Операция на щитовидна жлеза -18

• 59 728
  • 795
  •   1
Отговори
# 615
geeniN95 Hug

Най-доброто за теб ще бъде консултацията с доктора и допълнителните изследвания, които можете да направите с него (или с други).
Тези симптоми, както и изследванията, показват лека хипофункция (може би вече си го чула от лекаря).
Извинявай, че въобще си позволявам да "поставям диагнози", без да съм специалист.

Аз вече съвсем се обърках от ровенето в интернет, защото някои от симптомите и при двете функции (хипо и хипер) странно защо се припокриват - треперенето на ръцете, нервността, тревожността, изпотяването, трудното заспиване, проблемите с бременността...

Доста често влизам във форума на момичетата и момчетата с Хашимото - милите, колко много страници са изписали и как се мъчат и борят да преодолеят по някакъв начин болестта (поне да й облекчат симптомите).

Хубаво е, че търсиш информация и помощ, и подкрепа (макар и само морална) в интернет - но хората, които наистина и реално биха могли да ти помогнат, това са лекарите-специалисти.

Понякога написаното във форумите от различни хора с различни мнения и проблеми, би могло колкото да ти помогне, толкова и да те обърка и съвсем да ти размъти главата.

Едни може да те успокоят, други - съвсем да те наплашат, така че всичко е много относително и субективно.

Изчакай да чуеш какво ще ти каже и ще ти предложи докторът.

Разбирам те напълно и те подкрепям! Heart EyesFlowers Four Leaf Clover

# 616
Важно е да знаеш, че щом имаш планове за бебе, то тсх и преди забременяването и след това трябва да е под 2 макс, до 1,5 оптимално. Нямаш изобщо основание да спираш хормона, без който казваш,че си вече две седмици, ако правилно разбирам. И ако това ти е предписана от лекаря, едва ли е добър, ако и в града да ще най-добрият. Явно не ти е и обяснил
нещата освен да ти връчи епикриза. Отиди до София, до Ендокринологията в Майчин дом да те прегледат. Или във Варна при д-р Райков. Това ще е адекватно и си струва. Решението за биопсия следва да е на лекаря, не може да е по желание на пациента.

# 617
geeniN95 , миличка трябва ти добър ендокринолог и гениколог, и доста изследвания. Трябва да си видиш и други хормони в организма. Да провериш за инсулинова резистентност, естрогени, прогестерон и андростендион,  тестостерон.

# 618
Всичко съм проверила, всичко е в норма. Само инсулинова резистентост ми остана.

# 619
Здравейте отново, мили момичета!
Реших на своя глава да си направя изследвания, да видя ще открия ли причина за оплкаванията ми. Оказа се, че имам желязодефицитна анемия и витД под норма.
Пуснах и хормони. Бихте ли ми казали как са, че нищо не разбирам, освен референтни стойности. Има ли хиперфункция? ТСХ преди бешв 0,60.

# 620
Може ли да попитам Начев къде преглежда от 08:00 до 14:00? Адрес знае ли някои?

# 621
Гери Sparkling Heart

Видя ли, бе, "зайо" - аз май познах за желязодефицитната анемия и че повечето от неприятните ти симптоми най-вероятно се дължат на нея. Simple Smile

Само дето се беше наплашила излишно... Hug

Хубаво е тези изследвания да ги погледне един добър ендокринолог или поне личният ти лекар.

Аз, като една средностатистическа българка, без медицинско образование (която просто доста се е ровила в интернет), мога само да ти кажа, че резултатите ти почти по всички показатели си изглеждат доста добре.
Съвсем не се наемам да определям тези стойности като "хиперфункция".
Не ми изглеждат такива...

Във форума на момичетата с Хашимото са дали като добро средство за попълване на желязото и феритина - "Малтофер" (на капки или като таблетки за дъвчене).
А за Вит. D - "Вигантол" (перорален разтвор).

