Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 63

• 35 350
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
Пусни ТАТ и МАТ,заедно с ТСХ също и витамини Д и В12.  Щитовидната жлеза се затруднява,имаш хипофункция,според мен си за хормон.

# 571
При обременяването е трябвало да се пусне и трикратен инсулин. Той е проблемния както се вижда, т.е. има вероятна ИР, а те проверяват глюкозата само....
Иначе щитовидните - хипофункция има.

# 572
Здравейте , от няколко месеца имам сърцебиене по скоро сърцето ми ''прескача '' , имам задух , акне и обилен косопад .Реших да отида на ендикринолог , пусна ми изследвания , според него резултатите са добри и не е нужно да пия лекарства .От това , което съм чела обаче мисля , че TSH и FT4 са с по-високи от нормалното стойности .Бихте ли коментирали резултатите ми моля .

Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
FT3        4.83       pmol/l     3.1 - 6.8     ECLIA
FT4        20.35       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA
TSH        1.99       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
TAT/anti-TG        18       IU/ml     < 115     ECLIA
MAT/anti -TPO        20       IU/ml     < 34     ECLIA

# 573
На този етап резултатите ти са хубави, да не кажа чудесни. Тсх е нищожно завишено. Търси проблема на друго място - полови хормони, инсулин, липси на витамини и минерали, психическо пренатоварване (нерви).

# 574
  • Столичанин ама не в повече :D
По съвет на ендо направих обременяване и резултата е:

Предишното изследване на хормоните беше скоро и там ТСХ беше 1.7, другите на долна граница, а инсулина 17. Та въпросът ми е какво означават тези резултати, знам че не са добри. Едното каза да променя храненето, повече движение. Не предписа нищо.
Имаш инсулинова резистентност, обременяването изобщо не е било нужно (най-вероятно е без инсулин, защото не се плаща от здравната каса, но въпреки това е трябвало да бъде споменато, че трябва да се изследва и той, защото това е много по-важно при огтт), защото при стойностите на гладно и на инсулина и на кръвната захар веднага се виждат проблемите. Имаш също и хипофункция, изследвай тат и мат, както и ехография на щж, за да се установи дали има и хашимото (най-вероятно да), сега относно хапчетата съм на различно мнение, но това е свързано с цялостни промени в начина на живот и хранене и промените настъпват бавно, провери нивата на витамин д и витамин б12 и се консултирай с друг ендокринолог.
Здравейте , от няколко месеца имам сърцебиене по скоро сърцето ми ''прескача '' , имам задух , акне и обилен косопад .Реших да отида на ендикринолог , пусна ми изследвания , според него резултатите са добри и не е нужно да пия лекарства .От това , което съм чела обаче мисля , че TSH и FT4 са с по-високи от нормалното стойности .Бихте ли коментирали резултатите ми моля .

Хормони
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
FT3        4.83       pmol/l     3.1 - 6.8     ECLIA
FT4        20.35       pmol/l     12.0-22.0     ECLIA
TSH        1.99       uIU/ml     0.27 - 4.2     ECLIA
TAT/anti-TG        18       IU/ml     < 115     ECLIA
MAT/anti -TPO        20       IU/ml     < 34     ECLIA
Имаш много лека хипофункция и в много начален стадий, тсх се е повишил за да накара жлезата да произведе повече фт4 (идеалната стойност е 18, не трябва да се качва над 19), двуцифрено число антитела винаги индикират някакъв проблем, който може да се появи в бъдеще, но както казах нещата са в много начален стадий, което е хубаво, и затова ендокринолога не се е впечатлил, много препоръчително е да направиш ехография на щж за да се види има ли изменения по нея, други неща много препоръчителни за изследване са витамин д и витамин б12 (въобще тези два витамина са задължителни за изследване при всеки с проблеми с щж). Хубаво е да изследваш и железен профил (желязо, жск, феритин). Също не е лошо да провериш и инсулин и кръвна захар.

# 575
Jerami, благодаря! Да, с Хаши/Хипо съм. Имам и Тат и Мат - високи, около 200. Инсулин има в изследването - 13 е. Вит.Д е нисък, В12 високо над нормата. И ехо имам от миналия месец, няма възли. Не знам защо не е пуснала повече неща за изследване. Трябва да се образовам за ИР. И какво още може да се направи...

# 576
Вълничке, Hug Трябвало е да се пусне и трикратен инсулин при положение, че си правила обременяване. Обременяването не е леко изследване и не бива да се прави често, минимум 6 месеца трябва да минат от предишни (аз например въобще не съм правила натоварване, защото и на гладно се виждаше проблемът).

# 577
Какво мислите за тези резултати
FT3- 5.0  (3,5- 6,1)
FT4- 9,2   (7,7- 15,5)
TSH- 3,8  (0,35- 5,1)
приема се еутирокс 25, резултата е от днес. Мисля, трябва да се увеличи дозата.

# 578
И според мен трябва.

Никой не е писал след мен, затова си редактирам поста. Една статия за Хашимото и добавките
https://www.mila.bg/article/9181520

Последна редакция: ср, 04 ное 2020, 09:05 от mibobo

# 579
Най-вероятно ядеш млечни, а те са инсулиногенни. Със сигурност силно ограничаващи диети нисковъглехидратни високомазнинни са влошили нещата. Относно кръвната захар изследвай инсулин и гликиран хемоглобин. Креатинина е нисък буквално заради "безкрайните диети и гладуване в годините", тоест в твоя случай най-вероятно няма нужда от притеснение и след като се почне хранене с достатъчно пълноценен внос на макро и микронутриенти за нуждите на организма би трябвало да се повиши. Антитела е хубаво да се изследват, за да се види има ли възпаление в организма. Не знам какви са били стойностите на хормоните, но след като щитовидната жлеза е добре на ехография, човек е хубаво да си помогне първо с промяна в храненето и попълване на дефицити на микронутриенти, лекарствата са най-лесния път, но и най-коварния.
[/quote]

