НОЕМВРИйчета 2❤2❤ - Тема 6

• 47 393
  • 736
  •   1
Отговори
# 540
Аз, пък есента много я харесвам, ама ранната есен и най-вече октомври месец. Ноември ми е един от най-депресарските предимно заради изключително късия ден и многото мъгли в нашия край, които към края на месеца понякога не се вдигат по цял ден и влагата ме убива.  Тази година би трябвало да е различно, нали бебе се очаква. 
Аз днес усъмнах с нова болка, не долу ниско, за която писах, а точно около и под пъпа и боли толкова много, че не мога да вървя.
Вече взех да се притеснявам, че не съм се съвсем подготвила, а тук боли, там боли, детето си иска постоянно тичане след него.

# 541
Хелинор, няма ли кой да ти помогне малко в грижите за детенцето?
И аз усещам наближаването на деня. Спокойна съм все още. Но станах пак мн чувствителна, усещам се много уязвима и май най-добре се чувствам у дома, на скрито и далече от хора.

Тези от вас, които са си приготвили багажа за болницата може ли да споделите какво сте си приготвили?

# 542
Относно болките при мен когато бебчо беше с главата надолу, усещах напрежение и болка, а точно под гърдите имах чувството, че кожата се мъчи да се отлепи и раздуе. Направо имах чувството, че приличам на гайда.
Сега, когато е отново седалищно, усещам крачетата му, когато ме ритат в пикочния мехур, но пък напрежението изчезна. В момента главата му е по-вдясно, малко е разположен по диагонал и явно затова и ми е по-леко.
На мен ми дадоха този списък за болницата, но ще се радвам ако вече приготвилите си багажа споделят какво са взели.

# 543
  • Варна
Аз още не съм стегнала багажа, но направих този списък и скоро ще започна да го оформям. Актуален е за Майчин дом, Варна - АГ ми каза, че за бебето няма нужда да нося абсолютно нищо, само за себе си каквото реша.

Списък за болницата:

3-4 нощници
    следродилни превръзки
    дълбоко бельо/еднократни гащи
    чехли
    хавлия
    мокри кърпи - 1 пак
    тоалетни принадлежности/козметика
    телефон и зарядно
    лични документи

Това смятам да ми е багажа Simple Smile

# 544
Аз ще съм в частна болница и там мисля, че дават доста от нещата. Ще попитам. Аз по скоро се интересувам от помпа, стерилизатор, шише и тн неща трябва ли да имам?

Исках и да попитам, това което държавата дава на таткото за раждането като дни, болничен или отпуска е? Т.е. пада ли дохода или си е някаква допълнителна отпуска?

