Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 63

• 35 843
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
Mibobo, защото като намаля т3, би тр тсх да се вдигне и да стимулира жлезата сама да произведе още т4. Ако не се случи, ще кача дозата за зимата. Иначе лятната доза и тази година се убедих, че е тази - 62,5.

JoySS, по каса имаш право на едно изследване. Ако ги пусне лл повече, го глобяват и плаща от неговия джоб. При децата има право на повече направления.

# 136
Дами може ли да помоля за мнение? Това са ми последните изследвания:

TSH - 1.7
FT3 - 9.4 pmol/l   (3.5 - 6.1)
FT4 - 14.7 pmol/l ( 7.7 - 15.5)

Бях с диагноза хипофункция, като последно TSH беше 0.3, а FT4 12.5. Като доктора ми намали дозата Еутирокс от 37.5, на 25мкг., която приемам и в момента.
В момента вървя ли към хиперфункция според вас?

# 137
Някой пие ли инка вместо кафе? Подходяща ли е за нас.. гледам, че се прави от екстракт от ръж 🙄

# 138
Инката се прави от цикория, не от ръж. Няма проблем да я пиеш, но няма действието на кафето.

# 139
Оо благодаря Бонго, много полезна информация.. не знам на моята защо екстракт от ръж е сложен на първо място в съставките 🤷♀

# 140
Аз не съм виждала инка без ръж- обикновено има микс от няколко неща..."Кафето" от цикория е друго...там може и да няма ръж.

# 141
Е тия серии (с боровинка, женшен, канела...) са чисти, без ръж. Даже си пише и без глутен. Има ги по диетичните магазини и берьозките. Ама, все пак хвърляйте по едно око на съдържанито.

# 142
  • Столичанин ама не в повече :D
Айде и аз да дам отчет. На 62,5 т4 и 8,3 т3 съм. Определено т3 стабилно потиска тсх. Мисля да оставя т4 на 62,5 и да намаля т3 на 6,25, за да се размърда жлезата. Много мразя такива резултати, и то точно преди студените сезони, защото 62,5 може и да са ми малко и след 2 месеца пак тр да правя контрола. Разсъждавам си (щото ми писна да спонсорирам лабораторията, а сме и двама). Как ли се нагажда доза с право на 1 изследване годишно🧐

А как всъщност стигна до такава доза на т3? След проба-грешка или след проучвания, защото си нацелила доста точно количеството, което се произвежда от жлезата (6-8мкг). Тсх в нормална стойност стимулира жлезата да произвежда т4, но не и когато отвън пристига синтетичен хормон, тогава е по по-различен начин, струва ми се, че най-вероятно ще се наложи да увеличиш тироксина.
Дами може ли да помоля за мнение? Това са ми последните изследвания:

TSH - 1.7
FT3 - 9.4 pmol/l   (3.5 - 6.1)
FT4 - 14.7 pmol/l ( 7.7 - 15.5)

Бях с диагноза хипофункция, като последно TSH беше 0.3, а FT4 12.5. Като доктора ми намали дозата Еутирокс от 37.5, на 25мкг., която приемам и в момента.
В момента вървя ли към хиперфункция според вас?
Ти не вървиш, а вече си там и тея стойности как не ги усещаш не знам, имаше една праскова с много по-нисък фт3 (но пак извън норма), която се чувстваше ужасно.
Някой пие ли инка вместо кафе? Подходяща ли е за нас.. гледам, че се прави от екстракт от ръж 🙄
В инката има ръж, в който има глутен. Чистата цикория е друго (ама и цената е друга).

# 143
Здравейте,
Все пак искам да попитам, аз ще ида и на ендокринолог, но за съвет просто:
Изследванията са на щитовидната жлеза:

MAT -1,3 ( до 100 )
ТАТ - 40,8 ( до 114 )
FT3 - 5,5 ( до 8,1 )
FT4 - 13, 11 ( от 7,90 до 14,40 )
ТSH - 0,9 ( oт 0,3 до 4,2 )
Пролактин - 147 ( 125 - 635 ) - изследван на 4ти ден от цикъла.

FT4 е малко на горна граница, притеснително ли е според вас ?

