НПМГ - 5

• 60 034
  • 724
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Здравейте! Може да е смешен въпроса ми, но ще питам.. каква е разликата на паралелките в 8 клас - Математически и Разширено изучаване на Английски език с балообразуване само с НВО и тази с балообразуване НВО + състезанието по физика?

# 421
  • София
Здравейте! Може да е смешен въпроса ми, но ще питам.. каква е разликата на паралелките в 8 клас - Математически и Разширено изучаване на Английски език с балообразуване само с НВО и тази с балообразуване НВО + състезанието по физика?

Паралелката, в която се влиза с НВО, профилът е математика + информатика,  на другата - математика + физика.

Можете да влезете в сайта на НПМГ и да разгледате програмите на двете паралелки и да видите разликите.

# 422
  • София
Тази година не съм доволна единствено от учителката по английски език. Има ли практика да се сменят учителите в 9 клас, или до края ще си бъдат с този преподавател?
Обикновено ги сменят. Но на 8 клас дават най-добрите Simple Smile

# 423
  • София
Тази година не съм доволна единствено от учителката по английски език. Има ли практика да се сменят учителите в 9 клас, или до края ще си бъдат с този преподавател?
Обикновено ги сменят. Но на 8 клас дават най-добрите Simple Smile
Хаха, направо ме обезкуражи...
Споделете как преминават часовете по АЕ при Вашите учители - нашата госпожа е възрастна, според мен не й се занимава много и учат основно устно - четат и говорят. Казала е, че тетрадки не им трябват и естествено аз не съм видяла да се пише по собствено желание (щом госпожата не иска да се пише).

# 424
  • София
Уф, аз мога да споделя, но с уговорката, че моят син е ИИЧЕ . Никога не съм се интересувала как учи по АЕ. Факт е, че не съм виждала да седи с часове и да пише. Нямат огромни домашни и никога не са имали. В училище не знам какво и колко пишат. Още от 8 клас имаха традиция всеки петък да е филмов. Гледаха филми, в началото със субтитри на АЕ, след няколко месеца без. Имаха часове, в които обсъждаха филмите. Имаха книги за четене, пак с последващи дискусии...
Виждала съм го да пише само есета. Имат ги за домашни, на контролни, на класни, винаги са оценени и с обратна връзка.
В началото на 10.кл го пуснах на тест в Аво, защото решихме, че е време да поднови курсовете по езика, на които не беше ходил от 6.клас. Изненадата и недоверието ми бяха огромни, когато се оказа, че той покрива много повече от В2. По препоръка на преподавател от школата записа С1, за да попълни, каквото не е доучил от нивото. Тоест, в училище, с наглед ненатоварения АЕ, в края на 9.клас той е бил над В2. Доволна съм, естествено.
През април се яви на пробни за сертификат и покри процентите за С1.

# 425
Браво на детето! С1 си е топ ниво. Ако в средния курс е взета граматиката по АЕ, то е нормално после да се работи по речников запас, разбиране и разсъждаване на езика. Както българският език в начален курс после преминава в литература.....

Последна редакция: пн, 31 май 2021, 22:00 от Soul Free

# 426
  • София
За мен е ясно, че АЕ е изключително достъпен за децата ни, не като по наше време. Но съм сигурна, че госпожата по АЕ допринесе много за отношението му към езика. Всъщност исках да потвърдя на Ники, че и при сина ми се учеше основно с говорене, слушане и четене. Ако на някой му е интересно, а може и да му е полезно, качвам списъка с книги за четене от госпожата, за лятото срвщу 9.клас. Екранизации, по които книги има такива, бяха изгледани, а книгите четоха след това. Препоръката беше да не са адаптирани. Просто да четат. Знаят смисълът на творбите, идеята била да се потопят в езика. Синът ми прочете Повелителят на мухите, Франкенщайн, Спасителят...
Скрит текст:

# 427
Извинявам се за лирическото отклонение, но като видях списъка с книгите определено се респектирах! Сигурен знак (за мен), че учителката е ценна.

# 428
Тези книги на английски ли или на български са били за четене?

# 429
  • София
На английски, разбира се.

# 430
  • София
Благодаря, Слънчева! Много ми хареса списъка с книгите на английски и веднага го пускам на девойката да си хареса нещо.
Проблемът на изучаването на АЕ в 8 клас вероятно се получава и от факта, че почват от нулата, а всички са учили до сега в някаква степен езика и им е доста безинтересно. Точно това ми е странно на мен - уж почват от началото, а не пишат. Разбирам, ако става дума за по-високо ниво, където се предполага, че надграждат. Също ми е странно, че при 12 часа/седмично АЕ има само 5 оценки за първи срок. За сравнение математиката им е 3 часа/седмично и имаше 7 оценки за срока. Продължавам да клоня към мнението, че ни се е паднала не особено активна госпожа по АЕ. При последното писмено изпитване - беше диктовка - за една правописна грешка получаваш петица. Joy И това при положение, че не иска дори тетрадка в часовете.
Както и да е, нали ги сменят нататък, та ще видим какъв късмет ще имат догодина.

Отново искам да споделя, че съм много впечатлена от всички останали учители - дори по така наречените от ученичката "паразитни" предмети. Дано ръководството  се стараят да поддържат и развиват учителския състав. Младите ни учители по химия, биология, история, математика, за мен са уникални. Имат енергия и желание за работа. В началото бях скептична точно към младите преподаватели, но сега си признавам, че са много добри попадения.Sunglasses

# 431
  • София
НикиК, аз също съм недоволна от АЕ (във випуска на Слънчева "сме")
Започна се с "нивото е високо, ще гледаме филми, че четем книги, ще има дискусии"
и се стигна до "трябва да се съобразявам с заложеното в съответния клас, има различни деца" (никой не е искал тези, които са с "нормално" ниво да бъдат ощетени).
Имаше "свободен" час, съответно неглижиране на предмета. И ако нивото от 7 клас (от 6ти - сертификат, има изходното за 10 клас) е мръднало нагоре, е благодарение на него си - ползване на езика, но само за удоволствия - говорене, филми Angry
(дори в старото му училище към което имам куп забележки - като това знанията да са "от вън", им даваха книги за четене според нивото им)

# 432
А дали ще сложат тези млади и с ентусиазъм учители и на малките петокласници - някой знае ли?

# 433
  • София
А дали ще сложат тези млади и с ентусиазъм учители и на малките петокласници - някой знае ли?
Едва ли ще ги дадат само на учениците с връзки или ще ги държат да са им новички за пред хората. Та по всичко изглежда, че и на 5 клас ще чупнат малко от младичките.

# 434
  • София
Здравейте, аз съм от майките, за които това ще е един от най-дългите месеци в живота ни. Кандидат след 4-ти клас. Та ползвам времето за допълнително информиране. Още по-тегаво е, че не смеем да кажем на щерката, че вселената предлага все пак справедливост в лицето на НПМГ, защото не е ясно как ще се разместят пластовете... Тя иска да става програмист.
Току що стигнах до частта от форума, където се потвърди, че точно СХН е закрита след 7-ми..
Не е готино..Но предполагам, че и математика и информатика ще е на доста добро ниво.

Последна редакция: чт, 03 юни 2021, 14:36 от Azzzy

Общи условия

Активация на акаунт