Студенти в Австрия - тема 1

• 64 879
  • 778
  •   1
Отговори
# 600
  • столицата
МД си направи австр.сметка по мое настояване. Иначе аз превеждам наема от моята сметка, а тя ползва Революта.

# 601
Австр. сметка има, да. По нея превеждам пари за издръжка. Наема плащам аз взели месец с превод от моя Еврова сметка. И там както е БГ, сметките за младежи до 26 г. са безплатни.

# 602
  • Варна
Има сметка в Ерсте банк, направи я след като се регистрира в общината, там ММ му превежда парите и от там, общежитието си тегли наема. В Бг като плаща с карта на Ерсте му вземат по 1€, затова си ползва Револют.

# 603
  • столицата
Савова, полезно ми беше това с таксата. Моята дъщеря също си направи сметка в Ерсте, но не съм чувала да ползва картата. Все пак ще я предупредя.

# 604
  • София
Здравейте, днес дъщеря ми получи договор за общежитие в Санкт Пьолтен за подпис. Това добре, но получи и формуляр за Sparkasse, откъдето да теглят сумата за наема с директен дебит.
Тя няма сметка там, нито където и да е извън България. Знаете ли дали мога да преведа депозита, който очакват, от моя еврова сметка.
Видях, че MarietaYo е писала, че така плаща наема, но не знам дали може да се прави така навсякъде.
Писах и на хората от общежитието и чакам и техния отговор,  но търпението не ми е силна страна, та питам и вас.

# 605
  • София
Здравейте, днес дъщеря ми получи договор за общежитие в Санкт Пьолтен за подпис. Това добре, но получи и формуляр за Sparkasse, откъдето да теглят сумата за наема с директен дебит.
Тя няма сметка там, нито където и да е извън България. Знаете ли дали мога да преведа депозита, който очакват, от моя еврова сметка.
Видях, че MarietaYo е писала, че така плаща наема, но не знам дали може да се прави така навсякъде.
Писах и на хората от общежитието и чакам и техния отговор,  но търпението не ми е силна страна, та питам и вас.

При нас нямаше изискване в договора за общежитие за директен дебит. Синът ми плати със Сепа превод. Информацията е за home4students.

Последна редакция: ср, 10 юли 2024, 14:43 от Планински кактус

# 606
  • София
Ние платихме депозита за наема през револют. В нашия договор искат директен дебит след като се нанесе студента. При нанасянето връчват и писмото за директен дебит. Преди да се нанесе няма как да получи адресна регистрация, а е необходима за банковата сметка. Мисля, че не би трябвало да има проблем да преведете и от българска сметка. В SEPA сигурно ще ни включат, ако някой ден успеем да приемем еврото.

# 607
  • София
В SEPA сигурно ще ни включат, ако някой ден успеем да приемем еврото.
И сега е възможен превод в евро (SEPA)  от Транскарт.

# 608
  • столицата
Какви са тези информации за боеве между чеченци и сирийци, завършили с простреляни хора? Има ли напрежение в момента? Бригитенау, Фаворитен, Мейлдинг.
МД си е в Бг, но подобни новини са притеснителни.

# 609
"Размирици е имало" преди няколко дена, точно пред работата на щерката в мола  на спирка на Хенделски на дунава. Били са с пистолети с халостни, ножове, боксове. Клиенти/персонал  всички са се изсипали от МАкдоналдс да зяпат как полицията арестувала "младежи". Така каза щерката. По принцип там е такъв тип емигрантска ерия, често се случват подобни "сблъсъци", но никога до сега сериозно, с пострадали извън  "групите" ( подобно на  онези  събития когато стреляха по /туристи хора на центъра на Виена).

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 00:20 от _re_ge

# 610
  • София
Може ли да споделите, кои са неприятните райони във Виена? Къде е тази спирка, примерно, както и други нежелани места?

