Машина за хляб - 66 тема

  • 43 191
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
  • София
  • Мнения: 3 034
Днес не устоях и забърсах изостанала хлебопекарна от Лидл. Почвам активно четене на темата и темите с рецепти. Виждам, че вместимостта е доста голяма. Възможно ли е да се прави по-малко хляб от 1 кило? Например 700-800 гр.? Или всички програми са пригодени само за грамажите дадени в описанието на хлебопекарната и не е подходяща за малки обеми?

Като начало - на таблото на машината пише кое е най-малкото КОЛИЧЕСТВО ПРОДУКТИ подлежащи на хубаво омесване. По принцип под 500 грама брашно не е за препоръчване, защото не се омесва като хората и понякога хлябът стои на петна ако се ползват различни на цвят брашна. На теория, пък и на практика, готовият самун тежи с 50% повече от теглото на брашното вложено в него. С други думи, при замесени 500 грама брашно, хлебчето ще тежи около 750 грама.

# 616
  • Мнения: 2
Здравейте дами, аз съм нова и в групата и в кухнята, малко ми е притеснено но реших да ви попитам:Подариха ми пекарна CLATRONIK BBA3505, на прах хляб като за първи път бях доволна, днес реших да правя козунак и по средата видях че имам проблем, избрах програма местене и втасване но след това трябва да избера програма Втасване а аз или не разбирам или нямам такава🙄Опитах да намеря указания на Бг но няма никъде аз на недерласки го чета но нз какво да натисна. Някой ползва ли същата Пекарна?

# 617
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 762
избрала си програма "Месене и втасване". в нея се включва втасването. кое ти е неизвестно ? 
за втасването не ти е нужна отделна програма. тогава тестото само си стои на едно място и втасва.
важното е да му е приятно топло. и по-добре е  второто втасване да е във фурната.

# 618
  • Мнения: 2
избрала си програма "Месене и втасване". в нея се включва втасването. кое ти е неизвестно ? 
за втасването не ти е нужна отделна програма. тогава тестото само си стои на едно място и втасва.
важното е да му е приятно топло. и по-добре е  второто втасване да е във фурната.

Така и направих след малко ще го сложа обратно в пекарната, не бях сигурна защото дамата от която беше побликувала рецептата не го беше уточнила и се обърках но пък пак се оправих. Благодаря все пак, по късно ще видя и резултатите.

# 619
  • Русе
  • Мнения: 7 934
И да се оплача Sad Хлябът пухкав, с конци за чудо и приказ, а козунака като тухла четворка Crossing Arms

# 620
  • Точно където трябва
  • Мнения: 4 896
С хлебопекарна от Лидл съм. Как да променя програма? Ако съм пуснала нещо на една и се усетя, че съм я сбъркала.

# 621
  • Мнения: 2 610
С хлебопекарна от Лидл съм. Как да променя програма? Ако съм пуснала нещо на една и се усетя, че съм я сбъркала.
Натискаш копчето за старт/стоп, най-долу вдясно трябва да ти е, докато изписка и нулира програмата, и можеш да избереш нова.

# 622
  • Варна
  • Мнения: 4 278
И да се оплача Sad Хлябът пухкав, с конци за чудо и приказ, а козунака като тухла четворка Crossing Arms

Работата с много мазни и сладки теста е доста трудна особенно втасването  и печенето , искат бели брашна с много глутен , повечко мая , по топло втасване най малко 26-8 градуса , по дълго време на втасване и т.н. и т.н. По тази причина да метнеш всичко в машината и да чакаш хубав продукт е илюзорно.Трябва много четене и проба/грешка Simple Smile

Ако сбъркаш програма ако не става с продължително натискане на копчето старт/стоп , най - сигурния начин за нулиране/рестартиране е да и дръпнеш от контакта Simple Smile Simple Smile Simple Smile

Последна редакция: пн, 19 апр 2021, 10:02 от peterky2002

# 623
  • Точно където трябва
  • Мнения: 4 896
От контакта не стана. Но с копчето се получи. Благодаря!!! Не можахме да прецакаме козунака.

# 624
  • Русе
  • Мнения: 7 934
Правя тази рецепта от 10 години, брашното е каквото трябва. В машината само меся и първото втасване, второ - във фурната. Нещо се прецака тестото, когато добавих маслото. Дотогава си стоеше шуплесто. Сложих този път масло и олио, че нямах св.мас. Ама и преди съм го правила с тази комбинация...Както и да е, пак ще се пробва тази седмица.

# 625
  • София
  • Мнения: 3 034
От контакта става, но трябва да я държиш изключена повече от 10 минути, защото машинките са с памет за около 10 минути. Ако ги включиш преди изтичането на 10-те минути, програмата продължава от момента на прекъсването й. С няколко такива изключвания по 7-8 минути, можеш да удължиш последното втасване с почти половин час, че и повече.

# 626
  • Варна
  • Мнения: 4 278
не всички са така , една от моите става само от контакта , две от моите се нулират веднага  , третата помни , не съм засичал колко ама тя пък се нулира от копчето Simple Smile . Винаги меся първото месене поне 2 - 3 кратно и така го правя.

# 627
  • Мнения: 245
Здравейте и от мен. Моля ви да ми кажете рецепта за малка машина за хляб,с една бъркалка. От 4 месеца я имам и все не мога да намеря или уцеля рецепта за хубав хляб. Благодаря ви.

# 628
  • В.Търново
  • Мнения: 7 488
А аз да помоля за хубав козунак за пекарна с една бъркалка за три грамажа , като най-големият е 1кг.

# 629
  • Мнения: 24 534
Моята е до килограм, имай предвид че козунакът бухва много, ако ще го печеш в нея. Правила съм с нещо от сорта на 350г брашно, дали не беше и 300г даже и казанчето се изпълни до горе, та повече от това недей. Иначе за рецепта - той козунакът си е класика и не са особено различни рецептите, съобрази си количеството само.
Ако сте повече хора, според мен не си заслужава такъв малък козунак да печеш, то само ще го опитате, а и си е компромис в машината. Ако е само омесването в машината, можеш да омесиш тесто за по-големичък и да си го изпечеш във фурната че да има за всички.

Общи условия

Активация на акаунт