Проблеми с фаворитизиране на деца, пренесено на внуци

• 15 682
  • 333
  •   1
Отговори
# 135
  • София
за мъжа разбрахме, а жената какво не е длъжна?

# 136
Задължения има само към децата до 18 и към домашни любимци. А и законови, и финансови. Поне в цивилизования свят.

# 137
Няма как ги разберете, при наличието на един пост по темата и липса на други в този форум.
Но когато човек си пада по съчиненията и раздаване на квалификации с лека ръка, е лесно да измисли всичко, което му пасва.
Тук, както писах, не участвам. Подобен драматизъм не ми е на сърце изобщо.
На мен също не ми е по сърце драматизъм от типа за моето мнение един пост стига, за твоето - не, затова и неколкократно, а и не само аз, посочихме какво е написала самата авторка. Да се пише, че тя била наранена от отношение, което не е описано, а да се прескача това, което е описано, си е съчиняване. Никъде в поста на авторката не е изрично описано лошо отношение и неглижиране от страна на свекърите. Нали правим разлика между изначално лошо отношение, което е обществено неприето, и нереализираните очаквания на един човек?

# 138
Има несъответствие между заглавието на темата и съдържанието й. Така поставена както е в заглавието е едно и е неприятно, да. Аз съм го изпитала на гърба си и мога да съчувствам безкрайно. Няма какво да се направи освен да се приеме и човек да си построи живота около факта, че е изтеглил късата клечка и родителите му са пристрастни и го демонстрират. На 15-16 години си е драма, но в една по-зряла възраст вече човек би следвало да е осъзнал, че животът е несправедлив и не предлага блага поравно на всекиму. И че основно е кой каквото си изработи/направи/постигне сам. Не само материално.

Съдържанието на първия й пост е изцяло с акцент върху това как свекърите имат пари, а не й дават. Дадени са примери и с конкретни суми, брои им почивките и й се зловиди в каква къща живеели, а на нея видиш ли не давали. И то пари не й давали точно. Другото не се цени. Нагъл пост, просташки бих казала. Пост на типична използвачка, чиито сметки са излезли криви. Ако беше малко по-умна щеше да е разбрала, че на запад това припадане по внуците и дундуркане на децата до 70 години го няма и възрастните хора -  и мъже и жени се справят с живота самостоятелно.

Това дразни в темата, която в никакъв случай не е за фаворизирането на едно дете пред друго. Много по-елементарна е.

# 139
  • някъде в орбита...
Нормално е, до един се дразнят, когато намерят разлика в отношението, дори и да не е финансова, а просто като внимание и поведение спрямо децата...
Не че нещо, ама "децата" щом нямат проблеми с отношението, тя какво се кокошини? И както и да се завърти ситуацията, тя очаква неща от сватовете, дето не знам защо очаква - ситуацията е каквато е от преди нейната поява, и не е много ясно защо я изненадва, или ако не я - защо се е наместила там щом не й понася...

# 140
А аз те разбирам и ти съчувствам. Позната ми е ситуацията, изпитала съм я в по-тежък вариант, нищо не можеш да направиш, няма да се променят твоите свекъри. За всички, които те нападат: много интересно как така се оказахте с по един поне апартамент, придобит или подарен от родителите ви преди брака или лично ваш (още на 18) и давате съвети от рода на "стягай се и т.н."?!   Хайде стига! Между другото, столчето е страхотен и скъп подарък! Радвай му се! Моите свекъри (с големи възможности) ми подариха старите бебешки дрехи на мъжа ми като се роди детето (тогава той беше на 30 год). Той се е родил недоносен и не ги използвах, за щастие, а и бяха на петна и в кашони стояли десетилетия! Просто ги хвърлих.

# 141
Първо, не вярвам написаното да е цялата истина, по-скоро е пречупено през нейния интерес и вижда само несправедливо отношение. Възможно е родителите да помагат по различен начин на децата си. На едно в образованието, на другото в жилището и т.н. Не може точно да се сравнява помощ. А и с тоя сметкаджийски манталитет, все нещо няма да е получила...
Второ, кой е казал, че родителите като имат, непременно трябва да дават. Предполагам при нужда не биха оставили децата си да страдат.
Трето, има един тип хора, които все искат и не им стига.

