Мнение относно строителни фирми/инвеститори

• 88 223
  • 495
  •   1
Отговори
# 135
  • Русе/ София
И ние сме в казуса на автора на темата  - обикаляме по дупки, по строежи, разпитваме хората за квартала...Контракт Сити в момента строят на места, които или нямат транспорт (Малинова долина) или всичко си има, но контингента на квартала е притеснителен (Дружба, Връбница)... или  на хубавите места логично - са продадени Wink Иначе и ние след четене по форуми и ходене по обекти харесахме тяхното качество. В крайна сметка решихме първо да си харесаме квартал и да търсим конкретно в него какво се предлага с идеята че нямаме време 3-4 години дачакаме бъдещи проекти и евентуални строежи на избран строител. В тази връзка за МИРАТ Груп  като изпълнител, някои може ли да даде отзиви... Не намерих нищо - нито отрицателни, нито положителни мнения, а са известна фирма. Благодаря ви!
Иначе към списъка на Slashy бих добавила Ваклин Груп (по наблюдения от построеното в квартала ни единствено)

# 136
Брех, тая тема се съживи...

Елида, не знам какво търсите като локация, ако изискването ви е да има транспорт, тогава генерално е малко тегаво, ако искате и да е ново строителство (т.е. сега строящо се). Не че не се строи в старите квартали, но там много често се "уплътняват" междублокови пространства и градинки, дори новата сграда да е хубава, ще е "заклещена" между стари панелки (или ЕПК-та, които като визуална атракция не са по-добре от панелките). Тъй като за мен присъствието на градски транспорт не е плюс, а голям минус (трафик, хора, шум, прах), нямам тази дилема, поради което Малинова долина е добър вариант за мен.

За Контракт съм малко с раздвоени чувства, затова да споделя развоя на комуникацията ми с тях и всеки да си прецени: Когато почнах тази тема през лятото, строежът им в Малинова още не беше почнал и отказаха да дават всякаква информация. Казаха, че цени и разположения ще могат да се обсъждат когато стигнат кота 0, което се очаквало през ноември. Дотук разбирам, но аз ги питах много по-обща информация - на колко етажа ще са сградите, каква ще е ориентацията, колко големи апартаменти ще има и т.н. Тотално ме игнорираха и не отговориха (писах им по мейл). Не знам дали просто не им се занимаваше или имаше нещо чак толкова тайно в това, което ги питах.

В техен плюс да кажа, че като срокове поне до момента си спазват графика - тогава казаха, че ще отворят строежа края на септември и наистина на 21.09. дойдоха багерите. Очакваната кота 0 през ноември също я спазиха, в момента строят първи етаж (партер). Явно тогава са ме сложили в някъв мейлинг лист, защото преди 2 седмици от само себе си писаха, че са отворили продажби за обекта и даже в самия мейл отнапред бяха сложили полезна информация (цени от - до, квадратури от - до, начини на плащане и т.н.). Дотук добре, само че като отворих сайта още веднага като прочетох мейла, може би 30% от жилищата бяха продадени вече. И разбира се най-добрите разположения, точно тези, които бяха интерес и за мен. Не вярвам да са продали всичко в рамките на един следобед, така че единствения извод е, че явно има и "предварителен кръг" продажби за свои хора, преди да се отвори за публиката.

Така че като цяло са сериозни, действат и строят, без замотавки, но каква файда от всичко, след като всичко читаво е продадено предварително...

За сравнение да кажа и за Софбилдстрой, понеже ги споменах в първоначалния списък. И те имат обект в Малинова, на 500м от Контракт, който тогава (пак по същото време - август) беше на фаза "табелка" върху гола поляна. За сметка на това обаче вече имаха брошури, разположения, цени и си продаваха без задръжки. По мейл  казаха, че "всеки момент" започват да строят. После септември си направих среща с тях, като напредъкът на терена беше нулев - освен че тревата беше пораснала. Питах ги какво става, казаха че нещо в общината се бавели. След тази среща не съм говорил повече, защото не си избрах нищо от свободните жилища, но на терена и до момента все още не се случва нищо. Гледам са сложили ограда около него, явно готвят нещо, но няма техника. За същото време Контракт изкопаха, изляха основи, направиха гаражите и сега редят първи етаж.