Всъщност млечни и глутен не хапвам изобщо от години. За последните 6 месеца, съм си позволила два пъти "лукса" - салата капрезе с малко моцарела.
Стойностите на хормоните са:

TSH - 0.88 (0.3-4.5)
T4 - 15.3 (9-25)
T3 - 2.5 (3.1-6.8 )

Притеснява ме ниското Т3? Sad
Ендото каза че "резултатите са много добри - TSH и T4 са в норма".
Миналата година ситуацията беше същата - при TSH - 2,0 и T4 - 12,8 ми казаха че са идеални. Тогава Т3 не съм пускала поради собственото си незнание Sad
Но се чувствам все по зле, особено от началото на годината - пищенето на ушите ме влудява, кг вървят нагоре въпреки строгия ми хранителен режим, нямам сили за нищо, като изкача един етаж и ми трябват 10 мин да си поема въздух и да нормализирам пулса. Да не говорим за хроничното недоспиване, всяка нощ се будя вир вода, налага се да се преобличам изцяло Sad
Сигурна съм че нещо не е наред, но вече две години ендокринолозите ми казват, че резултатите ми са добри....опитвам се да търся причините и решението сама

Последна редакция: ср, 04 ное 2020, 16:33 от Daisy07

# 580
Виж (ако не си) желязо, ЖСК и феритин. Понеже това задъхване при изкачване може да е от дефицит на желязо...а то е нужно и за ЩЗ.

# 581
Аз (търсейки и изчитайки толкова информация за хормоните и за хипоталамичната аменорея) попаднах на това, че имало и състояние, наречено хипоталамичен хипотиреоидизъм. При него щитовидните хормони са ниски, но ТСХ също е ниско. И може да възникне при строги диети, защото организма (мозъка) решава, че метаболизма трябва да се забави и това е командата към щитовидната жлеза това да стане (ниското ТСХ). Затова строгите диети в един момент стават неефективни.

# 582
Аз (търсейки и изчитайки толкова информация за хормоните и за хипоталамичната аменорея) попаднах на това, че имало и състояние, наречено хипоталамичен хипотиреоидизъм. При него щитовидните хормони са ниски, но ТСХ също е ниско. И може да възникне при строги диети, защото организма (мозъка) решава, че метаболизма трябва да се забави и това е командата към щитовидната жлеза това да стане (ниското ТСХ). Затова строгите диети в един момент стават неефективни.

Ще бъде полезно да споделиш повече инфо или линк. Аз се сблъсквам тепърва с този проблем и от всичко което чета до момента,установявам че съм точно в тази хипотеза Sad

# 583
Здравейте приятели, за пръв път си позволявам да пиша във форум, но разбирам че всички тук имаме едни и същи проблеми и можем да си помагаме взаимно. През последните няколко седмици изчетох изцяло последните теми и доста неща научих.
Все още съм на етап установяване на хипофункция и хашимото.
Бременнна съм в 28 г.с. (втора бременност)
През първата бременност незнам дали съм имала проблеми със щ.ж., но седмица след изписването на детенце дойде писмо от националната скринингова програма за съмнение за хипотериодизъм.
Веднага повторихме изследването и се оказа, че на този етап резултатите са добри и диагнозата се отхвърли.
Симптоми по време на бремеността не съм имала и изключение на раздразнителността си.
Буквално нямаше човек с когото да не съм се карала.(ако има някакво значение)
Установих обаче че детенце има забавяне в развитието си.
На 1г.и 3м.направих отново изследване за тсх и ft4
Резултатите са
тсх 4.180 (0.650-6.00)
Ft4 21.6 (12.30-23.00)
Обсъдихме ги с детски ендокринолог и тя също искаше само стойностите на тсх и каза, че всичко е в норма.
Във връзка с това едното ми питане е как ви се струват тези резултати и дали можете да ме насочите към добър детски ендокринолог или тема, която мога да следя за детенце.
С втората бременост през 6ти месец реших за себе си да си пусна изследвания
Резултатите са
тсх 3.62 (0.27-4.20)
Ft4 9.72 (12.00-22.00)
Фолиева киселина 16.20 ng/mg (3.89-26.80)
Вит Д 37.7 ng/mg (30-50)
B12 330.1 pg/ml (197-771)
Хемоглобин 118 (120-180)
Глюкозотолерантен тест
0 мин. 4.4
60 мин. 7.06
120 мин. 5.55
Реф.с-ти 3.33-6.66
Изписаха ми Еутирокс 25, който пия вече месец
Правиха ехография на жлезата като данните за Хашимото не бяха обективни. Вижда се петно, но не можаха да кажат със сигурност.
Утре ще правя повторно изследвания като ще пусна и ft3, ТАТ И МАТ.
Бихте ли ме насочили какво още да пусна да изследвам.
Благодаря предварително и се извинявам за дългия пост.

# 584
При детето не виждам хипо- проблем, Т4 е даже към горна граница, ТСХ при децата е по-висок особено при такива малки деца. На детето не е лошо също да се изследва В12, ако ще го боцкате пак по някаква причина пуснете и Т3

При теб много ясно изразена хипофункция, Т4 е много нисък, провери се като направиш 40дни на тази доза, но ми се струва, че ще трябва да ти я вдигнат, едва ли ще ти стига 25мг. В12 ти е нисък, обаче преди да предприемеш нещо за него трябва да видиш как ти е желязото, че при прием на В12 желязото пада. Инсулин не ти е изследван също, при това обременяване е трябвало да има и инсулин ама..., поне сутрешен на гладно пусни.

Общи условия

Активация на акаунт