Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Колко пари е нормално да се даде като подарък за сватба

 • 21 830
 • 326
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 1 956
Даа, съвсем нормални неща като питка и тн., имаше. Говоря за всички останали измишльотини....имаше и лъскане на обувките на кумовете на една сватба...за такива изхвърляния говоря.
Както и да е, не е по темата, та да не я размиваме предлагам.

# 31
 • Мнения: 829
Темата е "Колко е НОРМАЛНО да се даде..." и очаквано мненията са различни. Писали са и гости, и булки, минали по този път.

Трудно е да се определи нормалността за всички. Има сватби и сватби и сватби, гости и гости, времена и времена. Има и непредвидени обстоятелства до сватбата - болести, оставане без работа.. Всичко се случва. Няма как да знаем дали "жалките" 50 лв. не са отгладувани и по-ценни.

Чудесно е, че някои могат да отделят хилядарка за подарък. Въпросът е да не се приема, че такава е нормата и ако не можеш да си позволиш, си някакъв използвач и трябва да се срамуваш в ъгъла.

Въобще, тази култура на "надцакване" по такива събития е основният проблем в случая. Едва ли не, ако не се изръсваме по кръщенета, рождени дни, балове и сватби, все едно не е било. А вкъщи може да сме на хляб и вода с години после.

Колкото можеш - толкова отделяш, това е. Ако някой спре да те поздравява, защото не си е купил апартамент с плика ти, негов проблем, ясно какъв човек е.

# 32
 • София
 • Мнения: 7 255
Постовете ти започват добре и завършват зле. Аз не съм чула някой да си е купил апартамент с пари от сватба. Те тия пликове с пари ще се скъсат, ако хората слагаха такива суми.
Била съм на сватба, направена с цел да съберат пари, но това е изключение, а не правило. То всякакви хора има, а и дори и те не успяха за първа вноска за кредит.

# 33
 • Мнения: 8 570
Аз пък имам познати, които направиха сватба и годинка в едно. Хора всякакви. Хем годинка на детето им, хем бракосъчетаване. С един куверт двойна надница Laughing Друг е въпроса, че детето в случая е останало на заден план.

# 34
 • Мнения: 829
E, ако е сватба с 300 гости, по над 300 лева от всеки, а от заможните и по-близки хора - хилядарка поне.. Все още се правят големи сватби. И няма нищо лошо да си (до)съберат пари за нещо голямо младоженците. За повечето хора обаче 300 лева са си сума. Няма нищо срамно, че "само" толкова са дали.
Та, нормалното е относително понятие.

# 35
 • София
 • Мнения: 7 255
Кристал, мен ако ме поканят на такава сватба, пликът за родителите ще е по-символична сума, а за детето ще купя подарък. От тях един куверт, от мен една сума, но разделена на две. В крайна сметка всеки си има някакъв бюджет, няма да се разоравям заради такова решение, те също са спестили, така че ми се струва приемливо.

desenchantee, аз не смятам, че средно двойките дават по 600 лв на сватба, както го изкарваш. Ако за тях 300 лв са много на човек, значи няма да дадат толкова. А сватба с 300 човека изисква и съответният разход, ако ще е тип селка сватба с кебапчета и кюфтета, шансът за 600 лв от двойка, още повече намалява. За мен е в сферата на фантазиите апартамент от гостите. Хората нямаше ипотечни кредити да теглят, ако ставаше толкова лесно.

Да се включат булките, които са били последните години и са си плащали сами сватбите, аз от моите приятели, които са споделяли знам, че никой не е бил на плюс или поне не значителен. Има родители, които подаряват скъпи неща като апартаменти, парцели, но те и без сватби ще ги дадат, не са обвързани с хората с кувертите.

Със сигурност има и по-висок клас сватби с още по-големи суми, но тези хора пък не живеят в жилища по 90000 лв. 

Звучиш сякаш младоженците са някакви неприятни хора и там се ходи по задължение. Аз на далечни хора съм отказвала поканите, такива сватби не ги разбирам. Човек ходи по желание, защото иска да сподели този радостен момент с тях, ако не го чувства така, не му е мястото там. И искрено се надявам да нямам такива гости, които да ми броят парите и да смятат, че ми купуват апартамент с присъствието си.

А селски изпълнения може да има и от двете страни и от гости и от младоженци.

# 36
 • Мнения: 897
Нашата сватба беше малка, само най-близките, моите родители ни дадоха 1000 лв, лелите със семействата си по 500, приятели по около 200. Не очаквахме такива големи подаръци в интерес на истината.

# 37
 • Мнения: 667
Аз се омъжих миналата година, малка сватба с най - близките приятели и роднини.

В пликовете имаше между 50 и 600лв.
Всеки според възможностите си.
Никой не прави сватба с идеята да си избие разходите покрай нея, а и да му останат 🙂

Моето мнение е, че задължителния минимум е 50 лв на човек (децата се броят). 
Ако нямаш възможност, отказваш предварително.
Все пак е по - добре нищо да не дадеш, отколкото да дадеш празен плик...
На две мои приятелки им се случи.

