Машина за хляб - 66 тема

  • 43 206
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
  • Мнения: 22
Скрит текст:
повтарям - колко грама хляб получаваш от машината си?
на моята пише: 750 гр. и 1000 гр.
за всеки вариант има точни грамажи (кухненската везна е 10-20 лв)
и както бонго горе ти е писал - 1 грам винаги тежи един грам
лъжички, чашки и т. н. са ти напълно излишни

НО ако въпреки всичко не можеш да се справиш с тази задача и да преизчислиш, кажи колко грама е готовият ти хляб и ще ти изчисля грамажите и в черупки от орех, ако е нужно

нищо не се чете от снимката, текстът е прекалено ситен

Оправил съм снимката, и между другото съм пробвал с рецепти от тук, ама за всяка машина явно са си персонални. Машината прави хляб до 1кг. Както и да е уикенда ще правя проби дано налучкам грамажите, най вече с купата, лъжичките са ясни.
Благодаря на всички.
Персонални са като си ги нагодиш по твой вкус, иначе гледай само рецептата да е за колкото хляб е машината ти. На мен ми е затормозяващо в чаши и лъжици да работя, особено брашно пък толкова разлика да дава ако го понатъпчеш в чашата или пък само от това дали е пресято... Внимавай само коя рецепта е за бърза програма и коя за нормална, че има съществена разлика в маята.
От тия снимки на око като гледам количествата на продуктите и грамажа хляб, 250мл ще да ти е чашата, ако е някакъв стандартен размер а не нещо измислено.
Според мен хващай някаква по-базова рецепта около тия грамажи хляб и пробвай. Тя и като гледам е за друга държава правена, значи може и брашната там да не са им съвсем 1:1 с нашите и пак да трябва да нагаждаш. А като нищо и вкусовете ни може да не са като тамошните. На моята всичките от книжката ми идваха сладнеещи и не слагах по толкова захар, променях и други неща и така. Пробваш веднъж, все нещо ще стане там. Ако си доволен от резултата - супер, продължавай така. Ако не си - пиши тук кое не е както трябва, може да дадем насоки какво да промениш. Тая машинка е да ти опрости живота, не да ти го усложнява да се чудиш сума време, не го мисли толкова. За 600 грама хляб по-рядко се среща като размер, но за 900 със сигурност ще намериш много рецепти.

Благодаря за изчерпателният отговор.
Иначе съм правил хляб с нея, точно по рецепта на една колежка тук от форума, която тогава имаше същата машина, че се бях видял в чудо и тогава Grinning

# 601
  • София
  • Мнения: 3 034
Веднага ти нареждам една рецепта, но в грамове:

500 грама брашно
320 грама вода
5 грама сол
5 грама захар
2-3 супени лъжици Blush олио
1/2 пакетче суха мая от 7 грамовите

Основна програма за бял хляб за 900 грама продукти.

# 602
  • София
  • Мнения: 5 005
От китайски магазин си купих евтино пластмасово канче, което е изключително полезно и удобно, защото е разграфено на 4 места за различни грамажи продукти.
С него например меря 600 гр. брашно за моите опити с хлебопекарната. Simple Smile
Потърсете такова канче в магазините, с универсална употреба е. Simple Smile

# 603
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
Аз отдавна не меря с чашката на моята пекарна. На старата ми беше 450 мл чашата, но на новата е 250 и ме изнервя. За една вода 2 пъти снова до чешмата и обратно. Ползвам си 1 л меритерна кана и меря на 1 път. Особено когато правя нещо с яйце и мляко ми е в пъти по-удобно да измеря всичко на 1 път. Ползвам си само лъжичката за сол и захар, а брашното меря с везна от самото начало. Така е в пъти по-удобно. С чаша- един път ще е повече, друг път ще е по-малко. Проба му е майката. Хващай рецептата на Мунчо и променяй в движение.

# 604
  • Мнения: 22
Много благодаря за насоките, още утре ще пробвам по рецептата на Мунчо. Ако възникнат въпроси ще питам отново. Живи и здрави!

# 605
  • Мнения: 4 862
Един въпрос. За хляб с 500 гр. брашнo на къса програма където се изискват по книжката 2 мерителни лъжички суха мая, колко прясна мая слагате? Нещо не ми излизат сметките, какво е съотношението? Кубчето жива мая е 42 гр, за 500 грама брашно гледам дават 1/2 кубче мая или 21 грама. Обаче в моята книжка дават, че малката мерителна лъжичка е 5гр суха мая или за бърза програма трябват 10гр суха. 10гр суха мая никак не ми се връзва с 1/2 кубче или 21 гр жива мая. Трябва ли на бързата програма за 500гр брашнo да се слага цяло кубче? Това ама никак не го разбирам... Не съм правила хляб с жива мая, само пробвах тесто с 1/2 кубче на 500гр брашно и някак тестото не бухна добре според моите представи и стоеше едно такова меко, но жилаво...
Колко жива мая слагате на хляб с 500гр брашно, моля само изпитани отзиви, не от разни рецепти...


