Студенти в Австрия - тема 1

• 64 719
  • 778
  •   1
Отговори
# 705
  • София
Това с уверението само на гише ли може да стане? С пик на НАП има ли начин?

# 706
Здравейте, записвам се отсега да ви следя, за да не ми се трупа много информация наведнъж. Децата ми са 11 клас и са се насочили към Австрия и по-точно Линц - изкуствен интелект.

# 707
  • Стара Загора
Това с уверението само на гише ли може да стане? С пик на НАП има ли начин?
В нашия НАП последния път ми казаха, че ставало само лични и само на хартия, защото иначе "Знаете ли какви измами стават?!"
Все едно на хартия не мога да ги измамя, ако искам...

# 708
  • Бургас
Изникна ни въпрос - с какви завивки спят децата? Топло ли е зимата в общежитията? Налага ли се да имат дебели зимни?

# 709
  • столицата
В нашето общежитие е много топло. Ние бяхме занесли едно леко олекотено, но май хич не го ползва.

# 710
  • Добрич
Скъпи дами, искам да ви попитам,неибходимо ли е многоезично удостоверение за раждане и имунизационен календар?

Дъщеря ми ще учи в Кремс, ако има значение. Записана е,  ясно е,  че ще занесе дипломата и превода/завереното копие от записването.

Щерката има ЕЗОК, но какви други документи са необходими не сме наясно.

# 711
  • Стара Загора
На моята нито за ТУ Виена, нито за регистрацията в общината са и искали многоезичен акт за раждане.

Олекотена завивка, много тънка имаше в общежитието и си изкара с нея цялата зима. Не се наложи по-дебела. Ще видим сега с новото WG как ще са нещата, но там разходите също са включени в цената и предполагам че си държат достатъчно топло в апартамента, за да не се налагат дебели завивки.

# 712
  • Варна
Многоезичен акт за раждане е трябвал за Анмелдунга в общината.

И в неговото общежитие е много топло - и от парното и от изложението на стаята му. Цяла зима беше на отворен прозорец и само по шорти. Бяхме занесли тънка завивка и тънко мекичко одеало., но не знам какво ползва. В университета също било топло. За сметка на това, вятъра във Виена е доста силен и май постоянен, като ние сме от Варна и сме свикнали с вятъра Smile
Сега в Мюнхен е доста студено (сутринта към 9часа е било 14°С), че и вали доста и се майтапи - в средата на август с жилетка Unamused

# 713
  • столицата
Да, Савова добре напомня - за зимата са много подходящи по-дълги якета и палта. Вятърът е непрестанен и прави усещането за студ по-силно. Особено за учащите във WU, който е до реката.
Аз не знам дали някъде са й искали многоезичния акт за раждане, но предвид, че се вади лесно и струва малко, а все някъде може да го поискат, си го изкара. Иначе, ако го поискат, ще трябва преводач, такси, време и т.н.
Савова, твоето момче няма ли вече да се придвижва към Виена? Аз чакам всеки момент да ми кажат кога и дали е успяла да се запише на статистика, та да купувам билета за самолет. Като гледам ежедневно новите цени, ме заболява сърцето. Май май Австрийските вече са ми по-изгодни от Райън, а и имат повече полети на ден.

# 714
ММ току що купи на щерката билети за  Уиз за октомври (  насам към бг - натам към виена ) , бяха пуснали на добри цени ( 47 евро за двете посоки). Ще си дойде за 3 дена до тук но колкото толкова, работа, учене трудно се съчетават.
Иначе ще сме пак заедно по Коледа но вече не във Виенаа в друга европейка столица. Почнахме да се "събираме" на местата, където ще бъдем на почивка. Лятото беше така, сега зимата пак така.

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 18:18 от _re_ge

# 715
  • столицата
Моето не успя да се запише за статистиката. 47-ма резерва в 7-мата секунда след отварянето!! По този повод пътуването в първите дни на септември вече не е наложително и купих билети за по-късно на по-нормални цени.
Ре-ге, идеята за срещи из Европа е супер. И аз съм замислила така да правим вече.

# 716
  • Варна
Моя младеж още не е приключил стажа в Мюнхен. Средата на септември ще се прибере и май средата на октомври започва WU. В неговата специалност места има за всички , борбата е при кой преподавател и с коя група да си. Досега не е успявал да се запише където иска, винаги където е останало свободно място 🤭 За Линц записването му е до края на октомври, значи лекциите започват след това. С планове и билети си се занимава сам.

# 717
  • столицата
Вероятно дори и да не се е записал, би могъл да влиза и да слуша лекции след като държи на точно определен преподавател?
Дъщеря ми казва, че често студенти си спестяват лекциите и реално има места за сядане. Естествено няма как  да прави тестове и т.н.

# 718
Какви куриерски услуги използвате, ако се налага да изпращате багаж до Виена?

# 719
Изникна ни въпрос - с какви завивки спят децата? Топло ли е зимата в общежитията? Налага ли се да имат дебели зимни?
С една от леките завивки на Икея, топло е по общежитията и въобще в сградите

Куриерски ползвахме 1 път в началото имаше прИмоция даже. 40 кг за смешни пари, по-малко от билет и се доставя до врата. Пардон дори пред вратата на стаята беше колета за РД. Спиди/дпд.

По-длъжко и топло яке. Започна и шапка и ръкавици да носи. Вятър, вятър…

Общи условия

Активация на акаунт