Отговори
# 645
Защото са в елитна гимназия и е "срамно". Защото да са едни гърди напред също, уж не ходят, пък после блеснали с резултатите и се оказва, че са ходили. Ей такива болни простотии. Част ходят, защото са с "къса клечка" преподавател и наистина има нужда. Тази година по едно, другата по друго. И уж си в добро училище, пък детето нищо не знае, започваш да търсиш вината първо у него, че не учи достатъчно и го пращаш на уроци.

# 646
  • София
Обаче вие не се отказвате да слагате всичко под общ знаменател, на едро, с големия черпак... Joy
До преди 1 месец ни убеждавахте, че ако има право на избор, ще изберете ОЕСР, сега носите от девет кладенеца вода, да докажете, че то не е същото... Ми, не е!
Има ли училища, в които тече ОЕСР? - Да, има! Не са едно или две...
Ходи ли се масово на уроци в гимназията? - Не , не се ходи! Да синът ми ходи на школи по езици, за да ги научи, защото е в МГ, а не в ЕГ и с 2 часа седмично, няма как да вземе сертификати...
Има ли смисъл и защо се ходи на курсове в 7 клас? - По много причини, от запълване на дупки, до поддържане на ниво, защото в тази възраст е трудно родителят да натиска детето си... Все пак е хубаво и след 7 клас, да си останем обичащите мама и татко...
И точно заради последното изречение, рязко съм се дистанцирала от обучението на детето ми! Всяка жаба да си знае гьола...
Изобщо, страшни клишета сте изписали, опитвайки се да се оправдаете сами пред себе си, защо не защитавате правото си на избор на ОЕСР!

# 647
Но за бога, аз избирам ОЕСР. Но няма Sad

# 648

А колко са децата, заявили ОЕСР и колко от училищата на тези деца предлагат ОЕСР?
Как да ви обясним, че няма на повечето места.
Ето и Шарлот го написа по-горе, и Ра, и аз, и Фъстък.

# 649
  • София
Дъждец, аз ви разбрах!
Вие не ме разбрахте!
Исках да ви кажа, че вероятно, при толкова много места и желаещи родители за ДО, трябва да се обърнете някъде, по-на високо, да питате и да ровите!
В тази ситуация на несигурност, ако се разшуми, бързо ще се намери решение, предполагам!
Не може да седите и да чакате училището да реагира... Още повече, че в ситуация на ДО по желание, без мед.причини, решава РУО. Все ще ви предложат вариант...

# 650
  • София
Криеха, защото беше по време но соца - хем беше срамно (защото се смяташе, че на уроци ходят само двойкаджиите, ама те така и не ходеха), хем заради нерегламентираните доходи на учителите., хем по идеологически причини (всички бяхме равни и се пропускаше, че някои са по-равни).

# 651
Е, нали чакаме центровете на РУО, но все си мисля, че такива няма да има.
Прехвърляне в друго училище също е вариант, който в нашия случай е много рисков заради седмия клас, а в гимназия, където детето е влязло с изпит, немислим.

# 652
Криеха, защото беше по време но соца - хем беше срамно (защото се смяташе, че на уроци ходят само двойкаджиите, ама те така и не ходеха), хем заради нерегламентираните доходи на учителите., хем по идеологически причини (всички бяхме равни и се пропускаше, че някои са по-равни).

С уточнението, че и към днешна дата има много нерегламентирани доходи на същите, в добавка подготовката в 12 клас.

# 653
  • София
Е, нали чакаме центровете на РУО, но все си мисля, че такива няма да има.
Прехвърляне в друго училище също е вариант, който в нашия случай е много рисков заради седмия клас, а в гимназия, където детето е влязло с изпит, немислим.
Дъждец, преминаването към ОЕСР в седми клас, само по себе си, е много рисков вариант, особено да замениш седмокласната подготовка, която дава конкретно училището на твоето дете, с обучение в център. Сигурно имаш много сериозна причина да го направиш.

# 654
+1
oсобено ,когато цялата достъпна предварително  информация за него се изчерпва с  името.

# 655
  • София
Скрит текст:
Спорът беше, дали е спорт, а не дали има ползи от него. То и скачането на въже е много полезно, ама не е спорт.
И в този ред на мисли, не мисля че има норматив по физическо за хвърляне на снежни топки. Но за скок на дължна и бързо бягане има. Ама в снега не става.
Пък не ми се мисли колко майки ще гракнат, ако накарат децата да чистят снега от двора.