# 144
Jerami, до тази доза стигнах постепенно с изследване всеки месец. Започнах с 1 мкгр. Още на първия месец от 0 т3 се вдигна до 60%. На второто изследване обаче симптомите започнаха да се връщат и съответно пак се беше стопил хормонът. Вдигнах на 2,5 мкгр. Пак на база симптоми и след това изследване (проба-грешка) качих на 6,25 (средно, че табл трудно се дели, но не невъзможно). На тази доза т3 се качи на 70% и общо взето не варира. Затова и последно бях изследвала през февруари, когато (вероятно заради студеното) пак беше паднал до 30%. Затова качих на 8 мкгр и понеже нямам никакви симптоми на предозиране, няма умора и въобще отрицателните на липса на т3 си позволих да не изследвам 7 месеца на тази доза. Очевидно обаче е много. Иначе за т4, и аз предполагам, че ще тр да вдигна на 75 за зимата, колкото и да не ми се иска. Идеята ми е, ако тсх се качи над 1 до към 1,8, намалявайки т3, жлезата сама да произведе още т4 (идеалният вариант на теория, но да пробваме практиката все пак какво казва😁).

Veseuka, като цяло са ти мн добри резултатите. Не виждам долна граница на фт3. Единствено тат ми се вижда висок. Това са антитела, които във времето могат да ти създадат проблеми, довеждайки Хашимото. В момента нямаш нито хипо, нито хаши. Обърни внимание на диетата си и може да си вземеш селен от 100 мг за 1-2 месеца. Фт4 си е чудесно😉

# 145
Здравейте,
Нова съм в темата, моля за съвет. Направих си изследвания на щитовидната жлеза и се оказа, че ТАТ и МАТ показателите са силно завишени. (прикачила съм изследванията) Досега бях следила само ТСХ, което последните 2 години е около 2-2.5. Имам фамилна обремененост за хашимото, затова гледам да следа ТСХ.
След консултация с ендокринолог и преглед с ехограф ми потвърди, че имам хашимото😢
Изписа ми само селен и каза веднъж в годината да пускам ТСХ, както и ако реша да забременявам.
Изчетох темата и ще се радвам на съвети, ако някой е успял да намали нивата на ТАТ.
Благодаря предварително 😊

# 146
“Jerami”, да странното е, че не усещам нищо, може би на моменти ми става прекалено топло, но не знам дали този симптом да отнеса към повишения T3.
Чувствах се доста зле когато TSH ми беше 0.104, треперех, не можех да си помисля за кафе, а обожавам... След това намалихме дозата и след 1 месец треперенето и неприятните усещания изчезнаха, но когато направих отново изследвания TSH беше 0.2 т.е не много по-различно, а FT4 - 12.5 pmol/l (7.7 -15.5).

И от тогава си пускам и трите хормона отказвайки се от логиката на доктора да се изследва само TSH. На мен като не толкова запозната отколкото един лекар, просто TSH нищо не ми говори и не е достатъчно, а не разбирам практиката на лекарите да изискват и тълкуват само според TSH! Вече видя ли такъв доктор бягам на далече...

# 147
bongobongo , много благодаря за отговора ! Имам оплаквания колитни ( кашави изпражнения дълго време ) и не мога да разбера от къде е. Хиляди изследвания правих и за сега нищо, дали не е на психична основа вече се чудя Sad

# 148
Veseuka, ето и причината за завишените ТАТ. Много е вероятно кашавите изпражнения да са предизвикани от чревна пропускливост и възпаление на тънкото черво. Ако искаш, вземи си пробиотици (ама за поне 3-4 мисеца редовно пиене) и спри всичко с бяла захар. Можеш да прочетеш и за безглутенов начин на хранене. Важно и да спреш "тат-растежа".

Joyss, да, от висок т3 може да ти е горещо, а също и кожата става доста мазна, особено седмица преди цикъл. И двете с теб сме доказателство, че тр да се пуска т3 винаги и да се следи. Резултатите говорят сами.

Caramelll, организмът ти вече изпитва недостиг на т3. Т4 също е на долна задоволителна граница. Не е далече времето, когато тсх ще се вдигне (нищо чудно още зимата). Пусни си една контрола края на декември - началото на януари, за да видиш как си. А защо точно само тат искаш да сваляш? Сменяш диетата, проверяваш селена как ти е, и ако тр, пиеш. Същото като при Весеука.⬆️

# 149
Мислиш ли ,че това може да е причината ?  А този ТАТ  е до 114 тук референтната стойност, пак ли е завишен според теб? Пробиотици взимам, ама червата си правят каквото си искат Sad

Общи условия

Активация на акаунт