ДЕКЕМВРИйче расте, рита и лудува, мама с тънката талия се сбогува ! {тема 6/2020}

• 33 794
  • 779
  •   1
Отговори
# 690
Аз вчера взех Мустела (лосион за тяло, измивен крем за атопична кожа, за да се презастраховам и масажно олио). В аптека Саните сега имат намаление. Чудех се и за крема им 3в1 за подсичане, но май ще вземем Судокрем. Иначе четох по разни места, че много хвалят и Адерма като марка.

# 691
Аз взех 2 шишета на авент. За козметиката обаче не съм решила. Само Судокрем знам, че със сигурност ще взема. Другите неща ще са в зависимост от това кое ми е най-достъпно и няма да се налага да го търся. За сега само бочко виждам да е буквално навсякъде. Днес ще ми пристигне и кошарката за до леглото.

# 692
Аз взех разни козметики на мустела, вкл. крема им за гърди. Шишето ще го избера да с каучуков биберон, мисля, че са по-меки и повечето бебечета ги предпочитат.
Матракът - имахме магнифлекс, много е хубав, пак такъв бих купила, но тая кошара е с кофти размер 110 и не става. Затова сега поръчах някакъв с дунапрен и кокос двустранно:
https://avmebeli.com/mobile/catalog/details?Id=48&langId=0
За бургаските мами на 26 и 27-ми септ. ще има изложение БебеЗона във Флората, ще има и лекция от Ася Демирева:
https://m.facebook.com/events/996467544115345

Последна редакция: вт, 22 сеп 2020, 11:14 от Fifiana

# 693
Козметика няма да купувам защото за баткото ползвам Атодерм на Биодерма. Купувам туби по 1 литър и вкъщи винги има и от лосиона и душ олиото. И двете са подходящи от новородено. За крем против подсичне вероятно ще ползвам бепантен и от него имам една огромна туба. За шишета не бих ползвала Авент. Преди ги ползвах със сина ми и бяха помня, че дори най-малкият накрайник пускаше ужасно много и бебето се давеше много лошо. Също така пластмасовите се захабиха много бързо. След това минах на MAM и бяха супер. Сега съм купила само две самостерилизиращи се на MAM, които се надявам да не ползвам.

# 694
Хм, здравейте момичета.
 Сега се зачудих какво се изисква, за да си в майчинство, зарових се в НОИ- https://www.noi.bg/benefits/benefits/100-nerabotosposobnost/1860-ma13

и нищо не разбрах. Някой по- скоро минал през този път има ли представа от подробностите. Примерно сега като взема болничния  за 45 дни преди раждането и го давам във фирмата където работя. После да речем раждам. Прибираме се по живо по здраво , получаваме акт за раждане от кметството по местоживеене предполагам, и после какво следва, за да съм в майчинство. Аз ли отивам някъде да подавам нещо, с акта, тази сума  еднократната къде се заявява за раждане в кметството ли? Най ми е тъмна индия за майчинството. И втората година каква е сумата, колкото минималната заплата за страната ли е или % от нея?  Знам че първата година взимаш 90% .Цялата тази документация кой я води, подава и тнт..... То и за детски ще се подава в социалните...... Бая бюрокрация ни чака. Но вчера минах през НОИ за да подам за баща ми, ми имаше 59 човека опашка, само минах отпред да питам, една ме нахока, че не знам за какво съм-тя ли да знаела, обясних и че трябва да подам нещо че баща ми е починал, тя ми вика отзад на опашката всички са за пенсия. Ако ще трябва да се редим в НОИ по опашки за майчинството хич не ми харесва....хм.

# 695
Няма да се редиш редовно, спокойно. Само носиш болнични на работодателя до 135 дни (първият е 45-дневния преди термин, вторият е от болницата, третият е от педиатъра), а до 410-я ден подаваш декларация - пак при работодателя.

"Какво включва майчинството?
Първо се ползва отпуск по бременност и раждане в размер на 410 дни, от които 45 преди термина. 135 дни от него са с болничен, а за остатъка се подава декларация.

След 410-тия ден започва отпускът за гледане на дете. Той продължава докато детето навърши две години за първите три деца."

Редиш се само за: еднократна помощ за раждане - еднократно и ако ти се полагат детски - веднъж на 6 месеца в дирекция Соц. подпомагане по район.
За 2020 година размерът на обезщетението за майчинство след първата година остава замразен на 380 лв.
Еднократна помощ за раждане на дете - през 2020 г. е 250 лв. за първо дете, 600 лв. за второ дете, 300 лв за трето дете и 200 лв за четвърто и всяко следващо дете.

