Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 63

• 35 347
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
Мибобо, защо при децата ТСХ е по-високо? Иначе, според мен, желязото вероятно не е оптимално- така като гледам хемоглобин 118, а тепърва ще и трябва още желязо...Хубаво е да се види и феритина, ако има възможност.

# 586
Ами с възрастта са различни границите на тироидните хормони,  при съвсем малките деца ТСХ е висок спрямо възрастните, другите хормони също са с малко по-различни граници. 
Има различни мнения точно кога се гледат вече нормите за възрастни, но общо взето след около 5г нагоре вече би трябвало. Иначе ето различни таблици за деца, във втората мерните единици на Т3 и Т4 са различни, но ясно се вижда за ТСХ какви граници се дават за големите деца т.е. да го кажем възрастни, дето постоянно говорим кое ТСХ е нормално.
Скрит текст:

При сина ми в лабораторията дават други граници спрямо моите. За него ТСХ е до 6, не че го приемам за вярно, докторката също

Последна редакция: чт, 05 ное 2020, 09:14 от mibobo

# 587
Прави ми впечатление, че за момичетата стойностите са по-ниски, освен че по принцип с възрастта намаляват и за двата пола Simple Smile

# 588
Здравейте, искам да попитам има ли някой в темата с Хашимото, който да кара Ковид. Аз от днес съм с положителен тест и личната лекарка ми предписа да пия Авирон Рапид, но се притеснявам тъй като знам, че не е хубаво да се пият имуностимуланти заради Хашимотото и не знам какво да правя... Опитвам се да се свържа с ендокриноложката си, но за сега без успех.
Някой, ако има опит и е минал през това ще съм много благодарна за съвети Simple Smile

Последна редакция: чт, 05 ное 2020, 14:54 от MaRin4et0

# 589
Момичета, в коя/и лаборатории си правите изследвания и сте доволни като коректност на резултатите? Става въпрос за София. Благодаря!

# 590
Здравейте, искам да попитам има ли някой в темата с Хашимото, който да кара Ковид. Аз от днес съм с официално положителен тест и личната лекарка ми предписа да пия Авирон Рапид, но се притеснявам тъй като знам, че не е хубаво да се пият имуностимуланти заради Хашимотото.. и не знам какво да правя. Някой, ако има опит и е минал през това ще съм много благодарна за съвети Simple Smile

Здравей, моята майка е с Хашимото и поради това е с много понижен имунитет и когато дъщеря ми се разболее, майка веднага олепва. От две години й давам именно Авирон рапид и се повлиява изключително добре от него, не е имала никакви проблеми. Аз също се лекувам само с Авирон.

# 591
Скрит текст:
Аз (търсейки и изчитайки толкова информация за хормоните и за хипоталамичната аменорея) попаднах на това, че имало и състояние, наречено хипоталамичен хипотиреоидизъм. При него щитовидните хормони са ниски, но ТСХ също е ниско. И може да възникне при строги диети, защото организма (мозъка) решава, че метаболизма трябва да се забави и това е командата към щитовидната жлеза това да стане (ниското ТСХ). Затова строгите диети в един момент стават неефективни.

Ще бъде полезно да споделиш повече инфо или линк. Аз се сблъсквам тепърва с този проблем и от всичко което чета до момента,установявам че съм точно в тази хипотеза Sad
Не мога да намеря точна статия, просто в отделни статии (на английски) за хипоталамичната аменорея се споменаваше, че понякога има понижаване на производството и на други хормони, например тестостерон, тироксин, пролактин. Аз когато отслабвах, изключено да съм имала ниски тироидни хормони - бях пълна с енергия, беше ми необичайно топло, кожата ми сякаш се беше подмладила, но цикъла ми беше изчезнал. Сега (след като зарязах здравословното хранене, упражненията и напълнях) имам цикъл (от един месец, следващия сигурно ще имам пак), но нямам енергия, бързо ми става студено, кожата ми е суха... Така бях и преди здравословния режим.
Намерих една статия, в която пише за този ефект на забавяне на метаболизма при гладуване:
https://www.therecoveryvillage.com/mental-health/anorexia/faq/do … -thyroid-problems
Но тъй като аз (както казах) не съм гладувала, а и метаболизма ми беше ускорен, а не забавен, не съм търсила за такъв проблем.
Сега като попрочетох - пак хипотези, пак неща, които не се хващат на отделни лабораторни тестове, просто индивидуален режим на функциониране на организма. Както има хора с наднормено тегло, които по никакъв начин не могат да отслабнат, но ги водят здрави и конкретна причина няма.
Попаднах и на някакъв термин "euthyroid sick syndrome", може да Ви е полезен...
Може да прочетете и за адренална умора, но като цяло тези състояния ги водят "функционални", т.е. човек хем е здрав (и медицината не предлага нищо), хем организма работи странно. Ако са намесени и психически фактори става още по-сложно.
И все пак тези състояния са много редки - затова информацията е оскъдна, има много малко хора с точно такива проблеми, явно генетичната предразположеност е определяща...

