Операция на щитовидна жлеза -18

• 59 811
  • 795
  •   3
Отговори
# 390
Аз се изкъпах след изписването в нас т.е след 7дни, с водоустойчива лепенка.А няма ли вторичен преглед?

# 391
Не са ми казвали за вторичен преглед. Може би, защото не съм от града, в който беше извършена операцията. На изписването ми беше казано, че раната е спокойна и няма нищо притеснително.

Аз съм с премахната жлеза, още съм на старата доза Л-тироксин, докато се срещна с ендо-то, което отсъства. От болницата ми изписаха и калций + витамин Д - 1 опаковка, повече не било нужно.

# 392
Според мен не зависи от града, а е задължително.Така ще видят всичко след определено време и ще обсъдите.

# 393
След операция в рамките на месец ви се ПОЛАГА. Но ако сте от друг град, разбирам, че логистично е трудно. Ако в някакъв момент нещо Ви притеснява - във всяка поликлиника има хирург, който би могъл да погледне дали не забира (евентуално, не казвам, че нещо такова става, просто идея Ви давам, ако сте неспокойна).

# 394
  • БУРГАС
Здравейте, пиша за първи път. На майка ми и е отстранена щитовидната жлеза преди 10 год. Тогава лекарят каза, че е изрязвал много покрай гласните струни, за да изчисти всичко и може да не може да говори. Диагнозата беше папиларен карцином. След това имаше две йодотерапии. От тогава пие Л-тироксин 150. Последно ТСХ - 0,01. От много време като се замори или пък вечер докато спи все едно и спира въздуха и се задушава, усеща сърцебиене, облива я студена пот, а пулс и кръвното в този момент са добре. В последно време това взе да се случва доста често. Посетихме кардиолог- уж няма проблем, посетихме ендокринолог- намалиха и дозата. Минаха 25 дни от тогава, но задушаването продължава. Какъв съвет може да ми дадете… какъв лекар да търсим и къде може да грешим. При отстраняване на щитовидната жлеза, отстранява ли се и паращитовидната и може ли това да е..?
 Пие само Л-тироксин и хапчета за кръвно. Благодаря предварително.

# 395
УНГ за види при преглед как са гласните връзки. Аз самата започнах да изпитвам такова съмнение тези дни дали всичко е ок, няколко години след операцията, с подобни макар и по-леки симптоми нощем след като бях натоварила онзи ден гласа си. И днес съм на УНГ...

# 396
Здравейте, пиша за първи път. На майка ми и е отстранена щитовидната жлеза преди 10 год. Тогава лекарят каза, че е изрязвал много покрай гласните струни, за да изчисти всичко и може да не може да говори. Диагнозата беше папиларен карцином. След това имаше две йодотерапии. От тогава пие Л-тироксин 150. Последно ТСХ - 0,01. От много време като се замори или пък вечер докато спи все едно и спира въздуха и се задушава, усеща сърцебиене, облива я студена пот, а пулс и кръвното в този момент са добре. В последно време това взе да се случва доста често. Посетихме кардиолог- уж няма проблем, посетихме ендокринолог- намалиха и дозата. Минаха 25 дни от тогава, но задушаването продължава. Какъв съвет може да ми дадете… какъв лекар да търсим и къде може да грешим. При отстраняване на щитовидната жлеза, отстранява ли се и паращитовидната и може ли това да е..?
Нормално да е така след като тсх е 0,01 , вероятно и фт4 и фт3 са високи и е в хиперфункция, след като намали дозата на хормона всичко ще се регулира. И аз съм оперирана и нямам жлеза, но държа хормоните оптимални и нямам проблем. И на мен ми е падало тсх и получавам сърцебиене и всички други симптоми които изброихте. Така че корекция на дозата, изследване на хормони и ще се нормализират нещата. Тсх пускаите с фт4 за да се прецени по точно. Хубав ден!

# 397
  • БУРГАС
Нормално да е така след като тсх е 0,01 , вероятно и фт4 и фт3 са високи и е в хиперфункция, след като намали дозата на хормона всичко ще се регулира. И аз съм оперирана и нямам жлеза, но държа хормоните оптимални и нямам проблем. И на мен ми е падало тсх и получавам сърцебиене и всички други симптоми които изброихте. Така че корекция на дозата, изследване на хормони и ще се нормализират нещата. Тсх пускаите с фт4 за да се прецени по точно. Хубав ден!
Благодаря, а колко трябва да оптимално ТСХ за да се чувства добре?
В момента е 0,41, след намалена доза на 100, но пак се чувства така.
Калция е 2,16 при норма 2,20-2,55, не знам може ли това да има отношение ..

Последна редакция: пн, 20 сеп 2021, 13:15 от Spaidyr_

# 398
Благодаря, а колко трябва да оптимално ТСХ за да се чувства добре?
В момента е 0,41, след намалена доза на 100, но пак се чувства така.
Калция е 2,16 при норма 2,20-2,55, не знам може ли това да има отношение ..
Според мен между 1 и 2 е оптимална стойност , на мен ми беше станал 0,3 и имах сърцебиене, превъзбуденост и разни др симптони. Сега ми е 2,8 и съм окей, гледайте и фт4 и фт3 от тях зависи как ще се чувства. Иначе лекар трябва да прецени с колко да коригира дозата.

