Дистанционно обучение за учениците-Teмa 7

• 32 199
  • 801
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Не мога да си обясня, как тези родители които си изпращат децата болни могат спокойно да си ходят на работа. Имахме подобен родител в детската градина. Винаги детето беше с алергия, да не споменавам за варицелата (че бяха алергични пъпки). А колко деца след това са влизали в болница с пневмония от това "здраво" дете. В случая един родител не може да си вземе болничен за да го гледа (защото трябват пари и трябва да се работи), ама се налага 24 други да си вземат за да си гледат децата. И точно тези родители са с капризите. Ако случайно някое детенце кихне и се стига до директора, че видиш ли другите си пускат децата болни на детска или училище.

Да ти кажа честно, и аз се чудя, ама май вече не се чудя как могат спокойно да работят, когато знят, че детето болно или е тръгнало да се разболява. Аз съм от майките-орлици, които първо разчитат на себе си по отношение на здравето на детето - като видя, че нещо "тръгва", съм все нащрек, а ако вече има някакви симптоми, които не се знае накъде ще поемат, предприемам всички възможни мерки, за да не се влошат нещата и да не стигнем до лекар, че ще лепнем още инфекции там. Изобщо не мога да си помисля, че  ще оставя болно дете на градина и ще отида на работа, пък ако ще шефът да иска да ме уволни. Ми, да ми крещи колкото си ще - виждам, че на него не му пука. Хубаво, ама на мен ми пука.  Представям си и детето колко добре ще се чувства, макар че често децата с 38 изобщо не усещат температурата, но пък тогава стават хиперактивни. Болното дете си е болно дете - то се нуждае от грижи на родителите, баби и дядовци, а не на чуждите хора, които имат още 20 деца, за които отговарят. Не може все до болното дете да са залепени и да го проверяват, нали и за другите деца трябва да се погрижат.

Дидия, ти можеш да защитаваш само своята градина, но не и чуждите. При вас филтърът може да работи, може и родителите да са суперсъвестни, но прекрасно знаеш, че нещата няма как да са навсякъде тата. Човешкият фактор винаги има значение.
И не всявам нищо, не ме обвинявай за възприятията си и интерпретациите си. Разбирам, че си пряко засегната и си много чувствителна по темата. Ще поживеем - ще видим. Аз имам своите очаквания - ти имаш твоите. Много бих се радвала да излезеш права и всичко по градините да остане спокойно.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 17:07 от Andariel

# 241
  • Варна
Аз доколкото разбирам би трябвало да имаме право да подадем заявление за новата форма дори и да не сме подали предварителното, все пак така е редно предвид, че нормативната база тепърва ще се приема и обнародва и с такова впечатление останах, четейки в групата във фб.

# 242
За Южна България за такъв център е определена ОМГ "Акад. Кирил Попов" в Пловдив. Друг не съм разбрала да има.
Те ще покриват ли и начален курс, понеже нямат такива учители?

# 243
Когато детето ми не се чувства добре си оставам с него вкъщи.Не мога да разчитам нито на учителя,нито на медицинската сестра в училището.Те не са длъжни да стоят до болно дете.Това е училище не медицински център.

# 244
  • Бургас
В последните няколко дни чух от три независими източника, че училището няма да е дълго време присъствено. Октомври ще преминем всички на ДО. Това вече го твърдят и учителки. Доколко тези слухове са верни? Дали в училищата знаят нещо повече, което не се съобщава? Или са поредните спекулации.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 19:18 от Irene Adler

# 245
  • София
На родителската ни среща са казали, че може още от 1 октомври да започне онлайн обучението, максимум от 20...

# 246
И при нас 1.10 се спряга...

# 247
  • София
Да не би да имат предвид, че тези, които изберат ДО (или както там го кръстиха сега), то ще започне от някой октомври, а не че всички ще минат на ДО? Все пак трябва време тези училища-гнезда (как са ги кръстили не знам) да се организират и да заработят, най-малкото трябва да сформират нещо като класове и график. Не зная, просто разсъждавам.

# 248
  • Майничка
...Доколко тези слухове са верни? Дали в училищата знаят нещо повече, което не се съобщава? Или са поредните спекулации.

