Операция на щитовидна жлеза -18

• 57 644
  • 795
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Тиреоглобулин и още един май. Ще ви излъжа, изследванията са ми в колата, довечера ще погледна.
0 и нещо беше.

Едит - Да, направо ви излъгах. Слязох до колата все пак. Това са ми нещата:

Последна редакция: ср, 28 апр 2021, 12:41 от miamim

# 256
Задължително биопсия. Само с ехограф няма как да установят дали е доброкачествен или не.
Хормоните ми бяха добре, но имам и 3 биопсии - първата излезе категория 5, втората - категория 2 и третата вече излезе категория 1, като и трите бяха направени през кратък период и на две различни места.

# 257
  • София
Благодаря. Ще направя в такъв случай.
А защо така различни стойности? Нали или има карцином или няма?

Последна редакция: ср, 28 апр 2021, 17:22 от miamim

# 258
Категория 5 е суспектен възел, а не карцином. Всичко зависи от това как ще се вземе материал и какъв.
Последните ми биопсии бяха взети по коренно различен начин, в сравнение с първата.
Взеха материал от общо 8 различни места за двете биопсии, докато на първата ми взеха от точно едно място.
По време на първата бях без упойка и не усетих абсолютно нищо - със спринцовка изтеглиха течност от самият възел, докато на следващите имах упойка и въпреки това пак си ме поболя доста, тъй като се стремяха да вземат клетки от самата тъкан с игла, а не от течността на възела.

Скрит текст:
Клас 1. Недиагностичен – недостатъчен клетъчен материал или грешки в оцветителната техника. За адекватна цитологична интерпретация са необходими минимум 6 групи от 10 добре съхранени тиреоидни eпителни клетки.
Клас 2. Бенигнен (негативен) – колоидни, хиперпластни възли, кисти, тиреоидит на Хашимото, грануломатозен тиреоидит.
Клас 3. Недетерминиран (фоликуларна неоплазма) – тези възли попадат в „сивата зона” по цитологични критерии за малигненост. Това са лезии с фоликуларна подредба, влючващи фоликуларни неоплазми и Хъртъл-клетъчни неоплазми, които са с неясен онкологичен потенциал.
Клас 4. и 5 Суспектен – цитология, предполагаща малигненост, без да са изпълнени всички критерии за дефинитивна диагноза.
Клас 6. Малигнен (злокачествен) – малигнени цитологични характеристики за първичен тиреоиден или метастичен карцином.

# 259

Зависи какво ще хване иглата и дали точно ще уцелят тумора. Моят злокачествен беше вътре в доброкачествен. Биопсията излезе добра, отидох да се оперирам, защото вече ми пречеше единия възел. След операцията доктора каза - изглежда доброкачествено. След 5 дни излезе злокачествен 2 см обграден от доброкачествен.
Моят случай е странен и не е често срещан, но все пак идете на биопсия. Тя ще ви даде ориентир.

# 260
Именно, по това,което съм чела е нужно биопсия и второ мнение, не е просто не ми пречи.Моята Базедова също се кри по хормоните дълго време...та с жлезата никога не може да си на 100процента сигурен

Последна редакция: вт, 04 май 2021, 16:27 от Orion_Sagitta

# 261
Здравейте!
Трябва ли щитовидните хормони да бъдат в определени стойности преди операция на щитовидната жлеза?
Тъй като съм с базедова болест и хиперфункция на щитовидната жлеза, ендокринолог ми каза, че е препоръчително да вляза в лека хипофункция.

# 262
Да , аз бях с баЗедова болест и ме оперираха след като т3 и т4 бяха в норма

# 263
Не само трябва, но и е нужно да се проследи добре преди тази стъпка.При мен 6 месеца имах лечение с тирозол, през 2 седмици хормони и нагласяхме доза, при необходимите хормони хирургът искаше месец да бъдат така, за да е сигурно, като цяло при мен се проточи и се следяха много неща, но пък мина чудесно всичко и за месец бях в норми след операцията.

# 264
Когато ме насочваха за ОП и на мен бяха казали да не гледам Тсх, че е забило в нулата. Т4 и Т3 да са в норма.

# 265
Аз бях с по-високо ТСХ, това се целеше.Води се силно кръвоснабден орган и се иска при Базедова да е подтисната жлезата, т.като знаете колко активно работи при Базед.
Започнах хормон 1 седмицй след операцията и нямах промяна в тегло и друго, дори след операцията свалих 3те кг , които качих от тирозола.От тирозол и на салата да карах качвах.Добре,че се спрях,хаха,че ме бе страх с това качване.

# 266
  • Велико Търново
Здравейте, предстои ми операция за премахване на възел от щитов. жлеза. Тези, които скоро са преминали през това, може ли, да споделите какви ви бяха разходите за интервенцията, престоя, всичко, при Румен Пандев-ИСУЛ, Георги Ганчев и Кънев от УСБАЛЕ?

# 267
Здравейте. Следя се при проф. Пандев. Имам няколко възела единият е 1.5 см. Изследванията на хормоните и туморните маркери са ми в норма, не пия лекарства. Но ме насочва за биопсия. Каза ми, че по ЗК е с болничен престой 2 дни, а на частно 300 лв без престой. Има ли вариант по ЗК без престой и къде. Става въпрос за София.
Благодаря Ви предварително.

Последна редакция: пн, 10 май 2021, 22:45 от slyn4ice09

# 268
Здравейте. Следя се при проф. Пандедев. Имам няколко възела единият е 1.5 см. Изследванията на хормоните и туморните маркери са ми в норма, ме пия лекарства. Но ме насочва за биопсия. Каза ми, че по ЗК е с болничен престой 2 дни, а на частно 300 лв без престой. Има ли вариант по ЗК без престой и къде. Става въпрос за София.
Благодаря Ви предварително.

УСБАЛЕ https://usbale.org/bg/ трета клиника. Ендокринолог трябва да ви даде направление за еднодневна процедура з биопсия, обаждате се на секретарката 028956083 за да ви даде ден за явяване (не се давайте по телефона,  жената е много груба). Приемът е сутринта в малкото тяло на майчин дом, приземния етаж, не помня номера на стаята, затова питайте секретарката. СЛед като ви напишат листите, качвате се в отделението, минавате пак през намусената секретарка и след това нещата тръгват добре в смисъл, че ще почакате 2-3 часа по столовете, ще ви направят биопсията и сте готова макс до 13 часа.

# 269
А по НЗОК в София кой лекар ще ми препоръчате за биопсия без болничен престой?

Общи условия

Активация на акаунт