Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 11

• 44 577
  • 767
  •   1
Отговори
# 585
Lemy,  и аз точно това се помъчих да кажа в предния си пост. И аз имам приятелка на 42 си замина от инсулт. Остави 2 сравнително малки деца. Е, то хубаво да не се ходи по лекари и щом се чувстваш добре да караш така. Ама тази и тя добре беше....до последно. Брат ѝ лекар. Срамота. И малоумие от негова страна. Отделно имам приятелка лекар в БГ. Последно като си ходихме, като се изпъпчила, кожата мазна, косата ѝ станала тънка, талията ѝ се сляла с гърдите, а иначе слаба. И ми разправя, не се изследвала. Защото на когото каквото му било писано. Що за глупост и простотия не знам. В кой век живееш бе жена. Аз чакам съвет да ми даде. Според мен не може да се чака да останеш на място или още по-зле, да се парализираш от инсулт. Тези болести слязоха в нашата възрастова граница. Трябва си ходене по доктори, и вече от там на сетне на когото каквото му е писано.

Имам и други - бебето им не ставаше с години. И все по манастири, по църкви, па икони целуваха, па китки разнасяха. И им говорихме обаче не вдяват. Чак след 10 години вдянаха, че се ходи на лекар. Направиха инвитро и си имат дечица вече. Млади, интелигентни хора, не знам тия църкви и молитви от къде им дойдоха на ума. ТИ направи каквото трябва, пък после върви на църква.

# 586
  • София
Аз просто исках с този цитат от РГ да се подтикнем малко по-ведро да я караме:)
Иначе аз обратните примери мога да дам за съжаление от опита в моя живот, как здрави и спортуващи хора си отиват млади (под 40) за броени минути, от инфаркт.

# 587
Е тя ведростта идва ако се чувстваме добре и всичко ни е на ред. На мен ми е ведро като цяло, горе долу си търпя оплакванията. Обаче тия които са с кървене и им предстои абразио, не знам колко ведро им е. Това е разликата между нас тук - зависи на кого какво му има. Не става въпрос за безпочвено мрънкане. Иначе аз мога и за други работи да говоря, ама на кой му пука че ще ходя на фитнес довечера и ще прекарам 2 часа там. Не всеки се интересува от хранене, диети, спорт, мода, прически, маникюри, готварство. За съжаление ни обединяват проблемите.....Иначе и аз като Madelief, взех по-лежарно да я карам с всичко. Изморена съм от надпреварата с живота. Почива ми се вече. Прически, тоалети, поддръжка, вглеждане в детайли, стремеж към перфектност останаха на заден план.

# 588
Кое е неведрото на темата 🤔 Говорим си за нещата които се случват през този период. Някои още не са ги усетили, но за повечето предстоят. 😁

# 589
  • Нидерландия
Важното е да не сме невежи към здравето си но и да не се вкараме във филми че съвсем ще психясаме 😂
#Lemy моля те не на всички жени ще им се случат твойте неща а други
а може  и въобще да не им се случат нали? 🙂

# 590
Вероятно. Както и неща от които се оплакват другите, няма да ми се случат на мен. Но, се вписват в темата и се коментират, точно защото се случват.

# 591
Днес ми идва приятелка на гости. Подхващаме да си говорим и тя ми казва - все ми е топло последната година, Сигурно са вълни.. Казвам й - ааа душа аз съм спец по вълните , вълните са друго, идват и заминават , ако постоянно ти е горещо е кръвно. Тя ми вика - не може , аз нямам кръвно. Вадя уреда. Мерим. 140/90. Казвам й - ето ти го кръвното. Тя ми казва - аз не го усещам, но то е високо защото сутринта имах стрес, скарахме се с тиинейджъра и дъра бъра . Викам й остави тези извинения, това е кръвно и щом ти е топло постоянно значи не е от сега. Освен това по последните статии които съм чела тук там , вече е тотално отречено да се трактува за нормално кръвно120-130 горна , както беше допреди няколко години. Всяко кръвно над 120 вече трябва е сигнал. Но тя не ми вярва, според нея щом не го чувства значи го няма... Ей така стават белите... Хубаво е да има някой да ти каже... ама и ти да имаш уши да го чуеш. Така се случи с мъжа ми като беше на 32, хем бивш спортист. Болеше го глава всяка сутрин и му изтръпваше лявата ръка. Добре че имах колежка, която ме чу една сутрин да се оплаквам. Каза директно да го водя на кардиолог. Нейният мъж така получил инсулт на 42. Отиваме на кардиолог и познайте - тя се оказа права, диагностираха го с хипертония моя мъж, както беше кожа и кости и на таква крехка възраст . да е жива и здрава  жената че ме чу и ме напъти. Затова винаги трябва да се има едно наум, тя съдбата ти дава знаци, само трябва да ги видиш.

