Проблеми с фаворитизиране на деца, пренесено на внуци

• 15 687
  • 333
  •   1
Отговори
# 120
Да, още в заглавието.

# 121
Но ще продължи да пресмята пропуснатите ползи всеки път, когато нещо я провокира.

Аз направо ѝ съчувствам. И я съжалявам.
Сигурно е голям шок да се омъжиш за чужденец от заможно семейство, вярвайки, че печелиш шестица от тотото, а впоследствие се окаже, че заможните родители не са склонни да делят авоарите си със снахата и че младото семейство ще трябва да се стяга в кръста и да работи, ако иска да живее нашироко...
Гадно е, нали? Голяма прецаквация...

# 122
Не знам тази дама, конкретно, дали си е правила предварително сметки за чужда финансова помощ, затова и не я съдя в това отношение, но знам достатъчно реални български случаи на хора, попаднали в такова положение.
Нормално е, до един се дразнят, когато намерят разлика в отношението, дори и да не е финансова, а просто като внимание и поведение спрямо децата - поздравления, символични жестове, помощ за гледане на децата и в домакинството, дори обръщения към тях и начина, по който се говори с тях, проява на интерес към проблеми и постижения, отправяни похвали и критики. Разликата може да се изрази по много различни начини и реални случаи - купища. оито винаги и неминуемо след това си водят до проблеми.
Финансовата подкрепа е само един от видовете проявления. Тя пише за снимки на децата, за липса на съпричастност към проблема със забременяването, за липса на картичка на сватбата дори /това ако е финансова претенция пък.../, несъобразяване с вкусовите хранителни предпочитания на бременната снаха. Просто е дала различни примери, които, според нея, показват разлика в отношението и точно това е нещото, което я дразни.
Темата е изкривена още в самото начало с поставяне на акцент върху финансовите отношения и виждания за претенции на авторката само в такава насока. Не това е същественото в нея, обаче.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 19:52 от Judy

# 123
  • София
Елеонора, а може би всяко зло за добро - не се занимавай с родителите му - те са такива ,каквито са и няма да се променят. Вие нали сте отделно с мъжа ти, имате какво да градите и за какво да мислите. Колкото по-малко засягаш темата с родителите и брат му, снимките и парите, толкова по-щастливо ще живеете с мъжа ти. Родното му семейство е такова, но за щастие не си длъжна да живееш с тях под един покрив. Не казвам, че е лесно, не казвам да махнеш с ръка, а да оставиш нещата такива, каквито са и да гледаш по-важното - своето си семейство. Живи и здрави, всичко ще си направите сами, не си заслужава да си тровиш нервите с тези хора, все пак не са твоите родители.

# 124
Ама вие пропускате нещо. Тези хора имат две деца. И вече имат поне един внук. Авторката открито се дразни, че се поддържат изобщо някакви отношения с втория син и внука, пише го - обръщали му внимание, давали му пари, ходел им на гости. Пак авторката казва, че е расла в стиснато семейство. За нея е важно даването в материалната му част и липсата му я потриса.
Хората няма да скъсат връзка с втория син и внука си и дас пренасочат финансовия поток, щото снахата от България е правила ин витро.

# 125
Не намирам, че се дразни от това, че "се поддържат изобщо някакви отношения с втория син и внука" /няма нормален човек, който да се дразни от такова нещо/, а точно от различното отношение, както е посочила още в заглавието и както е писала в поста си. И тя не е искала тази връзка да се прекъсва. Не намирам основания за такова твърдение.
Не е нужно да се изкривява темата по такъв начин. Нито тя има полза от това, нито някой друг. Много теми се изострят тук и стигат до ключ именно поради тази причина. А това е излишно натоварване.

# 126
Авторката иска да й дадат пари - пише го точно в първия пост, както и се е оплакала, че не й дават. Оплаква се от отношенията, които се поддържат с другия син и че той им се довлякъл с детето си за уикенда.
Аз пак ще питам къде е жената на другия син и майка на детето му, внука на свекърите. Не е споменато за нея. Защо другият син се влачи само с детето, без жена си?

# 127
Много еднопластово и еднопосочно гледате на проблема. Заключенията му за неговата същност затова не са и точни и то въз основа на само един пост, в който не пише точно това, което твърдите тук. Затова и реалното му обсъждане в темата е почти никакво.
Защо считате, че "иска да й дават пари"?
На мен не ми звучи така, а по-скоро защо има за единия, а не за другия син, което доста измества плоскостта и на въпроса и на разсъжденията по него.
Ако има въпроси към авторката за доизясняване на ситуацията - питайте я. Вероятно ще отговори ако и когато се включи. На тях друг не може да отговори. А лично аз се въздържам от свободни съчинения. Ограничавам се до темата така, както е повдигната от нейния автор.

# 128
"Проблеми със забременяването" задължително ли е равно на инвитро?

За да има снимки, снимки трябва да се направят, дадат, изпратят.
Поздравителни картички за сватба в Холандия може да няма традиция да се връчват. Или не е имало преди 20-30 години, когато свекърите са били млади.
Подарък са им казали да си изберат, ще им вземат, каквото поискат. Защо не са избрали досега? Или и там пари се чакат.
Явно хората не одобряват даването на пари. Не било лично, според тях. Искат подарък. Който дава парите, той поръчва музиката, нали знаете!
Несъобразяване с бременната жена за храната е неприятно. Ако са знаели, че е бременна? И ако са ги очаквали да дойдат.

