Мнение относно строителни фирми/инвеститори

 • 45 094
 • 399
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 088
Здравейте,

Нов съм в този форум, затова да кажа отнапред - не съм БГ мама, засега даже не съм и татко, само съм БГ Simple Smile

Предстои ни (или по-точно иска ни се) в обозримо бъдеще покупка на жилище - става дума за апартамент в София. Досега никога не съм се занимавал с подобна материя - нямаме нито аз, нито половинката ми собствени имоти, нито сме се интересували, нито сме в течение на пазара, било то като цени или пък като технология и стандарти (кое е нормално, кое не е, какво може да се очаква, на какво да се обръща внимание и т.н.).
Абе абсолютно сефте ни е и на двамата, във всяко отношение - долу-горе сме като 13-годишни гаджета останали сами вкъщи и тръгваме да пробваме "как се прави" - ако мога да направя такава аналогия Simple Smile

Та поради тази причина ми беше нужно голямо количество базисна информация, за да мога за начало изобщо да разбера какво пише в обявите, после да мога да ги сравнявам една с друга, и с времето да мога да преценя кое ми върши работа и кое не.

Занимавам се с темата от кратко време (около седмица), за сметка на това доста интензивно - по 8-10 часа на ден, почти всеки ден. Четох доста из нета, включително в този форум изчетох доста дискусии от последните 1-2 години насам. Не съм звънял още на конкретни оферти, съответно не съм правил и огледи, но ходих на място на няколкото локации, които си набелязах, гледах сградите - както тези, които ме интересуват, така и съседните. Опитах се да разбера (в повечето случаи успешно, с 1-2 изключения) кой е строил сградите, търсих какво друго са строили съответните фирми, ходих гледах и тях, въпреки че не ме интересуват като локация, а за да видя как изглежда сградата например 3-5 или повече години след като е строена. И така нататък. Малко съм станал като частен детектив, хората ме гледат странно, че им зяпам по входовете, чопля по мазилката, гледам как изглеждат плочките, тротоарите, обикалям дворовете, слизам пеша към подземния гараж (до където може да се стигне), гледам как е направена рампата, вратата, и такива неща.

Звучи смахнато, но честно казано съм изненадан колко много може да научи човек от напълно непозната материя, като просто гледа внимателно. И мисли. Гледа на друго място, пак мисли, гледа на трето... и така нататък. Не си въобразявам, че ми е ясно всичко, но се чувствам доста по-подготвен и вече имам списък с поне 10 въпроса, които да задам като отида на оглед, преди изобщо да сме започнали да обсъждаме конкретния апартамент.

Отплеснах се, всъщност исках да задам много конкретен въпрос: От сградите, които съм набелязал до момента, се очертава набор от 5-6 фирми, които са (били) изпълнители/инвеститори на проектите, и ми се иска да науча повече информация за тях. Някои са отдавна на пазара, други са от 5-10 години, което не е много за тоя бранш, съответно ми е по-трудно да ги преценя.

Става дума конкретно за:
  Контракт Сити
  Софбилдстрой
  Ермитаж Класик
  Булстрой
  МДБилд (MDBuild - mdbuild.bg)
  Слав Строй
  София Вижън Лукс

За някои от изброените не съм чувал нищо и не мога да намеря никаква смислена информация, за други вече имам събрани отзиви и от лични познати, и от интернет. Иска ми се обаче да получа вашето непредубедено мнение. Колкото по-"от първа ръка", толкова по-добре Simple Smile

Благодаря!

П.П. Както може би вече е станало ясно, съм се ориентирал към ново строителство, в смисъл чисто ново. Така че нека си спестим дискусиите "за" и "против" старо и ново строителство, както и относно локации, квартали и т.н. Казвам, защото виждам че в други теми често става полемика по тия въпроси. С удоволствие може да говорим и за това, но нека не е в тази тема.

# 1
 • Мнения: 12 474
Най-важното е да видиш дали са обезпечени да довършат строителството. И ако плащате на вноски - да са обвързани със сроковете на довършване, а не просто с дати. И адвокат да винорегкеда договора, те ще видят и дали обезпечението е от инвеститор, банка или самофинансиране (там е най-рисково).

# 2
 • Мнения: 1 088
Най-важното е да видиш дали са обезпечени да довършат строителството.

Ами точно това е една от причините (но не единствена) да питам, я Simple Smile

Този риск важи само ако купуваш на зелено. И такъв вариант разглеждам, но при него съм силно предпазлив и ако го направя ще е само при сигурен инвеститор - за което първо трябва да разбера кои са "сигурни", което е идеята на тази тема.

Когато купуваш готово жилище (непродадено на зелено), няма риск да те завлекат с парите, но има други проблеми - примерно че са останали само най-калпавите апартаменти в сградата, защото хубавите изложения са разграбени на зелено. Друг проблем е, че аз със сигурност ще искам да се "преконфигурира" разпределението на стаите, защото тия дето са по проект на места са пълен та*ак (на други места стават, но пак не е идеално). Ако вземеш на зелено ще ти го направят директно както го искаш, което за тях дори е по-лесно, защото аз искам по-малко и по-големи стаи, т.е. по-малко стени. Когато вече е готово, трябва да къртиш и пренареждаш, което си е разход, а и "окепазяваш" жилището още от самото начало....

# 3
 • Мнения: 39 710
Това с радикалните промени едва ли ще стане, ако не се закачиш на етап проектиране. После, след като веднъж са им одобрили всичко и са почнали, надали ще се навие някой.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 122
Записвам се да следя темата. Всяко едно мнение би било много полезно. Аз бих искала да попитам и за мнение "Инвестиции и строителство инженеринг АД".