# 142
За мен темата е многопластова и първото  ми интуитивно впечатление беше, че авторката се е омъжила, заради богатите свекъри със скъпа къща, които я разчароват, защото не й отделят от благинките. Авторке, нямаш нито морално, нито законно право за претенции върху техните доходи и колкото по- рано го осъзнаеш, толкова повече неприятности ще си спестиш.
По отношение на разделянето на децата, мисля, че е груба грешка, която е най- вече във вреда на самите деца, защото създава скрити или явни конфликти между тях.
От гледна точка на свекърите си мисля, че ако някоя снаха започне да прави разчет на начина, по който си харчим парите, то определено присъствието й в живота ни няма да е най- щастливото за нас събитие. Надявам се да сме си възпитали децата по начин, който да ги кара да избягват хора с подобен манталитет.
Самата аз не съм искала или очаквала, в материален план, каквото и да било нито от родители, нито от свекъри и всеки един подарък го приемам с благодарност. Същото важи и за мъжа ми. В следствие на това имаме много културни и смея да твърдя, добри, отношения, в които никой не си позволява намеса в нашия живот.

# 143
Да не се окаже, че има делене само на снахите и авторката просто е била приета като меркантилна и невъзпитана. Те искат пари, свекърите обясняват, че не са ок с това, тя обидена и продължава да чопли как те имали много, а не давали.

# 144
  • София
Написаното от авторката е много емоционално, но тя до голяма степен описва нещата, които са били от доста време, още преди нейното появяване. Тя може да е каквато си иска, но явно стиснатостта и деленето на децата в родните семейства е едно от нещата, което е сближило двамата. Естествено е при такава история тя да проявява нетърпимост и яд.  Има неща, които човек трябва да е много сляп или роднина, за да не ги забелязва.

# 145
  • Варна
Ами тогава да погледнем от друга страна и да й обясним как се опитва да се бърка в чуждо семейство и да намества техните отношения. Не би се зарадвала, ако е обратния вариант, предполагам - те да се бъркат в нейното.

# 146
т.е. имаме поредната история на снаха, която е решена да промени свекърите по свой модел? Това не харесвала, онова не харесвала... Ами явно и те не я харесват. Квит са. Само дето те имат пари, а тя иска пари от тях, единствената разлика.

# 147
  • София
Тя вече е част от разширеното семейство, не е просто гадже, което остава да спи по една вечер и си тръгва. От нейна гледна точка, тя се бори за това нейното семейство и нейното дете да получат уважение и помощ, каквато получават и другите млади. Явно няма да я получи, но да я обвинявате, че правела сметка на чуждите пари и семейство някак не върви. Това са вечни проблеми, при които повечето хора реагират по сходен начин.

# 148
  • Варна
По същата логика, Анди, свекървата може да реши, че вече е част от разширеното семейство и да започне да се бърка, нали? То не случайно поредицата свекървенски теми върви с пълна пара.

Никаква част не е. За тях ще си остане чужда. Има си свое семейство - мъжа си и бъдещото си дете. Да си гледа тях.

# 149
  • София
Те се бъркат, дори когато не се бъркат. Ето, разделят синовете си и така разделят и двата клона на рода. Всяко делене на децата е бомба със закъснител и се отразява на следващите поколения. Обаче хората не можеш да ги накараш да бъдат по-морални и по-отговорни, отколкото ги напъва отвътре. Крушката си има опашка, затова трябва като се жени някой, да гледа що за човек си взема, защото не се жени само за мъжа си/жена си, а и за неговата рода.
Ние като умни и успешни си мислим, че всичко се ограничава в младото семейство. На практика не е така, защото всеки е продукт на семейството и рода си и пренася всичко в собственото си семейство, което създава. Най-малкото в един момент се раждат внуци, които са част и от двете роди и бабите и дядовците оказват влияние през родителите или пряко - ако родителите не обичат едните баби и дядовци, те няма да дават и внуците. Няма независимо малко семейство.

Общи условия

Активация на акаунт