Отговори
# 180
Дами всеки дом има свои си драми. Не е редно да се заяждаме само защото не сме в обувките на другия и не разбираме, а има и неща които чисто човешка гордост не позволява да бъдат споделени.
 Факт е ,че има много хора неспособни да се грижат сами за себе си .Факт е че институциите за тях са крайно недостатъчни или напълно липсват такива . И е факт ,че са се подслонили при деца и внуци  съвсем не поради липса на собствени жилища.
Нека поне тук и по между си не бъдем зли.

# 181
Ън, не си ме разбрала правилно. Не съм се чудила защо не споменават други членове на семейството. Просто отбелязах, че в статията текстът от насоките на МОН е цитиран неточно.

# 182
Ън, не си ме разбрала правилно. Не съм се чудила защо не споменават други членове на семейството. Просто отбелязах, че в статията текстът от насоките на МОН е цитиран неточно.

Съжалявам, помислих, че се чудиш защо не са отбелязани и други членове на семейството. Наистина няма причина за болна майка да важи, за болна баба- не, но обяснявам защо според мен дават само родители или настойници, тоест отглеждащи.

# 183
  • София
Кати, не чети поста ми като дявола евангелието. Просто отговарям защо според мен не споменават нищо за други роднини, понеже Дидева се чудеше на това положение.
Да, положението на болните хора вече е нетърпимо, винаги са били жертва във всякакви случаи, сега всички го забелязват. Не мисли, че не го знам или разбирам. От 12 години съм в пенсия по болест и принудително напуснах работа заради болестите си. Опитвам се да оцелявам, както всички" излишни инвалиди". Не ми приписвай неща, които не съм писала. И ще ти кажа нещо, което вече установих: за всеки болен е различно създаденото положение и то зависи само от начина, по който се отнасят към него у дома. Домашните ще те спасят, или ще те провалят. Системата е ясна, тя ни убива. Нека е безумно.
За бабите и дядовците важи правилото: те са си у дома и няма причина да бъдат навирани някъде си. А семейството на възрастните вече синове или дъщери е трябвало да си реши жилищния въпрос досега.
ПП Извинявам се за отклонението от темата.

Ън, не ги приписвах на теб, а на МОН. Т.е. ако наистина не са описани други роднини - и да, може да са възприели точно такова тълкуване, като това, което ти описваш (а не подкрепяш) на практика реализирането е безумие - т.е. просто принуждават хората, които живеят с болен роднина, който не е родител или настойник на посещаващото училище дете, да минат на серийни молитви, щото няма на какво друго. Много добре зная, че нямаш такова отношение към болните и че самата ти страдаш.
За бабите и дядовците: не винаги е възможно порасналите деца да си решат жилищния въпрос. Уви, не и у нас, не винаги имат чисто финансова такава възможност. Невинаги е възможно възрастните роднини да бъдат оставени - понякога съжителството е понеже по-младите полагат грижи за родителите си. А понякога - понеже бабите и дядовците полагат грижи за болно дете, нуждаещо се от постоянно присъствие на възрастен. А понякога просто се разбират добре, живеят заедно добре, на достатъчно голяма площ, в голяма, многоетажна къща, но, примерно, обща кухня и дневни помещения - нямат ли право да са щастливи заедно и да не са имали нужда да се разселят възможно далеч? Има и такива случаи, да. Изобщо, свят шарен, случаи най-разни... не че на МОН им пука.

A m b e r, признавам - мога да направя едно изявление / изказване / излияние произволно дълго, но, уви, не кратко. Иначе на въпроса - не знам до кое коляно, вероятно по-скоро става въпрос за това дали живеят на един и същи адрес - по постоянен или поне настоящ адрес.

Последна редакция: пн, 31 авг 2020, 11:46 от katiABV

# 184
kati, според теб до кое коляно рода с придружаващо заболяване трябва да има изброени с препоръка за ДО. Не ми отговаряй, че нямам време да чета една страница емоционални изблици, а за съжаление кратко не можеш. Не че нямаш и интересни идеи
Именно, за да не се влиза в подобно изброяване, можеше да бъде дадена възможност за ДО по избор на родителите, като те трябва да докажат техническа обезпеченост, а на децата, ако не участват, да им се пишат отсъствия като за присъствено обучение. Съответно, ако детето не е присъствало Х часа без основателни причини, да е задължително връщането обратно в клас.  Основният мотив на МОН за липса на свободен избор беше точно рискът деца от малцинствата да изпаднат от системата.

