много плитко, идеално за малки деца. Подминахме организирата част и се установихме веднага след нея в дясно. Отначало бях разочарована, че няма какво да видя под водата, то и не бях с големи очаквания, но всъщност на плиткото имаше интересни рибки, почти същия цвят като пясъка и се движеха върху него все едно лазят, не бяха сомчета. Интересно беше да ги наблюдавам съвсем на плиткото и като посегнеш да ги хванеш се крият в пясъка. Мисля, че от всички плажове този беше днешния фаворит на дъщеря ми, най-вече заради мидите. Ами оказа се, че име черупки като на нашето черноморие, такива каквито събирах аз като дете, за пръв виждам в Гърция. С нея се разходихме до края на плажа от дясната страна и имаше едно специфично място, където тези миди бяха най-много и събрахме две шепи различни размери и цветове. Там имаше и доста наплескани с кал хора. На места водата ставаше сива и размътена, дъщеря ми стъпа та ми каза че е хлъзгаво, предполагам че е луга или кал някаква, най-вероятно същата като тази по скалите наоколо.  

Накрая се качихме на колата и отидохме да кледаме залеза от скалите на Алатиес и с него мисля, че приключихме севера.

ММ шофира доста тези 3 дни та утре мисля да го даваме малко по-лежерно. Ще посетим Антисами и Агия Параскева и ще си починем. Не знам да има други интересни плажове наоколо. Вечерта може да се разходим до Аргостоли.
Има ли някоя бг мама в Агия Ефимея, чух българска реч тази вечер от една тераса Stuck Out Tongue

Последна редакция: чт, 03 сеп 2020, 23:47 от anbibian

# 374
  • София
Има ли начин /сайт или нещо друго/ по-което мога да разбера дали на Миртос или Петани има вълни?
ММ предложи да питам утре в бг мама коя от нас е там и има ли вълни, че вече не ще да шофира, уморих го човека! Laughing
Има начин Simple Smile  - заповядай за Миртос  https://www.meteo.gr/beach-forecasts-en.cfm?bid=23
и за Петани  https://www.meteo.gr/beach-forecasts-en.cfm?bid=652

Последна редакция: пт, 04 сеп 2020, 00:12 от dechy

Общи условия

Активация на акаунт