Операция на щитовидна жлеза -18

• 57 735
  • 795
  •   1
Отговори
# 660
Много благодаря!
Моята операция също ще бъде в Софиямед! Ще споделя след като всичко мине...

...Извинявам се,че в притеснението си не съм прочела добре какво точно сте написала...

# 661
Тъй като лутането и опасенията са ми не малко, ме посъветваха да пиша и в тази тема за насока, защото вероятно не съм избрал напълно точната тема.

Здравейте дами и господа,
3 дни чета темите, изчетох вероятно над 1000 поста и доста полезна информация намерих (и насоки).
Но моля за мнение и препоръки и при моя проблем.
43 години, 183см висок, 88кг (90к с дрехите и обувките) - това е сега, но като в средата на 2021 година бях на 42 години и 129кг. (отслабнах преднамерено, не поради някаква болест, около 5кг на месец някъде)

От 10.2021 започна едно прищракване в гърлото при преглъщане. Не беше болезнено, просто го имаше.
Ходих на доктор - нищо ми нямало, пратиха ме на УНГ - всичко нормално, пратиха ме за зъболекар - малко зъбен камък и 2 кариеса. Личната ми искаше изследвания на щитовидната жлеза - 0 отклонения и каза, че не е там проблема.
Да... ама не. След като ме размотаваха напред назад ми писна и отидох на комп. томограф да види всичко по врата и към дробовете. Всичко беше идеално, но не съвсем (без коментар правописните грешки, но така го дадоха):

Последните изследвания (от 01-03.2022):

Туморния маркер го коментирах с доктора - каза, че е повишен заради дву-седмична кашлица, кихане, хрема и т.н.
(имам брутална алергия към храна или група храни (силно подозирам млечните), както и ИР, но тия неща не са за тази тема)

След томографа отидох веднага при ендокринолог, и докторката ме прегледа старателно, като каза, че имам възел. Така и не разбрах обаче от всичко какъв му е размера (идната седмица ще попитам конкретно).
Нямам никакви симптоми - нямам потене, изморяване, болки (освен в гърба, базови, но това вероятно е защото работя доста и на бюро), умора (за умората не знам в каква степен трябва да е, но 15км пеша на ход от 6км/час почти не ги усещам, за задъхване да не говорим).
Ето и какво ми даде докторката (снимах го с телефона, защото тя нямаше цветен принтер да го извади цветно):

Каза, че трябвало да се взема биопсия и да се вкарва някакъв алкохол за да свиел възела (който външно не си личи, или поне е прекалено малко за да го усетя в нужната степен).

Така обаче и не получих информация и насока от какво е това щракане - което при завъртане на ляво и дясно и преглъщане го няма, както и нагоре-надолу главата. Само в права напред посока го има.

Виждам за съжаление много изпатили хора както от диагнози, така и от манипулации и още когато докторката и това ме притеснява най-много, особено при думите на ендокриноложката "ела и ще те пратя при един-кого-си, за да вземе биопсията и да вкара лекарството, ама там не работят по ЗК и ще си плащаш".

Поначало психическото ми състояние е доста натоварено последните месеци, както и физическото и подозирам, че всичко това идва от там.

Според вас дами, дали е нужна тази биопсия и дали изобщо трябва да се вкарва въпросното лекарство.
Ако не направя тази биопсия подозирам, че психически винаги ще ме човърка това и при най-малкия проблем в тази област ще ме налят доста депресивни мисли, а аз се старая да ги нямам, защото вече са ми в големи количества. Ендокриноложката каза, че няма нищо видимо обезпокоително, но винаги има шанс да има такова нещо.

Да, ще видя още мнения на доктори, но за мен винаги е важно мнението на изпатилите хора, защото от нашата здравна система всеки е патил и то доста (аз лично доста).

Предварително благодаря на всички ви за насоките.

# 662
Vlad,отиди на биопсия за да ти е мирна главата.
Запиши се в ендокринологията в Майчин дом София. Приемат с направление за еднодневна процедура, плащат се 5 лева или нещо такова. Там ще ти кажат, ако има нужда от друго.
Не мисля, че щракането е от жлезата, 18мм не са някакъв значителен възел. Аз бих проверила шийни прешлени, челюстта или нещо в ушните канали.

Това,което исках да попитам е по какъв начин съобразяват операцията с месечният цикъл?
Извинете,че стана малко дълго,но имам нужда наистина да поговоря с хора,които са в моето положение или са били в такова.