Разбира се, че Е спорт. Не се иска много акъл, за да се оцени, че отговаря на всички характеристики на понятието "масов спорт" - което е и целта в училище (не говоря за спортните училища, където се търсят спортни постижения на професионално ниво). Много повече Е спорт от разните там болове и каквото други се сетите, които се правят на затворено в салона. И не, не е нужно да има нормативи, дори е тъпо. Постигането на скорост или дължина НЕ е научаване на нещо. Има деца, които поради най-различни причини НИКОГА няма да постигнат дори нещо близко до поставените "нормативи". И всъщност именно те са онези, които имат НАЙ–ГОЛЯМА нужда от спорт. Не от състезания, не от постигане на нормативи, а от СПОРТУВАНЕ. Което може да се изразява в най-разнообразни дейности, стига да не е просто седене на пейката, НА ВЪН. Това са дейности, които са единствено и само ПОЛЕЗНИ за всички деца, които не са били заведени болни на градина / училище (разбира се, дете с температура, кашлица, грип не би се чувствало твърде добре на открито). Полезни са не само за "здравите" деца. Полезни са и за децата с дцп, примерно, които нито могат да тичат, нито да болят. Полезни са и за децата в инвалидни колички (да, има и такива, представете си!), които "на терена" са абсолютно неадекватни и не на място, но снежни топки чудесно могат и да правят и да хвърлят. Пък който иска да тренира такъв или онакъв бол, или шах, или състезателен бридж - ами, има си съответните клубове, може да го прави. Целта на училищния "спорт" - физическо ВЪЗПИТАНИЕ - би следвало да е именно възпитаване в здравословен начин на живот, а не в прескачане на еди колко си козела.

А скачането на въже си е много сериозен спорт, който при това развива доста групи мускули - не случайно е една от най-честите дейности за разгряване - за разлика от половината болове, които в най-добрия случай наблягат на част от тялото и категорично унищожават дробовете, когато се играят в прашния и задушен салон.

За да избегнат изпотяване други ползвали обилно от средствата срещу потене. Не знам колко е безопасно от здравословна гледна точка. Оставили са ни всеки сам да се спасява, както го глава учи. Жалко за децата!

Зависи за какви препарати говориш, но на сериозните противоизпотяващи (те всъщност запушват потните жлези, а не съдържат ароматизант) изрично пише, че може да предизвикват рак - при това не поради канцерогенни свойства на самите активни съставки, а поради ефектът от запушването на жлезите.
И... да, би било редно да се осигури възможност за душ, но... това едва и ще се случи някога в училищата.

Последна редакция: ср, 30 сеп 2020, 20:41 от katiABV

# 656
Както има норматив по БЕЛ, така има и по физическо. Не всички са добри във всичко. Масов спорт не е там да се движим нещо. В спортът се гонят определени цели. Има хора в инвалидни колички и ампутирани крайници, които и в Олимпиади участват, така че коментарът е смешен.

# 657
  • София
Скрит текст:
Извод: който не може да покрие норматива по физическо, е болен и трябва да се лекува. Добре.

А ти какво очакваше?
О, да, и да си седят по къщята, за да може заразно болните деца да се пращат в училище. И най-важната функция на училището е... да се покриват нормативи по олимпийски спортове! *greensmile*.  

Може би би било хитро да се турят нормативи по катерене, билярд, фристайл сноуборд, bmx и скокове на батут...

Не ми се вижда нормално родител да няма желание да се занимава с обучението на собственото си дете. Детето е свое, собствено, не е нито на държавата, нито на училището и родителят носи отговорност за него във всеки един момент и всеки един аспект.
Да, обаче образованието е БЕЗПЛАТНО по закон поне до 7ми клас. Ама като ти изтъпанчат едно ДО и видиш как мотивирано дете не се справя с материала, понеже има кофти интернет, не може да комуникира с учителя при въпроси и ти не можеш да му обясниш материала, но същото това дете има отлични резултати в присъствена форма, тогава къда е желанието?!? Защото държавата не си върши задължението по предоставяне на безплатно образование, родителите трябва да финансират уроци, понеже видиш ли детето си е тяхно.
Еми на съм съгласна, че е въпрос на желание. Въпрос на пари и време е.
А ДО също не е безплатно. Има разходи за устройства и интернет, които някой семейства минимизират.

Не можеш да обясниш материал за до 7-ми клас.Но пък компенсираш с покриване на нормативи. И призиви за водене на болни деца.

Хората, които не се справят с правописа, трябва все някъде да блеснат. В нормативите например.
Представи си и това при присъствено обучение. При ДО ни правопис, ни нормативи! Ужас!

....родителите трябва да финансират уроци, понеже  детето си е тяхно.
Харесва или не. Такава е летвата. Или я прескачаш или отиваш да се срамуваш при несправилите се с ...норматива.
Ми не е такава. Уроците са по желание и то по предмети, по които детето желае да се усъваршенства, не за базови знания! Аз съм ходила на уроци като кандитатствах, по предметите с които кандитаствах. Другото си го учих и без уроци.

