Отговори
# 450
Написано от човек, който обучава детето си у дома и то не ходи на училище.
Мама Мари, аз изрично съм посочила, че моя отговорност са моите деца, а чуждите слабо ме вълнуват, така че загрижеността Ви ( и не само тя) е повече от неадекватна.

Animal Hear No Evil
Хем не ви вълнуват чуждите деца, но пък си позволявате да ги коментитате моето.
  Да беше само това.... Добре,но от коментарите ви личи ,че информацията ви е  частична , неточна и подвеждаща. Дали е нужно, човек да си направи труда да се запознае предварително  с това , което се кани да коментира?  Зависи от това до колко държи мнението му да е....адекватно.
Важното е ,че имате ''компетентно'' мнение и по този казус.
Поздравления!
За това е форума.Дерзайте!
Tropical Drink

# 451
Хм, виждам, че не правите разлика между коментиране на детето и коментиране на майката, която спира детето си от училище, но се изказва относно социализацията на чуждите деца. Ограмотете се относно тези разлики и дерзайте.

# 452
Там е проблема.
Коментирате без да сте се информирали.

# 453
Напротив, в други теми през годините Вие самата сте ни информирала достатъчно.

# 454
  • София

Русалка, където и да е , по което и време да е човещината, добротата, съобразяването с другите, чесТността, трудолюбието, отговорността, моралът и  житейските ценности са това което ни определя що за хора сме и какви деца сме отгледали. Тези неща се възпитават у дома много преди децата ни да са тръгнали на училище.
Образованието би трябвало да надгради всичко това.
Сигурна съм ,че всеки учител безпогрешно може да се ориентира къде какво да очаква още преди да ни е видял.

Аз не питах това... Изрично подчертах в какъв аспект питам  - отношение  на родителя към ситуацията с Ковид 19 конкретно. Тоест предпочитанията му  за форма на обучение,  нагласите му към носене на маски в час целодневно, нивото му  на критичност към информацията, с която ни заливат от медиите, отношението му към въпроса с ваксината и т.н. като какъв го определят.. Другото е толкова относително и клиширано като дефиниция. Добри, възпитани, отговорни и трудолюбиви деца с изградена  ценностна система има и сред носещите, и сред неносещите маски в час..И смея да твърдя, че по този параграф никой учител не може и не трябва да си вади изводи за  отговорността/липсата на такава у родителите.

Последна редакция: нд, 27 сеп 2020, 20:00 от пенсионирана русалка

# 455
Благодаря за корекцията!  Трябва да поглеждам написаното.Flushed
-за  предпочитанията относно формите на обучение
Към момента право на избор е дадено само на ограничен кръг хора с конкретни медицински причини.
Никой не го е грижа какво предпочитам.
-за честността и за другите ''клишета''
Имаше един случай на майка с К19 , която не си бе спряла детето от ясла/градина .
Скрит текст:
Aз го чух по новинте на националната ТВ.
https://detskitegradini.com/%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BA%D0%B0-%D0%B … %B7%D0%B0-%D0%BA/
''Какво толкова '' ще кажат някои.И други ще има знам.
-за информацията от медиите
Дали и до колко с това е изложила на опасност персонала и другите родители не съм компетентна и не бих си позволила да оценявам. На дали са много сред нас родителите ,които наистина могат да преценят колко точно голям е риска.Факт е че има починали и трайно инвалидизирани.Факт е че има сираци- деца, които не са ничии приоритет , но чиито живот е напълно разбит .
Не знам за вас , но аз не мога да се тревожа до колко носенето на маска ми създава неудобства, докато такива неща се случват. Няма да свикна и не мога да се правя ,че не ми е важно . Не мога да не мисля и да не се тревожа...за тях ...за ничиите мъници.
-за равносметката според мен
Вече излизат резултатите от входните нива. Няма как да се скрие кой е бил честен и трудолюбив и кой е мързелувал и  излъгал.Не върви и да се правим на отговорни родители , а да обвиняваме формата на обучение за несполуките на добре възпитаните ни деца щом другите са се справили при същите условия.
Време е да си признаем собствените пропуски,вместо да се чудим кой и какво да ни е виновно.
 Иска ми се да не сме такива егоисти.

Последна редакция: нд, 27 сеп 2020, 19:37 от mamamari

# 456
Имаше един случай на майка с К19 , която не си бе спряла детето от ясла/градина .
Бих помолила за информация от достоверен източник за този случай. Ако майката е била с К 19, и тя, и детето, и непосредствените ѝ контактни са били под карантина. Как тази майка е завела детето на ясла/градина, докато са били карантинирани и как яслата/градината е приела карантинирано дете?

