Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА- какво се случва реално? 9- ма тема

• 55 104
  • 831
  •   1
Отговори
# 675
Нещата, които ви притесняват са си стандартни "на зелено".
Имайте предвид, че забавяне със актуването ще има със сигурност (не по вина на Явор), от там и те се застраховат със сроковете.

Относно неустойките за забавяне. Зависи от причините.
Миналата година хората не можеха да си дойдат от чужбина да подпишат пред нотариус, и не мисля, че са им търсили неустойка за забавянето. Пандемия.

Аз искам да се оплача от цените за доплащане за дограма. Обявиха доста завишени цени, и то само за смяна на стъклопакета с троен. Ако исках повече изгъзици, сигурно щях да си платя цялата дограма, уж вече платена веднъж.
Надявах се, че Явор този път са си взели сериозен партньор за дограмата, но се оказа, че са някакви печалбари. Дано си изпълнят задачата качествено, защото няма да ги оставя да спят и ще им стане тъжно, ако един джам не е както трябва да бъде.

# 676
  • Варна
Не може да се спори за това, че договорите на Явор за железни и изглеждат все едно пазят само техния интерес.
Но пък явно им е все тая. Виждат, че сградите им се продават на тъмно зелено и общо взето си правят каквото искат. Объркана квадратура - а, не е проблем, може са ви върнем парите, друг ще купи този апартамент. Закъсняваме с издаването на обекта - а, прочети си договора, там пише колко забавяне може да има. Закъсняваш с вноска - ооо, солена глоба за теб уважаеми купувачо. И те така... Но пък никой не е задължил другиго да си купува жилище от тях.

# 677
  • Варна
Нормално за големи обекти всичко да е по калъп. Няма как за някой да се правят компромиси защото тръгне ли тенденцията няма спиране, а и като цяло и една промяна е трудоемка. Аз съм купувач и знам, че съм коректен, вероятно всеки така си мисли обаче народа е с отчайваща култура и морал тези дни.

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 15:42 от bubanka

# 678
Нормално за големи обекти всичко да е по калъп. Няма как за някой да се правят компромиси защото тръгне ли тенденцията няма спиране, а и като цяло и една промяна е трудоемка. Аз съм купувач и знам, че съм коректен, вероятно всеки така си мисли обаче народа е с отчайваща култура и морал тези дни.

Да, точно, защото има всякакви хора, трябва договора да защитава продавача. Но като цяло не знаех дали има и някакви клаузи, на които имаш право да не се съгласиш и въпреки това да се сключи сделка. Щом всичко е стандартно тогава няма какво повече да коментираме Blush

Извинявам се, ако изместихме темата прекалено много.

# 679
Моят съвет към тези,които имат някакви притеснения относно предварителните договори,е да отидат на една консултация при адвокат,специалист по имотни дела.Вярно,струва едни 150-200 лв,но има много добри юристи,тясно специализирани в такива договори.Аз така постъпих,имах възражения в една от клаузите за неустойките за актуването,по съвет на адвокатката се договорих с инвеститора за промяна.Чак след промените,си подписах предварителния.Специалистът може да погледне и досиетата на инвеститорите,защото(примерно)при по-малки фирми и лица,е добре,дори задължително човек да проследи дали нямат запор на сметки,не са в развод,задължения към държавата и т.н.
Хубаво е при неизвестни или не добре представени на варненския имотен пазар лица,да се видят и факти за други завършени от тях сгради в други населени места-дали си са си спазвали срокове,дали им са изрядни официалните документа и тем подобни(ако има такива). Адвокатите си имат начини да си проверят всичко легално и бързо,без много истерия и главоблъсканици.
По-добре човек да е малко съмнителен,преди да подпише каквото и да е,дори договор за капаро/предварителен,най-малкото не си купува хляб или сирене от магазина,а скъпо струващ имот. Simple Smile

# 680
Интересна работа, няколко приятели се оплакват около мен, че са им освободили апартаментите и сега не могат да си намерят хора на кого да ги отдадат вече 3 месеца даже с намален наем

# 681
  • Варна
Ами добре е тези приятели да споделят какви са им имотите, къде, за какъв наем ги отдават, в какво състояние и какви действия предприемат. Също така дали има запитвания и от кого и тогава можем да си направим съответните изводи. Мина времето когато ако даваш под наем информираш съседи и лелката дето чисти входа и те сами идват при теб.

# 682
От наеми не се печели вече както преди години.

# 683
Нещата, които ви притесняват са си стандартни "на зелено".
Имайте предвид, че забавяне със актуването ще има със сигурност (не по вина на Явор), от там и те се застраховат със сроковете.

Относно неустойките за забавяне. Зависи от причините.
Миналата година хората не можеха да си дойдат от чужбина да подпишат пред нотариус, и не мисля, че са им търсили неустойка за забавянето. Пандемия.

Аз искам да се оплача от цените за доплащане за дограма. Обявиха доста завишени цени, и то само за смяна на стъклопакета с троен. Ако исках повече изгъзици, сигурно щях да си платя цялата дограма, уж вече платена веднъж.
Надявах се, че Явор този път са си взели сериозен партньор за дограмата, но се оказа, че са някакви печалбари. Дано си изпълнят задачата качествено, защото няма да ги оставя да спят и ще им стане тъжно, ако един джам не е както трябва да бъде.

С изключението на блока им Кипарис, беше ясно от обявените спецификации, че заложените дограми са по-скоро към бюджетния клас - дограма с дебелина 76мм, общо взето подходяща за стълбище / общи части, но не и за крайна стена. Очакваше се, че ще се възползват от това.

# 684
Мина времето когато ако даваш под наем информираш съседи и лелката дето чисти входа и те сами идват при теб.

Предимно пускат обяви и използват групите за Варна в facebook но ще им предам да използват и стария метод който спомена, че е отминало времето но може и да даде резултат Wink

# 685
  • ВАРНА
Точно...доста бабки дават квартири по морето с обяви във фейсбук - лично пуснати от тях...шашнах се това лято че с фейсбук боравят вече доста бабички на по 65+.

# 686
  • Варна
Никакъв резултат няма да даде. Трябва да се ползват сайтовете за обяви и FB групите основно, евентуално да се работи и с агенция. Ако имаш повече обекти - задължително сайтче и база данни с потенциални клиенти. Много е важно как е описана обявата и какви снимки са сложени, адекватна ли е цената, какво е обзавеждането и самите имоти. Ако блока има табло, може и там да се сложи - те някои примерно съседи като знаят и видят може да предадат на познати. Абе като цяло винаги има едни хора дето правят пари винаги, и едни дето чакат и лапат мухи. И ще дам пример от преди 20 години. Магазин в хотел в курорт. Минавам аз младо студентче и си говоря със наемателката. Казвам и сложи поне да се знае цени, това онова...а, не...който го интересувало щял да пита. И те така сме, ненаучени как да си продаваме нещата.

И като цяло според мен трябва да се работи с база данни, не да чакаш като се освободи и да търсиш, а да имаш списък с хора, които са имали интерес.

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 12:04 от Penkoman

# 687
А и много имоти вече се дават под наем. И наемателите са с претенции, искат всичко да е ново .

# 688
  • Варна
Предлагането надвишава търсенето. Имотът се амортизира и при перфектни наематели. Наемът не е печалба, а вид бонус.

Последна редакция: пн, 18 яну 2021, 19:07 от Viviana91

# 689
  • ВАРНА
И наемателите са с претенции, искат всичко да е ново .

Нормално...попадам всеки път на обяви в елитни квартали като Чайка със соц обзавеждане от дълбокия соц.

Общи условия

Активация на акаунт