Отговори
# 555
  • София
Чакай сега, под "събиране присъствено навън", аз разбирам провеждане на учебните часове по всички предмети навън, а не само ФВС, което така или иначе се провежда навън докато е възможно /малкият всяко междучасие е навън също/.  
Кой спорт се практикува отлично на сняг, освен ски? Баскетбол, хандбал, волейбол, лека атлетика, тенис...? Бой със снежни топки не го броя за спорт.

Не, не са навън, в много редки случаи са навън. Няма и дезинфекция.

Сега, отново извън темата, но умираме да се сравняваме по некачество. В Германия нямало ДО, намсикъде си нямало. ОК, дайте да направим нещо по-качествено и тук да има. За такива неща се мерим по Германия, заимстваме на парче, без оглед кое е приложимо, кое би било успешно. Но да реализираме сами нещо по-качествено-удряме на камък , лежейки на кълката че то...и в Германия го нямало. Еми ок.

Напротив, не винаги удряме на камък, реализирали сме нещо по-качествено, нали точно това казвам. Реализирахме по-качествено ДО от държави, които считаме за много по-развити от нас. И е добре да виждаме успехите си, а не само да критикуваме недостатъците си по схемата "всичките са маскари". Не сравнявам по  некачество, а по качество.

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 13:42 от sanaka

# 556
  • София
Е, по-добре сме!
Нали това ти казваме ние. При нас имаше ДО, някакво, но имаше. Това не означава, че е по-добро от присъственото.
А дистанция няма никъде в училищата, може би защото ако е само присъствено, просто е невъзможно да се спази тази дистанация...
Аз се обърках малко в тезите ти. Не мога да ти проследя нишката, какво точно казваш, какво искаш и каква теза защитаваш!

# 557
Чакай сега, под "събиране присъствено навън", аз разбирам провеждане на учебните часове по всички предмети навън, а не само ФВС, което така или иначе се провежда навън докато е възможно /малкият всяко междучасие е навън също/.  
Кой спорт се практикува отлично на сняг, освен ски? Баскетбол, хандбал, волейбол, лека атлетика, тенис...? Бой със снежни топки не го броя за спорт.

Няма такова нещо, не съм написала това. Казала съм часовете по физическо например.
Гимнастика, тичане, скачане, упражнения, всякакви вариации по темата за успешно физическо, без сегашните неизменни волейбол и нормативи (лек атлетика). Днешните ученици не се нуждаят от нормативи, а от въздух и движение, а който има заложби и интерес, нека се запише във волейболния отбор.
Един час на сняг може да се спортува всякак, не е нужно да е волейбол точно или да са на ски в планината.
За малките бой със снежни топки и изграждане на стени от снега е съвсем удачно, вместо нормативи, в кръга на шегата.

Слънчева, аз знам, че имаше ДО поне някъде и затова съм ЗА избор да минеш на ДО. Защото с очите си съм видяла успешно ДО. Явно не си ме разбрала тук.

Накратко - тезата ми е да има избор за ДО. Защото има ужасно много ситуации и места, доказващи, че може, че децата не страдат от това, а напротив, възползват се на максимума , че и отгоре. Който не успява, да остане присъствено и да успява там. Така ще се намали човекопотока и по точка 1 - дистанция също ще има успеваемост и намален риск.

# 558
  • София
Едва ли някой е против да има ДО по избор. Аз съм твърдо "за", въпреки че няма да се възползвам от тази възможност, поне засега. Но тезата, която ти изложи и която обсъждаме, е че нямаме истинско качествено ДО /и нищо не ни е наред - и мерките, и системите/. Имаме доста добро ДО, според мен - имахме го пролетта и то доста бързо организирано в движение /да, не навсякъде, но повече от други, по-силни икономически от нас държави/, имаме го и в момента - карантинираните класове в училищата на децата минаха на ДО от първия ден, по програма. В момента отсъства такова само за единичните отсъстващи и избралите ОЕСР на повечето места, но в някои училища и това го има /мисля, че в другата тема имаше примери за участващи деца онлайн в реално време в часовете на класа/.

# 559
Ами, тя тезата и на ЗПУО е същата. Да има избор и за ДФО, и за ОЕСР. Само че има някои условия.
Понякога ми се струва, че пропускам нещо сериозно в този форум. Сигурна съм, че това не се коментира за пръв път.