P.S Сега си мисля, че може би има грешка в мойта книжка и мерителната лъжичка не е 5гр, а 3 грама. Защото пък пакетчето суха мая е 7гр (т.е. може би 2 малки мерителни лъжички).... Оффф много се обърках...

# 606
  • Мнения: 1 536
Защо хляба изсъхва и се рони толкова бързо? 4-5 часа след изпичане има вкус и вид на вчерашен хляб и не ми е толкова вкусен. Иначе, всичко друго е супер.

# 607
  • Мнения: 2 611
Защо хляба изсъхва и се рони толкова бързо? 4-5 часа след изпичане има вкус и вид на вчерашен хляб и не ми е толкова вкусен. Иначе, всичко друго е супер.
Зависи в какво го държите. Аз намерих за най-удобно една пластмасова поставка с капак за торти. С плътно затваряне. Рони се чак на следващият ден, но сух не е.

# 608
  • Мнения: 1 536
Първите часове е завит в памучна кърпа. После в плик, но престоял в плик, също не ми харесва. Няма оправия..

Последна редакция: пт, 09 апр 2021, 20:47 от Susie

# 609
  • Мнения: 2 611
Аз го затварям около час след изпичането. Кутията е от лидъл, търся по-нормална кутия за хляб, но предполагам в нормалните ще изсъхва.
За момента един-единствен хляб ми оцеля, три дни да го ядем, и на третият вече беше суховат и се ронеше повече.

# 610
  • Мнения: 17 116
Защо хляба изсъхва и се рони толкова бързо?
Защото няма химия като купешкия да го прави дълготраен Wink Едно време домашния хляб се е държал увит в кърпа, сега имаме кутии за хляб, но не се оставя просто на масата да седи.

# 611
  • Мнения: 2 333
Само да спомена, че при мен оставаше суховат и ронлив, когато маята не успяваше да се активира преди печенето. Уж имаше обема, но не и консистенцията.
Иначе аз вадя казанчето, напръсквам вода и мятам кърпа, да изстива като баница Grinning
Снощи за пръв път нацелих добра рецепта с новата хлебопекарна. Малко мазничък дойде (с повече олио), но нямам против Grinning

# 612
  • Мнения: X
Един въпрос. За хляб с 500 гр. брашнo на къса програма където се изискват по книжката 2 мерителни лъжички суха мая, колко прясна мая слагате? Нещо не ми излизат сметките, какво е съотношението? Кубчето жива мая е 42 гр, за 500 грама брашно гледам дават 1/2 кубче мая или 21 грама. Обаче в моята книжка дават, че малката мерителна лъжичка е 5гр суха мая или за бърза програма трябват 10гр суха. 10гр суха мая никак не ми се връзва с 1/2 кубче или 21 гр жива мая. Трябва ли на бързата програма за 500гр брашнo да се слага цяло кубче? Това ама никак не го разбирам... Не съм правила хляб с жива мая, само пробвах тесто с 1/2 кубче на 500гр брашно и някак тестото не бухна добре според моите представи и стоеше едно такова меко, но жилаво...
Колко жива мая слагате на хляб с 500гр брашно, моля само изпитани отзиви, не от разни рецепти...


P.S Сега си мисля, че може би има грешка в мойта книжка и мерителната лъжичка не е 5гр, а 3 грама. Защото пък пакетчето суха мая е 7гр (т.е. може би 2 малки мерителни лъжички).... Оффф много се обърках...

На мен от опитите ми най ми хареса съотношение суха-прясна мая 1 към 4. А за лъжичката виж да не е дадена в мл, има разлика с гр. Моята взема 3, 5 грама мая и на бързия за 560 гр брашно ми дават 1,5 ч.л мая, което в прясна е 21 грама, но не съм пробвала рецептата.

# 613
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 556
Пробвайте с малко повече вода. Аз вече слагам 400 мл на 600 гр и хлябът става уникално мек и пухкав. Но и ние си ядем по 1 хлебче на ден и винаги ни е пресен - вечер правя, ядем го на следващия ден.

# 614
  • София
  • Мнения: 603
Днес не устоях и забърсах изостанала хлебопекарна от Лидл. Почвам активно четене на темата и темите с рецепти. Виждам, че вместимостта е доста голяма. Възможно ли е да се прави по-малко хляб от 1 кило? Например 700-800 гр.? Или всички програми са пригодени само за грамажите дадени в описанието на хлебопекарната и не е подходяща за малки обеми?

Общи условия

Активация на акаунт