На море в Гърция 2020 - VII

• 54 231
  • 755
  •   1
Отговори
# 675
  • Sofia
Балос е по-хубав. Wink Но и Елафониси си заслужава, разбира се. Peace

P.S.: Страхотни са ти снимките!

# 676
  • София
Аз не се наемам да кажа дали Балос или Елафониси е по-хубав.
Мога само да кажа, че на Елафониси еуфорията ми беше по-голяма. Приказен е. Simple Smile Elyon, завиждам, че ще бъдете утре там.
Радвам се, че ураганът, който засегна и западната част на Крит тези дни, не е нанесъл поражения.

# 677
Ние първия път, когато ходихме на Крит, обиколихме всичките ключови плажове, музеи забележителности, защото мислехме, че това е - кой знае кога пак ще идем.
Обаче отидохме отново още на следващата година, и тогава го давахме много по-лежерно, избирахме по-малко популярни места и плажове, и честно казано втората почивка ми хареса повече.
Балос, Елафониси, Шейтан бийч - ок, отметнати - но не бих се върнала отново.
Любим ни стана района около Плакиас, а Фаласарна през Септември е просто рай. Водата е същата на цвят като Елафониси, пясъка е пак розов, но с тази разлика, че плажа е пуст, а на Елафониси бяхме като сардини в консерва.
Тази година, за съжаление пропуснахме, заради короната и лични причини, но нямам търпение да се върнем догодоина отново - на този остров може да се връщаш отново и отново и всеки път да откриваш нещо ново.
А как ми липсва да изпия сутрешното си кафе с една лихнаракя...

П.С. Това, което най-много ме радваше и двата пъти е, че нямаше българи, румънци, сърби и македонци в количества, а западните туристи услужливо си стояха в хотелските комплекси по северната страна на острова, и като цяло никога не са ми били дразнител.

# 678
За мен Елафониси беше голямо разочарование, Балос направо ме заплени - въпреки хората. Дано на вас ви хареса и там, тази година е по-особена и вероятно в края на септември туристите няма да са толкова много. Може да пробвате и съседния Кедродасос, ние до него не стигнахме, защото мръкна, но изглежда много обещаващо Simple Smile.
Ходила съм и на всички останали споменати места, според мен никое не може да се сравни с Балос, въпреки че на юг, на Либийско море, има и много други впечатляващи и уютни плажове.

Поздрави на Крит, с радост бих се върнала трети, че и четвърти път там, когато международното положение позволи Heart

Танита, щом толкова харесваш лихнаракиите, непременно да опиташ сфакийския пай (сфакианопита) другия път. В Хора Сфакион, Анополи или "нашата" кръчма в Родакино.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 11:28 от Параход

# 679
  • София
Много хубави снимки, поздрави на Крит, някой ден ще му дойде времето, но предпочитам с кола да пътувам!
  Имам въпрос за Нафплио. Къде е добре да се отседне с кола за 1 ден. Хотел с паркинг най-добре, но едва ли има много опции. Какво е добре да се види за толкова кратко време? Влюбих се в уличките му от снимки в инстаграм.  Май си харесах и селцето Корони. Миналата година пообиколихме  Пелопонес и ми стана много любим.
Скрит текст:
Разбира се посетихме Монемвазия и пак бих се върнала, гледката отгоре  към плажа Войдокилия е прекрасна. Посетихме Олимпия, Methoni Castle, минахме с лодка в пещерите Дирос, два водопада около Гиалова. Pantanassa's Monastery в Мистра много ми хареса. На Симос беше страшен ветрилник и не можахме да му се насладим. Параход беше шернала пътепис, но го загубих сред десетките табове на лаптопа. Моля да споделите какво не е за изпускане или  хубави пътеписи за района. Знам, че има страшно много места за обикаляне, особено ако времето не става за плаж. Малко снимки от мен  

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 11:54 от nory

# 680
Nory,
ние сме спали на две места в стария град, непосредствено до църквата Св. Спиридон, която е център на историята на Нафплио като първа столица на съвременна Гърция - Chroma Design Studios и хотел Kapodistrias, и пак този район бих  предпочела.
На пристанището има голям безплатен паркинг и оттам е примерно 10 минути пеша, не ни е затруднило, а имахме малко дете тогава. Иначе има и хотели с паркинг или с поне достъп с кола за багажите, а после може шофьорът да я върне на порта. До тези и двата се стига по стълби и няма автомобилен достъп.
Корони е хубаво, но плажът (Зага) е извън крепостта и селцето. Там избрахме Финикунда и Метони. Въпреки че и в Корони бих отишла някой следващ път Simple Smile
Пътеписа го има в Магеланци, никът ми е същият, но той е доста остарял, оттогава сме били още два пъти на Пелопонес - югозападната част с Корони, Метони, Финикунда, Войдокилия не е описана.