Но за тях най-вероятно ще се изисква рецепта и препоръка от лекар по колко точно капки да се приемат на ден.
С тях определено трябва да се внимава - по-силни и концентрирани са - затова са и по-ефикасни, може би.

Иначе в аптечната мрежа има толкова много и най-разнообразни витамини и минерали, които се предлагат свободно под формата на хранителни добавки - комбинирани или поотделно.
На най-различни марки и производители.

За холестерола - също е добре да ти го каже лекар (не е толкова завишен, че да му се плашиш много).

Моят се вдигна леко след операцията, заради хипофункцията, която си причиних. Disappointed Relieved

Ама то на мен какво ли не ми се "развали" след нея - всичко се разбърка и ми се ошашави целият организъм.
Тотален хормонален дисбаланс - и полови, и щитовидни, и метаболизъм, и трудно свикване със синтетичния хормон, и нерви, и стрес...
Вече цяла година не мога да напасна дозата на хапчето и мога само да си мечтая да имам такива резултати на щитовидните хормони като твоите.
Не знам дали някога ще успея въобще да вдигна до някакви по-добри стойности Ft3 (хормонът, който най-много ни трябва, за да ни работи добре организмът).

Ама това е при мен - моите чувства и моята "каша", която забърках. Head Band

Най-искрено и благородно завиждам на всички, които се чувстват добре след операцията.
Аз поне засега не успявам... Pensive

Но не искам да плаша никого с това - всеки организъм е различен и всеки човек с ралични емоции преминава през промените, които по една или друга причина се е наложило да настъпят в тялото му.
Просто аз вече не съм "същата".
Сякаш съм някак "различна" и "друга"...

Не се плаши, Гери, и не се втренчвай толкова много във всичко.
"Златната среда" е може би най-доброто, което трябва да търсим. Gift Heart

# 622
При мен бързо се напасна хормона и не съм имала драстични проблеми или разминавания.Сега пия 100 лтироксин

Изкарах една чудесна бременност, кърмих без проблем.

# 623
Здравейте,
Вие какво изследване пускате, за да следите хормоните след операция? Само TSH достатъчно ли е, според вашите ендокринолози?

# 624
  • Варна
Винаги с T4 и тиреоглобулин - аз лично си пускам и Т3. В диспансера и anti-Tg пускат

Orion_sagitta ще се радвам да споделиш повече за бременността, раждането и кърменето без щитовидна жлеза. Ако е имало нещо особено де. И аз в момента съм бременна (1 година след операцията) и като цяло всичко е ок, освен че в началото трябваше по-често да си правя изследвания на собствена глава явно, защото по едно време TSH скочи много. Надявам се и кърменето да се получи живот и здраве

# 625
Гери Sparkling Heart

Видя ли, бе, "зайо" - аз май познах за желязодефицитната анемия и че повечето от неприятните ти симптоми най-вероятно се дължат на нея. Simple Smile

Само дето се беше наплашила излишно... Hug

Хубаво е тези изследвания да ги погледне един добър ендокринолог или поне личният ти лекар.

Аз, като една средностатистическа българка, без медицинско образование (която просто доста се е ровила в интернет), мога само да ти кажа, че резултатите ти почти по всички показатели си изглеждат доста добре.
Съвсем не се наемам да определям тези стойности като "хиперфункция".
Не ми изглеждат такива...

Във форума на момичетата с Хашимото са дали като добро средство за попълване на желязото и феритина - "Малтофер" (на капки или като таблетки за дъвчене).
А за Вит. D - "Вигантол" (перорален разтвор).

Но за тях най-вероятно ще се изисква рецепта и препоръка от лекар по колко точно капки да се приемат на ден.
С тях определено трябва да се внимава - по-силни и концентрирани са - затова са и по-ефикасни, може би.

Иначе в аптечната мрежа има толкова много и най-разнообразни витамини и минерали, които се предлагат свободно под формата на хранителни добавки - комбинирани или поотделно.
На най-различни марки и производители.