Никой нищо не знае, но натискът да са подготвени материали и протокол и за тако, и за вако, е толкова голям, че някои хора решават, че е сигурно.

# 249
1. октомври го срещнах няколко пъти като евентуална най-ранна дата за стартиране на обучението в електронна среда от разстояние на ученици в дневна форма, които са подали съответното заявление ( а за тези по желание - и получили разрешение от РУО).
Sparkles, към момента няма публикуван официален списък, но министърът на образованието няколко пъти в свои интервюта ( а може и да е било едно интервю, мултиплицирано от множество медии), спомена за 15-20 училища центрове. В текста, който е гласуван, е записано че, когато училището не може да осигури провеждането на дистанционни учебни часове, възможности за обучение от разстояние в електронна среда, могат да се предоставят от друго, определено от РУО училище, което предлага такова обучение или организира дистанционна форма на обучение.
Като се има предвид, че РУО са повече от 20 и че няма как едно училище център да покрие нуждите на ученици от различните етапи на образование и видове училища, възможно е центровете да са повече, освен ако въпросният център не се ангажира с организацията и техническото осигуряване на процеса, а в преподаването се включат учители от различни училища.
Допълвам с малко информация. В момента се работи върху създаването  информационна база данни за „заместващи учители“ към регионалните управления на образованието.  От МОН е създаден линк с формуляр за регистрация на желаещите да се включат в базата от „заместващи учители“, педагогически специалисти, специалисти и студенти. В информационната база могат да се регистрират:
- Специалисти с вече придобита професионална квалификация „учител“ и „учител по …“ (учебен предмет);
- Студенти в последната година от обучението си за придобиване на образователно-квалификационна степен (ОКС) „бакалавър“ или „магистър“ от професионална направление „Педагогика“ или „Педагогика на обучението по …“;
- Студенти или представители на бизнеса, които се обучават или притежават образователно-квалификационна степен (ОКС) „бакалавър“ или „магистър“ по специалности от област на висшето образование според Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления, утвърдени от Министерски съвет с Постановление №125 от 24.06.2002 г., които съответстват на учебните предмети и/или модули.
На сайта на МОН са публикувани указания от главния държавен здравен инспектор до директорите на РЗИ. Предвидено е ежедневно поименно отчитане на отсъстващите ученици по паралелки и учители по причини с насоченост към отсъствия по медицински причини, свързани с поява на симптоми за COVID-19, като информацията ще се съхранява в училищата, а веднъж седмично училището трябва да подава информация към РЗИ. РУО - София вече публикуваха таблицата, която ще се попълва.

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 18:01 от Анонимен

# 250
  • София
Ето една декларация , която искат да подпишеме.
Законно ли е ?

едит : според класната " е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО "

Последна редакция: пт, 11 сеп 2020, 19:10 от Tatko-Vrab4o

# 251
  • Бургас
Аз не мисля, че е задължителна.
Много мразя, като ме лъжат, че нещо е задължително, а то не е. Много пъти съм ги улавяла в такива лъжи.

# 252
  • София
И аз нямам намерение да подписвам глупост в стил : "ние осигуряваме безопасна и хигиенична среда, но не носим отговорност - така че подпишете ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !"
Но питам за законността, за да подам сигнал , при липсата на такова законно основание.

# 253
За това на РС нищо не подписах. Взех вкимки бумаги първо да се запозная с тях. И евентуално после да ги подпиша ако преценя.

Първо не ме информира за мерките класната. Попитах за дезинфекцията - наистина ли всеки ден ще правят. Попитах за сапуните в тоалетните. Въртене на очи и досада по лицето ..това получих.
Е...няма да подпиша бумагите. Ще въртя и аз очи в ответ.

Яко ми е писнало. Яко.

# 254
  • София
Добре , обаче по този начин поставено - в петък , късен след обед - реално ни притискат! Във вторник децата трябва да са на училище, няма утвърден механизъм все още по който да се обучават в електронна среда ??
Единствената алтернатива , която остава е индивидуално обучение, ако не се "окаже случайно" , че и за нея сроковете са изтекли ...

Общи условия

Активация на акаунт