# 185
Дискутирате кои да имат опция ДО, ама аз май съм пропуснала как е уредено ДО за тези деца.
Слушам само за проблема с недостиг на учители и за невъзможността наличните да преподават хем присъствено, хем ДО и съм пропуснала как всъщност ще става ДО.
Как ще учат тези деца и децата, които 1 седмица не са на училище, заради настинки с или без ковид. Последните реално погледнато досега се самоспасяваха. Сега как ще е?

# 186
Дискутирате кои да имат опция ДО, ама аз май съм пропуснала как е уредено ДО за тези деца.
Слушам само за проблема с недостиг на учители и за невъзможността наличните да преподават хем присъствено, хем ДО и съм пропуснала как всъщност ще става ДО.
Как ще учат тези деца и децата, които 1 седмица не са на училище, заради настинки с или без ковид. Последните реално погледнато досега се самоспасяваха. Сега как ще е?

Сега ще се самоспасяваме всички и който оцелее.
Работещите нямаме права , а само задължения . Плащайки здравни осигуровки, а някои и дори допълнителни , нямаме право на безплатен тест при нужда. Бях контактна, с признаци- кашлица, температура. Направих си платен тест ,въпреки че имам и допълнително здравно осигуряване.
Е....., какво да очакваме от държавата ??? НИЩО !!!

# 187
Ох, много емоции по темата!
Попитах как ще учат ДО децата разписано ли е?

# 188
Ох, много емоции по темата!
Попитах как ще учат ДО децата разписано ли е?
Има разписани насоки до училищата. Можете да ги видите на страницата на МОН. Но още има много неясноти и се чакат допълнения. Като цяло - ще се създадат цинтрове за ДО и към тях ще учат тези деца. Засега е записано от 5-ти клас нагоре. Има списък да заболявания на децата. Не са ясни исканите документи  и цялата процедура .

# 189
За самото учене тц - нищо не пише. Освен, че към учителите ще има камери. Децата ще гледат телевизия.
Първо, къде ги има тези монтирани камери за осъществяване на тази връзка! Второ, по-добре да плати държавата на уча.се или пак да има уроци по БНТ. Поне с уча.се и някои кабелни оператори може да си връщаш.
Стои май и въпроса дали учителят е ОК с това да бъде наблюдаван и излъчван.
Пише и че децата няма да бъдат изпитвани, ама как и кога ще бъдат не е ясно.

# 190
  • София
БНТ е добра идея, но нещо като мярнах някои от видеоуроците, нещо дървени ми се видяха.

# 191
ДО  -с ограничен достъп и пълна мъгла какво ще представлява ,как ще се изпитва...котка в чувал.
присъствено- без дистанция, без маски в час, без конкретни правила , без зададени бр заразени при които се преминава към електронно такова ... автопилот на вяра и молитви.
За тези които все пак имат правото да избират -избора е окончателен .
Аз това разбрах.

# 192
БНТ е добра идея, но нещо като мярнах някои от видеоуроците, нещо дървени ми се видяха.
Simple Smile То така се получава като си говориш сам - дървено.

# 193
  • София
Според мен малко по малко ни подготвят, че ще се минава на ДО, "но се надяваме за кратко като започнат грипните вируси". И като го слушам министъра - трудна година и т.н.  Симидчиев и той тази сутрин - училищата ще са среда за распространение, но децата го карат леко. Започнаха да изплюват камъчето, че децата заразяват, че ще има "обучение в електронна среда".
Да ви кажа, аз си подготвям нещата за дистанционна работа, независимо какво ще се случва. Обаче това, което обикновено не ме лъже, давам ноември месец максимум до коледната ваканция присъствено. При мен поне по-лесно се получават нещата онлайн.

# 194
  • Майничка
Почти всичко вече ми е дублирано за присъствено и ДО. Иначе месец и половина отпуск, нали...🤓

Общи условия

Активация на акаунт