# 399
Вижте, няма тука според мен, според теб - при папиларният карцином се държат ниски нива, за да няма рецидив, обичайно ни казват 0,1-0,4, НО все пак е индивидуално, съобразно степента (щом два пъти е пила йод, явно е имало разсейки), съобразно и възрастта на пациента, има нови протоколи, които допускат и по-високи нива на тсх след определена година от операцията, но дали е над 1 чак, не знам.
Ендокринологът сигурно ще изпише калций като добавка.
Както написах и по-горе - проверете гласните връзки при УНГ, прегледът е елементарен. Има случаи на пациенти, с лека пареза на гласна връзка след операцията, при които с годините има влошаване. Поне да го отхвърлите като опция.

# 400
  • БУРГАС
Вижте, няма тука според мен, според теб - при папиларният карцином се държат ниски нива, за да няма рецидив, обичайно ни казват 0,1-0,4, НО все пак е индивидуално, съобразно степента (щом два пъти е пила йод, явно е имало разсейки), съобразно и възрастта на пациента, има нови протоколи, които допускат и по-високи нива на тсх след определена година от операцията, но дали е над 1 чак, не знам.
Ендокринологът сигурно ще изпише калций като добавка.
Както написах и по-горе - проверете гласните връзки при УНГ, прегледът е елементарен. Има случаи на пациенти, с лека пареза на гласна връзка след операцията, при които с годините има влошаване. Поне да го отхвърлите като опция.
Тя няма проблем с гласните връзки, говори си нормално независимо операцията. Терапиите и бяха не заради разсейки, а защото имала все още малки остатъци от щитовидната жлеза и така щели да ги стопят. 10 години поддържа тези нива на ТСХ -0,02 и през цялото време има тези симптоми, като с напредването на възрастта/65г/ става все по-зле. Наясно сме, че с ниско ТСХ се пази от рецидив, оказва влияние и на HTG, но така няма как да продължи. Затова и писах тук, ако някой се е сблъскавал с това….да ни даде съвет.

# 401
Не става дума за проблеми с гласа, а за проблем с дишането - при травмиране на гласови връзки при такава операция, което е много по-сериозно. Макар и рядко, това се случва - едната или двете да са парализирани, което с времето се задълбочава като проблем. Глухарче, която не пише вече често тук би могла да ви разкаже, в крайна сметка тя се подложи на нелека операция на гласовите връзки. След като няколко години проблемът се задълбочаваше и накрая спеше полуправа, за да може да диша.

Но разбира се може да не е изобщо такъв случаят при майка ви! Питате на какво може да се дължи това, че нощем не може да диша - давам ви възможно логично обяснение както и отговор на въпроса към какъв лекар да  се обърнете... Надявам се да не игнорирате съвета ми отново. Успех и дано намерите причината и се подобри скоро!

(Отделно от това тсх 0,02 чак да са я карали да поддържа 10 години - определено бих сменила ендокринолога).

# 402
  • БУРГАС
Не става дума за проблеми с гласа, а за проблем с дишането - при травмиране на гласови връзки при такава операция, което е много по-сериозно. Макар и рядко, това се случва - едната или двете да са парализирани, което с времето се задълбочава като проблем. Глухарче, която не пише вече често тук би могла да ви разкаже, в крайна сметка тя се подложи на нелека операция на гласовите връзки. След като няколко години проблемът се задълбочаваше и накрая спеше полуправа, за да може да диша.

Но разбира се може да не е изобщо такъв случаят при майка ви! Питате на какво може да се дължи това, че нощем не може да диша - давам ви възможно логично обяснение както и отговор на въпроса към какъв лекар да  се обърнете... Надявам се да не игнорирате съвета ми отново. Успех и дано намерите причината и се подобри скоро!

(Отделно от това тсх 0,02 чак да са я карали да поддържа 10 години - определено бих сменила ендокринолога).
Това за ТСХ ни беше казано от доцентката, която правеше йодотерапията.
Ще говоря с нея да направим консултация с УНГ. Благодаря за съвета и далеч не съм го игнорирала. Мисля си, ако е това - няма ли да се задушава постоянно 🤔

# 403
Не знам, това което са споделяли хора с този проблем е че се задъхват докато говорят и нощем заради позицията на тялото предполагам и отпускането се влошава.
0,0.. Наистина е ненужно ниско, вреди на сърцето, още повече след повече от 5 години от операцията и за по-възрастен човек.
Проверявайте и за остеопороза, в тези случаи сме по-рискови, а и плюс възрастта, за София препоръчвам д-р Темелкова в Александровска, ендокринолог.
Успех!

# 404
Здравейте! Някой пускал ли си е щитовидни хормони в събота в Bodimed? Същия ден ли излизат?

Общи условия

Активация на акаунт