# 5
 • Мнения: 9 410


Когато купуваш готово жилище (непродадено на зелено), няма риск да те завлекат с парите,

e, може да се наложи да го купиш втори път, обаче, 'щото много често новите апартаменти са ипотекирани в полза на банка. проста, но изпитана схема - ти си плащаш, но строителят спира да плаща на банката и духаш супата.

# 6
 • Мнения: 12 474
Слаши, да. Мижеш да го промениш, но ско искаш да е безплатно, още преди да започнат да изграждат стените. И ако искаш фасадно преустройство - също.
Риск винаги има. Но все пак гледай предишните строежи как са завършени и отзиви от живеещите.

# 7
 • Мнения: 1 088
Това с радикалните промени едва ли ще стане, ако не се закачиш на етап проектиране. После, след като веднъж са им одобрили всичко и са почнали, надали ще се навие някой.

Възможно е и така да е - не знам, както казах, за пръв път се занимавам с това.
Чисто интуитивно не виждам връзка с проектиране и одобряване - говорим за разместване на вътрешни преградни стени, не на носеща конструкция разбира се. Демек идеята е "тия тухли не ги редете тука, а 1 метър по-напред". Не виждам това какво ги бърка, но може и да не им се занимава наистина.

Както и да е, нека да останем по основната тема, ако може - конкретни мнения за конкретни фирми.
Разбира се, че има още 1000 неща, които е важно да се имат предвид, но когато си на фаза да избереш от кого да купиш, няма смисъл да мислиш от къде ще си купиш плочките (примерно)...

# 8
 • Мнения: 12 474
При одобрен проект, ги бърка..)
Аз купих на акт 14, после събарях стени и местих прозорци. И за всичко си платих допълнително. Че и майстор свой не можеш да си вкараш, само през техния строител. А там цените не са най-приятните.

# 9
 • Мнения: 1 088
Слаши, да. Мижеш да го промениш, но ско искаш да е безплатно, още преди да започнат да изграждат стените.
И ако искаш фасадно преустройство - също.

Не съм се надявал да е безплатно Simple Smile Но пък ако може безплатно - още по-добре.
За фасадно пък съвсем ме съмнява да може, защото там ПРЕДПОЛАГАМ наистина е предмет на одобрение от строителния надзор.
Във всеки случай точно това имах предвид, че е едно от предимствата да купиш на зелено, че може да изявяваш желания от рано. Пък вече дали ще се навият да ги осъществят, и дали безплатно или не - друг въпрос. Но като е готово всичко, 100% няма да се навият...

Риск винаги има. Но все пак гледай предишните строежи как са завършени и отзиви от живеещите.

Да, между другото и това си мислех, да спра някой от хората във вече построени сгради от същите инвеститори, и да ги питам за мнение. Видя ми се твърде шантаво, и не го направих, но може да се престраша... Обичайна практика ли е?

# 10
 • Мнения: 12 474
Не знам каква е практиката, но аз бих направила всичко, за свое успокоение. И не дължа обяснение на никого за това..)

# 11
 • Мнения: 1 088
При одобрен проект, ги бърка..)
Аз купих на акт 14, после събарях стени и местих прозорци. И за всичко си платих допълнително. Че и майстор свой не можеш да си вкараш, само през техния строител. А там цените не са най-приятните.

Е като местиш прозорци, ми изглежда логично, даже се изненадвам, че са се навили - това променя фасадата и външния вид на блока. Примерно 2 етажа нагоре и 2 етажа надолу прозорците са на едно и също място, и изведнъж по средата - бъг в матрицата. Даже аз ако съм ти съсед, няма да се изкефя на тая идея...

Акт 14 не е баш на зелено, аз под "на зелено" разбирам - още няма дупка в земята.

Относно това дето каза по-горе, че апартамента може да е ипотекиран от инвеститора в полза на банката - не съм юрист, ама все си мислех, че тия неща се проверяват при прехвърлянето, т.е. при получаване на нотариален акт.
Също така не знам как може инвеститора да ипотекира нещо, което още го няма. Идеята на една ипотека е да е залог срещу дадени пари, а да заложиш нещо, което не само още го няма, ами е и самото предназначение на изтегления кредит, е малко brainf*ck според мене.

# 12
 • Мнения: 12 474
Споко, не съм я променила драстично. И никой няма да издразня, освен че е по-хубаво..)

# 13
 • Мнения: 9 410


Относно това дето каза по-горе, че апартамента може да е ипотекиран от инвеститора в полза на банката - не съм юрист, ама все си мислех, че тия неща се проверяват при прехвърлянето, т.е. при получаване на нотариален акт.
Също така не знам как може инвеститора да ипотекира нещо, което още го няма. Идеята на една ипотека е да е залог срещу дадени пари, а да заложиш нещо, което не само още го няма, ами е и самото предназначение на изтегления кредит, е малко brainf*ck според мене.

да, виждам, че не си юрист, затова ти казвам какво се случва, пък ти си реши дали да си отваряш очите.

# 14
 • Мнения: 1 088
да, виждам, че не си юрист, затова ти казвам какво се случва, пък ти си реши дали да си отваряш очите.

Тогава ако може дай малко повече детайли по въпроса, защото така както го казваш е само един фишек без никаква конкретика.

Първо ме интересува как е възможно инвеститора преди да започне да строи да ипотекира нещо, което тогава още не съществува.
Второ как ще има тежест върху имот, който няма акт 16/разрешение за ползване.
Трето как тази тежест ще остане незабелязана при издаване на нотариален акт, след като едно от задълженията на нотариуса е да провери точно това.
И четвърто какво имаш предвид по-точно с "да си отварям очите", т.е. какво конкретно бих могъл да направя аз лично, за да предотвратя такъв развой.

Последна редакция: вт, 01 сеп 2020, 10:37 от Slashy

Общи условия

Активация на акаунт