Отговори
# 570
Фаастък, оплю родното, Казаха ти, че при нас не е по-зле от по света. Сега пък защо се сравняваме с другите.
Реалностите са такива, каквито са. С призива за ДО с повече въздух и социализация, без конкретно предложение как да се постигне това, звучиш като миска, която иска световен мир.

# 571
  • София
Някъде ДО функционира ли? Да, на хартия го има. А на практика? Било разписано законово, таратънци. Да, разписаха го, да затворят устите на протестиращите срещу присъственото. На практика такова животно функциониращо няма.
Да, в НПМГ има деца, които са избрали ДО,кабинетите на съответните класове са оборудвани с техника и са в часовете с присъстващите, по информация от снощна РС.

# 572
По мои сметки след около месец  започват сезонните обичайни .При нас с температурата се борим от 3-5дни до седмица, с хремата  минимум две седмици , а кашлицата я влачим поне месец.
Миналата година имахме по един  пълен курс месечно в месеците  ноември, декември и февруари.
Тогава отсъствахме ''само '' трите седмици с температура.
 При новите условия  в най-добрия случай  излиза, че ни се очертават не повече от една седмица месечно присъствени както и да го смятам.
Вярно има калени деца, на които нищо им няма , но ако вярвам да думите на моето хлапе поне половината клас си кашля перманентно цяла зима.
 На дали е кой знае колко различно на другите места.
Стана ясно ,че АКО се докаже К19 всички минават ДО.
 Какво правим с отсъстващите БЕЗ доказан К19 ?
Колко трябва да станат  като процент/брой  за да не изпаднат съвсем с материала?

# 573
Фаастък, оплю родното, Казаха ти, че при нас не е по-зле от по света. Сега пък защо се сравняваме с другите.
Реалностите са такива, каквито са. С призива за ДО с повече въздух и социализация, без конкретно предложение как да се постигне това, звучиш като миска, която иска световен мир.

ДО по желание дава това. Това, че не може да се реализира е факт.
Нищо, че на хартия е разписано и в 2-3 училища е работещо.
Оплюх родното, защото е глупаво да си заравяме главите в пясъка и да твърдим, че образованието ни е добро по принцип. Родното образование бележи крах отпреди ерата на Ковид и борба за ДО. Та с ДО или без ДО, образованието ни е  един голям сапунен мехур.

ПП. Хвала на НПМГ. Започвам да се чудя сега как да си прехвърля детето там.

# 574
Ами, не знам, Санака, беше им обяснено точно това за болните деца през други години и как ще е по-лесно да наваксват.
Да, има единични случаи, които осъществяват ДО сега, но мисля 500 деца са подали за ОЕСР. Та, на този фон белите лястовици са много малко все още.

# 575
  • София
Малко са още, да, поне дколкото аз имам иформация /от форума, от близки и познати/. Но законът се обнародва скоро, съответните подзаконови нормативни актове още не са изменени. Затова съм оптимист, че синхронното ДО в рамките на училището/класа, ще намира все по-широко приложение.

# 576
Ние няма да дочакаме, явно, но дано се върви в посока подобряване и развитие. Защото пак казвам, в момента с ДО, без ДО, образованието ни се е "хързулнало по ролбата" няколко пъти вече.

# 577
  • София
Кой спорт се практикува отлично на сняг, освен ски? Баскетбол, хандбал, волейбол, лека атлетика, тенис...? Бой със снежни топки не го броя за спорт.

Защо? баш спорт си е. Изразходва ли се енергия? Да. Повишава ли се метаболизмът и честотата на дишане, сърдечната честота? Да. Допамин, серотонин? Да. На какво точно, асоциирано със "спорт" не отговаря? Бих допълнила, че правенето на снежен човек или изриването на снега от алеите също си е спорт.

Joy
Ох, не мога! Чукча е жив и в цветущо здраве. Laughing
Да, идеята е да има ДО по избор. Тази "идея" вече е нормативно утвърдена. Отказът на конкретно училище да осигури такова за учениците си, направили този избор, е проблем на конкретното училище, а не на държавата и системата като цяло.

