Отговори
# 420
  • Варна
ДО беше вариантът, но има прекалено много противници, включително и от страна на МОН. А и никъде в ЕС май няма ДО на този етап.
Интересна ми стана логиката на д-р Симидчиев. Ще има много нарастване на случаите, но не и на хоспитализираните и смъртните. Е как го вижда? Нали всички заразени ученици ще се приберат вкъщи при семействата си, не са на пансион в училищата. Училищата щели да бъдат не инкубатор, ами разпространител. Не врат, ами шия.

# 421
Няма как да организират масово тестване, просто няма лаборатории и лаборанти, които да направят 700 000 теста за 2 дни. Единственият вариант за мен беше маски в клас. Всичко друго е мижи да те лажем или как беше лафът там.

OK, аз също съм за маски, но това са над 8 часа дневно нон-стоп с маска. Това не са лекари. Това са деца. В сгради с южно изложение и без маска трудно се диша и вирее. Сградите ни не са климатизирани. Едни се молят за още топло време, за да ходят на море, други се молят да захлади, защото са на училище.
И най-вече, за да разредим присъстващите, следваше да има опция за ДО. В момента въобше не са 200-300 желаещите, а мнооого повече, просто не е добре регламентирано и хората ги е страх да си оставят децата. От класа на детето половината биха били на ДО. Ако я имаше тази възможност, присъствените щяха да има дистанция. Защото, да, и с маски по цял ден, при над 30 деца в стая часове наред е все тая с маска ли си, не си ли, само дето си се разлял по стола. Основно оплакване от вчера е-нищо не се разбира от някои учители зад маската. При ДО поне чувахме и виждахме, а сега не се разбира (особено по език).

# 422
  • Варна
Съгласна съм. Ситуацията е отвратителна отвсякъде.

# 423
  • София
Накрая маските ще се окажат последното достъпно средство за защита на всички. При редовна смяна и поставена правилно всичко е ок. Винаги съм се чудела на хората, които се мъчат с маски под носа - сигурен начин да им е неудобно. Маската е най-удобна, когато покрива и носа, дори обикновената от плат, която няма нищо между двата пласта. Но обикновената като кройка на хирургическите. На онези като луна винаги носовете им са навън.

# 424
Повторна три седмична карантина в Израел.
Движение на разстояние до 1км от дома.

# 425
  • София
Маска под носа - сигурен начин да можеш да дишаш!

# 426
Повторна три седмична карантина в Израел.
Движение на разстояние до 1км от дома.
500 m от дома. Прави се, за избягване на събирания при предстоящите им религиозни празници, ама това убива гръмкостта на новината и не го добавят.

# 427

предстоящите им религиозни празници, ама това убива гръмкостта на новината и не го добавят.
Хм  19,20 и 28  . Седмица по-рано и седмица по-късно, а икономиката?

# 428
  • София
А иначе не можеш да дишаш? Интересно, явно дишането с маска на носа е някакво уникално умение!

# 429
  • София
Няма как да организират масово тестване, просто няма лаборатории и лаборанти, които да направят 700 000 теста за 2 дни. Единственият вариант за мен беше маски в клас. Всичко друго е мижи да те лажем или как беше лафът там.

OK, аз също съм за маски, но това са над 8 часа дневно нон-стоп с маска. Това не са лекари. Това са деца. В сгради с южно изложение и без маска трудно се диша и вирее. Сградите ни не са климатизирани. Едни се молят за още топло време, за да ходят на море, други се молят да захлади, защото са на училище.
И най-вече, за да разредим присъстващите, следваше да има опция за ДО. В момента въобше не са 200-300 желаещите, а мнооого повече, просто не е добре регламентирано и хората ги е страх да си оставят децата. От класа на детето половината биха били на ДО. Ако я имаше тази възможност, присъствените щяха да има дистанция. Защото, да, и с маски по цял ден, при над 30 деца в стая часове наред е все тая с маска ли си, не си ли, само дето си се разлял по стола. Основно оплакване от вчера е-нищо не се разбира от някои учители зад маската. При ДО поне чувахме и виждахме, а сега не се разбира (особено по език).

Да, ама, оказва се, за тези 3 месеца беше много по-важно да се съсипе една много красива (да, не с архитектура и интериор стил рококо, но... с определена грандоманска красота) и, според специалистите, с много добра акустика зала - да се унищожи като концертна зала и да й се пльосне изключително грозен и... не на мястото си стъклен таван - за ужасно много пари... вместо да започне поетапно да се мисли за климатизация на училищата.

Колко стаи можеха да бъдат снабдени с климатици - с хепа филтър - за тези пари?

Въпрос на... ами, приоритети.

Последна редакция: пт, 18 сеп 2020, 20:05 от katiABV

# 430
  • София
Хепа филтрите не са ефективни, справка самолетната индустрия. Обират малко но не достатъчно, за тия от техно-всичко пък съвсем. Дезинфекция и провертряване са доста по ефективни методи. Проблема е че е невъзможно. Как и да го въртят няма да стане докато няма ефективна ваксина. Гледах на скоро прототип робот на Хъниуел за ув дезинфекция в самолет, който минава и облъчва, един инженер извади справка че нам каква си сила на вълната от разстояние метър  за секунди убива нормални бацили, за корона трябва да е на макс 20см в продължение на 5 до 15 минути. Явно и това няма да е вариант.

# 431
  • София

Не са ДОСТАТЪЧНО ефикасни. Но са доста по-ефикасни от НИЩО. И със сигурност ще помагат за климатизацията на помещенията, които така или иначе не се проветряват по време на часовете... а и иначе по-скоро рядко.

# 432
Хепа филтрите не са ефективни, справка самолетната индустрия. Обират малко но не достатъчно, за тия от техно-всичко пък съвсем.
Извън темата за вируса,знаете ли че в 21в. стаите се почистват с метла?
Имам в превид тези за учениците ,не за депутатите.
А знаете ли, че ако си направите труда да минете с домашна прахосмукачка от най-нисък клас(до 150лв) такава една ''почистена'' стая, контейнера е пълен до горе с много ,много ситен прах?
 Това дишат децата, не депутатите.
Приоритети!

# 433
  • София

Живееш в дълбока заблуда... с метла се обират няколко едри хартии и др. подобни. Евентуално. Ако много се виждат и ако има метла и лопата в самата стая. После се минава с парцала (обикновено в началото на коридора - в тоалетните - се пълни кофата и с нея се минава целия коридор с всичките му стаи... понякога, ако се покрива колежка - и тези на следващия етаж). Целта е да се вижда, че е мокро, не непременно да е чисто, камо ли - обезпрашено или дезинфекцирано.

# 434
Като в казармата - имаше лаф, че всичко мокро е чисто и всичко току-що боядисано е ново.

Общи условия

Активация на акаунт