# 38
 • Мнения: 98
Здравейте! Пиша от позицията на миналогодишна булка. Заедно с мъжа ми сами организирахме и платихме всичко по сватбата, въпреки че родителите и от двете страни имаха огромно желание да помогнат с разходите.
Двамата сме от различни градове, живеем в София, но направихме сватбата в една от доста известните локации около столицата. Не искам да споменавам мястото, но като цяло куверта беше около 100 лв за възрастен и 60 за дете. Стаите бяха от порядъка на - 120 лв. двойната. Имахме доста деца в гостите и всички бяха изрично канени с родителите си. Та мисълта ми е, че в нито един момент не сме смятали, че ще си възстановим разходите около събитието. Имахме пликове с 50 лв. от цяло семейство с деца и с 500 лв. от 1 човек примерно. Като цяло родителите ни дадоха доста големи суми и в крайна сметка след сватбата имаме една първоначална вноска за ново жилище, но иначе няма как да излезеш на + от такъв повод и не би трябвало да го очакваш.
П.с. имаме приятели, които ни окуражаваха да правим сватба, защото разходите се избивали и ни смятаха колко бил куверта в някой си ресторант, 500 лв. декорация, родителите плащали дрехите на младоженците и т.н. За мен това е грозно и не съм имала никакви очаквания. Но пък като гост и аз съм се притеснявала. По принцип ние даваме сума от порядъка на 150-200 лв. на човек. За близки роднини сме давали и повече.

# 39
 • Мнения: 2 207
С очите си съм виждала близка на булката да пребърква пликовете.Може да не са дадени празни,а изпразнени.Нали си пишеш името на плика,как ще го дадеш празен?От тогава винаги залепям много добре пликовете.

# 40
 • Мнения: 667
Не всички си пишат името на плика. На моята сватба в някои от пликовете имаше картичка с пожелания, а други бяха просто пликове без име.

# 41
 • В.Търново
 • Мнения: 5 855
Не е по джоба ни да дадем 800 лева за подорък. Ние също клоняхме към 200-250 лева и вие затвърдихте мнението ни.
800лв за сватба е безумно. Ако сме бизнесмени, с добре развит бизнес да.
200лв от семейство с 2 деца са достатъчни.
Пликовете трябва да са добре запечатани, но пак няма гаранция. Миналата година за рождения ден на сина ми в един от пликовете просто имаше само поздравителна картичка. 😀

# 42
 • Мнения: 829
Към мненията по-горе - съжалявам, ако мненията ми са изглеждали като заяждане. Беше просто опит и лични очаквания. Дай Боже хората да могат да си позволяват и прилични сватби, и големи подаръци за подобни поводи. Но не трябва и да се срамуват, ако не могат да дадат много - това не ги прави лоши хора, използвачи или неудачници. Зависи от много неща - колко сте близки, с каква нагласа са младоженците и какви са ви възможностите. Едва ли някой близък не би искал да даде и 1000-2000, но.. положението на много хора е такова, че често и 200 са много. Както се кани месеци предварително, не се знае какво ще се случи до сватбата.
Аз даже от деликатност не бих искала обикалям масите и събирам пликовете като "цветарка". Това, заедно с жартиера, ми е сред най-неприятните обичаи. Най-добре на масичка отделно подаръците, а аз да си видя гостите специално. То е ясно, че никой нормален човек не ходи с празни ръце никъде, но и да се акцентира върху материалното ми идва в повече.
Иначе и аз на много дивотии съм се начела и нагледала.

# 43
 • Мнения: 23 177
Да де, ама все пак ще минеш при всеки гостенин, нали? Не може без това. А щом се очаква да минеш, никой няма да си остави пликчето на някаква си масичка. Ако е сервиз или телевизор може, ама пликче на масичка да се ветрее? Няма шанс според мен, всеки ще чака да го даде лично.

# 44
 • Мнения: 10 436
Нормално е да сложите в пликчето сума,каквато вие си прецените.
Дали ще са 200лв за четиримата или 1000лв вие си знаете.
За мен 200лв е съвсем нормално.

Никак не звучи добре това ,,гостите да си покрият кувертите,,.
Аз ,като каня гости  не очаквам от тях да си платят храната...


На нашата сватба бяхме поканили само близки и приятели.Общо 100човека.
Приятелите ни бяха бедни студенти-как да очакваме от тях да си покрият куверта?
Но за нас беше изключително важно да дойдат всички поканени и да си прекараме добре.
И щеше да ни е много мъчно,ако някой беше отказал да дойде по финансови причини..

Общи условия

Активация на акаунт