# 560
Едва ли някой е против да има ДО по избор. Аз съм твърдо "за", въпреки че няма да се възползвам от тази възможност, поне засега. Но тезата, която ти изложи и която обсъждаме, е че нямаме истинско качествено ДО /и нищо не ни е наред - и мерките, и системите/. - категорично не ми е това тезата, обратното е-че имаме успешно ДО. В момента го нямаме (персонално моите деца), защото ДО е ии за всички, или за никой. Моите деца караха изключително успешно ДО миналата учебна година. Писала съм го. По липса на ДО съм имала предвид липса на ДО по избор, действително ДО, а не да ми пращат децата в училище-гнездо. В нашето училище няма ДО по избор. Ии е за всички или е за никой и в тази връзка пиша, че ДО в момента няма. Ако имаше ДО по избор, сега има 5 отсъстващи деца с леки проблеми, ама съвсем леки. И те щяха да могат да си учат наравно, възползвайки се от ДО. Сега не учат, защото имат лека хрема. С която лека хрема в миналото си седяха присъствено, а сега-не
Имаме доста добро ДО, според мен - имахме го пролетта и то доста бързо организирано в движение /да, не навсякъде, но повече от други, по-силни икономически от нас държави/, имаме го и в момента - карантинираните класове в училищата на децата минаха на ДО от първия ден, по програма. В момента отсъства такова само за единичните отсъстващи и избралите ОЕСР на повечето места, но в някои училища и това го има /мисля, че в другата тема имаше примери за участващи деца онлайн в реално време в часовете на класа/ - ама да, разбира се, точно това ми е и на мен идеята. Цяло лято можеше да се работи в посока да има ДО навсякъде. А не на 15 септември да ми казват-ми, госпожа, не може. Или всички, или никой, ако искате-детето ви да мине на индивидуален план.

# 561
Добре де, ми тези родители, които не искат ДО? Или идеята ти е да го направят изборно?

# 562
За десети път го пиша-по избор, разбира се. В момента има доста желаещи, не са само хронично болните.
Моля ви, ама наистина съм писала и напред, че ДО трябва да е по избор.
Има места, където е реализирано. Проблемът е в МОН< че това е доста широко отворена врата-където има възможност. Хващат се за опцията, че възможност нямат, и не го реализират.

# 563
  • София
Joy
Ох, не мога! Чукча е жив и в цветущо здраве. Laughing
Да, идеята е да има ДО по избор. Тази "идея" вече е нормативно утвърдена. Отказът на конкретно училище да осигури такова за учениците си, направили този избор, е проблем на конкретното училище, а не на държавата и системата като цяло.

# 564
Малко в теорията на конспирациите, но според мен не го направиха, за да може после да се бият по гърдите, колко много болни имало. И как не се спазват мерките.
Следя съотношението на новооткритите и броя тествани. Наспоследък незнайно защо, тестват по-малко. Това също ми е странно. Защо като имат капацитет за 7000 теста, не го използват?

# 565
  • София
А темата следиш ли? Направиха го, закон приеха, подробно разписаха начините.

# 566
Едва ли някой е против да има ДО по избор.
В нашия клас например при запитване края на август дали са съгласни да се настоява да има синхронно ДО по избор (още преди да се организира кампанията към МОН) бяха против. Дори аргументите, че отсъстващите деца също ще са облаготелствани, защото няма да се чудят как да се сдобият с информация за изпуснатия материал, не бяха достатъчни.
Сега отсъстват 5-6 деца, инфо не се качва почти никакво, така че се сбъдва желанието на болшинството от родителите. Както се карантинират и сиблинги по 14 дена, ще е супер забавно по-нататък.
В момента има ДО на карантинираните класове, но не и на карантиниран сиблинг от друг клас.

# 567
Но аз и това съм писала напред. Да, ясно е, че доста чукчи има тук.
Разбира се, че е регламентирано вече. Това не променя факта, че не е за всички. По този начин е опорочен моделът и неприложим. Особено в частта с профилите/езикови и други.

# 568
  • Варна
Някъде ДО функционира ли? Да, на хартия го има. А на практика? Било разписано законово, таратънци. Да, разписаха го, да затворят устите на протестиращите срещу присъственото. На практика такова животно функциониращо няма.

# 569
  • София
Дъждец, според мен не са разбрали какво се има предвид под синхронно ДО по избор. При подобно обсъждане в друг клас, родителите бяха против, защото го разбраха като избор на целия клас да е на ДО от самото начало, а не като избор на отделен ученик от класа. Както се вижда и от тази тема, хората масово не са запознати с възможността за индивидуален избор на ОЕСР. Иначе, да /и аз това писах по-горе/, в момента за единично отсъстващите /карантинирани братя и сестри, избрали ОЕСР, отсътващи по други причини/ няма ДО на повечето места. /В нашето училище братче на дете от карантиниран клас има индивидуални онлайн часове по някои предмети, но не всеки ден/. Но има училища, които осъществяват такова. В другата тема една майка беше писала, че детето й учавства в онлайн часовете на класа, има камера и микрофон на учителя /но там пък скочиха срещу това с такива аргументи, че не ми се коментира пак/. Така че, да, Месечинка, някъде функционира. И според мен ще започне да функционира на повече места с времето.

Общи условия

Активация на акаунт