# 681
  • София
Благодаря за отговора, ще ги погледна.  Имам в предвид, ако е само за 1 нощувка и за да не разтоварваме целия багаж... хем искам да е в центъра, а знам в исторически и терасовидни градове каква е мъка с паркирането

# 682
Точно, и ние сме страдали от типичния гръцки релеф и градоустройство Simple Smile Затова казвам, че не сме се пънали да влизаме и паркираме из уличките. Но и не ни е проблем малко ходене. Иначе точно под стария град, около парка Колокотрони, училището и детската площадка, ако намериш нещо - там е напълно равно и е и на 2-3 минути от порта, а може и да има места по улиците пред хотелите.

# 683
  • Пловдив
До преди седмица на Крит беше пусто. На Елафониси имаше свободни шезлонги и наистина не много хора.
То нямаше движение по пътищата. Таверните в Ираклион и Ретимно по обяд бяха празни.  
По мои наблюдения хората си пристигат със самолет и си наемат автомобили. Агенции всякакви - на летището, в градовете, а и всеки хотел работи с някоя от тях.
Малко снимки от миналата седмица
Елафониси

и още един пуст плаж - Агия Марина, до Ханя.

# 684
За мен Елафониси беше голямо разочарование, Балос направо ме заплени - въпреки хората. Дано на вас ви хареса и там, тази година е по-особена и вероятно в края на септември туристите няма да са толкова много. Може да пробвате и съседния Кедродасос, ние до него не стигнахме, защото мръкна, но изглежда много обещаващо Simple Smile.
Ходила съм и на всички останали споменати места, според мен никое не може да се сравни с Балос, въпреки че на юг, на Либийско море, има и много други впечатляващи и уютни плажове.

Поздрави на Крит, с радост бих се върнала трети, че и четвърти път там, когато международното положение позволи Heart

Танита, щом толкова харесваш лихнаракиите, непременно да опиташ сфакийския пай (сфакианопита) другия път. В Хора Сфакион, Анополи или "нашата" кръчма в Родакино.
Непременно ще опитам Simple Smile
И на трите споменати от теб места не сме били, затова ще се връщам отново и отново - само да сме здрави.

А някой беше писал, че иска да отиде с кола. Малко е скъпичко, но може да се отиде с ферибот. Ние първата година отидохме с уиз до Атина, от там такси до Пиреа, от там на ферито с каюта, а на връщане с Волотеа до Атина, и уиз до София Simple Smile
Втората година вече бяхме с Райън и беше къде по-просто, но пък ферибота беше много приятно приключение Simple Smile

# 685
Ние пътувахме с кола и ферибот през 2018. С Миноан лайнс беше доста изгодно тогава. На отиване не сме плащали каюта, че курсът беше от 4 следобед до късно вечерта, а на връщане си поспинкахме.
Всъщност и двата пъти сме пътували с ферибот, първият беше със самолет до Атина и после ферито на Блу стар - пешком. До пристанището стигахме в такива случаи с директния автобус летище-Пирея, X95 ли беше.

Преди много хора пътуваха до Крит със смяна на самолети в Атина или пък с кола до Солун и оттам директен полет. За мен този вариант не си струваше, като добавиш и разходите и разправии за рент-а-кар на място. Сега с Райън, разбира се, е много по-лесно и удобно, но пък курсовете са само в пиковия летен сезон. И май само 1 ден седмично тази година? Миналата бяха 2 полета на седмица.

Пък и комфортът на собствената кола и да си натовариш колкото искаш багаж не е за пренебрегване. Абе, вариантите вече са много, само да махнат тоя проклет вирус, човек може да седне и да смята кое е най-изгодно и удобно за него.

# 686
  • София
Ние щяхме да ходим с кемпера с ферибот. Цената с каюта в двете посоки бе около 500 евро.
Но се отказахме.
Не мога да рискувам да не можем да се върнем, ако гърците затегнат още мерките.

За съжаление се наложи да сменим дестинацията.

# 687
  • София
Разкошно е времето днес! Водата е чай.

# 688
  • София
Крит ми е мечта, за сега вируса ме спъва, нямам търпение и аз да го махнат, че да дишаме спокойно...

# 689
  • София
В Нафплио отседнахме тук - https://www.booking.com/hotel/gr/althaia-pension.bg.html?aid=397 … =1&#hotelTmpl

Паркирахме на улицата - където намерим. Безплатно е, няма ограничения. В първата половина на юли все успявахме да намерим място наблизо.
Сутрините, докато моите момчета още мързелуваха, се разхождах сама по уличките, които бавно се събуждаха. Сякаш бях единствения турист в целия град. Simple Smile Беше много приятно.

Общи условия

Активация на акаунт