Делене на пари в домакинството

• 71 221
  • 2 786
  •   1
Отговори
# 15
Твоето семейсвто се е сплотило преди да се родиш вероятно. Хубаво е, че делите. Когато се сплотите нещата ще се променят неусетно.
Какво толкова те дразни, че делите. Ако живееш сама ще поемаш всички разходи.
С какво те дразни тази ситуация?
Че тя иска да разполага и с неговата заплата,не е ли очевидно Wink Моя приятелка си има шега за такава ситуация-моята заплата си е моя,заплата на мъжа ми-наша Simple Smile
Ако мъжът поема всичките или поне основните разходи,жената живее по-спокойно без да се притеснява за финанси.Това е привично за жени,които не са постигнали нищо особено в професионално направение,разбира се.
То е ясно, но на мен ми е интересно нейното виждане.

# 16
Имаме общ бюджет - даваме част от дохода си за този бюджет от където се плащат храна, сметки. Всеки си има и собствени пари за лични разходи. Повечето пъти той плаща на заведение, но от дъжд на вятър се е случвало и аз да платя. В началото бяхме по педантични към бюджета - примерно ако купя нещо с мои пари си ги вземам от там, но сега се отпуснаха нещата и често се случва да вземем нещо за вкъщи с лични пари, без да си ги възстановиш. Но пък ние едва направихме година и нещо живеене заедно. Въобще не знам какви са ни сметките, само питам стигат ли парите, ако трябва да се допълни бюджета.
По принцип общия бюджет не е ощетяващ за никоя от страните на етап гаджета, но пък цепене на стотинката ми е малко множко.

# 17
Странни са ми този вид отношения, всичко се дели до стотинка, работата също предполагам се дели. Не че трябва винаги да минава от единия или другия, но все пак се предполага, че семейството е едно цяло и би било редно да има общ бюджет, както и да не се трепери някой да не се мине. Примерно ако ви се роди дете как ще се процедира- касовите бележки за памперси и пюренца ли ще събирате и после всичко на две? Ми майчинските като намалеят втората година какво правим?
Как процедираме в моето семейство- оставам кинти вкъщи, суми от няколко стотин лв и като свършат оставям пак. Казал съм на жена ми да купува каквото е нужно, по нейна преценка някои неща взима от нейната карта, където и превеждат заплатата. Имам и голямо доверие, не харчи пари за глупости и за по-големи покупки се допитва до мен. Ако беше някоя със широки пръсти или да залита по кифленски изпълнения, определено нямаше да процедирам така.

# 18
На мен не би ми харесало да си делим разходите до стотинка. Винаги сме имали общи сметки, и с предишния ми мъж, и с настоящия. Ясно е, че партньорите не печелят поравно, винаги единият е по- успешен. Ако някой толкова се страхува да не се мине, да си стои сам.

# 19
За мен също не е нормално такова делене. То от счетоводство остава ли време за семеен живот?

# 20
Може би и е обидно след 3 години заедно за всичко да се пресмята. Ти би ли чакал жена ти всеки месец да извади 15лв, за да отидеш да платиш водата, примерно? Не е въпросът в парите, а в отношението.

Последна редакция: пт, 28 авг 2020, 15:10 от bubbata

# 21
Имам още по-драстичен пример в обкръжението си - когато обядват заедно и сервитьорката няма дребни, единият плаща сметката, а после вкъщи другият си дава паричките... Говорим за обяд, който струва 5-6 лева. И всичко останало също се дели на две, женени хора с ипотека. Аз вече не обядвам с тях, защото ми е неудобно да присъствам, когато той гледа бележката и пресмята колко има да му дава жена му...

# 22
Аз вече не обядвам с тях, защото ми е неудобно да присъствам, когато той гледа бележката и пресмята колко има да му дава жена му...
А 2 лева за газ, че я е извел на кафе как ти се струва? Joy

# 23
Може би и е обидно след 3 години заедно за всичко да се пресмята. Ти би ли чакал жена ти всеки месец да извади 15лв, за да отидеш да платиш водата, примерно? Не в въпросът в парите, а в отношението.
И да остана без вода?

# 24
  • София/Севлиево
При нас ММ плаща всичко от самото начало.Но аз нямам доход,ако не броя телка и асистентските на детето,които средства заминават изключително и само за синът ни.Имам кредитна карта на името на ММ и когато нещо ми потрябва се разплащам с нея,а той покрива разходите.У дома никога не говорим за пари...

# 25
Аз вече не обядвам с тях, защото ми е неудобно да присъствам, когато той гледа бележката и пресмята колко има да му дава жена му...
А 2 лева за газ, че я е извел на кафе как ти се струва? Joy
А да ти каже - За теб /жената/ има кюфтета от вчера, но трябва да минем през магазина да вземем нещо за мен. Т.е. не само парите се делят, но и кой колко е ял от общата манджа.

# 26
А да ти каже - За теб /жената/ има кюфтета от вчера, но трябва да минем през магазина да вземем нещо за мен. Т.е. не само парите се делят, но и кой колко е ял от общата манджа.

На мен подобно ми каза баща ми преди много години. От тогава не съм го виждала и чувала. Да си яде сам яденето.

# 27
Не делим,от като влязох в къщата му ми даде ключ и каза"там има пари,общи са".До ден днешен моята заплата,отскоро и майчинство не ги смята.Плащам интернета и телевизията като се сетя.Моята карта,точно като едно мнение в началото,е спестовна,това което остане де.
Свекърите ми са били на отделни пари,преди да се разведат,сега свекъра с жена си пак си дават заеми.
Майка ми и баща ми са били винаги на общи пари.
Не разбирам деленето на сметки ,в семейството няма "аз" и "моето",има "ние" и "нашето".

# 28
От самото начало на съвместното съжителство с мъжа ми парите ни са общи.  Честно казано това беше един от "знаците", че съм срещнала подходящия за мен човек. Смятам, че в едно семейство основата е общият семеен бюджет. Това е и примерът, който имам от родителите си. Преди мъжа ми, обаче имах връзка в която също така деляхме всичко на две, дори и за храна.
Обсъдете нещата, ако не те устройва положението. Спестявайте заплатата на единия, а с другата покривайте разходите или едната заплата за битови нужди, другата за развлечения, нещо подобно. Защото сега сте двама, но когато се появи и дете, ще делите парите за памперсите ли?

# 29
Едната крайност е да се дели всичко , другата крайност е единия да опъва, а на другия,  да му са редки пръстите

при нас варианта е, примерно: единия взима десет, другия пет , значи имаме петнадесет ,след плащането на сметките, отделяне на джобни, пазаруване кой когато може, остатъка на края отива в обща сметка

Замислих се , че всъщност познавам няколко такива семейства, при две от тях, нещата са кой-кого ще прецака, при едни дамата не може да се контролира и не веднъж са стигали до заем, няколко дни след заплатите затова мъжа е наложел такъв метод, при други мъжа  дава  всичко за хобито си и те така

Наистина не си представям как се кара така, но мотивите може да са най различни

Общи условия

Активация на акаунт