Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 63

• 35 905
  • 741
  •   1
Отговори
# 240
Сара, според последното ендо и аз съм така - Хашимото с хиперфункция.
Също съм с ниско кръвно и не мога да пия бета-блокер, затова ми изписват лекарство за пулса което не сваля кръвното - Корлентор или някой негов генерик. Много съм доволна от него.
Иначе за другото, индивидуално е.

# 241
Сара, според последното ендо и аз съм така - Хашимото с хиперфункция.
Също съм с ниско кръвно и не мога да пия бета-блокер, затова ми изписват лекарство за пулса което не сваля кръвното - Корлентор или някой негов генерик. Много съм доволна от него.
Иначе за другото, индивидуално е.

Какво ти казахс
Ще го махаш ли Корлентор след време или все така ще го пиеш
И на мен ми дадоха корлентор към пропранолола ако стане нетърпимо
Ама нали казват че като се оправи жлезата и пулса падал

# 242
Ту го спирам, ту го почвам, хормоните отдавна са в норма (уж), но сърцебиенето от време на време се появява.

# 243
Със закъснение, но благодаря за инфото за колагена и шоколада!
6 дни без млечни и глутен, а коремът ми е адски подут и вечер /с извинение/ се образуват газове..Откакто се храня без глутен, не съм имала такива проблеми...Съмнявам се да е от спирането на лактозата...Вие как мислите?

# 244
Принципно точно от млечни и лактоза има такъв проблем. При сина ми беше обратно, преди постоянно с газове, като ги спряхме и се оправи.

# 245
На мен яйца и някои зеленчуци също ми правят проблеми

# 246
Чушки, зеле, в последно време и броколи ме дразни, небелени домати също. Изобщо тези неща са индивидуални, а спирането на глутена и лактозата не гарантират моментално чревно благополучие. Иска се време за  да оздравеят червата, а и не винаги само това е достатъчно.

# 247
Вече започвам сериозно да се съмнявам на какво учат ендокринолозите в България.
Нов ендокринолог, ново твърдение - никога не се изследва FT3, не бил полезен и достоверен, но поставяйки под съмнение изобщо нуждата ми от Еутирокс. Все пак реши да продължа да го приемам, ще видим на следващите изследвания. Само TSH - разбира се...
Ами не само в България, а навсякъде ендокринолозите не възприемат фт3 за медицински важен, което въпреки, че ми е напълно ясно защо е така, е тъпо, щот реално от него основно зависят симптомите.

Джерами, би ли обяснил защо е така? На мен един ендокринолог ми го твърдеше същото за т3 - кръвното изследване не било показателно, т3 се формирал на тъканно ниво, в кръвта оставало само някакво количество и т.н. (в този смисъл беше, предадено лаишки).

# 248
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Според мен чревната флора трябва да се напасне, затова гозовете.
Имаше период, в който имах газове от зеленчуци, а от леща, боб, лук -не.
След няколко седмици се оправи.

# 249
Здравейте!
Днешното изследване на Щитовиден панел е предхождано от изследване на инсулин, кръвна захар, витамини, минерали и ПКК. Резултати от него ме водят към ИР /съмнявам се и за СПКЯ/ и реших да проверя и Щитовидния панел, обаче не съм сигурна, че рачитам правилно резултата.
Виждам нисък Т3, към долна граница но не съм сигурна. Опитах да сравня резултати с графиката на оптималните стойности от 1-ва стр. и да пробразувам мерни единици, но не се справям с конверторите и се нуждая от помощ как да разчета правилно резултата.
Благодаря Ви!

# 250
Нисък е Т3 да и по тези граници си се вижда, иначе е 3,8 pmol/l .  Т4 излиза 15,5 в pmol/l  така, че може да се каже, че е добре както и ТСХ. Тоест извода е, че произвежда жлезата прилично количество хормон (T4) , но после не се конвертира добре в Т3 който всъщност тялото ползва.

# 251
  • София
И аз да се включа за червата. Когато махнеш глутен и други зърнени, чревната лигавица, която не е “излекувана” е подложена на още по-голям тормоз, особено със суровите плодове и зеленчуци. Моят съвет е да ги ядеш сварени или добре задушени първите 10-тина дни. Освен глутен и мляко е добре да махнеш и други храни като за начало и после да ги въвеждаш постепенно - всички зърнени, независимо, дали са глутенови или не, поне за месец, подправки като черен, червен пипер, горчица, семена всякакви, ядки също. Аз бях спряла и картофи, патладжан, домати и чушки като възпалителни храни и после постепенно ги въвеждах. Царевица, соя и просо е най-добре да не се включват изобщо. Ориз по-нататък в малки количества.
Проблемите с червата се нормализират с времето като за себе си ще установиш, коя храна не ти понася. При мен това са боб, кафява леща, зеле, нахут, домати с люспи, грозде с люспи - изобщо по-грубичките храни.

# 252
Скрит текст:
Нисък е Т3 да и по тези граници си се вижда, иначе е 3,8 pmol/l .  Т4 излиза 15,5 в pmol/l  така, че може да се каже, че е добре както и ТСХ. Тоест извода е, че произвежда жлезата прилично количество хормон (T4) , но после не се конвертира добре в Т3 който всъщност тялото ползва.
mibobo, много ти благодаря! Flowers Blossom

# 253
Не съм съгласна! Т3 се изчерпва бързо. Днес може да, е под долна граница, утре почти на горна. Трябва няколко пореднипъти да се изследва(месеци да минат) и да е все с ниска стойност, че да се каже че има проблею
И това е предимно за тези, които пият синтетичен хормон и не се усвоява добре

# 254
  • Столичанин ама не в повече :D
Вече започвам сериозно да се съмнявам на какво учат ендокринолозите в България.
Нов ендокринолог, ново твърдение - никога не се изследва FT3, не бил полезен и достоверен, но поставяйки под съмнение изобщо нуждата ми от Еутирокс. Все пак реши да продължа да го приемам, ще видим на следващите изследвания. Само TSH - разбира се...
Ами не само в България, а навсякъде ендокринолозите не възприемат фт3 за медицински важен, което въпреки, че ми е напълно ясно защо е така, е тъпо, щот реално от него основно зависят симптомите.

Джерами, би ли обяснил защо е така? На мен един ендокринолог ми го твърдеше същото за т3 - кръвното изследване не било показателно, т3 се формирал на тъканно ниво, в кръвта оставало само някакво количество и т.н. (в този смисъл беше, предадено лаишки).
Ендокринолога ти е прав, защото наистина в кръвта остава малко количество т3, който ненапразно се нарича фт3 демек свободен т3, тоест това количество е свободно за ползване при нужда от организма, за да си представиш по-нагледно, общия т3 в тялото е около 30 µg/dl, а идеалната стойност на фт3 ( за която съм писал и друг път) е 5 pmol/l, което е 0.0003255 µg/dl, тоест фт3 е 0.0003255 µg/dl от 30 µg/dl т3, има разлика нали? Въпроса, е че малките камъчета обръщат каруцата, както в една цигулка една лека настройка е разликата между това дали от нея ще звучи красива мелодия или нещо неслушаемо. В общи линии целта на традиционната медицина в последните може би 50 години е единствено да си жив, а не как се чувстваш (в аналогията с цигулката е важно единствено тя да е цяла, а не дали е настроена) (защо това е така бихме навлезли в конспиративни теории, на които не съм фен). Продължавайки нататък ендокринолозите ги интересува основно тсх (някои гледат и фт4 предимно при бременност), защото тъй като т3 е между 3-5 пъти по-метаболитно активен и 85% от биологичните ефекти на щитовидните хормони зависят от него, тялото има начини при които дори при хипофункция да поддържа добри нива на т3 на клетъчно ниво, тъй като щитовидните рецептори в клетъчните ядра имат афинитет за свързване с т3 на 100% срещу едва 15% за свързване с т4 (това гъвкаво съотношение между т4 и т3 никога не може да бъде постигнато с лекарства).
Здравейте!
Днешното изследване на Щитовиден панел е предхождано от изследване на инсулин, кръвна захар, витамини, минерали и ПКК. Резултати от него ме водят към ИР /съмнявам се и за СПКЯ/ и реших да проверя и Щитовидния панел, обаче не съм сигурна, че рачитам правилно резултата.
Виждам нисък Т3, към долна граница но не съм сигурна. Опитах да сравня резултати с графиката на оптималните стойности от 1-ва стр. и да пробразувам мерни единици, но не се справям с конверторите и се нуждая от помощ как да разчета правилно резултата.
Благодаря Ви!

Обърни внимание на храненето, 80% от конверсията между т4 и т3 се случва основно в черния дроб, а при ир работата му е затруднена, може да изследваш чернодробни показатели, надявам, се че си изследвала и б12 и д, много важно е те да са оптимални, също така холестеролен профил, както и желязо, жск, феритин.

Общи условия

Активация на акаунт