ПС: Любимо ми как някои се зачекват за правопис във форум! Не, че те нямат правописни грешки в 1000та си поста, ама да посочим другите кви са неграмотни! Особенно при липса на адекватни аргументи по темата, правописа винаги помага!

Удивително е как хората, които не се справят с правописа, винаги се бунтуват с/у посочване на грешките...

То и  матурите в 7 клас се покриват от базови знания, ама колко деца ходят или не ходят на уроци? И защо ли...
Не всички ходят на уроци! Много си зависи от училището и от учителския колектив. Има и такива, които ходят, но не са всички от 6-ците. Не е и редно да се обощава.
Повечехо ходят, ако ще кандидатстват.

А повечето родители, които се интересуват от образованието на децата си (не толкова от нормативите по виз. въз.) знаят, че след 7-ми клас ВСИЧКИ деца кандидатстват. И това родителите не го научават... в 7-ми клас *greensmile*, а по-скоро някъде около началото на детската градина. При всяко положение преди поне 2 години преди 1-ви клас.

И към момента много крият, че продължават с уроците след 7 клас всъщност. Почти няма такива без уроци в 12 клас също.

Не ме плаши.

Обаче вие не се отказвате да слагате всичко под общ знаменател, на едро, с големия черпак... Joy
До преди 1 месец ни убеждавахте, че ако има право на избор, ще изберете ОЕСР, сега носите от девет кладенеца вода, да докажете, че то не е същото... Ми, не е!
Ходи ли се масово на уроци в гимназията? - Не , не се ходи! Да синът ми ходи на школи по езици, за да ги научи, защото е в МГ, а не в ЕГ и с 2 часа седмично, няма как да вземе сертификати...
Има ли смисъл и защо се ходи на курсове в 7 клас? - По много причини, от запълване на дупки, до поддържане на ниво, защото в тази възраст е трудно родителят да натиска детето си... Все пак е хубаво и след 7 клас, да си останем обичащите мама и татко...
И точно заради последното изречение, рязко съм се дистанцирала от обучението на детето ми! Всяка жаба да си знае гьола...
Изобщо, страшни клишета сте изписали, опитвайки се да се оправдаете сами пред себе си, защо не защитавате правото си на избор на ОЕСР!

Май никой или почти никой не искаше това ОЕСР, което като ОСРА звучи доста по-добре... Това, което искаха хората, беше РДО - РАВНОПОСТАВЕНО (на съучениците от конкретното училище) дистанционно обучение. Такова не беше - точно както предвидих още в самото начало - предложено, няма и да бъде.

Както има норматив по БЕЛ, така има и по физическо. Не всички са добри във всичко. Масов спорт не е там да се движим нещо. В спортът се гонят определени цели. Има хора в инвалидни колички и ампутирани крайници, които и в Олимпиади участват, така че коментарът е смешен.

Щеше да си смешна, ако не беше жалка.
ЕДИНСТВЕНАТА цел, която се гони СЪС, а не в спорта в училище, е раздвижване на децата, подобряване на кръвообращението и общия тонус и разтоварване на мозъка, освобождаване от концентрацията.
Идеята, че участващите в Олимпиадите за инвалиди и спортистите, участващи в обичайните Олимпийски състезания покриват едни и същи нормативи за класиране е... не знам как да я квалифицирам, освен "малоумна".

Последна редакция: ср, 30 сеп 2020, 20:44 от katiABV

# 658
А повечето родители, които се интересуват от образованието на децата си (не толкова от нормативите по виз. въз.) знаят, че след 7-ми клас ВСИЧКИ деца кандидатстват. И това родителите не го научават... в 7-ми клас *greensmile*, а по-скоро някъде около началото на детската градина. При всяко положение преди поне 2 години преди 1-ви клас.
Да не преувеличаваме. Когато твоето дете е било в детската градина, не ВСИЧКИ е трябвало да кандидатстват след седми клас, за да продължат образованието си.

# 659
  • София

Чудя се как да го обясня по-разбираемо. С две думи, мозъкът се тренира по-лесно от тялото. По-лесно е да се научат правилата на българския език и да се изкара шестица, отколкото да се покрият нормативите по физическо. Мозъкът е гъвкав в ученето, а тялото е по-неподатливо, дори когато едно дете тренира. Конкретно нормативите не зная как са ги измисляли навремето, дори по мои спомени четворки и петици имаха за годината по физическо само деца, които съвсем, ама съвсем не ги биваше, и то ако имат проблеми с дисциплината. Ако съвестно си участват в игрите, учителите винаги намираха начин да пишат шестици на края на срока и годината, важното беше участието в общите игри, униформата и дисциплината, а не толкова нормативите. Предполагам, че те самите са знаели, че е невъзможно да се покрият от някое обикновено дете, а не са искали да  развалят годишните оценки в бележника, особено на отличниците.

Общи условия

Активация на акаунт