Влизате сериозно във филма с всичките притеснения. Ако ви притеснява загубата на кръви затова питате за цикъла - почти няма такава. Ако хемоглобинът Ви е наред, няма значение кога, стига да не сте в цикъл.
Мен Ганчев ме оперира 3 дни след като свърши моя, защото от нерви беше закъснял и нищо не ми се случи.
А дали ще се събудите...е че как няма. Никой няма да  допусне да останете на масата, защото болниците имат нисък рейтинг за смъртност и не искат да си го развалят. Ха-ха, шегувам се, дано Ви разсмях.
Тръбата...е, след това дращи гърлото, ама не е болка за умиране. Вземете си стрепсилс с мед и лимон за омекотяване и ще мине ьа ден-два.
С две думи - не сте първата, всички сме оцелели, няма причина Вие да не оцелеете.
Айде, по-малко мисъл и повече непукизъм.

Последна редакция: сб, 02 апр 2022, 23:51 от Silent Smile

# 663
Vlad,отиди на биопсия за да ти е мирна главата.
Запиши се в ендокринологията в Майчин дом София. Приемат с направление за еднодневна процедура, плащат се 5 лева или нещо такова. Там ще ти кажат, ако има нужда от друго.
Не мисля, че щракането е от жлезата, 18мм не са някакъв значителен възел. Аз бих проверила шийни прешлени, челюстта или нещо в ушните канали.

Благодаря ти за насоката. Аз съм от Варна и ме съветват да отида при д-р Райков, който също работи със ЗК.
За щракането - ами аз за това отидох на комп. томограф който направи изследване на главата и дробовете и становището беше, че няма никакви ядове (като там излезе проблема с ЩЖ естествено).

Аз работя на бюро и макар да се движа доста, като нищо да имам проблеми с шийни прешлени.

Макар за сега само с ендокринолог да съм се консултирал, ето това е цялото изследване от комп. томограф:
(виждам само това: Костни структури: дегенеративни промени, но не знам дали това не е и от напредналата възраст, все пак вече гоня 44 години).

Последна редакция: нд, 03 апр 2022, 00:05 от Vlad14

# 664
Silent Smile, благодаря за отрезвяването и се извинявам за ревливия пост... По принцип съм доста силна,но вечер нещата излизат извън контрол. Това е,защото не употребявам алкохол. Ако можех да пийна една чашка винце (или нещо по-твърдо),нямаше да изпадам в такива състояния...ми се струва Simple Smile

# 665
И от мен едно успокоение, ще мине всичко, за мен също бе голям шок, но се справих, неприятно ми бе повръщането след упойката, но така поне се чисти, болката и дращенето също минават, стрепсилс, добри мисли и разсейване, аз дори говорех макар и трудно,  часове след операцията, дни след това бях значително по-добре, всичко ще мине, седмици след това с едно шалче си ходех на кафе с приятелка и празнувах,че е минало

# 666
Благодаря много за куража!

# 667
Кой тумурен е по показателен тиреоглобулин или калцитонин?Пандев останах с впечатление ,че иска втория..?И към  бургазлии при кого се следите без Димитрова?И преглед при Сечанов или Лозанов?Видях,че те идват за консултации н Бургас.

# 668
Кой тумурен е по показателен тиреоглобулин или калцитонин?Пандев останах с впечатление ,че иска втория..?И към  бургазлии при кого се следите без Димитрова?И преглед при Сечанов или Лозанов?Видях,че те идват за консултации н Бургас.

Пандев ми каза,че трябва да изследвам калцитонин. Тиреоглобулин гледали,когато жлезата вече е махната.

# 669
  • В царството на игрите:)
Здравейте, пиша по повод притеснения с майка. От вного години има хипофункция на ЩЖ, но нещата горе долу са под контрол. Преди няколко години единият от възлите почна да расте и и направиха биопсия в Мед. академия, при която нямаше нищо притеснително. Преди 2 седмици отново на контролен преглед мина на ехограф и се оказа, че възелът е порастнал доста и са и дали час за поредна биопсия на 30 май. Аз бях спокойна, докато не се зачетох, че ако се окаже рак на нейната възраст нищо не може да се направи /74 години/ и ако недай Боже е от един вид, койта засяга възрастни хора макар и само в 2 % от случаите нещата са безнадеждни. Тя няма симптомите описани в Интеренет и е в много добро общо състояние и все още много активна, но възелът или образуванието там е факт. Пиша ви, за да ми кажете има ли покрай вас такива случаи и въобще има ли надежда при рак на ЩЖ при възрастни хора? Не мога да се начудя как няма някакво лечение. Аз самата съм минала през онкологично заболяване и ми се ще да вярвам, че все някакъв начин има. За операция на тази възраст и дума не можело да става. Лекува се при д-р Лазарова в Ендокринологията. Не знам на какво друго изследване да я подложо или дали има някакъв маркер, който мога да пусна предварително или някакво кръвно изследване. Знам, че въпросите ми са малко тъпи, но ми се ще да имам някаква надежда или пък....не, не знам Sad Бъдете здрави!