Като цяло Софбилдстрой ми изглеждат съмнителни. Финансират строежа с предплащанията на клиентите (без кредит от банка), което е най-рисковия вариант за клиента. Това не е мое предположение, техни думи са след като ги питах. Явно и там голяма част от жилищата се продават предвартелно на свои хора, защото и при тях над половината бяха продадени и предплатени още на фаза чертеж, въпреки че официално продажбите щяха да започват чак след като почнат да строят. Също така в мейлите генерирания текст при цитат/отговор (дата, имена и т.н.) беше на руски език, което ми се видя леко странно.

# 137
  • Русе/ София
Здравейте Slashy, Благодаря за включването. Да наистина е сложно с транспорта, но ни е нужен- 3 деца,  2  от които ще учат в различни училища и ще трябва да стигат сами до там и 1 на градина...а от родителите - само 1 шофьор, който също ходи на работа в четвърта дестинация.... За Малина, на Контракт Сити, се чух с агентката (вече сме ходили на оглед във Връбница и я помолих да ни държи в течение за обект Дружба). Обадих се да я питам точно това, което и Вас Ви е направило впечатление - как в деня на обявяване на цените горния етаж и хубавите апаратаменти на Малина бяха продадени.... Обясни ми че там са обезщетили 7 собственика (на земята) и 2 ма клиенти са дошли същия ден да подпишат договори. Реално те не могат да обявят цени и свободни апартаменти докато собствениците на земята, които ще бъдат обезщетени с апартаменти не направят своя избор. "На хартия" (чертеж) мога да купят те, както и служителите на фирмата, които са с приоритет. Вероятно има и приятели на служителите и т.н..., но идеята е че като цяло хубавите апартаменти се избират от предоставилите земята и служителите. След това се пускат за останалите клиенти (в деня на обявяване на сайта им). Ще продължаваме да търсим "нашето" място...Wink Успех желая и на Вас!

# 138
Аха, интересно, благодаря за информацията. Аз изобщо не се занимавах да говоря повече с тях, тъй като от това, което е останало нищо не ме привлича. Всъщност не само което е останало, дори да забравим за момент кое е продадено, аз търся 4-стаен апартамент, какъвто те генерално нямат в тази сграда. И което можеха да го кажат още преди 5 месеца, но не искаха. Единствения вариант е ако се съединят съседни апартаменти, но за целта трябва първо да има два съседни свободни, и второ да са с разположение, което позволява съединяване, което е трудна задача.

Относно обезщетяването на собствениците, те са от порядъка 25 до макс. 30%, т.е. ако собственика е имал 100кв.м. получава 30 кв.м. апартамент. Така че със сигурност не е целия последен етаж даден за обезщетения, тъй като това значи парцелът да е 3-4 пъти по-голям от площта на блока, което не е така.

Казаха ли случайно нещо за съседната сграда? Май че Малина 3 се води. Щото и тя се строи долу-горе паралелно с Малина 2, но за нея няма обявени разпределения и в мейла също нищо не казаха.

П.П. Поздравления за 3-те деца! За съжаление рядко се случва в днешно време, трябва да има повече хора/семейства като Вас!

# 139
30% съвсем не значи, че за 100 квадрата получават 30 квадрата апартамент. 30% значи, че получават 30% от сградата Simple Smile

# 140
ЧС, сега като се замисля не знам откъде ми е останало по този начин в ума, но бях убеден, че процентите се отнасят за площта на парцела, т.е. това което дава собственика, а не за РЗП. Най-малкото, инвеститора колко етажа ще реши да строи (рамките на параметрите на зоната) е негово решение, докато собственика вероятно търси що-годе фиксирана възвръщаемост.

# 141
ЧС, сега като се замисля не знам откъде ми е останало по този начин в ума, но бях убеден, че процентите се отнасят за площта на парцела, т.е. това което дава собственика, а не за РЗП. Най-малкото, инвеститора колко етажа ще реши да строи (рамките на параметрите на зоната) е негово решение, докато собственика вероятно търси що-годе фиксирана възвръщаемост.

Пак не е така, инвеститорът съвсем не си решава сам колко да строи. Всичко си е фиксирано в зависимост от мястото. Затова и цената на мястото зависи от това какво може да се построи на него, а не просто от площта и квартала. И пак затова обезщетението е в проценти от цялата сграда, защото предварително се знае колко може да бъде тя. Т.е. знае се максимално колко етажа, каква застроеност и т.н. Това не пречи да се построи и по-малко, ама първо никой не го прави (защото е загуба на пари) и второ собственикът на земята не го интересува - той продава терен с потенциал ХХХ квадрата застроена площ, пък ти ако искаш да правиш по-малко, твоя работа.