Последна редакция: вт, 22 сеп 2020, 12:29 от Fifiana

# 696
Изгубен, и тук може да гледаш за подробности около документите ➡️ https://www.facebook.com/1naum/videos/760157424717223/

# 697
Фифиана, значи тази дата от 45 дневния болничен излиза най- важната за всичко, така го разбирам. От нея почват да се броят тези 410 дни? И какво аз трябва да седна да ги изброя кога кой болничен да нося.....уф.
Тази декларация свободен текст ли е? Поне ми стана ясно, ще  нося само на работодателя болнични.... Благодаря за инфото. После ще изгледам и линка Ава Wink

Обикаляме да гледаме плочки. ММ реши да кърти банята. Ще имаме седмица най- много десет дни без баня .....чудно... Аз след първия магазин се изморих и седя в колата хахаха.
А и за втората година просто избиват рибата 380 лв да гледаш дете,мислех че е минимална заплата.

# 698
Изгубен , даваш си 45 дневния , после от родилното заведение и след това от педиатъра . Няма нищо сложно , взимаш ги и ги носиш в счетоводството . Няма да броиш дните , просто ще запомниш кога да вземеш от педиатъра след раждането . Счетоводството би трябвало да те осведоми , когато стане време за декларацията . Тя е след болничните и не е в свободен текст , вади се на хартия и ти само си попълваш данните . Счетоводството си я подава . Първата година получаваш 90 % или минималната РЗ , ако не си на висок доход , втората фиксирано 380 /дано поне малко се вдигне скоро/ , както ти е обяснила Фифана .
Само една поправка , за детски се подава веднъж на 12 месеца , не на 6 .
Документите се подават в месеца следващ раждането . Тоест , ако родим Декември , подаваме Януари .

Последна редакция: вт, 22 сеп 2020, 14:31 от *Мери*

# 699
Да, само носиш болнични на работодателя, хубаво е да си имаш копие, за да знаеш докога са, но няма нужда да броим нещо специално. С третия болничен от педиатъра, той се грижи да ги брои и да ги изравни до 135 дни. След това работодателят ще ти даде декларацията за попълване - не е свободен текст, а точен формуляр. Наистина по едно време бяха равни сумата за майчинството и тази на МРЗ, но сега явно са се разминали с доста.
Но фокусът ни сега основно трябва да е да бременеем до термин, ако може с по-малко притеснения и повече радости. Simple Smile
Аз се чудя дали бебокът си отговаря на седмиците и с нетърпение броя дните до следващия преглед - 3тата ФМ, остават още 5 дни.

# 700
Благодаря. Изясних си...

Днес си взех бельо от Пепко, да имам за в болницата пък и за сега де по-големички, а от други ден ще има три бодита за 8 лв. Пише че са 100% памук, да видим....
В Уайкики не можах да разгледам дамските и бебешки неща не им работи асансьора-срещу Хоумакс. Може ли да са горе, а за мъже долу, ама то като ги мързи мъжете  са ги разположили долу, а майки с колички на горе. Сега губят те ,като нямат асансьор ааамааха. Иначе има доста намаления и народа граби дрехи все едно е гол.

Аз трета фетална не правих, доктора каза че сме си го гледали досега и пак го огледа хубаво всичко,мери си като за фетални нещата, ще ида след две седмици да види пак водите.

# 701
Тук можете да изчислите колко ще ви изплатят за всеки конкретен месец от майчинството:

https://kik-info.com/trz/maichinstvo.php

# 702
Djenna За сега нищо ми няма,малката и тя днес ходи само 2 пъти до тоалетна.
За шишетата все още не знам,голямо чудене, голямо нещо.

# 703
Момичета , може би сте видели , но да споделя ... във фейсбук групата имаме вече първо бебе . Момиченце , 1240 гр., 39 см. ❤ Развълнувах се като видях , надявам се , че всичко ще е наред ☺
За шишетата съм се спряла на Авент , но от серията с картинките , не изчистените . Козметика с големите ползвах Бюбхен , доволна бях . Като цяло не са имали проблемна кожа , за да се налага да залагам на други марки . Кремче , и аз ползвах Судокрем . Като с малкия можех да карам и без , ако реша , изобщо не се подсичаше и зачервяваше . Дамите май са по-чувствителни 🙂

# 704
  • София
Олеле, бебе ! Anguished
Коя е първата ни мама ? Flowers Four Leaf Clover Аз нямам Фейсбук.

Общи условия

Активация на акаунт