Нашите кухни - 84

• 51 601
  • 787
  •   1
Отговори
# 390
Доматите, лятото ги държа в хладилника сега на остъклената тераса. Лук и картофи в кутия в шкафа под мивката, но аз купувам малко количество. Другите плодове и зеленчуци в чекмеджето, което е предвидено за тях в хладилника.

# 391
  • Norge
Колибри, не е само въпрос на вкус това за домати и краставици в/извън хладилника. Kissing Face
В магазините при мен тези два продукта не се съхраняват в хладилните помещения, а вън от тях, на т. нар. стайна температура.
Вярно, някои особено големи и узрели домати от българския пазар едва ли биха се справили дълго време в твърде топло помещение.

А практически съвет по съхранението не мога да дам. Имам щастието да разполагам с хладен килер и истински ценя това удобство.

# 392
Различни сме хората и имаме различни навици и харесвания Simple Smile .
На мен ми е уютно да ми се виждат продуктите, но аз имам по-как да се изразя, обикновени разбирания за Дом:-) , харесвам да си кажа направо селският уют. Не робувам на мода и стерилни жилища не са ми по вкусът.
 Не искам да обидя никой. Харесвам такива стилове на картинка, но не и за мой дом. Доста наши приятели са в такъв стил. Това не ми пречи да ми приятно когато ходя на гости, но няма да се чувствам комфортно да живея аз там.

P.S Аз на примерно много се дразня на топлите краставици и домати в салатите през лятото... направо  са ми като престояли и затова когато направя салатата я слагам в хладилника докато седнем на вечеря.
А в някои заведения ( говоря за летните жеги) направо ми се гади като ми сервират топло домати в салата.

# 393
Е много ясно, че лятото в жегите, ги държим в хладилника. Ние също обичаме студена шопската салата Simple Smile.

# 394
Не си опитвала истински домат, набран от градината и нарязан още топъл. То аромат, то вкус... И сега, ако намериш истински хубави розови или "биволско сърце", топли са много по дъхави и вкусни. Студът убива вкуса, но може би това е добре за гадните домати. Точно както студът прави лошото уиски приемливо, но е недопустимо да се слага лед в качествено такова.

# 395
Ха, доматите и краставиците на българския пазар са същите "фуражи", като в супермаркетите. Все от борсата. Все едни наистина фуражни сортове. Огромни червени домати от пазара вече 3 седмици не омекват в хладилника. Иначе по етикети - поне доматите, все са от Звъничево, най-вече, понякога от Петрич. Frowning

# 396
Държа ги в шкаф под мивката.

# 397
Етикетът си е етикет, но понякога успявам да намеря и свестни домати, макар да признавам, че е трудно. Но последния път такова "капрезе" извъртяхме, че да си оближеш пръстите.

# 398
В жегите много мразя топла салата. Лятото купувам уникални селски домати и винаги ги охлаждам, но е въпрос на вкус Simple Smile Свекърва ми пък ги ядат топли, но признавам си ако съм у тях едва си бодвам от топлата и овкусена салата, докато вкъщи ям по половин кг домати

# 399
Купувам само розови домати, ММ други не признава. Точно биволското сърце хич не трае, дори и в хладилника на третия ден омеква.

# 400
  • София
Домати и други плодове не се държат в хладилник, както и лук и чесън. Това, разбира се, ако човек държи на вкуса. ЧС го обясни много точно за доматите - ако няма да се яде същия ден, слагаш в хладилника, но вадиш няколко часа преди да го ядеш. И ако е читав домат, де. Тези картонените едва ли има значение как се съхраняват (макар че в хладилник зреенето спира и аромата се губи, та и тях бих държала на плота в кухнята). Аз обичам салата на стайна температура - нито топла, нито студена.
Държа картофите в мокрото, което обаче не е нито мокро, нито влажно и си има прозорче (купуваме мрежа 5 кг, но се изяжда за седмица макс). Наскоро четох, че много добре се отразявло да сложиш една ябълка при тях, уж не покълвали толкова бързо; но не съм пробвала, предстои ми.
Стар лук и чесън държа в една пластмасова купа на плота, карат поне по месец (но ние купуваме малки количества - 2-3 глави лук и една глава чесън стигат за поне 2-3 седмици). При тях слагам и плодовете, но у нас само аз ям плодове и винаги съобразявам количествата, така че престояват максимум 3 дни. Зелен лук режа и слагам в кутийка в хладилника, да ми е готов за поръсване (понякога режа и магданоз при лука) - кара по 4-5 дни. Ако не ми се реже, направо както съм го взела и в някаква найлонова торбичка заминава в отделението за зеленчуци - кара по 2-3 дни най-много, но нали се намира навсякъде, не го мисля особено. И краставиците там държа, пак в торбичка (но никога плътно затворена).
Все си мисля, че плодове и зеленчуци най-добре да не преседяват твърде дълго преди ядене, затова и се старая да ги избирам от пазара, а после да не седят по една седмица.

mandarinka, от една леля в Младост 3 купуваме цяло лято розови домати като слънце - с аромат и всичкото му. Само че вече загниват и ми става едно тъжно и зимно... Ще минаваме на зелева салата Simple Smile Дано да имате някоя такава сергия и вие в квартала. А от един дядо на пазара в младост миналата година такива истински селски домати...отядохме си!

# 401
За щастие имаме възможност да ядем селски, домашни плодове  и зеленчуци и меса.
И да знам какъв им е вкусът на истинските домати..., но така ги обичам какво да направя като ми се гади от "врял" домат...  Sad  не казвам, че не ям със стайна температура, а че в жегите не мога, когато са прекалено топли.
Отплеснах се от въпроса на Iinska_maslinka извинявам се Simple Smile.

# 402
И аз да се вкл, ние също обичаме студена салата особено лятото, но ядем селски домати на свекървата (голям късмет) и вземаме по една средна кофа за седмицата, та няма как да не ги държим в хладилника. Чувала съм обаче, че когато лука е студен от хладилника по-малко люти като се реже (държа го в хладилника). Всеки както му е сладко:thumbsup:   и удобно.

# 403
Малко офтопик по въпроса със съхранението на продуктите. Аз поне така знам.

Скрит текст:
Банан в отделението за плодове и зеленчуци кара недоузрелите домати по-бързо да узреят. Лукът, за да не ми люти, задължително го режа на две и изплаквам разрязаното със студена вода. Не че съвсем не люти, ама е значително по-малко.

Нямаме в центъра места с домашни зеленчуци, за съжаление. На Женския пазар, който ми е най-близо, са все от борсата. Тук-там има по 2-3 сергии, които изглеждат като производители, но не продават всичко, а по 2-3 неща само, които са сезонни за момента. Другото са братя и сестри, както и българи, зареждащи от борсата.

# 404
И аз знам, че банана кара плодовете да узряват, това по повод  авокадото. В магазина до нас вечно го продават зелено и така ме съветват да си го до отглеждам  Simple Smile

И другата хитрина пак по повод авокадото. Когато ми трябва само половинка. Тази която ще съхранявам я оставям с костилката, слагам я в кутия и вътре при нея поставям половин главичка малък лук или резен.
Лукът ( летливи вещества от него) не позволява  авокадото да почернее  и го съхранявам за ден, два, три.
Пробвала съм да го намажа с лимон  не е така добър резултата, а и му се променя и вкусът. Simple Smile
Интересното е, че авокадото не поема мирисът на лукът и си запазва неутралният вкус Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт