Студенти в Австрия - тема 1

• 64 941
  • 778
  •   1
Отговори
# 240
  • Варна
Това е статут на дългосрочно пребиваващ, трябва да се направи до 3 месеца след адресната регистрация, на сина ми му дадоха документ с инструкции като се регистрира в общината: https://www.wien.gv.at/amtshelfer/dokumente/aufenthalt/ewr/besch … escheinigung.html

То това е най-важния документ според мен. Но той идва най-накрая. Преди него вече си се записал, настанил, имаш адресна регистрация и банкова книжка.
Това ще е полезно са влезе в първия пост, защото при толкова четене и на старите теми, някакси съм го пропуснала. Верно, че малко късно започнах с информирането за студент в Австрия, но явно не съм му обърнала внимание (даже и да съм го прочела някъде) като нещо важно и задължително.
Благодаря на тези, които споделят тук Flowers Hibiscus

# 241
Това е статут на дългосрочно пребиваващ, трябва да се направи до 3 месеца след адресната регистрация, на сина ми му дадоха документ с инструкции като се регистрира в общината: https://www.wien.gv.at/amtshelfer/dokumente/aufenthalt/ewr/besch … escheinigung.html

То това е най-важния документ според мен. Но той идва най-накрая. Преди него вече си се записал, настанил, имаш банкова книжка и адресна регистрация.

Записал, настанил и адресна регистрация ги чекнахме Simple Smile За банковата сметка - той е с револютска банкова сметка, засега не виждаме нужда да правим австрийска, тъй като Литва е в еврозоната, а Револют банк е в СЕПА. Ако се наложи по-нататък, ще прави...

# 242
Здравейте отново,Благодаря за отговора от вчера. Трябва ли удостоверение за раждане /разбира се с превод/ при регистриране в общината. Когато бяхме в началото на месеца във Виена за записване, не смогнахме да направим това, защото не си бяхме взели предварително номерче. Беше в петък преди обяд, а на другия ден се прибирахме. Една доста нелюбезна г-жа от общината, ни отговори, че без такова нещо не може и трябва да отидем друг път. Мерси!

Не, не е необходим акт за раждане. Само meldezettel подписан от наемодателя и документ за самоличност със снимка. Не е нужно и термин да записвате, стига да се отиде в обявените за свободен прием часове на общината (обикновено от 8 до 11.30).

# 243
За банковата сметка - той е с револютска банкова сметка, засега не виждаме нужда да правим австрийска, тъй като Литва е в еврозоната, а Револют банк е в СЕПА. Ако се наложи по-нататък, ще прави...

Искаха ни заради общежитието, от там дърпат пари за наема, нямаше друга опция в този случай -  такива са условията им. За момента смятам за плюс факта че я има,  защото това е някаква финансова история в държавата, там получава парите по трудови възнаграждения, от там теглят пари за общежитието, там си има кредитна история при стоки на изплащане. Въобще това е една добра база за такива като нея които планират да останат.

# 244
За банковата сметка - той е с револютска банкова сметка, засега не виждаме нужда да правим австрийска, тъй като Литва е в еврозоната, а Револют банк е в СЕПА. Ако се наложи по-нататък, ще прави...

Искаха ни заради общежитието, от там дърпат пари за наема, нямаше друга опция в този случай -  такива са условията им. За момента смятам за плюс факта че я има,  защото това е някаква финансова история в държавата, там получава парите по трудови възнаграждения, от там теглят пари за общежитието, там си има кредитна история при стоки на изплащане. Въобще това е една добра база за такива като нея които планират да останат.

На нас от общежитието ни искаха сметка в EU от банка в СЕПА, няма значение каква. Иначе да, отчитам плюсовете, но не е нещо задължително в началото, само допълнителни разходи са. Ако реши да започне някаква работа, със сигурност ще си направи сметка тук.