Ами не е точно така. Понеже училищата НЕ са длъжни да осигуряват обучението на избралите ДО. Излиза, че изборът... на избиращите ДО... се свежда до избор да им се предостави обучението, уж гарантирано от държавата, или да минат на изцяло домашно обучение (евентуално с помощта на частни учители), но със задължението да се яви детето на годишни изпити по всички възможни предмети!? Ако редовните му учители са длъжни да му напишат текущи  бележки - по начин, предпочетен от тях - на брой равен на оценките, които се пишат на останалите му съученици и да го оформят - срочни и годишни бележки - така и в срокове, в които и останалите - би се получило нещо. Но училищата просто НЕ са длъжни да осигурят това и пожелателното ДО... се оказва единствено за децата с толкова сериозни здравословни проблеми, че на родителите е все едно дали ще жертват образованието, понеже практически нямат надежда, че децата - а не те! - биха преживели болестта.

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 17:41 от katiABV

# 578
  • София
Добави зидането на стени, кофражни работи, метене на улиците, пренасяне на чували с цимент, цепене на дърва, риене на обори... Всичките отговарят на посочените от теб критерии за спорт. В поредния безумен разговор няма да влизам.

# 579
  • София

Не, не влизат. Зидането на стени и кофражната работа преди всичко изобщо не е подходяща за физическото развитие на практически всички ученици - и при това не е в компетенциите на нито един (на практика). И не, не е нещо, дето ей така се подхваща. Като не се направи правилно кофража се срутва моста, етажа или каквото там ще се строи. Ако и да има хора, за които метенето на улица да носи удоволствие, допамин и т.н. на мен такива не са ми известни. Риенето на обори може и да е забавно - но при всяко положение не е безопасно за некомпетентните, пък и откъде да се намери обор? Пренасянето на чували с цимент не е полезно за никого. Да, необходимо е понякога, но не е полезно. Цепенето на дърва е забавно, но ако е групово занимание е крайно опасно. Пък и нито има откъде да вземат дърва, нито с какво да ги цепят, нито какво да ги правят след това. Боят със снежни топки (ако някой не вземе да сложи камък в топката - но като се прави просто за кеф защо?) е крайно забавно, както и груповото правене на снежен човек, както и изриването на сняг от алеите. Не става дума тук за полза за училището - а за забавление с масов спорт.

Някъде ДО функционира ли? Да, на хартия го има. А на практика? Било разписано законово, таратънци. Да, разписаха го, да затворят устите на протестиращите срещу присъственото. На практика такова животно функциониращо няма.

В Китай?

# 580
Кати, ти друга работа нямаш ли? То бива логорея, ама твоето е свръх.

# 581
  • София

Знаеш ли, освен елементарно домашно възпитание друго нещо, което не е задължително според никой закон, е четенето. Така че... би могла вместо да демонстрираш публично определени свои липси и пропуски от страна на родителите ти в ранното ти детство... просто да пропуснеш четенето. *greensmile*.

# 582
Аз предлагам да спреш. И със синьото, и с обидните квалификации по адрес на потребители, които не ти играят по свирката.
Това, че ти постоянно пропускаш четенето, не означава, че всички го правят.

# 583
  • София

Синьото ми харесва. Вече 13 години добре ми се отразява, мисля да си продължа с него. Както казах, хем по-лесно се прескача. О, и... Нямам свирка. *greensmile*

# 584
  • София
Синьо или не, Кати, все тая, досадно е определено нескончаемото повтаряне на едно и също, за последните има - няма 10-ина страници сигурно n пъти повтори, че конкретна потребителка пращала децата си сополиви на градина/училище. И глухите "чуха", и слепите "видяха", тоест всички разбраха.. Само не  е ясно с какво допринася това за дискусията, ако въобще има такава, де..?

Темата е всъщност изчерпана, понеже  на практика опция човек да  осигури  ОЕСР на детето си съвсем законно съществува, но единици се възползват от нея. Дори не се и опитват, поне да видят какво ще каже РУО. Иначе преди това гръмко се  твърдеше тук, че не е важно толкова нивото на обучение в тази ситуация, когато здравето е приоритет. Още по-малко пък необходимостта от социализация. И напук на това изявление се казва към днешна дата, че не се избира ОЕСР заради преподавателите... Значи все пак  с голяма значимост се оказва нивото на обучение.  Който наистина  най-голям акцент поставя на здравето и е готов  заради това да поеме всички негативи на некачественото ДО със спорни преподаватели, вече е подал заявление в РУО..

Последна редакция: вт, 29 сеп 2020, 21:52 от пенсионирана русалка

Общи условия

Активация на акаунт