# 592
  • София
Re_ge, тя твоята приятелка сигурно отдавна го има кръвното.  Организмът свиква и тогава е опасно,защото не дава знак,че нещо не е наред. Далечен познат получи инсулт на 35 и не можаха да го спасят. По увреждането на сърцето се оказа,че е бил с високо кръвно неглежирано дълго време.

# 593
Така е с кръвното, знам от опит, не се усеща и ако човек лежи на тая кълка, че на 30-40 не може да има високо кръвно, значи не вижда какво става с хората днес. С времето си занимаха мои познати от различни гадни неща ей така за нула време.
И аз не съм за вторачването и вманиачаването в здравословните модерни течения, но е важно човек да се самонаблюдава и ако усети дискомфорт да се консултира, а да не отлага във времето. Важно е и да попадне на лекар-човек.

# 594
"И аз не съм за вторачването и вманиачаването в здравословните модерни течения, но е важно човек да се самонаблюдава и ако усети дискомфорт да се консултира, а да не отлага във времето. Важно е и да попадне на лекар-човек."

Точно в тази връзка миналата година тръгнах по лекари, защото от най-здравия човек изведнъж се сринах. Появи ми се замайване/размазване в очите, челото, главата, започнаха изтръпване, иглички в лявата страна - крак, ръка, вътрешно треперене на тялото, сърцебиене, щях да се побъркам, реших, че имам нещо страшно. Няколко месеца не бях на себе си, мислех, че децата ми ще останат без майка. Джипи-то започна да ми се дразни, вкарвала съм се във филми и ако съм продължавала така, до 2 години щяла съм да се разболея наистина от нещо /имаше предвид, че ако се психясвам, това ще се отрази и физически на здравето ми/. В същото време на казваше или правеше нищо, с което да ме изкара от "филмите ми". С неохота ми даде направления. Обиколих кого ли не, навсякъде нищо обезпокоително, всеки заключаваше преумора, стрес. Най-накрая една възрастна кардиоложка обърна внимание на възрастта ми и каза, че с нея настъпват промени в организма и тялото, появяват се нетипични симптоми, които не са свързани с болести или проблеми. Успокоих се. Всичко отшумя, сега имам само от време на време топли вълни, съвсем леко почти незабалежимо замайване, напоследък 2-3 дни имах за кратко учестен пулс, но кръвно не вдигам, меря го сама в къщи. Сега приключих втория прием на Утрогестан и от днес съм в цикъл. Чудно ми е като мина и последния прием, дали ще имам някакви сътресения, но гледам да съм спокойна и да не изпадам повече в паника, защото тя влошава нещата.

# 595
Ами то ако има нормален доктор да ни прегледа, да обесни коe е редно за възрастта, човек няма да се паникьоса. А като те разкарат от тук и от там, хем те карат да се чувстваш като психясала тетка, хем и психясваш наистина.

Последна редакция: вт, 13 окт 2020, 16:20 от vici75

# 596
Излиза, че на кардиолог е най-добре да се отиде при евентуални проблеми като описаните. А кардиолозите могат ли да открият /предотвратят евентуално опасност от инфаркт, инсулт?

# 597
Взех си бележка и извадих апарата за кръвно да е на лесно място, както у всеки достоен български пенсионер. Сега беше 117/79 при пулс 63. Ще се опитам в продължение на седмица да се следя редовно и в зависимост от стойностите, ще реша дали да го прибера пак или да го оставя на лесно място. Междувременно последните 3-4 нощи се будя от топли вълни, но са за кратко.

# 598
  • тук и там
Aз нямам апарат за кръвно.Да взема да си купя освен,че не се знае ...
Аз бях няколко седмици с главоболие миналия месец ,ама всеки ден .Мислех си че може да вдигам кръвно,макар че по пронцип съм с ниско.Отидох при личният -даже не ми измери кръвното в кабинета си .Пита ме къде ме боли и каза,че невралгия било. Мина ми от самосебе си,явно доктора е бил прав този път..Ама без апарат за кръвно-и да вдигам кръвно ,няма как да разбера..

# 599
И аз с главоболие бях  и аз кръвно мерих в нас. 90/60 излезе, но щеше да ми се пръсне главата. Явно и при мен друго е било. Но мерих за всеки случай.

Общи условия

Активация на акаунт