# 245
  • столицата
Предполагам, че тъй като детето на Ре-ге е от старите пушки, т.е по - отдавна във Виена, са хванали периода, когато Револют все още не се бяха регистрирали като банка.
Дъщеря ми си ползваше Революта доста дълго време бе зда изпита необходимост от австрийска сметка Аз я накарах именно с аргументите, които Ре-ге е описала по-горе -като отношение към държавата, в която пребиваваш и  създаването на някаква финансова история.

# 246
Във Виена сме!
В апт близо до общежитието. Утре ще ходим да видим къде е . В Понед ни е настаняването. Ако има с кой да разговаряме, поне какво има/няма да зная…
Картите Хофман снимах. Пазарувах там сега.

Синко има проблем с крака:травма от преди 10 дена и трудно ходи. Да видим Как ще я наредим…

# 247
 физиотерапия ?

# 248
Ще търсим нещо.
Не зная какъв е реда тук, още няма документ че е студент, няма ЛЛ още. Може ли само с ЕЗОК…
Имаме допълнително здравно от моята фирма, за него важи в Австрия, снощи писах на една клиника която работи с BUPA и дори е близо. Имаме снимка, няма счупено, но е явно сериозно натъртено. Вчера повървя и го боля доста. Стъпил на един ръб…

# 249
И моята е с езок. Верно че има ЛЛ. Сега ходи на физиотерапия за рамото. Нека детето опита, така или иначе това не е спешна помощ за болницата и той трябва мине през ОПЛ, те много обичат да дърпат парички от тези карти. Пък ако има и нужда защо да не. ОПЛ - то даде на дъщеря ми направление за физиотерапията. Това което беше лошо е че около нея по центровете  навсякъде беше заето два месеца напред. Свободни часове имаше в центрове  доста надалеч от общежитието . Интересното беше че процедурите не бяха като при нас една след друга - две седмици, а когато е свободна. Примерно тази седмица две, другата три. Както и две са процедурите, нопърво почна с едната, за другата нямаше свободни часове. Малко преди да приключи с първата почна с втората. Но никога на един ден.

# 250
  • По широкия бял свят
От скоро следя темата и не видях да обсъждате документите необходими за студентско подпомагане. Някой подавал ли е? Бележките за дохода на родителите, ако са самоосигуряващи се лица от НАП ли трябра да са издадени?

# 251
Проучването за стипендии е следващата стъпка, по която да се информираме.

Днес ходи до общината и получи и удостоверението за регистрация Anmeldebescheinigung.
Беше се подготвила предварително със всички документи и всичко е станало бързо и лесно.

# 252
Направихме регистрация в Магистрата вчера, струвало е 30 Е. Синът ни си е попълнил онлайн формата, а каквото не му е било ясно е попълнил на място. Реално са му искали за проверка лична карта, студентска карта, /за акт за раждане мисля че не са го питали. /Показал е скрийн шот за трансфер и наличност на средства в австрийската му сметка, не са искали банкови детайли или някакъв минимум като налични средства в сметката/.
По съвет на сестра му си е открил и спестовна сметка, мисли по-голяма част от парите си да държи там и периодично да прехвърля за разплащания в основната.
Относно учебниците - част от тях са онлайн, част на хартия, ходил е до библиотеката и е взел някои, които ще му трябват за първата лекция, срокът на задържане на учебниците е 2 седмици, не може автоматично да си го подновява, връща ги и запазва нов ред, ако има и други чакащи. Закачил се е на WIFI на университета за да ползва другите учебници он лайн.
Голяма интернационална група се заформя в тяхната специалност - има деца от Мексико, Гватемала, Монголия, Полша, Куба - интересно му е, следват се в Инстаграм.
Както казва вече всичко основно е свършил, остава само да започнат лекциите Simple Smile

# 253
Щерката е представила формуляра от общината, адресната регистрация са погледнали, копие на ЕЗОК са взели, студентското удостоверение също за взели копието, декларация от родител за издръжката+снимки на личната ми карта.

# 254
На нас декларация от родител не са искали вероятно заради показаните налични в сметката му, подписал е декларация че няма да се възползва от социални помощи.

Общи условия

Активация на акаунт