Последна редакция: чт, 05 ное 2020, 18:07 от Анонимен

# 592
Здравейте, какво може да означава заключението от ехографа: "двустранно леко нехомогенна хипоехогенна структура. Дифузни структурни промени." Необратими промени в жлезата ли?

Преди 3 г ми правиха последната ехография,  почти съм сигурна че нямаше подобно заключение а пишеше че структурата е хомогенна.

Ендокринологът гледаше само как да се отърве от мен, не отговаряше на въпросите ми, дори отказа да ми пусне мат  по здравна каса.  На значи само фт4 и тсх. Останалите 3 показателя аз ще трябва да си ги плащам.

# 593
  • София
Здравейте, искам да попитам има ли някой в темата с Хашимото, който да кара Ковид. Аз от днес съм с положителен тест и личната лекарка ми предписа да пия Авирон Рапид, но се притеснявам тъй като знам, че не е хубаво да се пият имуностимуланти заради Хашимотото и не знам какво да правя... Опитвам се да се свържа с ендокриноложката си, но за сега без успех.
Някой, ако има опит и е минал през това ще съм много благодарна за съвети Simple Smile

Не пиша много, но следя темата, тъй като съм с Хашимото от 10 г. и почти нефункционираща жлеза.

Авирон рапид не е имуностимулатор, доколкото знам. Последният път питах ендото какво мога да пия предвид обстановката, каза да не е имуномодулатори, може витамини. Лекувала съм се също с него.

Моля те, дръж ни в течение как се развива при теб короната, аз съм силно притеснена от това предвид Хашимотото. Искрено ти пожелавам да го прекараш леко и бързо!

# 594
Само да питам, вие сте положителна, а болна ли сте? Щото ако не сте болна, не виждам причина за притеснение, за щитовидната не знам : )

# 595
За авирон тъкмо четох имунолози, за ревматологични заболявания, които са доста по-сериозни, че може. Така че и с Х. Би трябвало да не е проблем.

# 596
Много ви благодаря за отговорите. Да болна съм, към момента с леки симптоми като температура и болка в гърба, дано да е само това Simple Smile

# 597
Аз един път  пробвах авирон и съжалих. Пих само първия ден 4 хапчета по схема. Вечерта като ме почнаха едни горещи, направо изгарящи вълни, на талази. Излязох февруари по потник и гащи на терасата🤣. И повече не пих

# 598
Аз не съм лекар и не знам как стоят нещата с имуностимулаторите по време на вирус, но според мен вашият имунитет знае по-добре как да се справи с вирусите Simple Smile По-скоро витамини, лимони, джинджифил на чай и обичайните неща за настинки взимайте, хранете се добре, почивка и всичко ще мине Simple Smile Само за инфо да питам, наистина ли се губи обоняние ?

# 599
Здравейте, какво може да означава заключението от ехографа: "двустранно леко нехомогенна хипоехогенна структура. Дифузни структурни промени." Необратими промени в жлезата ли?

Преди 3 г ми правиха последната ехография,  почти съм сигурна че нямаше подобно заключение а пишеше че структурата е хомогенна.

Ендокринологът гледаше само как да се отърве от мен, не отговаряше на въпросите ми, дори отказа да ми пусне мат  по здравна каса.  На значи само фт4 и тсх. Останалите 3 показателя аз ще трябва да си ги плащам.

Означава, че има нарушени участъци в структурата на жлезата вероятно Хашимото . Обикновено тези промени са необратими да.

Авирон сме пили и двете с майка ми преди години, никакъв ефект нямаше и при двете.
Аз не предпочитам никакви такива препарати дори и да не е човек с автоимунно заболяване. По скоро някоя народна рецепта тип - сок от черен бъз, джинджифил в мед и т.н. Иначе съм била доволна от подобен тип препарат - Биозин, една година вземах, давах и на детето.

А имунитета при автоимунните не е слаб, това е погрешно схващане...просто работи "сбъркано" да го кажем и не е добре да се стимулира свръх, защото съответно ще се увеличат и антителата.

veseuka не при всеки е това с обонянието, при мои познати при половината да, при другите не.

Общи условия

Активация на акаунт