При нас е много далеч още, но аз дебна и тук, и в испанската тема, да съм подготвена. 😉

# 611
  • столицата
Аз точно съм си харесала спирка Ханделскай са прехвърляне от S7, когато се придвижвам от/до летището. Детето ползва Виена Мите.
В случая пишеше, че сблъсъкът е бил в 20 бицирк Бригитенау.

МД каза, че са започнали ремонти по транспорта. Сега и трамвай 38, който мен ме вълнува. Нощем ремонтирали, денем се движел. Остава да уточня кога започва нощта според тях Simple Smile Че с фестивала пред Кметството ми се очертават по-скоро нощни прибирания.

Имаше и някакви ремонти по трасето към летището, та и там имахме емоции дали няма да пропусне самолета. Мисля, че някоя от линиите на метрото.

# 612
Какви са тези информации за боеве между чеченци и сирийци, завършили с простреляни хора? Има ли напрежение в момента? Бригитенау, Фаворитен, Мейлдинг.

Ето там е ханделски. И е страхотно място по принцип, има пешеходна алея покрай реката, от другата страна има прекрасен остров и  парк, по-нататък е кулата. Има пешеходен преход от тази към другата страна. В парка сме виждали лисици и зайци, а хем е дето се казва в града. Вечер пък от парка към бригитенау изгледът е чудесен . По осветени алеи може да се стигне до спирката на u1 и да се премиен от другата страна. Там има пък страхотни нови сгради, където е ООН ериата. Това ни е едно от любимите места. Района около ханделски е забрадчест, но дъщеря ми работи там четвърта година и е нямала проблеми дори с прибирането от работа  след 1 или два часа посреднощ. А хората са мили, има такива която тя обслужва в маккафе почти постоянно. Живее няколко спирки преди това , В района има турци македонци сърби всички живеят в мир и сговор. Понякога тези новини са малко приукрасени, за да има какво да се съобщи. След онзи случай със стрелбата по центъра,  винаги има засилено полицейско присъствие. Взели са си поуката.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 17:24 от _re_ge

# 613
  • столицата
Re-ge, благодаря ти за информацията от мястото на събитията!

# 614
Re-ge, благодаря ти за информацията от мястото на събитията!

тя не ми е и казала. Не било нещо интересно Simple Smile Питах я като те прочетох, веднага й звъннах. И тя - ааа това ли, не се притеснявай, много шум за нищо.

Обаче аз нещо интересно да ви разкажа. Преди година в МакД идва полиция и арестува техен работник. Наказват с глоба  собственика и мениджърите. Оказва се че във Виена легално-нелегалните  имат нещо като "взаимно изгодно сътрудничество ". Един черен примерно,  има официално пребиваване в Австрия и с неговите документи джъткат няколко нелегални, горе долу със същия "цвят и възраст". Всеки се е цанил да работи някъде получава заплата и плащат голям процент на робовладелеца. Той си почива другите го издържат. Щерката каза че с този колега - африканец ("роба") работи от самото начало. Тя не е знаела,  че той е нелегален, не е подозирала даже. Бил изключително работлив, съвестен, коректен. Често си говорили в края на смените и той й разказал че за тези години вече се бил позакрепил във Виена, чувствал се "стъпил" на крака. Разказвал й в каква мизерия живеят в африка и т.н. Та явно след онези престрелки на центъра, когато се оказа че летаргията не им е полезна,  системата за контрол във Виена се "рестартира и започват да "тресат" всички документи и почват да изпадат такива казуси -  един човек да работи на 5 места . до тогава това е било в "невидимост". Та идва с цял отряд и го арестуват на място, като са казали че преди това са го наблюдавали цяла седмица, явно са разлитали цялата схема. Той е плакал, колегите и дъщеря ми също. Питали са полицаите какво го очаква - първо лагер после депортиране и забрана за влизане в Австрия пожизнено. Питали са ако наемат адвокат всички колегите ще могат ли да го измъкнат. Отговорили са им че за него няма шанс. Консултирали са се адвокат все пак и той е потвърдил. За този човек няма шанс.

Последна редакция: чт, 11 юли 2024, 20:14 от _re_ge

Общи условия

Активация на акаунт