НПМГ - 5

• 60 067
  • 724
  •   1
Отговори
# 285
Здравейте, има вероятност сина да покаже висок резултат на втория кръг на олимпиадата по география, по принцип не мислех да подаваме документи за профил "География и икономика", но ... високият резултат ме кара да се замисля. Обаче на моя син са му казали (приятели от училището) най-вероятно те са чули от някъде ... възможно ли е в последните години да пада нивото на икономическата паралелка в НПМГ? Ясно ми е, че за всяко дете е индивидуално, тези които си учат си учат навсякъде ... но този слух ме притеснява малко

# 286
  • София
Когато сина ми кандидатстваше и разпитвах познати деца и учители получих разнопосочни мнения за географите. Познато дете от математиците твърдеше, че са по - слаби ученици и да не кандидатства тази паралелка, учителка по биология в училището пък казваше, че са й любимци и най - нестандартните класове. Никой не може да предвиди какви деца ще се съберат в класа. Ако сина Ви има интерес към географията, защо пък не. Вероятно ще получи отлична подготовка в НПМГ по всички предмети. Моят син например беше съгласен да учи математика, физика и ИТ, но категорично отказа паралелка с биология, химия и география. Друг е въпросът, че понастоящем много харесва биологията. Simple Smile

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 12:56 от stanislavchen

# 287
  • Отвъд алеята зад шкафа
Мисля, че ако детето не си харесва паралелката, има възможност за вътрешно преместване в друга след 8 клас.

# 288
а самите преподаватели не са ли еднакви за тази и други паралеки във випуска? и аз се чудех, виждам, че с много по-нисък приемен бал, но според мен това, че са в НПМГ е гаранция за краен успях на изхода на гимназиалното образование?

по отн на децата в класа мнението ми е, че може да се паднат големи свежари, макар с по-нисък бал, а може и супер кофти атмосфера в паралелка с висок бал. т.е. е въпрос на късмет. а и съм убедена, че има деца и висок бал, за които географията е страст, а не последна възможност за прием в нпмг.

# 289
Мине се не мине и се споменават по-ниските балове в някои от паралелките. А е достатъчно да се погледне предходната страница и да се намери обяснение.
На страницата на гимназията е качено актуално седмично разписание. Всеки може да направи справка кой, по какво и на коя паралелка преподава в момента.

# 290
Мисля, че ако детето не си харесва паралелката, има възможност за вътрешно преместване в друга след 8 клас.
Преполагам трябва да има свободни места, но държи ли се изпит?
Примерно от паралелка география с англ. може ли да се прехвърлиш биология с немски или важи само за по-съвместими паралелки?

Да си повторя въпроса за разпределението на половете. В паралелките  биология с химия и химия с биология бихте ли ми казали дали са долу-горе балансирани?

# 291
  • София
Преполагам трябва да има свободни места, но държи ли се изпит?
Примерно от паралелка география с англ. може ли да се прехвърлиш биология с немски или важи само за по-съвместими паралелки?
Не се държат изпити по ООП, за езика не знам как стои въпросът.

# 292
дидева, следя темата и все пак не ми е ясно какво имаш предвид като причина за ниския бал. не съм някакъв мързелив полуидиот, който задава ясни въпроси. моля те, не се дразни, поне не на мен, че хич не ми е гот така Bowtie

за учителите ще отида да разгледам, мерси. но все пак ако някой тук знае, щеше да е по-лесно. да не говорим, че една година е едно, една друго, въпросът е принципен. напр математикът в паралелката с физика и тази с география един и същ ли е?

# 293
  • София
Причината за по-ниския бал е в начина, по който се балообразува. НВО по БЕЛ и математика се взима по веднъж, а се удвоява резултатът от Областния кръг или състезанието на НПМГ по съответно биология, физика, химия или география.

# 294
  • София
Арино, възможно е да един и същ, но по-вероятно е да не е.
Паралелките мат+инф, мат+физ и схн са т.нар. математически поток. Но дори и тези 4 паралелки рядко са с един преподавател, защото випуска е от 9 паралалелки. На практика е невъзможно един преподавател да води цял випуск.
Разликата идва не толкова от преподавателите, колкото от програмата. Всички паралелки са с еднаква програма и хорариум в частта ЗП, а съвсем различна в част ИУЧ и ФУЧ. Всъщност от там идва голямата разлика между паралелките в гимназията, както и между НПМГ и останалите гимназии.
До миналата година всички класове имаха по около 37 часа/седмично само от ЗП. Сами преценете за колко допълнителни часа говоря . Тази година, с цел намаляване престоя в училище, часовете ЗП са сведени до 35, тоест всеки ден по 7, един ден 8, заради ЧК.

# 295
благодаря за отговорите!

аз междувременно хванах и разгледах разписанието на всяка една паралелка 8 клас и установих, че учителите по мат и БЕЛ са двама за випуска, разпределени паралелки. значи преподавателите на географската и други 3-4 паралелки са еднакви, т.е. на изхода (ДЗИ) нивото би трябвало да е сходно на тази и другите паралелки.

слънчевата, не те разбирам, в другите гимназии часовете са по малко от 7-8 на ден ли?

грийн доун, практически това, че балът за тази паралелка е по-нисък от за другите, означава, че децата се представят по-слабо на изпита по география ли?

един лаишки въпрос: в баловете (тези от руо) включват ли и специализираният изпит?

Последна редакция: вт, 16 фев 2021, 14:43 от arino

# 296
  • София
НГДЕК не излиза в справката за баловете. За НПМГ-да.

# 297
  • София
arino, не бих казала, че децата се представят по-слабо на кой да е от допълнителните изпити за НПМГ. Просто изпитите са различни спрямо стандартното на НВО, където от година на година трудността пада, за да отчитат уж по-добри резултати. Дори точкуването е различно. По физика например последните две задачи са 40%...
За изпита по биология например съм чувала, че става все по-труден, защото има много кандидати и искат да отсеят наистина тези с интерес.

# 298
много благодаря на всички, стана ми горе долу ясно... по принцип мечтата на младежа е астрономия, от там физика ... но не ми е много ясно, ако го приемат с география как ще кара 8 клас и ще се прехвърли в 9 ти физика, няма ли да е изпуснал материал и как ще догони другите деца ...

# 299
  • София
А защо не си кандидатства директно физика?

Общи условия

Активация на акаунт