# 142
ЧС Hands Plus1

Слаши, 30 % от РЗП получават, а не от терена. А в скъпите райони и повече. Там често за малки терени няма изобщо "външни" продажби, обезщетят собствениците с 40-45 %, а останалото си е за инвеститора и негов избран кръг от хора.  Защото терените са малко, особено на такива места и особено хубавите - т.е. с правилна форма и изрядни документи. Но и за по-крайните квартали пак важи същото - за терените, така че за мен това, което са казали на Елида, е напълно реалистично.
В тази връзка, голяма част от незастроените терени в хубавите квартали са такива, защото има няколко наследника (3-4-5-6), всеки иска максималното и не могат да се разберат помежду си и с инвеститора. Инвеститорът пък, ако иска да строи, е принуден да дава голям процент обезщетение, за да угоди на всички и да се съгласят наследниците. И разбира се, и за него трябва да има печалба, а после защо продавали на Елин Пелин по 3-4 К евро квадрата... Терените с потенциал са много малко. Около нас непрекъснато лепят обяви "Търся терен за  строителство срещу обезщетение".

Слаши, за ГТ само уточение - не става въпрос ГТ да е пред входа ти, а да имаш добър достъп до ГТ. Освен другото, метрото е под земята и няма прах и шум. Да кажем, вътрешно-квартална уличка на 5-10 мин пеш до метро плюс трамвай/тролей представлява локация с добър ГТ, но без да е прашна и шумна.  И обратното,  прах и шум може да имаш и на място без ГТ, ако си близо или на натоварен булевард от типа на Околовръстното или Черни връх, дори на Козяк или Богатица е прашно и шумно, без да са големи булеврди. Твоите приоритети са си твоя работа, разбира се, само уточнявам, че представата ти за добър достъп до ГТ не е съвсем реална.

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 10:24 от Анонимен

# 143
В моя блок строен от КС от 45 апартамента, разположени в 2 хода, на собствениците на земята бяха дадени 10 + 10 гаража . От апартаментите имаше 2ст, 3ст и един 4ст. И наистина те избират първи Simple Smile

# 144
В моя блок строен от КС от 45 апартамента, разположени в 2 хода, на собствениците на земята бяха дадени 10 + 10 гаража . От апартаментите имаше 2ст, 3ст и един 4ст. И наистина те избират първи Simple Smile

Доволна ли сте от строителството на Контракт Сити? От коя година има акт 16? Някакви проблеми излезнали ли са до момента?

# 145

Доволна ли сте от строителството на Контракт Сити? От коя година има акт 16? Някакви проблеми излезнали ли са до момента?

Аз съм писала и по-напред в темата. Тази година взехме Акт 16, спазиха си всички срокове, 1 месец забавяне между обявен и взет Акт 16. Живеем вече около 2 месеца и нямам забележки относно качеството. Стените са прави, няма разминавания, отоплението е на газ, което също е положително за мен. Колкото майстори минаха през нас казаха, че е удоволствие да монтират плочки/ламинат/мебели в сграда на КС. Блокът се понапълни, не чувам комшиите си, което за мен си е голям плюс.

# 146
Пак не е така, инвеститорът съвсем не си решава сам колко да строи. Всичко си е фиксирано в зависимост от мястото. Затова и цената на мястото зависи от това какво може да се построи на него, а не просто от площта и квартала. [...]Това не пречи да се построи и по-малко, ама първо никой не го прави (защото е загуба на пари) и второ собственикът на земята не го интересува - той продава терен с потенциал ХХХ квадрата застроена площ, пък ти ако искаш да правиш по-малко, твоя работа.
Като цяло разбирам какво имаш предвид, но така както е написано последното изречение противоречи на първото Simple Smile
Разбира се че инвеститорът решава какво и колко да строи, нали затова е инвеститор. Дали това ще урежда собственика е друг въпрос, но все пак инициативата е на инвеститора.
Ясно е, че цената на един имот зависи от параметрите на устройствения план (които пък зависят от това къде се намира, т.е. и това спада в категорията "локация"), но ако собственика иска да максимизира само цената, може да продаде срещу пари. Когато е на обезщетение, получава процент от построеното. Когато построеното е по-малко, то струва повече. В самолета първа класа е по-скъпа защото на дадена площ са няма и наполовина толкова хора, колкото в туристическата (не е само това причината разбира се, но и това).