# 457
-за  предпочитанията относно формите на обучение
Към момента право на избор е дадено само на ограничен кръг хора с конкретни медицински причини.
Никой не го е грижа какво предпочитам.
Ако става дума за ОЕСР, това не е съвсем вярно. Всеки може да подаде заявление за преминаване към такова по желание, но трябва да се получи одобрение от РУО.

# 458
  • София
Извини ме, мамамари, ама тези слова прочувствени няма да променят истината. Форматът ДО може и на места да е бил доста приличен, но на много други беше пълна пародия. И да се винят масово деца, че са лъгали, мързелували и са били нечестни, е голямо изхвърляне.. Разбира се, че и такива е имало. Ама я да ни просветлиш защо тези, "безотговорните и лъжливите, пробвали се да минат по допирателната", САМИ са поискали скоро след старта на ДО  частни уроци , за да минимизират щетите поне по основни предмети като език и мат... Кой небивал мързел,  имащ заветната цел да се измъкне от учене и натоварване, ще си вкарва сам автогол  с такива мераци..

По другото - Дидева го е казала. Във форума даже има родители, подали отдавна заявления за обучение в електронна среда от разстояние.Та не е лошо като призоваваш други да се информират, да го направиш и ти. Отстрани звучиш малко в стил "иска ми се, ама май не ми стиска". Дали пък не е точно защото ДО все пак не става в дългосрочен план... Ето, годината почна  - колко от раделите на ОЕСР тук през последните месеци, най-активните, подадоха заявления..Имат пълното право и ако не са го направили (независимо от последващата  реакция на РУО), остава въпросът защо.

Последна редакция: нд, 27 сеп 2020, 19:53 от пенсионирана русалка

# 459
  • София
Кати, за пращането на болни от каквото и да било деца на училище съм напълно съгласна.

Категорично САМО за това е острата ми реакция. Останалите въпроси са толкова спорни, че не само не претендирам да имам най-доброто или най-точното решение, но в много ситуации съм напълно склонна изцяло да сменя собственото си мнение. Не и по въпроса за болните деца, съзнателно пращани в градина и/или училище, обаче.

# 460
Защо все това дъвчеш, синьо приятелче, въобще някой спори ли?

# 461
По другото ........., остава въпросът защо.
Преподавателите.
Извини ме, мамамари, ама тези слова прочувствени няма да променят истината. Форматът ДО може и на места да е бил доста приличен, но на много други беше пълна пародия. И да се винят масово деца, че са лъгали, мързелували и са били нечестни, е голямо изхвърляне.. Разбира се, че и такива е имало. Ама я да ни просветлиш защо тези, "безотговорните и лъжливите, пробвали се да минат по допирателната", САМИ са поискали скоро след старта на ДО  частни уроци , за да минимизират щетите поне по основни предмети като език и мат... Кой небивал мързел,  имащ заветната цел да се измъкне от учене и натоварване, ще си вкарва сам автогол  с такива мераци..
От казаното излиза ,че успешни преди ДО ученици без  да са ходели на частни уроци  са се сринали заради липса на обучение по време на ДО така ли?Това при целия клас ли се е получило  или само при отделни деца?
 По всички предмети ли?

# 462
  • София

Да - онези, които го практикуват (и се хвалят с това), а после раздават съвети какво и как да се или да не се прави.

Уиш, достоверна информация за "отговорните", пратили контактното си дете на градина:
https://www.monitor.bg/bg/a/view/doc-angel-kunchev-semejstvo-s-k … tgovornost-211128 - монитор:  Семейство с коронавирус праща детето си в градина, въпреки че то е контактно. Такъв пример даде главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, обяснявайки, че нарушенията са свързани с личната отговорност на хората
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/roditeli-s-covid-19-izpras … a-gradina-2231458 - дарик: Имаме случай, когато майка и баща са положителни, а пращат детето на детска градина". Това разкри д-р Ангел Кунчев по БНТ.
Намерих и във флашнюз, не знам дали е достоверно.

ПП
Чувала съм, че е имало наистина успешни ДО. Моето лично впечатление е... пародия. Въпреки това не го изключвам като по-безопасна възможност. Нито пък изключвам като такава нулевата година с възможност за допълнителна година неплатен отпуск, признаван за трудов стаж, примерно.

# 463
  • София
Какво им е, мамамари, на преподавателите? Не разбрах. Защо те са повод да не подадеш  заявление за ОЕСР?

# 464

ПП
Чувала съм, че е имало наистина успешни ДО.
[/color]
При нас индивидуалните уроци точно по коментираните като невъзможни за ДО  езици продължават в ДО-форма.

Русалка,
дълго е за обяснение  колкото е  дълго и разстоянието от провинцията до столицата  и колкото са различни резултатите от матурите...Дълго е колкото бяха дълги и едно време опашките пред някои училища.
Явно колкото е разликата от нашето ДО до това на ученика от вашия пример, който е останал без обучение.

Общи условия

Активация на акаунт