Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мнение относно строителни фирми/инвеститори

  • 15 271
  • 230
  •   1
Отговори
# 225
  • Мнения: 1 169
Това за което говору слаши се казва fractional reserve banking. Да слаши, прав си, но дори и вече fractional reserve banking не де прилага, защото колко пари може да стздаде една банка на база капитал, тезерви, депозити и всякакви активи де определя от гормула. Когато фед прави QE той увеличава резервите на банката и тя получава по-голяма възможност да отдава. В момента дори се пръскаше по шевовете ако не отдава защото балансшийта й не излиза. Също така, когато банка А създаде пари,ч и Иванчо плати на Драганчо, Драганчо ги вкарва тези пари в банка Б и тя ги ползва във формулата си за да създаде още повече нови пари. Това се нарича collateral multiplier. Та дори и fractional reserve вече няма смисъл, а си е чисто създаване на пари колкото си искат, заради QE и multiplier’a. Буквално си е (fractional reserve)^N.
ЧС - към момента търговските банки са тези които създават пари.

Аз съм се интересувал достатъчно по темата и мога да си заложа главата. При погасяване на кредит, главницата се унищожава. Съвременната кредит базирана система е такава, че ако всички и всеки си върне кредита накрая всички ще са с нулеви баланси.  Затова и не може лесно да се влезе в хиперинфлация. Защото при кредит базирана система е достатъчно да обърнеш политиката и в даден момент ще има недостиг на долари, което ще смъкне цени наактиви и стоки и услуги, понеже по-малко пари ще се бият за повече активи, стоки и услуги. Единствения начин да се влезе в хиперинфлация е ако ЦБ прекалят и се стигне до психологическия момент в койъо хорста загубят увереност в във валутата и в случая говорим основно за долар и евро. В такъв случай мерките наЦБ няма да имат особено значение. Примерно Русия и др държави от ОПЕК вече сключват сделки базирани на други валути и бягст от долара, защото сащ се осират и доверието в долара пада.

# 226
  • Мнения: 21 629
Търсила съм. И никога не е обяснено ясно, има и противоречиви възгледи. Едно от най-ясните обяснения, че правенето на пари е счетоводен трик, е в този линк. Не е писано то някой супер корифей, но все пак е учен човек и умее да пише ясно:

https://www.quora.com/Why-are-banks-allowed-to-lend-money-they-dont-have

Инвестопедията обаче са по-разпознаваем бранд, но и те пишат точно каквото аз написах стига да не се пропуска един нюанс - банките не могат да дават 10 пъти повече заеми от активите си, а 10 пъти повече заеми от резервите си. Различно е.

https://www.investopedia.com/articles/investing/022416/why-banks … ey-make-loans.asp

Но няма да споря повече, като цяло е легенда това, че банките могат да си правят колкото пари искат. Ако беше така да сме се удавили в инфлация. Но нека се включи банкер да обясни.Аз съм се интересувал достатъчно по темата и мога да си заложа главата. При погасяване на кредит, главницата се унищожава. Съвременната кредит базирана система е такава, че ако всички и всеки си върне кредита накрая всички ще са с нулеви баланси.

Не, няма да станат с нулеви баланси, защото ще им остане началният капитал (собствен и привлечен). Ще се нулира това, което е добавени отгоре, онази виртуална част. Също така при погасяване на кредит не се унищожава главницата, а се изтрива нейната стойност в баланса на банката, но парите отиват в друга колона. Тоест изтрива се, но само от една графа.

Но пак се увлякох, това НЕ Е МОЯТА материя и тук имам само общи познания, колкото са ми нужни да си управлявам активите. Но нямам капацитет да споря и развивам теории. Оставам си на мнението, че ако кредитирането се свие нищо лошо няма да стане, освен дето банките ще си намалят печалбите. Но ще си наваксат с такси. Финансова криза като предишната става от друго.

Последна редакция: пт, 27 авг 2021, 10:37 от Черна станция

# 227
  • Мнения: 1 169
Не знам ЧС аз по-горе обясних точно как банките могат да си отдават колкото искат точно защото ако банка А създаде 10х пари на база активите си, тея 10х пари влизат в цялата банкова система и умножават възможността на другите банки да стздават още пари, а другите банки като раздават още пари, умножават парите още. И в зависимост за какво се ползват тези пари, се надуват различни балони. От 2014 до сега цените на имотите са 2х, нима това не е огромна инфлация? В смисъл, инфлацията си я има, не знам ти какво очакваш още да видиш?

Ето източник https://youtu.be/IzE038REw2k
Ричард Върнер, професор, консултирал е японската централна банка по време на кризата им миналия век, сега изгражда мрежа от къмюнити банки в англия. Ако това не е достоверен източник, не знам кой би могъл да е. В нета има и мн др интервюта с него.

Няма проблем, няма да спорим. Всеки си има свое виждане и теза. След време ще стане ясно и ще научим нещо ново. Иначе какво предизвика точно финансовата криза от 2008? Общото мнение е че е заради много лоши кредити на лица, които не е трябвало да се квалифицират за кредити.

Последна редакция: пт, 27 авг 2021, 11:01 от Gogo1979

# 228
  • Мнения: 602
Да сменим малко темата, какво мислите за комплекс Hill Side:

    https://hillside.bg/

Не че има нещо свободно, всичко е фул, просто питам за мнения.

# 229
  • Мнения: 602
Никой нищо?

# 230
  • Мнения: 13
Здравейте, спрял съм се на едно жилище в сграда която сега започва да се строи. Строителя е Д.Г.К ООД , Гергана Дойчинова. Никъде не мога да намеря информация за този строител. Някои може ли да ми даде такава, как да проверя дали строителя е ок? Ще съм благодарен за всякакъв вид информация.

Общи условия

Активация на акаунт