Така виждам аз нещата, пък явно моите виждания не съответстват на практиката, защото според мен 30% от РЗП (а не от терена), е брутално много. Ако бях инвеститор, не бих се съгласил на такава оферта - като иска собственика да ходи да си строи сам, хем ще има 100% вместо 30.

Слаши, за ГТ само уточение - не става въпрос ГТ да е пред входа ти, а да имаш добър достъп до ГТ. Освен другото, метрото е под земята и няма прах и шум. Да кажем, вътрешно-квартална уличка на 5-10 мин пеш до метро плюс трамвай/тролей представлява локация с добър ГТ, но без да е прашна и шумна.  И обратното,  прах и шум може да имаш и на място без ГТ, ако си близо или на натоварен булевард от типа на Околовръстното или Черни връх, дори на Козяк или Богатица е прашно и шумно, без да са големи булеврди. Твоите приоритети са си твоя работа, разбира се, само уточнявам, че представата ти за добър достъп до ГТ не е съвсем реална.
Да, всеки си има приоритети, но ще ти кажа защо моите са такива, каквито са. В голяма част от живота си съм ползвал единствено градски транспорт, при това на различни места в различни градове (и държави Simple Smile ), та знам за какво говоря.

Накратко казано, добър достъп до ГТ е точно да ти е пред вратата. Другото е само достъп, но не е добър. Добър е достъпът тогава, когато би избрал да ползваш ГТ, дори да имаш кола, защото е по-бързо и лесно. Ако си на 10 мин пеша от метрото, поне аз винаги бих избрал да ползвам кола, защото за тия 10 мин ще съм минал примерно половината път, а пък иначе тепърва ще съм стигнал до спирката и оттам нататък започвам да чакам. Ако времето е хубаво, може да се брои за разходка, но ако е студ, дъжд и виелица не е забавно. Ако имаш багаж (примерно си пазарувал) също не е яко.
Както съм казвал и в други теми, нямам против да ходя пеша, не съм от хората дето ходят "с колата до тоалетната", но за мен 20-25 мин път изцяло пеша са много по-добър вариант от 10 мин пеша + ГТ.

В момента живея на място, което е на 12 мин пеша (или 2 спирки с автобуса) от метрото. Когато се нанесох там още нямах кола и бях длъжен да ползвам ГТ, малко след това проимах. С времето установих, че всяко излизане според зависи целта, времето и условията, спада в една от две категории - или е за удоволствие, при който случай излизаш пеш и се наслаждаваш, или е за да свършиш конкретна работа и да стигнеш от А до Б възможно най-бързо, в който случай ползваш колата.

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 21:03 от Slashy

# 147
Ама то никой инвеститор не е насилен, ако му се вижда много, да си намери друга земя. Странно обаче, че се навиват.
И не, няма противоречие в изреченията ми, просто не съм разписала съвсем подробно, понеже се подразбира. Т.е. указано е колко най-много може да построи, а ако иска да е по-малко - негов проблем. Но не е проблем на собственика на земята. Ако той продаваше срещу пари, а не срещу обезщетение в апартаменти, цената щеше да е все 500 000 евро (примерно) без значение дали на нея после ще построят 5 етажен блок или градинска барака.
И не е важно на теб как ти изглежда, тук казваме КАК Е.

# 148
Странно обаче, че се навиват.
Да, наистина е странно, точно това казвам.
И не, няма противоречие в изреченията ми, просто не съм разписала съвсем подробно, понеже се подразбира.
Противоречието е в това, че първо казваш, че не решава инвеститора, а после, че ако той иска по-малко еди какво си (което означава, че все пак той решава).
Т.е. указано е колко най-много може да построи, а ако иска да е по-малко - негов проблем.
Не виждам защо да е проблем. Най-много да не се разберат, но защо да е проблем?
На терена може да е разрешено да се построи 10000 кв.м. РЗП, инвеститорът решава да построи 500, щото да му е широко. Собственикът или е съгласен и получава Х процента от тия 500, или не е съгласен и не става нищо. Но не може да задължи инвеститора да построи 10000. Ако иска 10000, може да си ги строи сам.
==> Инвеситорът решава какво ще прави, а собственика или е навит, или не.

# 149
Хубаво, не ми се влиза в такива казуистики.

Общи условия

Активация на акаунт