Аз самата доста съм се обиждала и патила от нееднаквото отношение на моите свекъри, така че по принцип я разбирам. Само че дяволът е в детайлите, както се казва, а нейните детайли са доста дребнави и меркантилни.

Цитат на:  link=topic=1249051.msg41337690#msg41337690 date=1599326495
... Защо считате, че "иска да й дават пари"?
Ами защото точно това иска, Judy! И си го казва ясно и категорично. Не иска подарък за бебето, иска пари. При това 180 евро й се виждат малко. Богати били, гледали себе си, ерго, повече трябва да дадат...
И това при положение, че тя самата си казва, че е от стиснато семейство, което явно нищо не дава!?
Е, какви са тези претенции към парите на хората. И как да си ги харчат и разпределят!

За брата някак междудругото се спомена, че детето било болно? Не става ясно дали в момента или по принцип? Ако е нещо сериозно, съвсем естествено е хората да мислят това дете, не още нероден Петко.

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 20:41 от птица

# 129
Много еднопластово и еднопосочно гледате на проблема.
Напротив. Еднопластово е да жалим авторката. Всъщност има пласт родители с две деца, има пласт друго внуче, болно, има пласт помагат ни с физическа работа.
На авторката пластовете сме ги изброили по няколко пъти. При така зададената тема на мен ми звучи единствено на ограничена селска мома, която е видяла шанс в живота с чужденец, но носи най-гадните антиценности в душата си.
Ако има някакви други пластове, които показват, че свекърите хич не ги е еня, покажи ми ги. Дотука няма.
Впрочем птица много добре посочи проблема с храната и отношението. Значи идва едното ти дете с внука за уикенда и ти приготвяш храна като за тях. Другото ти дете със снахата идва на гости в същия период, но е за много кратко и се оказва, че снахата не го яде готвеното за първото дете и внучето и се ядосва, че са ти дошли на гости. И ти излизаш крива за манджата и гостуването. Кажи, честно, нормално ли ти звучи?

Последна редакция: сб, 05 сеп 2020, 21:30 от Анонимен

# 130
Проблемът е, че когато приключат отношенията на мъжа с жената, тя престава да бъде човек. Тя цял живот ще има задължение да се грижи за общото им дете, а на нея никой няма да помогне. Да се оправя, нека се бъхти, да се мъчи, да живее на улицата, няма проблеми... Да си я гледат родителите й, барабар с внучето. А това, че твоят син се е възползвал от възможността тя да му роди дете и да се грижи за него нищо не значи. Чужда била, ама внучето не е чуждо... Ми не става така. Не може просто да я изгониш и да си измиеш ръцете, все едно не е съществувала, а внукът е паднал от небето и се гледа сам. Ще трябва да се инвестира в тази жена и занапред.
Значи, ако самите жени си позволяваме да се унижаваме по този начин, нямаме право да се обиждаме ако гледат на нас само като утроби, от които да се възползват и да си получим съответното отношение. Толкова е отвратително това, което си написала, че не знам сериозно ли е или аз не разбирам шегата.

Ако се озовеш на улицата с 800 лв. заплата и малолетно дете, пак ли ще си толкова горда? Значи си съгласна един мъж да те обзаведе с дете за цял живот и после отговорността да е само твоя? Той няма никакви ангажименти към вас? Хм...

# 131
  • София /Абсурдистан
Никъде не е казано, че живота е справедлив.
Не е хубаво да се гледа в чуждата паничка.
Авторката изчезна.

# 132
Като не можеш да гледаш дете или си стоиш до мъжа,или си оставаш детето баща му да го гледа или се прибираш при родителите си.Ако искаш да ти се плаща за това,че си родила детето, казваш си цената и се отказваш от детето.Затова е хубаво родителите да си подсигуряват децата поне с жилище за да са независими от чужди хора.Това е задължение на родителите ти,а не на чуждите хора,това, че е си се оженила не означава,че са те осиновили.Мъжът ти е длъжен да те издържа докато си му жена.

# 133
Много еднопластово и еднопосочно гледате на проблема.
Напротив. Еднопластово е да жалим авторката. ...

Това не е направено по темата. Напротив, поради едностранчивия прочит на единствения й пост тя биде охулена за неща, които не е споменавала.
Но не ми се губи време да повтарям вече написано.

Цитат
На авторката пластовете сме ги изброили по няколко пъти.
Няма как ги разберете, при наличието на един пост по темата и липса на други в този форум.
Но когато човек си пада по съчиненията и раздаване на квалификации с лека ръка, е лесно да измисли всичко, което му пасва.
Тук, както писах, не участвам. Подобен драматизъм не ми е на сърце изобщо.

Очаквам тя да се включи отново и да поясни ситуацията или свои разсъждения по нея, ако желае, разбира се.

# 134
Мъжът не е длъжен да издържа жена си. Що за допотопни разсъждения? Родителите са длъжни да издържат децата си до определена възраст. И толкова.

Общи условия

Активация на акаунт