Делене на пари в домакинството

• 71 194
  • 2 786
  •   1
Отговори
# 2 535
  • София
Специално за РФ съм копирала от българския тълковен речник думата подарък
Значение
мн. пода̀ръци, (два) пода̀ръка, м. Предмет, който се дава на някого безвъзмездно като знак за обич, уважение и др.; дар.

И за да съм сигурна, че ще ме разбере, ето и значението на думата безвъзмездно
безвъзмѐздна, безвъзмѐздно, мн. безвъзмѐздни, прил. Който се предоставя даром, за който нищо не се иска насреща. Безвъзмезден труд.

Ако и това ти се струва неадекватно, питай. Може и да успея да ти обясня Stuck Out Tongue Winking Eye

Проблемът е като "подаръкът" не се даде в знак на обич и уважение, а в опит да се докопаш до нещо друго Wink И после рев, че си се прекарал да "платиш", пък не си получил Joy

# 2 536
А какво е твоето разбиране за подарък? Нещо, срещу което задължително получаваш друго в замяна, вероятно по ценоразпис ли? Това е покупко-продажба, не подарък.

Много зависи от конкретните обстоятелства. Едно е подарък към дете, към родител, към половинка (постоянна), друго е подарък към гадженце или към проекто такова. Също към приятели, че дори и роднини.
Между другото съм се нагледал и на такива широко скроени и модерни как си скапват след това отношенията примерно с "ау ама той/тя/те ми подариха нещо много по-малко от моя/нашия подарък.
Така че не е напразно измислена приказката "Приятелството си е приятелство, сиренето е с пари".

# 2 537
Филоменке, продължаваш да се правиш на интересна, но отново си неадекватна. Хайде вече да се спреш, става ли?

# 2 538
  • France

Много зависи от конкретните обстоятелства. Едно е подарък към дете, към родител, към половинка (постоянна), друго е подарък към гадженце или към проекто такова. Също към приятели, че дори и роднини.
Между другото съм се нагледал и на такива широко скроени и модерни как си скапват след това отношенията примерно с "ау ама той/тя/те ми подариха нещо много по-малко от моя/нашия подарък.
Така че не е напразно измислена приказката "Приятелството си е приятелство, сиренето е с пари".
Така де, като ни е гадже, ще я "изпотим". Тези пари трябва да се избият от някъде. Амаха Joy
Отдавна не бях се забавлявала така в този форум. Интересен нов специмен с потенциал си ти.

# 2 539
Правиш лична нападка и не отговаряш по същество, това казва достатъчно. Атакуваш начина (в който няма нищо за атакуване, впрочем) на казване на фактите, а не самите факти. Повторената 8 пъти теза (за моята същност на дама или за аргументите за мъже с деца, на които отговаряш "чел съм го черно на бяло") не става доказателство само защото така ти се иска.

# 2 540
Проблемът, че не разбираш значението в българския език на думата подарък, е частно твой. За останалите е ясно какво е подарък - написано е в речника, в училище са ни учили да ползваме речници, та ние нямаме тези проблеми в общуването, като хората, които употребяват грешно думите Simple Smile Все едно аз да кажа "вторник" и да очаквам някой да разбере "четвъртък", понеже съм с неординарни схващания и смятам, че светът трябва да се съобразява с мен.

# 2 541
РФ, други истории нямаш ли? Смени средата, ще видиш, че има и други, освен бекове и пръчки

Филомена, понеже съм бил и в тази среда, както и в среда много на по-високо ниво, разликата за много от нещата е само в обвивката. По същество са едно и също. Ако ме разбираш, надявам се.
Т.е. кур*енските номерца ги има и на село, и в английския кралски двор.
Мда, пак стигнахме до това, че ако една жена не пуска е ковра Rolling Eyes 30 страници и пак едно и също
И да пуска, и да не пуска, все си е ковра!

# 2 542
Добре какво се опитвате да докажете? Че всеки, който иска, може да ви прави скъпи подаръци, да ви налива кинти кеш, и вие да си ги приемате, щото така пише в тълковния речник? Без да дължите нищо в замяна и без да се чувствате купени? Ми ок, така да бъде. Но някой път последствията може да са изненадващи (за вас).