# 670
Здравейте, пиша по повод притеснения с майка. От вного години има хипофункция на ЩЖ, но нещата горе долу са под контрол. Преди няколко години единият от възлите почна да расте и и направиха биопсия в Мед. академия, при която нямаше нищо притеснително. Преди 2 седмици отново на контролен преглед мина на ехограф и се оказа, че възелът е порастнал доста и са и дали час за поредна биопсия на 30 май. Аз бях спокойна, докато не се зачетох, че ако се окаже рак на нейната възраст нищо не може да се направи /74 години/ и ако недай Боже е от един вид, койта засяга възрастни хора макар и само в 2 % от случаите нещата са безнадеждни. Тя няма симптомите описани в Интеренет и е в много добро общо състояние и все още много активна, но възелът или образуванието там е факт. Пиша ви, за да ми кажете има ли покрай вас такива случаи и въобще има ли надежда при рак на ЩЖ при възрастни хора? Не мога да се начудя как няма някакво лечение. Аз самата съм минала през онкологично заболяване и ми се ще да вярвам, че все някакъв начин има. За операция на тази възраст и дума не можело да става. Лекува се при д-р Лазарова в Ендокринологията. Не знам на какво друго изследване да я подложо или дали има някакъв маркер, който мога да пусна предварително или някакво кръвно изследване. Знам, че въпросите ми са малко тъпи, но ми се ще да имам някаква надежда или пък....не, не знам Sad Бъдете здрави!

Здравейте! Мама е на 80 и през м.ноември я оперира д-р Видинов в Софиямед. Преди това биопсия направи доц.Шинков и оттам препоръчаха операция. Не се отказвайте, възрастта не е причина.

# 671
  • В царството на игрите:)

Здравейте! Мама е на 80 и през м.ноември я оперира д-р Видинов в Софиямед. Преди това биопсия направи доц.Шинков и оттам препоръчаха операция. Не се отказвайте, възрастта не е причина.
А какъв вид се оказа тумора на майка ви и как мина опрецията. Надявам се да не се стига до там, но всякаква шнформация ще ми е полезна, че дяволите яко са наскачали по главата ми Sad

# 672
Ние вече се печем на същия огън, моята майка е също на 74 г, но диагнозата е страшния недиференциран карцином, ако не дай си Боже се окаже това, може да ми пишете на ЛС, но ви стискам палци диагнозата да е най-безобидния папиларен карцином.

# 673
Добра вечер момичета и момчета,
аз естествено се качих на влака с щитовидната жлеза, като вече имам 3 възела (един от ляво, един от дясно и един в средата) като най-големия е 18мм, а малките са под 6мм. Идния месец ме пращат за биопсия на този в средата.
Питането ми е следното - какви точно изследвания трябва да се направят на ЩЖ, тоест аз съм направил няколко, но това ли са всички, има ли други ? Ето това е което имам за сега:

Докторката не ми каза за други (тези ги видя), но искам да се подготвя и да ги имам на следващия преглед с биопсията, за да не се налага отново да отлагам за да се правят.

Другото:
подобни възли няма ли варианти да се смаляват без да се оперират ? Да, ОК, народна медицина много, но никъде не намирам факти за реално действие, а отделно на това дори и да има, може да действам само на определени хора, и да не са ефективни за всички. При мен реално нито се виждат, нито ги усещам (макар, че този в дясно, с напипване има лека издатина). Проблема е, че имам едно прищракване на адамовата ябълка (там го усещам, и дори с пръст също го усещам) което не ми пречи, но докторката каза, че е напълно възможно е да от средния възел (как оказва влияние физически толкова високо не знам, но така е преценила, на това вярвам).

# 674
  • В страната на бурите
Моля кажете защо напредналата възраст е противопоказна за тази операция? Тоест за всяка операция ли е така - над 70 и няколко години? Преди време в болница ми обясняваха, как пациентът може да си живее без щит.жлеза, ако се наложи отстраняване.

Общи условия

Активация на акаунт