# 545
Дух, ами не съм съвсем сама в грижите за детето, но пак основно на мен си е всичко, нали съм мама. Иначе сега е с татко си навън, а аз си стоя в къщи, но много ми е неприятно, че имам да мия, да прибирам пране, да разчиствам, а не мога да мръдна. И баби има наоколо, които ще се включат за час на ден. Надявам се всеки ден, когато се роди бебето, защото много мислихме и решихме да не  пускаме детето на ясла. Още е малък, не успяхме да махнем памперса. Не знам защо, ама го приемам като някакво лично поражение. Вече е на 2 години и 2 месеца, говори много и всичко разбира, а не иска да се учи на гърне. Не знам къде бъркам. Ето, днес го оставих пак да е без памперс, напиша се и започна да вика, че е мокро да смея панталоните, мама да ги събуе, обяснявам му за гърнето, ама не. Знам, че в някакъв момент ще се научи, може би не му е дошло времето, ама от края на юни все се мъча и без резултат. Говорих с няколко мами, с които децата ни са на една възраст и знам, че ги бяха записали на ясла. Еми, всичките казаха, че веднага, още на първата седмица, се разболяли, сополи. Времето започва да захладнява, вирусите се активизират. Бяхме решили да походи малко, докато се роди бебето, но сега си промених мнението, че е без особен смисъл само за месец.
За багажа мога да ти пиша, но не знам дали за всяка болница е един и същ. Тъй като аз ще раждам в същата болница, където и предния път, мога да ти пиша какво аз бях приготвила.
Памперсни пелени 60/90 размер, които да подлагаш под теб, превръзки има специално за родилки, които са по-плътни, нощница удобна за кърмене, вероятно 2 броя, от тези с копчетата отстрани, помпа за кърма, тоалетните принадлежности, документи от изследвания и прегледи, има и едни бикини, които се водят, че са за родилки - късаш и хвърляш /купих ги от Лилидрогерия/.
Ако си секцио, е хубаво да си купиш и малки бутилки вода от по 500 мл., особено тези с цивката на колоездачите са много удобни, защото не трябва да се надигаш много като пиеш.
За бебето - памперси най-малкия размер, които са за новородено, пелени, които на мен ми искаха още деня преди раждането. Увиват бебето веднага, след като го извадят с тях. С дрехите, които му носиш, го обличат след няколко часа. По 1-2 комплекта на ден. Сега с този Ковид може би няма да пускат в стаята роднини. Аз преди ги давах да ми ги перат и на другия ден също ми носиха. Хубаво е ако е с гащеризон отдолу задължително да носиш и боди. Моето дете се ражда лятото акушерките ми казаха, че независимо от високите температури трябва да е облечено с два ката дрехи. Беше с боди потник и отгоре памучна жилетка и ританки. Дори го завиха с лятна олекотена завивка, макар да беше август. На мен също първия ден въпреки 35-те градуса навън ми беше студено. Спомням си, че се бях завила също с олекотена завивка. Дори след като мина действието на упойката, ме разтресе яко. Завивах се и с одеало. Та, при нас, сега ще бъде есен-зима. Трябват си повече катове и по-плътни дрешки нищо, че в болницата ще бъде добре отоплено.
На бебето също му сложиха памучна шапка и ръкавици да не се драска. Моето момче много се беше надраскало, но пък ги сваляше тези ръкавички. Не свършиха особено голяма работа.
Отначало, докато тръгне кърмата, в родилното ти дават шише с адаптирано мляко, което има трайност не повече от 6 часа. Пило, не пило ти го вземат и го сменят.
На втория час след раждането ти го носят и ти показват как се кърми, слагат го на гърда и го насочват да засуче, още увито с пелените.
Ако си секцио първите 24 часа бебето е тяхна грижа, след това ти го носят в стаята и ти трябва да се грижиш за него.
При тях остава само, ако има някакъв проблем.
Ако се сетя за още нещо, ще пиша, но това ми изниква в главата като спомен.
Може би ще е добре да разучиш как стоят нещата в болницата, където ще раждаш.

Последна редакция: чт, 24 сеп 2020, 11:55 от Helinor17

# 546
Момичета, идвам да си излея емоциите след прегледа ми днес.

33г.с. + 5 - намалели околоплодни води + плацента узряла до 2 към 3та степен. Досега треперих заради скъсена шийка и контракции, сега заради водите и плацентата. Общо взето цялата бременност си я карам със страх от преждевременно раждане. Все изчислявам, все си намислям една седмица до която да стигна и после уж ще съм спокойна.

Все си мисля, че горе долу до този етап на бремеността и да се предизвика раждане, всичко ще е е наред. Хем пък имам страх от този момент, все се питам кога ли ще е. От много отдавна съм с нагласата, че няма да стигна до термин /07.11./

Казвам си, че няма да изтерясвам след казаното на прегледа, по- добре да съм спокойна, но пък хормоните и те бушуват в мен и сега като се прибрах направо не знам как да се чувствам.

# 547
Исках и да попитам, това което държавата дава на таткото за раждането като дни, болничен или отпуска е? Т.е. пада ли дохода или си е някаква допълнителна отпуска?

Болничен е, дават му го от болницата в деня на изписванвто ви с бебешока.

# 548

Болничен е, дават му го от болницата в деня на изписванвто ви с бебешока.

Ми това не е така. Съгласно чл. 163, ал. 8 от КТ законът го нарича отпуск при раждане. Доколкото знам бащата трябва да даде копие от акта за раждане в личен състав. Тече от датата на изписване. Дух, според мен не би следвало да се отрази на финансите, защото както казах - е отпуск. Това, разбира се, с уговорката, че в крайна сметка не съм раждала преди това и нямам идея как на практика се случва. Говоря само от камбанарията на това, което чета в закона.