# 2 543
Просто тук е прекалено скъпо и не плащат чак толкова много, че с една заплата да се издържа семейство както в Европа или САЩ.

Това не е вярно. Точно тук, в Канада плащат отлично и с една заплата спокойно може да се издържа цяло семейство. Примери около мен - бол, включително и аз самата.

Разбира се говорим за квалифицирана работа, а не да се чистят къщи на черно парт-тайм.
Хм, и вие казваш, че живеете от една заплата и тя покрива всичко? Simple Smile
Явно живеем в различна Канада.

А защо авторката не пише нищо, въпреки, че многократно се призовава да обобщи или допълни неща по темата?

# 2 544
Добре какво се опитвате да докажете? Че всеки, който иска, може да ви прави скъпи подаръци, да ви налива кинти кеш, и вие да си ги приемате, щото така пише в тълковния речник? Без да дължите нищо в замяна и без да се чувствате купени? Ми ок, така да бъде. Но някой път последствията може да са изненадващи (за вас).
Ама нали той доброволно е решил така?

# 2 545
Подаръкът си е подарък. Лично аз влагам едно нещо за всички – жест, поведение или вещ, които правя, за да зарадвам отсрещния без да очаквам нищо в замяна.

Ако имам очакване да ми се отвърне с подобен жест или предмет, услуга, то тогава няма да вадя от 10 кладенеца вода, а ще кажа: "така и така, искам от теб това и това, тази или онази услуга, колко ще ми струва?".

# 2 546
  • France
РФ, вече веднъж ти предложих, ако нещо не ти харесва в актуалния законов кодекс, или в значението на някоя дума, отиди да протестираш. Все ще се намери някой квадратен метър по софийските павета и за твоята палатка.

# 2 547
  • Най-красивата страна
Жена, в момента издържана от мъжа си, познавам една единствена, срещу пет жени, които издържат мъжете си. Тоест 1 към пет при мен е резултата. Сега не отричам и факта, че с мъже, освен по работа не контактувам и не поддържам никакви лични взаимоотношения, така че не ми е представителна извадката.
Тук във форума никой няма да каже, аз издържам мъжа ми, защото е страшно унизително. Имаше преди време една ит, нейният не работеше и тя редовно беше финно подигравана. Аз я харесвах, но към днешна дата не пише.

Според мен все повече мъже не могат да се справят с издръжката на семейство, с финансите като цяло, затова и реват толкова да делят с жената или минават на нейна издръжка и скачат жената да дава и още и още. И за мен е унизителто жена постоянно да издържа мъжа си. Временно, ако е загубил работа - да, но постоянно - ами не е това мъж за мен.

И аз така мисля.
Много мъже не са способни да издържат жена и деца.

Жена да издържа мъж е унизително-да.
Особено ,ако става въпрос за млад,здрав мъж.За него е много унизително.
Около мен няма такива.

Ако жена издържа мъж,който седи вкъщи,върши домакинската работа,готви,пере,чисти и гледа децата-да,справедливо е.Просто ролите са разменени,но пък как ли се чувства такъв мъж?
Аз не бих се подигравала на такава жена.Защото тя е способна.

# 2 548
  • волно калдъръмче
Ох, пЕрепадам си! За такива с подобно мислене - ценораспис: събиране на чорапи от пода - ..., пране на гащи -..., салата и ракия - ..., бърсане на телевизора - ..., след махмурлук бира и шкембе - ...

Списъкът продължава, а обслужващата организация начислява и такса Любов към горепосочените услуги, за да не се чувствате задължени.

# 2 549
  • София

Аз съм отказвала скъпи "подаръци", точно защото съм усещала, че с тях някой се опитва да ме купи. Моята любов не се продава. Но никой и не може да ме убеди, че може една стотинка да не желае или да не смята, че трябва да даде за мен, но иначе много ме обича. При все, че аз когато обичам някой, съм готова света да обърна за него.

Общи условия

Активация на акаунт