Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 63

• 35 862
  • 741
  •   1
Отговори
# 210
Аз мисля, че има хаши. Пиенето на т4 не ти влияе върху антителата.

# 211
  • гр.София
При TSH 1,55mlU/l и ATPO - 10,7 mlU/l и ехограф с нормална форма и размери , с истмус 3мм - дали да изследвам ФТ3 и ФТ4 и ТАТ - възможно ли е да има предпоставка за дисфункция?
Референтни в епикризата на ВМА няма - питах ендото и ми отговори, че били общоприетите.

# 212
ТСХ е добре като стойност, но и при такава стойност е възможно Т3 и Т4 да не са добри. А това, че МАТ е добре, не значи че ТАТ няма да е завишен, често само с едните антитела има проблем.
С две думи - хубаво е да се провери целия щитовиден панел, само два показателя нищо не значат.

# 213
  • гр.София
Mibobo, благодаря - и аз си мислех, че така е по-добре особено като чета колко бързо може да се променя TSH-то. Споделям една статия https://nadiapetrova.bg/protocols/%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%84 … 0%B5%D0%B7%D0%B0/

# 214
Повечето тук го знаем това колко е чувствителен ТСХ от много фактори, още повече, че това е хормон на хипофизата а не на щитовидната жлеза, така че е нормално да се видят щитовидните хормони -Т3 и Т4.
А аз ще ти покажа и как може при чудесно ТСХ, Т3 и Т4 да не са добре. Това са изследвания на сина ми
Скрит текст:
Така, че винаги се изследват трите хормона заедно и тогава се тълкуват.

Ако ти се чете, ето в този блог има много преведени статии по темата http://foodforthoughtbg.blogspot.com/2018/12/tsh.html

# 215
Аз мисля, че има хаши. Пиенето на т4 не ти влияе върху антителата.
А как се разбира че е хашимото?
Много съм се притеснила.. имам симптоми на тревожност сърцебиене (вече след като приемам лекарството не е толкова учестено) постоянно стоя в сайтовете да чета и разбера какво ми има.. тъй като не са ми се обади ли все още.. надявам се че ще ми завишат хормона за момента пия 5дни по 50мкг и 2 дни по 100мкг
До предната седмица се чувствах много добре но понеже в понеделник си направих изследвания и се притесних че съм отишла в хиперфункция та занижих малко дозата пих 6дни по 50мкг и 1 по 100мкг..

# 216
Здравейте!Ще помоля за мнение...
От началото на септември ме диагностицираха с тиреотоксикоза и Базедова болест. Изписаха ми тирозол и след 20 дена ме викат на контролен.Междувременно отидох на друг лекар за второ мнение като очаквах да потвърди първата диагноза,защото болките в щитовидната жлеза и температурата,които имах изчезнаха няколко дни след приема на Тирозол.
Обаче втория лекар категорично отхвърли Базедова болест и се съмнява за автоимунен тиреоидит с наслагване на подостър тиреоидит и ме праща на сцинтиграфия. Объркана съм!На трети лекар ли да ходя?

# 217
Zendaya успокой се първо не си помагаш така, нищо животозастрашаващо ти няма.
Хашимото се разбира дали има от антителата (ако са завишени) и от видеозон като се види структурата на жлезата .

# 218
Zendaya успокой се първо не си помагаш така, нищо животозастрашаващо ти няма.
Хашимото се разбира дали има от антителата (ако са завишени) и от видеозон като се види структурата на жлезата .
Благодаря
Значи нямам наличие на хашимото след като нивата са ми в норма..

# 219
Зендая, тат е на горна граница, мат над 50% от реф стойност. Антителата ги има и не са малко. Дали има увреждане на жлезата (хашимото) от антителата вече, само с ехограф може да се види. Дали ще продължат да се вдигат, никой не може да каже. Защо реши, че си в хипер? Хормоните са ти на долна граница и двата. В сериозно хипо си. Тсх не е самостоятелен критерий за хипер. Това, че е 0,8 не определя хипер. За да си в хипер, тсх тр да е под реф стойност, а фт3 и фт4 над реф стойности. Не си сваляй сама дозата, докато си бременна.

# 220
Аз ли не виждам добре или t3 i 4 са доста над горна граница, а Тсх е на дъното?! Хипер си е това откъдето и да го гледаш...

Gera, с тези стойности лечението е такова. Аз бях така. Тсх ми беше 0,001,а т3 и 4 малко над горна граница. И Хашимото имам, защото МАТ ми беше над 1000,Тат не ми е повишен, а Тсх рецепторни те са мо 0, 300. Не се притеснявай, ще влязат в норма с лекарството. Добре е че нямаш Базед. Направи си изследването, което ти е препоръчал лекаря

# 221
Зендая, тат е на горна граница, мат над 50% от реф стойност. Антителата ги има и не са малко. Дали има увреждане на жлезата (хашимото) от антителата вече, само с ехограф може да се види. Дали ще продължат да се вдигат, никой не може да каже. Защо реши, че си в хипер? Хормоните са ти на долна граница и двата. В сериозно хипо си. Тсх не е самостоятелен критерий за хипер. Това, че е 0,8 не определя хипер. За да си в хипер, тсх тр да е под реф стойност, а фт3 и фт4 над реф стойности. Не си сваляй сама дозата, докато си бременна.
Нямам идея.. от скоро съм запозната с този тип заболяване..
Много благодаря за информацията наистина е полезна за мен.. и съжалявам ако съм станала досадна с моите резултати и питанки.. но просто исках да се успокоя и да знам че лечението ще помогне на симптомите ми да изчезнат..

# 222
Няма проблем. Питай винаги, когато имаш нужда. Само не пипай дозата надолу без лекар, докато си бременна🙂Не си досадна, напротив, питай, за да си сигурна и да знаеш какво правиш. Симптомите ще намаляват с подобряването на фт3 и фт4.👍Чакаме само хубави новини🧸🍭

# 223
Много ти благодаря!! 🙏😊

# 224
Здравейте!Ще помоля за мнение...
От началото на септември ме диагностицираха с тиреотоксикоза и Базедова болест. Изписаха ми тирозол и след 20 дена ме викат на контролен.Междувременно отидох на друг лекар за второ мнение като очаквах да потвърди първата диагноза,защото болките в щитовидната жлеза и температурата,които имах изчезнаха няколко дни след приема на Тирозол.
Обаче втория лекар категорично отхвърли Базедова болест и се съмнява за автоимунен тиреоидит с наслагване на подостър тиреоидит и ме праща на сцинтиграфия. Объркана съм!На трети лекар ли да ходя?
трябва ти едно изследване което обикновено се прави при съмнения за базедова болест -Трак https://www.thyroidbg.com/zabolyavaniya/hiper/bazedova-bolest

А това, че МАТ е добре, не значи че ТАТ няма да е завишен, често само с едните антитела има проблем.
Ето аз съм такъв пример, при мен Мат е добре, а Тат е висок.

Общи условия

Активация на акаунт