Защото ми е по-лесно, пускам един бърз линк по повод отпуска по бащинство: https://pravatami.bg/5339

# 549
  • Варна
Не знам дали се води болничен или друг вид отпуск, но знам, че се отразява на финансите със сигурност. Имала съм доста колеги, които стават бащи (в 2 различни фирми) и някой от тях са предпочитали да си пуснат стандартен отпуск, вместо бащинство - точно с цел да не се отрази на заплатата.

https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1103&langId=bg&intPageId=5037

# 550
Дух, най-добре провери в болницата където ще раждаш какво се иска - за всички е различно май. Аз съм решила в Надежда - там не искат нищо за бебето, само комплект за изписване. Не знам покрай короната как ще стои въпроса с носене на допълнителен багаж, затова ще се пробвам да натъпча всичко необходимо накуп за да не се налага таткото да се моли на регистратура. Май общите неща са:
-нощници за кърмачки - за всеки ден от престоя по една най-добре
- жилетка или халат, че на родилките май им е по-студеничко, аз си сложих и чорапи, че там ми е слабото място
- козметика и грим - за хигиена и за изписването
- джапанки
- еднократно бельо и превръзки за родилки
- крем за зърна, за хемороиди, отекли крака и т..н - ако мислиш ,че ще имаш такива проблеми, помпа мисля че е излишно, защото едва ли ще имаш такива количества кърма първите дни чак пък да цедиш, а ако се наложи, акушерките ще ти покажат и на ръка как става.
- лекарства, които трябва да си пиеш редовно ако има такива
- ластик за коса, зарядно за телефон с дълъг кабел, термочаша или термос за чайче, гребен и четка за зъби
- вода - стекче малки бутилки, ако се наложи още може да помолиш санитарките да ти купят ако не ти се пие от чешмата
- хавлиена кърпа - за всеки случай - в Надежда има опция да ползваш душ в родилна зала за облекчаване на болките
- дребни пари за автомат за кафе или чай обикновено във всяка болница има такъв
- дрехи за изписването за теб и бебо, които таткото може да донесе по-късно
- документи - май от жк ти дават папчица, вкл. на мен ми искат и ПКК от последните 7 дни.
Иначе съм виждала някои родилки да си мъкнат и собствени възглавници, сешоари и т.н. но това си е по твое желание - в Надежда знам, че има сешоари в банята, ако случайно ми се прииска да мия коса...

# 551
Веси, в Надежда ти дават всичко да, само за бебето не знам как е. Само трябва да ти донесат вода, един стек по 500мл, който ще ти е необходим в реанимация. Може да се оставят неща на регистратура , няма проблем за това, само мъжът ти трябва да ти каже имената и стаята.
Иначе дребни пари не ти трябват, защото от етажа не се излиза, а автоматът е долу Wink

# 552
Здравейте,обръщам се към мамите с домашни любимци. Имам си дългокосместа котка в апартамента. От коя прахосмукачка сте доволни? Ще купуваме нова, но не сме се спрели на някой модел. Само знам,че трябва да е много мощна за да дърпа космите JoyJoy

# 553
Веси, в Надежда ти дават всичко да, само за бебето не знам как е. Само трябва да ти донесат вода, един стек по 500мл, който ще ти е необходим в реанимация. Може да се оставят неща на регистратура , няма проблем за това, само мъжът ти трябва да ти каже имената и стаята.
Иначе дребни пари не ти трябват, защото от етажа не се излиза, а автоматът е долу Wink

Аз обикновено се примолвам на някоя санитарка като много приритам за кафе. Ако изглеждат разбрани де... Но май ще си мушна две-три пакетчета 3в1 - това бебе все пак е отгледано с кафе от петия месец още - не е редно да му спирам кофеина след раждането изведнъж 🙂
На мен само не ми е ясно при вагинално раждане как стои въпроса с интимния тоалет - акушерките ли ти го правят или си е твоя отговорност - в смисъл, не знам дали е позволено да се ползва вода и обикновен интимен гел или нещо по-специално...чувала съм, че някои родилки се мият с отвара от смрадлика в първите дни, ама кой им я прави и носи не знам...

# 554
Веси, за измиване след естествено раждане не знам как стои въпроса. В болницата, където аз раждах след секциото, санитарката идва за раздвижване на 8-я час приблизително, надигате от леглото, пука душа и ти помага да се подмиеш или тя го прави, вместо теб.
Не си спомням точно, но мисля, че не ползвах сапун.

Общи условия

Активация на акаунт