За холестерола - също е добре да ти го каже лекар (не е толкова завишен, че да му се плашиш много).

Моят се вдигна леко след операцията, заради хипофункцията, която си причиних. Disappointed Relieved

Ама то на мен какво ли не ми се "развали" след нея - всичко се разбърка и ми се ошашави целият организъм.
Тотален хормонален дисбаланс - и полови, и щитовидни, и метаболизъм, и трудно свикване със синтетичния хормон, и нерви, и стрес...
Вече цяла година не мога да напасна дозата на хапчето и мога само да си мечтая да имам такива резултати на щитовидните хормони като твоите.
Не знам дали някога ще успея въобще да вдигна до някакви по-добри стойности Ft3 (хормонът, който най-много ни трябва, за да ни работи добре организмът).

Ама това е при мен - моите чувства и моята "каша", която забърках. Head Band

Най-искрено и благородно завиждам на всички, които се чувстват добре след операцията.
Аз поне засега не успявам... Pensive

Но не искам да плаша никого с това - всеки организъм е различен и всеки човек с ралични емоции преминава през промените, които по една или друга причина се е наложило да настъпят в тялото му.
Просто аз вече не съм "същата".
Сякаш съм някак "различна" и "друга"...

Не се плаши, Гери, и не се втренчвай толкова много във всичко.
"Златната среда" е може би най-доброто, което трябва да търсим. Gift Heart

Благодаря за подкрепата!
Консултирах се с хематолог и започнах прием на различни продукти и се надявам да "живна".
Не, мила, не е втренчване, а опит да си върна нормално битуване, че е много непоносима симптоматиката, която описах.
Личната ми хич я няма, зарязала ме е тотално, а юни месец и аз ще я зарежа. Чета, ровя се, троша пари наред, в опит да си помогна сама. Надявам се с попълване на дефицитите да живна!

# 626
Задължително е фт3 и фт4, тсх не е показателно само по себе си само тсх

Нищо различно нямаше, през бременноста съм се изследвала в началото често,  после вече не толкова, ендото ми казваше кога, най-важно бе до 12г.с и в първите седмици, после се нагласиха нещата.
За кърменето също не пречи лекарството, лекарят Ви ще даде насоки, зависи и от дозата

# 627
Фт4 е хапчето, което пием, да, дава информация. Но например за тези, които сме с карцином и гоним много ниско тсх, реално тсх ни е показателят сам по себе си.
Фт3 си го пусках преди и аз, но реално няма никаква полза - при повечето оперирани е за жалост по-ниско от оптималното, към долната граница. Да, т3 е важен, но като нямаме инструмент да го повишим, то какво? В България  ендокринолозите не изписват т3 на таблетки допълнително, то и ги няма тук в продажба. А подобряване на конверсията чрез храна е малко вятър работа. Та, вече не си го пускам.

# 628
В моя случай пускам 3те и знам какви стойности се целят и за трите.Всеки обсъжда с лекаря си, той е запознат със случая, има индивидуалности,така е.
Отново да кажа, нищо различно нямаше в кърменето, нито да съм имала проблем с количество или друго, при мен лично въпреки че съм без жлеза нямаше проблем, бях пускала и полови хормони, бяха като на кърмеща жена, без отклонения или нещо да налага да се лекувам. Нямах проблем и с теглото, но и не качих много по време на бр.
Всъщност кофти ми бе като бях с хиперф., тогава имах различни оплаквания и качвах дори и да ям салати ...заради тирозола.

# 629
Честит празник, мили дами!

В крайна сметка доктора каза да продължавам с хапчетата за да може ТСХ да стане под 2,5, но ехографа показа, че съм с белези (наченки) на Хашимото.

Каза, че няма да го пипаме за сега, ще следим да видим как ще се развие.

Благодаря за отговорите!

Общи условия

Активация на акаунт